fbpx
Сьогодні
Екорубрика 15:15 18 Лис 2019

Як зробити свою косметичку екологічнішою

Фото: news.in-cosmetics.com

Екологія та проблеми довкілля – це не щось далеке, щось у великому світі, заради чого відбуваються багатотисячні мітинги, дорогі міжнародні конференції та виступи Грети Тунберг. Це насправді багато в чому і те, що відбувається у наших з вами щоденних життях, проявляється у найдрібніших його деталях: від молока, з яким ви п'єте каву вранці до зубної пасти, якою чистите зуби перед сном. Вміст вашої косметички із засобами догляду за собою теж може багато розказати про ваш вплив на довкілля. А покращити його можна наступним чином.

Ми знаємо, що екологічне життя тримається на п'яти стовпах:

Reduce – Скорочуй

Reuse – Використовуй повторно

Refuse – Відмовляйся від зайвого

Recycle – Віддавай на переробку

Rot – Компостуй

Саме ці слова допоможуть вашій косметичці перейти на світлий бік сили. Отже:

✅ Reduce. Чи справді вам потрібні п'ять гелів для душу, три кондиціонери для волосся, чотири креми для обличчя і отой один крем, призначений для використання у п'ятницю тринадцяте перед повнею? Найменше, що ми можемо зробити, – це скоротити кількість засобів, якими постійно користуємося і оновлюємо. Це не лише пом'якшить ваш вплив на довкілля як споживача, але і спростить вам життя. Звісно, це не означає, що ви маєте тут само викинути у смітник половину скляночок, що стоять на полиці під дзеркалом у ванній кімнаті, – напроти, використайте всі засоби до кінця (інакше це просто марнування ресурсів). Це також не означає, що ви не зможете придбати щось, чого вам просто захочеться, що не є нагально необхідним. Це означає лише більш свідомий підхід до того, скільки продуктів ви споживаєте, і чи дійсно вони всі вам потрібні.

✅ Reuse. Важко заново використати те, що закінчилося (наприклад, крем для обличчя). Але ви можете вигадати нове життя для баночки з-під цього крему. Тобто якщо ви можете повторно використати те, що залишається у вашій косметичці після використання продукту, то це кращий варіант, ніж навіть віддати це на переробку (адже в процесі переробки теж витрачаються ресурси). Звісно, найкращий варіант – обходитися продуктами, які не вимагають великої кількості пакування, або пакування як такого: наприклад, твердими шампунями або гелями для душу замість рідких. Адже їх можна вже зберігати у контейнерах, які не треба буде оновлювати із кожним оновленням, власне, продуктів. Якщо ж ідеться про предмети, а не продукти (наприклад, станки для гоління або зубні щітки), то віддавайте перевагу по-перше, тим варіантам, які не є одноразовими, а по-друге, тим, які виготовлено зі сталих матеріалів (наприклад, бамбукові зубні щітки замість пластмасових).

✅ Refuse. Усі ці пробники і подарунки, які потрапляють до наших косметичок звідусіль, як правило залишаються незайманими і просто лежать там мертвим вантажем. Відмовтеся від зайвого, нав'язаного, непотрібного. Усі ми легко потрапляємо на гачок акцій на кшталт "1+1=3", але чи справді оце "3" нам потрібно? Не захаращуйте власну косметичку і планету. Це буде маленька перемога для всіх.

✅ Recycle. Віддавайте перевагу продуктам, запакованим у матеріали, які піддаються переробці. З деякими брендами тут простіше (наприклад, LUSH приймає свої ж пластикові контейнери, які потім переробляє сам), а з деякими треба бути уважнішими. Якщо ви можете обрати між скляним і пластиковим контейнером, обирайте перше, адже це більш екологічний варіант упаковки. У будь-якому разі, якщо ви не плануєте заново використовувати упаковку, віддайте її на переробку. 

✅ Rot. Найкращим для екології буде використання продуктів, які природно розкладаються за адекватний час. Тобто найкращим екологічним вибором для вашої косметики буде мати в ній предмети, які замість того, щоб віддати на переробку, можна було би просто кинути до компостної купи. Це можуть бути, наприклад, морські губки для вмивання.

І ще деякі розумні слова, які не стануть зайвими у вашій косметичці:

✅ Cruelty-free. Позначка "cruelty-free" (без жорстокості) означає, що виробник не тестує косметику на тваринах, не завдає їм шкоди і не вбиває їх. Тестування косметики на тваринах дорівнює жорстокому з ними поводженню, і це навряд чи те, з чим ви захочете мати щось спільне. Майже всюди в Європі тестування на тваринах заборонено законодавчо, однак, наприклад, Китай вимагає такого тестування для всієї косметики, що потрапляє на китайський ринок. Це означає, що ті бренди, які виходять на китайський ринок, вдаються до тестувань на тваринах, в тому числі і європейські. Просто майте це на увазі.

✅ Органічна косметика. Це продукти, виготовлені з використанням природних інгредієнтів. Впевнена, що вже зараз ви можете пригадати про корисні властивості "органіки". Згадайте: гель алое, олія чайного дерева, інші ефірні олії? Знайомо, правда ж? Сьогодні ви можете навіть дезодорант замінити на органічний відповідник – наприклад, на один із мінеральних дезодорантів. Чому це добре? Хоча би лише тому, що органічна косметика є "м'якшою" і для шкіри, і для довкілля.

✅ Компоненти, отримані етичним шляхом. Це ті інгредієнти, які було зібрано у відповідальний та екологічно сталий спосіб. Для компанії-виробника це означає, що вона приділяє увагу не лише тому, які компоненти включає до своїх продуктів, але і всьому процесу, який до цього дотичний, і всім людям, які мають стосунок до отримання інгредієнтів, справедливим умовам їхньої праці та її оплати, і таке інше. Це вимагає від брендів особливої уваги до їхніх ланцюжків постачання. Якщо йти ще далі, то варто звертати увагу і на загальні бізнес-практики брендів, косметику яких ми купуємо (участь у благодійності, умови праці, управління ресурсами).

✅ Місцеві виробники. Напевне, ви не обійдетеся лише місцевими виробниками, та в цьому і немає потреби. Але підтримка саме місцевого етичного виробництва не лише підтримає економіку країни, заохотить подальше виробництво та бізнес, але і краще відобразиться на стані довкілля, адже продуктам не доведеться долати великі відстані, витрачаючи ресурси та забруднюючи середовище, аби доїхати до вас.

Органічна косметика

Як це зробити?

Крок за кроком – це не ті зміни, що відбуваються, ніби за помахом чарівної палички. Шукайте альтернативи, пробуйте, підтримуйте тих виробників, які підтримують ідеї захисту довкілля та етичного виробництва. Наприклад, LUSH або Lumene, а серед українських брендів такими є Moon&Rune, Dushka, Zelena та інші. Звісно, вам потрібно буде докласти трошки більше зусиль, свідомості та часу, щоб знайти більш екологічні опції косметичних продуктів, але хіба воно того не варте?

Зробити вашу косметичку більш екологічною не так складно як здається, і це реально. Просто це потребує часу, як і будь-які якісні зміни.

6587

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: