fbpx
Сьогодні
17:34 24 Бер 2018

Як з нуля створити молодіжний простір у місті в 10 тисяч людей

Серед зелених ланів Подільської височини, що на Львівщині, є невеличке місто Пустомити з населенням близько 10 тисяч людей. Не дивлячись на невеличкий розмір, Пустомити помітно вирізняється серед багатьох українських міст. І не лише природньою красою місцевості, але й своєю активною та креативною громадою. У цьому несподівано вони дали "фору" багатьом навіть обласним центрам.

Два роки тому команда молодих активістів оформилася в громадську організацію «Твій простір», сказавши, що хочуть зробити життя громади кращим і максимально залучити самих містян до цього процесу. І останній з реалізованих громадською організацією суспільних проектів якнайкраще демонструє, що любов жителів до свого міста здатна творити справжні дива!

Так, минулого року навпроти старовинного парку ХІХ століття у Пустомитах з'явився будиночок молодіжного простору «Білка», де можна весело й з користю провести час, завести нові знайомства, дізнатися більше про актуальне життя містечка й долучитися до громади місцевої молоді. Таку назву творці простору обрали не даремно – парк є проявом унікальної карпатської природи, і в ньому живе дуже багато білок. А ці активні створіння, що постійно рухаються та щось роблять, якнайкраще символізують енергійну діяльність міських активістів.

"У кожного своя Білка і свій шлях широкий", – жартують організатори. Зараз у просторі можна знайти активності на будь-який смак та інтерес: співати, вивчати польську чи англійську, грати у настільні ігри, слухати майстер-класи, працювати над проектами і багато іншого.

Всього лише за півроку «Білка» стала помітною платформою для громадських ініціатив не лише міста Пустомити, але й Львівщини загалом. Маршрути, що ведуть до неї з сусідніх міст, користуються популярністю. Натхненна цим кейсом команда «Рубрики» вирішила дізнатися більше про історію творення та діяльність цього молодіжного Центру, та поспілкувалася із співзасновником ГО «Твій простір», одним з творців простору «Білка» Любомиром СЕРНЯКОМ.

І тепер ми з радістю поділимося цією історією успіху з нашими читачами!

«Маленькі міста потребують місць для дозвілля»

Ідея створення такого молодіжного простору у місті Пустомити була доволі давно, але ми не могли її реалізувати одразу. Поштовхом до створення молодіжного центру стала «Школа лідерства», яку ми проводили влітку 2017 року. Для цього були виділені міні-гранти на опрацювання ідей від молодих активістів, які відвідували цю школу. І так трапилось, що одна група людей намагалась втілити ідею та спрогнозувати створення такого молодіжного центру. ГО «Твій простір» цю ідею підтримав, і ми разом почали розробляти проект центру та план дій, як можна реалізувати його у життя, подавати кудись на гранти тощо. Це стало поштовхом для втілення.

А бажання мати місце для культурного, творчого та інтелектуального розвитку у таких невеличких містах, як Пустомити, назрівало досить давно, бо є нагальна проблема з дозвіллям для молоді.

 «Складні ситуації лише сильніше згуртовують людей та розкривають нові можливості для творчого розвитку»

Вже два роки в місті Пустомити існує громадська організація «Твій простір» з командою активістів у десять – п'ятнадцять осіб, в залежності від практик, якими ми займаємося. «Твій простір» започатковує різні ідеї, спрямовані на всебічний розвиток міста та намагається їх втілити. Коли почалось створення простору «Білка», до нас додались нові люди, яким було цікаво цим займатися.

Процес творення центру був дуже динамічним та насиченим пригодами. З найбільш цікавих та трошки містичних подій – це неочікувані ситуації з електрикою у моменти, коли ми проводимо якісь івенти. Наприклад, напередодні того, коли ми організовували кінотеатр просто неба, раптово почалась гроза і по всьому місту зникло світло.

У перший день відкриття кінотеатру в самому будинку центра також зникла електроенергія, але ми вже були готові до таких сюрпризів: знали куди телефонувати, щоб швидко вирішити питання, підготували свічки та генератори енергії – і в результаті відбувся дуже атмосферний кінопоказ серед сяйва вогників.

Насправді, такі ситуації сильніше згуртовують людей та розкривають нові можливості для творчого розвитку. У нас дуже дружня команда, дуже багато ідей та ініціатив, ми доповнюємо один одного, інколи критикуємо – і все це приводить до формування конструктивних дій у процесі втілення наших задумів.

«Білка» стала місцем генерації безлічі нових задумів»

У кожного ініціатора створення простору «Білка» було своє бачення того, яку функцію він має виконувати, тож наразі наш центр має багатовекторний напрямок. Наприклад, дівчата, які власне запропонували назву і дизайн простору, головною метою існування «Білки» бачили створення креативного місця для дозвілля людей, де будуть відбуватися різні цікаві розважальні заходи.

Мені ж, коли займаюсь реалізацією таких проектів, завжди цікаво знайти нових людей, які хочуть щось зробити для міста. Коли вони приходять у наш простір, бачать, що відбувається щось нове, у цих людей з'являються креативні ідеї, якими вони хочуть поділитися.

Таким чином йде постійна генерація нових задумів. Тож «Білка» знаходиться на межі розважальної й проактивної діяльності.

«У синергії сила!»

Значним плюсом є те, що «Білка» зуміла поєднати співпрацю різних секторів міського суспільства. Коли ми організовуємо свої заходи, завжди намагаємося залучити представників місцевого самоврядування, бізнесу, церкви тощо. Це стосується не лише молодіжного центру, але й усіх практик, якими займається «Твоє місто». Ми намагаємося сприяти тому, щоб громада міста ефективно співпрацювала з владою міста, бізнесом, церквою – будь ким, хто має відношення до творення дійсності містечка та може робити щось разом.

Відтак «Школа лідерства», з якої все почалося – це кооперація дій громадських активістів, міської ради, церковної парафії. І процес сумісної співпраці досі триває. Зараз активістами молодіжного центру «Білка» і «Твого простору» подаються нові проекти, і вони розроблені разом з адміністрацією міста, тож віримо у їхню реалізацію в найближчому майбутньому.

Як створити своє місто можливостей?

Логотипом нашого міста (поки ще неофіційним) – є надпис «Пустомити. Місто можливостей», який, до речі, був розроблений на волонтерських засадах дизайнером «Твого простору». І це якнайкраще символізує ставлення містян до свого міста. Якщо ти бачиш можливості та маєш рішучість втілити ідеї у життя, твоє місто постійно змінюватиметься в позитивний бік.

Тож раджу усім місцевим активістам, які прагнуть змінити своє місто на краще, шукати шляхи втілення своїх ідей. На початку своєї діяльності, коли нас було всього троє, ми думали, що мало можемо зробити для міста. Але насправді навіть такої маленької кількості людей достатньо для того, щоб розпочати. А хороша ідея завжди притягує  більше і більше людей, і якщо її гарно задекларувати, презентувати та висвітлювати, команда активістів ставатиме все ширшою, а можливості збільшуватимуться. Будьте відкритими, чесними, шукайте нові нестандартні рішення питань – і тоді все вийде!

23
3492

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: