fbpx
Сьогодні
Дослідження 11:08 18 Сер 2019

Як зупинити екологічну кризу: їсти менше м'яса і висаджувати ліси

Щоб врятувати планету, доведеться відмовитися від бургерів.

Вчені ООН показали залежність благополуччя на планеті від зміни клімату і зазначили, що життя мільйонів людей скоро буде залежати від готовності міняти наш погляд на екологію і виробництво продуктів харчування.

Про це повідомляється у доповіді Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (IPCC).

Згідно з доповіддю, у центрі уваги групи вчених опинився взаємний негативний вплив зміни клімату на ґрунти і ліси, які під цим впливом, в свою чергу самі викликають кліматичні зміни. Над доповіддю більше двох років працювали 103 фахівця з 52 країн.

Головний меседж — зміни клімату вже зараз чинять серйозний тиск на здатність людства прогодувати себе.

Клімат Землі очікують зміни

У доповіді вчені передбачають невеселе майбутнє людству. У разі підвищення середньої глобальної температури більш ніж на 2°С, що є максимальним значенням, прописаним в Паризькій угоді з клімату, родючі землі, ймовірно, перетворяться в пустелі, відбудеться руйнування побудованої в районі вічної мерзлоти інфраструктури, а посухи і екстремальні погодні явища почнуть загрожувати вирощуванню та виробництву продуктів харчування.

«Поглиначі» СО2 та інші союзники людини

Грунт і ліси є ідеальними союзниками людини в боротьбі зі зміною клімату. Вони виконують функцію поглиначів вуглекислого газу і перешкоджають збільшенню викидів CО2 в атмосферу. Але, як вказує Баррон Джозеф Орр, провідний експерт Конвенції ООН по боротьбі з посухами, невміле управління ресурсами змінило ситуацію з точністю до навпаки, в результаті чого ці території стають основними факторами, що викликають зміну клімату.

Відомо, що близько 70% суші, що не заняті льодами, вже використовується для вирощування продуктів харчування, виробництва одягу і палива, а також для проживання та інших потреб людини. Все це призводить до викиду в атмосферу до чверті всіх парникових газів – перш за все через розчищення земель для цілей тваринництва і вирощування зернових культур. В цілому, на сільському господарстві лежить "вина" за зникнення 70% лісів на планеті.

Виробництво продуктів харчування і клімат

Нова доповідь вчених пояснює, яким чином наявна зараз модель виробництва продуктів харчування підсилює зміна клімату – і в той же час є жертвою цих змін.

Так, очікується скорочення врожаю зернових культур – і відповідне зростання цін на ці культури. Ціни на злакові до 2050 року можуть зрости на 29%, підрахували автори доповіді IPCC.

Крім того, підвищений вміст в атмосфері CO2 негативно впливає на якість продуктів харчування, зменшуючи їх поживну цінність. Вже зараз, за підрахунками вчених, 821 млн осіб на планеті страждають від голоду, а 1,5 млрд не отримують з їжею необхідні мікроелементи на кшталт заліза або цинку.

Ситій епосі кінець: щоб зупинити кризу, всім потрібно буде стримати апетити. За статистикою, відвідувачі американських ресторанів недоїдають близько 55% їжі, тому що порції дуже великі.

Відмова від м'яса жуйних тварин (яловичини, баранини і козлятини) – одна з ефективних стратегій зниження екологічної шкоди, відзначають експерти. Якщо зменшити споживання цих видів м'яса, можна знизити шкідливі викиди приблизно на 16%. Для цього людям потрібно буде переглянути свій раціон і багато в чому перейти на рослинну їжу: овочі, боби, зернові.

Час змінювати відношення до клімату

"Потрібно зупинити знищення лісів і використання всіх нових земель для сільського господарства", – вимагає Жуан Кампари з Всесвітнього фонду дикої природи.

Ще один крок, який актуальний для всіх регіонів планети – відмова від вирощування монокультур на великих територіях і повернутися до зростання безлічі видів рослин.

Сьогодні потрібні вже конкретні дії, при чому зміни повинні відбуватися у всіх сферах життя суспільства, включаючи фінансовий сектор і охорону здоров'я.

9469

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: