Корисності

Як вивезти тварину за кордон: алгоритм дій і всі потрібні документи

“Рубрика” розповідає про все, що потрібно знати: як чипувати, які треба вакцини та документи, де їх оформлювати, скільки на це потрібно часу та скільки це коштуватиме.

У чому проблема?

За час війни чимало історій, які стали відомими на весь світ, продемонстрували — для українців домашні улюбленці — це не просто тварини, а повноцінні члени родини. Залишаючи свої домівки й переселяючись у безпечніші регіони України чи й за кордон, чимало українців робили це зі своїми улюбленцями. І якщо на початку повномасштабного вторгнення вивезти тварину за кордон можна було, не маючи жодних на них документів, зараз правила повернулися до довоєнних, а отже — ускладнились. Якщо ви плануєте подорожувати або переїжджати за кордон разом зі своїм улюбленцем, вам обов'язково потрібно виконати ряд вимог та оформити певні документи для безперешкодного перетину кордону.

Яке рішення?

Ні, віза не потрібна. Але вашому улюбленцю потрібно провести чипування, обовʼязково зробити щеплення, мати ветеринарний паспорт та сертифікат, що підтверджує його здоров'я.

Як вивезти тварину за кордон, підготувати чотирилапого до подорожі та правильно оформити всі потрібні документи, "Рубриці" розповів лікар ветеринарної медицини, керівник ветеринарного сервісу Multipass.Vet Віктор Марков.

Як це працює?

Не "для папірця"

Евакуація з тваринами на початку війни. Фото REUTERS

На початку повномасштабного вторгнення люди вивозили з собою за кордон собак, котів, птахів та інших тварин фактично без обмежень. Але з 6 травня 2022 року спрощений режим вивезення домашніх тварин, зокрема в країни Євросоюзу, було скасовано. За оновленими правилами, що поширюються на собак, котів та тварин-компаньйонів, тварина та її документи мають відповідати міжнародним вимогам з перетину кордону.

"З погляду державних органів країни, у яку ввозиться тварина, ваш улюбленець потенційно може бути небезпечним як для інших тварин, які знаходяться в цій країні, так і для її жителів. Небезпека може бути як соціальною (агресивний, небезпечний вид або порода), так і медичною — ваш улюбленець може хворіти, або бути носієм захворювань, які небезпечні для тварин та людей. Тому ветеринарні служби всіх країн (і Україна не є виключенням) дотримуються ряду вимог та правил, які значно знижують потенційно небезпечні ризики пов'язані з тваринами, завезеними з іншої країни", — пояснює лікар-ветеринар Віктор Марков.

Вимоги різних країн можуть відрізнятись та змінюватись, залежно від епізоотичної ситуації в країні, тобто від рівня захворюваності тварин там. Тому дуже важливо ще на ранніх етапах планування поїздки провести всі необхідні ветеринарні заходи, які вимагає законодавство країни, куди ви прямуєте, а також країн, через які ви будете прямувати. З усіма вимогами до некомерційного переміщення тварин, а саме так офіційно називається процедура в'їзду до іншої країни вашого улюбленця, можливо ознайомитись на спеціалізованих державних сайтах країн, куди ви прямуєте, або проконсультувавшись у ветеринарних клініках. Також перед виїздом обов'язково потрібно ознайомитись із забороною на ввіз окремих порід собак, які визнані агресивними. Перелік цих порід може дуже сильно відрізнятись навіть у різних регіонах однієї країни — тому потрібно детально ознайомитись з правилами утримання домашніх тварин в тому регіоні, куди ви прямуєте.

Підходити до цього питання потрібно максимально відповідально. Тому що недотримання всіх вимог призведе до заборони в'їзду тварині або до тривалого примусового карантину на митниці країни, куди ви планували прибути з улюбленцем.

"Багато людей помилково вважають, що ці вимоги написані «для папірця», і насправді на них дивляться крізь пальці (все одно пустять, куди вони дінуться). Це судження виникло з розповідей власників тварин, які в перші місяці широкомасштабного вторгнення перетинали кордон з сусідніми країнами досить часто взагалі без будь-яких документів. Насправді перші півроку-рік так воно і було. Завдяки підтримці сусідніх країн вимоги до тих, хто покидав країну внаслідок війни, були дуже спрощені (так само як і для людей — у мене є багато знайомих, які вивозили з собою дітей своїх родичів, не маючи ніяких на них підтверджувальних документів від батьків, закордонних паспортів тощо).

Для того, щоб все-таки мінімізувати ризики занесення інфекцій в країну на більшості прикордонних пунктів були розвернуті тимчасові ветеринарні пункти, де тварин вакцинували, чипувати, оглядали. Зрозуміло, що ці міри не відповідали вимогам ввозу тварин, тому через певний час вимоги до ввозу тварин відновили в повному обсязі. Останньою була Польща влітку 2023 року. І на сьогодні перетнути кордон з улюбленцем можливо, лише виконавши всі ветеринарні вимоги", — розповідає Віктор Марков.

Послідовність необхідних процедур, документів та досліджень перед виїздом вас та вашого улюбленця до іншої країни грає ключову роль, наголошує Віктор Марков.

Що потрібно зробити, щоб перетнути кордон з улюбленцем? 

Алгоритм дій власника тварини

Крок 1: провести чипування (ідентифікацію)

Фото ілюстративне

Чипування є єдиним визнаним методом ідентифікації тварин у більшості країн світу — так само як у людини відбитки пальців та фото в біометричному паспорті. Чипування є обов'язковим етапом для вивозу тварини за кордон.

Чипування може провести будь-хто (дуже часто це роблять заводчики), але зазвичай цей процес проводиться ветеринарним лікарем, який вводить мікрочип під шкіру тварини. Чип містить унікальний 15-значний номер. Цей номер може бути зчитаний за допомогою спеціального сканера, і він є ключем до інформації про тварину та її власника.

Процедура чипування досить проста та безболісна. Як чипувати тварину, або які кроки відбуваються в цьому процесі:

  1. Перевірка наявності чипа: ветеринар перш за все перевіряє, чи є у тварини вже встановлений чип, щоб уникнути подвійної ідентифікації.
  2. Введення чипа: мікрочип вводиться під шкіру тварини, в районі шиї або спини, аналогічно з підшкірною ін'єкцією, але допускаються й інші місця імплантування.
  3. Перевірка чипа: ветеринар перевіряє правильність введення чипа за допомогою спеціального сканера, який зчитує унікальний номер чипа.
  4. Реєстрація в базі даних: інформація про чип, тварину і її власника реєструється в базі даних для майбутньої ідентифікації.
  5. Оформлення процедури чипування: ветеринарний лікар заповнює дані про чипування в ветеринарному паспорті тварини.
  6. Чипування тварини не потребує ніякої особливої підготовки, проводиться без анестезії чи седації. Після проведення чипування немає жодних обмежень для продовження звичного способу життя.

Звертаємо вашу увагу, що чипування має бути здійснено до будь-яких інших медичних маніпуляцій, що відображаються в документації для вивозу тварини за кордон. Вакцинація та інші процедури вимагають ідентифікації тварини через її чип. Перед будь-якими маніпуляціями лікар-ветеринар має перевірити наявність та відповідність номера чипа заявленим даним, щоб уникнути помилок та забезпечити правильне документування для подорожей вашої тварини за кордон.

Під час митного контролю обов'язково перевіряється відповідність номера чипа і даних у документах, що супроводжують тварину. Розбіжність навіть на одну цифру призведе до заборони перетину кордону.

Також, якщо чип вашій тварині встановили досить давно, для уникнення непорозумінь, рекомендується завчасно перевірити функціональність чипа та відповідність його номеру в будь-якій клініці ветеринарної медицини або установі, яка працює з тваринами. Таким чином ви зможете запобігти різним сюрпризам на кордоні.

Крок 2: отримати ветеринарний паспорт міжнародного зразка

Так має виглядати ветеринарний паспорт міжнародного зразка

За межами України вимог до вигляду паспорта тварини немає, він має містити необхідну інформацію — ідентифікатор тварини (чип), відмітки про вакцинацію, профілактичні обробки, а також дані власника. Але в Україні на сьогодні на законодавчому рівні діє лише один варіант бланка цього документа, і видають його в основному лише державні лікарі ветеринарної медицини, хоча приватні лікарі також можуть його видавати згідно з законодавством.

Що треба знати про отримання міжнародного паспорта для тварини:

  • Цей документ можливо отримати тільки у ліцензованого лікаря ветеринарної медицини;
  • Паспорт видається лише чипованим тваринам, код чипа обов'язково вноситься в паспорт;
  • Можливо вписати дані двох власників. Якщо з улюбленцем будете подорожувати не тільки ви, бажано вписати дані іншого власника;
  • У паспорті має міститись обов'язково підпис власника або власників;
  • Під час проведенні будь-яких профілактичних дій (вакцинація, протипаразитарні обробки) вони обов'язково заносяться в міжнародний ветеринарний паспорт;
  • Фото тварини вклеювати в паспорт не обовʼязково.

Крок 3: вакцинувати тварину для виїзду за кордон

Фото ілюстративне

Вакцинація проти сказу є обов'язковою умовою для перетину кордону. Зокрема ЄС не накладає ніяких обмежень на виробників вакцини, за умови їх сертифікації. На сьогодні тварини, щеплені будь-якою вакциною, що офіційно представлені в Україні, не мають ніяких обмежень.

Для хижаків (коти, собаки, тхори та інші) обов'язкова вакцинація від сказу. Вакцинація проводиться з 12-тижневого віку і щорічно протягом всього життя тварини. Зробити її може будь-який, приватний або державний, лікар ветеринарної медицини.

"Якщо господар взагалі не робив ніяких щеплень до цього, це не проблема. Для отримання документів міжнародного зразка потрібно одне актуальне щеплення. Попередні вакцинації для оформлення документів не грають вирішальної ролі. Але потрібно враховувати медичну сторону щеплення — не завжди після однієї вакцинації виробляється достатній імунітет. В цьому випадку дослідження на титр антитіл проти сказу може показати напруженість титру менше, ніж достатньо для захисту, і тоді власники будуть вимушені повторно вакцинувати тварину, і знову проводити дослідження", — коментує Віктор Марков.

Зверніть увагу: щеплення від сказу для перетину кордону має бути проведене після встановлення чипа або одночасно з ним, але не раніше! За 10 днів до вакцинації потрібно провести дегельмінтизацію.

Вакцинація від інших хвороб не є обов'язковою для ряду країн Європейського Союзу, але деякі країни вимагають ті чи інші профілактичні обробки та вакцинацію від певних хвороб. Так, наприклад, Мальта, Фінляндія, Нідерланди, Велика Британія та Ірландія вимагає обов'язкової обробки собак, що в'їжджають на їх територію, від ехінококозу (протипаразитарна обробка) не більше ніж за 5 діб до в'їзду.

Крок 4: провести дослідження на напруженість титру антитіл проти сказу

Це дослідження, яке показує, чи дійсно тварина захищена від сказу. Можна проводити не раніше ніж через 30 днів після вакцинації від сказу, і не пізніше, ніж закінчиться термін дії вакцини. Дослідження для більшості країн діє довічно за умови регулярної ревакцинації від сказу. Хоча деякі країни можуть встановлювати термін давності дослідження — від 6 до 36 місяців.

Аналіз на титр антитіл до вірусу сказу або просто титр, дійсний для перетину кордону не раніше, ніж через 3 місяці після проведення аналізу. Він проводиться в Україні лише у двох сертифікованих лабораторіях. Пробу крові та доставку в лабораторію проводить будь-який ліцензований (приватний, державний) лікар ветеринарної медицини.

Зверніть увагу:

  • На момент відбору крові вакцинація не має бути протермінованою — має пройти не більше року з дня вакцинації;
  • Перетин кордону можливий лише після закінчення тримісячного карантину з моменту відбору крові та з дійсним дослідженням на напруженість імунітету проти сказу.

Крок 5: отримати ветеринарну форму Ф1 та міжнародний ветеринарний сертифікат

Фото ілюстративне

Ф1 — це довідка про стан здоров'я тварини, а також наявність всіх необхідних досліджень, вакцинацій, обробок та ветеринарних документів. Видається на основі огляду тварини лише державними лікарями ветеринарної медицини. Дійсна вона три дні. Дія її розповсюджується лише на територію України.

Для того, щоб перетнути кордон, довідку Ф1 потрібно обміняти на міжнародний ветеринарний сертифікат. Цей варіант форми Ф1 міжнародного зразка видається лише митними ветеринарними службами на пунктах митного контролю або в місцевих органах Держпродспоживслужби на основі Ф1, огляду, перевірки всіх необхідних документів, обробок, та вакцинації. Дія міжнародного ветеринарного сертифіката розповсюджується як на територію України, так і за її межами.

"По суті міжнародний сертифікат — це такий собі агрегаційний документ, який підтверджує наявність всього іншого. Звичайно, отримати його можна на прикордонному пункті. Але за можливості краще замінити Ф1 на сертифікат в Держпродспоживслужбі — там також є митні ветеринари, щоби потім на митниці не втрачати час та нерви", — зауважує Віктор Марков.

Скільки це все коштуватиме?

За словами експерта, вартість всіх процедур буде досить сильно відрізнятись залежно від того, де ви будете проводити ту чи іншу маніпуляцію, які додаткові (необов'язкові послуги) вам потрібно буде оплачувати, від виду та виробника вакцини (лише від сказу або комплексна вакцина).

"За моїми підрахунками, наприклад по Києву, мінімальна вартість всіх обстежень, профілактичних заходів та документів обійдеться від 3500-4000 гривень. Також в Україні існують приватні сервіси з підготовки всього пакету документів, які дуже сильно економлять час власників (власнику не потрібно самому їздити по клініках, лабораторіях, проводити обробку тварини тощо). Вартість всього пакета документів в таких сервісах починається від 6500 грн", — говорить Віктор Марков.

А це точно спрацює?

Отже, резюмуємо порядок оформлення документів для виїзду за кордон:

  1. Перший етап. Ідентифікація (чипування) — вакцинація — оформлення ветеринарного паспорта міжнародного зразка.
  2. Другий етап (через 30 діб) — відбір крові для дослідження на напруженість титру антитіл проти сказу.
  3. Третій етап (через 3 місяці) — профілактичні (протипаразитарні обробки), оформлення форми Ф1 для подорожі.
  4. Четвертий етап — проходження митного ветеринарного контролю та отримання міжнародного ветеринарного сертифіката
  5. Відповідно, від моменту перших дій до виїзду пройде не менше, ніж 4 місяці.

Додатково варто взяти довідку про відсутність племінної цінності та спецзасіб  перевезення — укомплектований контейнер-переноску (не сумка і не наплічник).

Зверніть увагу: засоби для транспортування, як-то переноски, намордники, повідці — це вимоги перевізників, і у кожного перевізника вони можуть відрізнятись. Тому варто перед дорогою уточнити у транспортної компанії, які у них вимоги до транспортування саме вашого улюбленця.

Яких помилок припускаються люди, які хочуть виїхати з твариною?

Фото ілюстративне

За словами експерта, найпоширеніша помилка для власника тварини — це почати турбуватися про здоровʼя тварини та готувати документи просто перед самим виїздом. Недавнє дослідження Gradus Research та Royal Canin свідчить, систематично відвідують ветеринарного лікаря для профілактичних оглядів або планових процедур для улюбленців лише 24% власників тварин.

"Як ми говорили вище — мінімальний термін від вакцинації до перетину кордону складає 4 місяці. У наш час, на жаль, у наших співвітчизників життя та  плани перевертаються з ніг на голову постійно. І дуже прикро, коли в ситуації, коли потрібно їхати за кордон, а взяти свого улюбленця з собою практично неможливо", — зазначає Віктор Марков. І радить, з огляду на теперішню ситуацію, потурбуватися про паспорт, щеплення та аналіз на титр для ваших улюбленців заздалегідь.

Також дуже часто зустрічається проблема, коли у власника є всі необхідні дослідження, документи, але він протермінував чергову вакцинацію — в цьому разі доводиться все починати з початку: вакцинація, дослідження, обробки.

Рідко, але бувають дуже неприємні випадки, коли власник виїхав за межі України, але закордонні митники виявили якесь порушення або недостачу документів. У цьому випадку у власника є вибір — або повертатись назад, або залишати тварину на митний ветеринарний карантин в іншій державі. Суть цього заходу — тварина живе деякий час в спеціальному закладі (назвемо його готелем для тварин) де їй проводять всі необхідні, але не проведені раніше заходи та витримують необхідні строки. Зрозуміло, що це все оплачує власник, а ціни на ветеринарні послуги за межею України значно вищі, ніж на батьківщині.

За словами Віктора Маркова, це відбувається не часто, тому що у більшості випадків недостачу документів та досліджень виявляють ще на етапі оформлення форми Ф1 або міжнародного сертифіката в Україні.

Ну і зовсім рідке явище — міграція чипа у тварині або його дефект (неможливість ідентифікації). "На моїй досить не бідній практиці це було лише один раз — в цьому випадку достатньо заново чипувати тварину своєчасно", — додає Віктор Марков.

Ще більше корисних рішень!

Чи можна подорожувати з котом чи собакою, якщо тварина вагітна або має хронічну хворобу?

До подорожей допускаються тварини без ознак інфекційних та паразитарних захворювань. Вагітність — це нормальний фізіологічний стан тварини, він не є протипоказанням до подорожі, так же як величезна кількість інших захворювань. Тобто немає ніяких законодавчих протипоказань проти подорожі тварини, наприклад з цукровим діабетом, нирковою недостатністю, простатитом та іншими, які не представляють загрози іншим тваринам або людям.

Як діяти у випадку, якщо домашній улюбленець це не кішка чи собака, а, скажімо, єнот чи папуга?

Фото ілюстративне

Подорожувати з кішками, собаками або іншими домашніми хижими звірами значно простіше (з погляду отримання дозвільних документів), ніж з птахами. Річ у тім, що міжнародні стандартизовані норми дуже чітко прописані для домашніх хижаків (фретки, тхори, єноти), і дуже сильно варіюються для інших видів тварин. У багатьох країнах існує пряма заборона на ввіз екзотичних тварин. Так, наприклад, у Туреччину заборонено завозити домашніх плазунів та змій. Великою проблемою є те, що обов'язкові дослідження (як у хижаків на титр антитіл проти сказу) для інших видів тварин в Україні не проводять, або лабораторії, які їх проводять не є сертифікованими в міжнародній ветеринарній спільноті. Усе це через те, що попит досить незначний на такі дослідження. Тому, попри те, що перелік документів та вимог для таких тварин може бути значно меншим ніж у хижаків, отримати їх буде значно важче. Або навпаки, для подорожі не потрібно нічого, крім ідентифікації (чипування) та ветеринарного сертифіката.

"Тому, якщо ви плануєте подорож з такими улюбленцями, обов'язково попередньо проконсультуйтесь у ветеринарного спеціаліста", — радить Віктор Марков.

Свіжі дописи

  • Кейси

Принципи князя Святослава і життя, що має ціну: як розвивати військове лідерство в Україні

Аспен Інститут Київ, Impact Hub Odesa та його співзасновник Єгор Гребенніков провели День Ідей у… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Кейси

Гаряча лінія для людей в окупації: що таке “HelpPrint” і кому він може допомогти

Медіа “Східний Варіант” запустило гарячу лінію для мешканців тимчасово окупованих та прифронтових територій. На гарячій… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Кейси

“Час діяти, Нестримні”: як працює грантовий конкурс на відкриття спортивних клубів

Заняття спортом можуть бути одним зі способів реабілітації поранених військовослужбовців. Проте у багатьох громадах немає… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Корисності

Соціальне підприємництво: як це працює і хто просуває його в Україні

Уявіть світ, де кожен бізнес вирішує не просто економічні задачі, а й соціальні проблеми. В… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Кейси

Сім тисяч книг: як волонтер забезпечує сучасною літературою прифронтові та сільські бібліотеки, про які не дбає держава

Бібліотеки не втрачають актуальності, поки до них надходить сучасна література. У цьому переконаний Олександр Сапронов,… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Що відбувається

Beautiful places in Ukraine: Five unusual local attractions to explore

Millions of people across the globe learned about Ukraine through war reports and stories of… Читати більше

Tuesday June 25th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.