fbpx
Сьогодні
Огляд 16:33 05 Чер 2018

Якщо не ми, то хто? Громадські ініціативи, що рятують довкілля

Зібрали приклади найбільш відомих організацій в еко-русі України

Можливо, ви давно думали приєднатися до подібної ініціативи. До Всесвітнього дня охорони довкілля «Рубрика» знайомить своїх читачів з громадськими об'єднаннями, що вже зарекомендували себе як одні з найактивніших у еко-русі.

ГО «Україна без сміття»

Опис: українська громадська організація, діяльність якої спрямована на впровадження культури сортування побутових відходів в Україні та поширення ідей соціального підприємництва у цій галузі. Розпочала волонтерську діяльність у 2015 році. Наприкінці того ж року було засновано однойменну громадську організацію. З часу заснування організація стала ініціатором цілого ряду регулярних акцій та проектів, спрямованих на впровадження культури поводження з побутовими відходами та їх утилізації. Нині організація веде багатопланову діяльність, спрямовану на формування екологічного мислення та впровадження в Україні системи сортування побутових відходів.

Задекларована місія: покращити стан навколишнього середовища, залучаючи громади до сортування сміття.

Найбільш відомі проекти: «Майстер добрих справ» — проект мобільного пункту прийому вторинної сировини за системою глибокого сортування сміття, який діє за певним графіком відносно локацій. Освітній проект — здійснення просвітницької та інформаційної діяльності з проблеми сортування побутових відходів та цінності вторинної сировини шляхом проведення лекцій, майстер-класів, випуску соціальної рекламної продукції, ведення екологічних блогів тощо. Екологічний аудит — співпраця з комерційними організаціями, метою якої є долучення бізнесу до проблем екології та екологічного сліду. «Кришка Project» — екологічна ініціатива серед учнів шкіл, яка полягає в організованому зборі пластикових кришок від пляшок та їх обмін на навчальні макети серця, мозку чи молекули водню.

Facebook 

ГО «Друге життя»

Опис: з 2009 року ГО "Друге життя" активно підтримує, організовує та бере участь громадських ініціативах екологічного напрямку. Збирає відходи та передає їх на переробку, а вилучені кошти направляємо на благодійність. Основний напрямок сьогодні – благодійний збір макулатури та пляшок, а на вилучені кошти надається допомога школярам сходу України, бійцям та сім`ям бійців з зони АТО, дітям переселенцям (Крим, схід України), екологічним рухам (толоки, благоустрій та інше), інформаційним кампаніям з роздільного збору відходів та енергозбереження.

Задекларована місія: розв'язання екологічних та соціальних проблем країни; охорона, збереження та захист довкілля; надання допомоги у захисті екологічних прав та інтересів, сприяння розвитку природоохоронної справи, провадження освітньої, наукової, культурної та просвітницької діяльності задля сприяння становленню демократичного громадянського суспільства

Найбільш відомі акції: у 2017 році ГО «Друге життя» надало допомогу національному природному парку «Голосіївський» у вигляді інвентаря та посадкового матеріалу (висаджено приблизно 12тис. сіянців сосни та інших дерев та кущів), було проведено більше 100 екологічних уроків та тренінгів для школярів, конкурс екологічної реклами для студентів-дизайнерів, 5 суботників, безпосередня участь в акціях із захисту зелених зон Києва та підтримки об'єктів природно-заповідного фонду. Нещодавно проводили антисуботник, про що вже писала "Рубрика".

Facebook

UAnimals

Опис: Зоозахисна ініціатива була створена у 2016 році громадським активістом Олександром Тодорчуком. Діяльність UAnimals розпочалася з масштабної боротьби проти експлуатації тварин у цирках. Рух об'єднав десятки тисяч людей, пропагує гуманне ставлення до тварин і виступає за заборону експлуатації звірів у сфері розваг.

Задекларована місія: законодавча заборона використання тварин в цирках України.

Найбільш відомі акції: 15 жовтня 2017 року за ініціативи UAnimals вперше відбувся Всеукраїнський марш за права тварин. Подія одночасно пройшла у 17 містах України, в тому числі у Києві, Львові, Івано-Франківську, Одесі, Дніпрі та Маріуполі. За свідченням ЗМІ, лише на марш у Києві завітало понад 5000 людей. Таким чином акція стала наймасштабнішою зоозахисною подією у Східній Європі.

Зоозахисники випустили серію соціальних роликів, а також створили спеціальну номінацію «Цирк без тварин» на фестивалі соціальної реклами Molodiya Festival. Результатом скоординованої боротьби зоозахисників стала низка локальних заборон пересувних цирків із тваринами. В тому числі, в Києві, Львові та Дніпрі. Міжнародний цирковий фестиваль «Золотий трюк Кобзова» пройшов без участі тварин. Також на законодавчому рівні в Україні заборонили транспортування диких тварин для циркових номерів, що зробило незаконною діяльність шапіто і гастрольні номери з тваринами.

Facebook

Батарейки, здавайтеся

Опис: «Батарейки, здавайтеся!» — це всеукраїнська екологічна організація, яка працює за рахунок фінансової та волонтерської участі небайдужих людей. Була започаткована 2013 року у Дніпрі громадською організацією «ЕкоДніпро». Організація здійснює роботу за такими напрямками: освітні та інформаційні проекти з проблеми збору та переробки елементів живлення, збір батарейок мережею пунктів прийому, робота над централізованою переробкою батарейок, зібраних в Україні, участь у створенні законопроектів з проблеми утилізації елементів живлення. Сприяння поширенню волонтерської мережі по всій території України. Збір коштів для здійснення утилізації батарейок.

Задекларована місія: зробити реформу, щоб 100% відпрацьованих батарейок в Україні відправлялись на переробку, а не в землю.

Найбільш відомі акції: з часу створення ініціативи були засновані філії та більше 1 500 пунктів прийому батарейок в усіх областях України. Станом на 2018 рік рухом зібрано 200 тонн пальчикових батарейок, які підготовлені для відправлення на переробку до одного із європейських підприємств.

Facebook

«Зробимо Україну Чистою»

Опис: всеукраїнська екологічна громадська організація, яка залучає людей до дій з покращення довкілля, шляхом проведення зустрічей та спільної організації масштабних екологічних акції. Початок бере від громадської ініціативи «Зробимо Київ чистим!», яка виникла у 2009 році. У 2015 році почалася інша акція «Зробимо Україну чистою разом!».

Задекларована місія: докорінно змінити ставлення українців до життєвого простору та прищепити у суспільстві потребу не смітити й дбати про довкілля.

Найбільш відомі акції: систематично реалізовує різні проекти на екологічну тематику, мета яких — прищепити любов людей до довкілля. Організація влаштовує масове прибирання, просуває сімейне та корпоративне волонтерство, пропагує роздільний збір та переробку сміття.

Facebook

Збережемо Голосієво

Опис: ГО "Ініціатива "Збережемо Голосієво" створена для всіх небайдужих та активних громадян, готових змінювати свій район та своє місто на краще. Заснував організацію у 2014 році громадський діяч, мешканець Голосіївського району Києва Арсеній Пушкаренко. Зараз ініціатива перетворилася у справжній рух і налічує десятки волонтерів. Приклад сильної локальної ініціативи.

Задекларована місія: захист Національного природного парку "Голосіївський" у столиці від забруднення та забудов, боротьба за надання якісних комунальних послуг

Найбільш відомі акції: регулярні толоки у НПП "Голосіївський", суботники, акції протесту. Відкриття пам'ятника "Почекуну" перед Київрадою, великий форум "Збережемо Голосіїво" у травні цього року.

Facebook

14
2090

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: