fbpx
Сьогодні
Кейс 09:32 06 Тра 2018

Як студенти Дніпра створили "Кузню української інтелігенції"

Засновники простору розповіли, як їм вдалося з пустої і холодної кімнати в гуртожитку зробити проект, що визнали кращим Міністерство молоді та програма розвитку ООН в Україні

Активна молодь зараз – драйвери змін. Вони не тільки 4 роки тому вийшли на вулиці вимагати європейського цивілізаційного вибору, а й творять нове суспільство весь цей час. "Рубрика" неодноразово писала про молодіжні стартапи, засновані платформи та новації у різних галузях. А зараз знайомимо вас з молодими дніпрянами, чиї креативні ідеї у купі з магнетичним бажанням змін буквально трансформують навколишнє середовище.

Отже, "Кузня української інтелігенції". Це молодіжна платформа для розвитку, громадських ініціатив та загального інтелектуального дозвілля, яку небайдужі студенти Дніпровського національного університету імені Гончара організували власноруч.

Про створення простору, амбітні цілі (що випливають із назви) та успішні ініціативи студентів поговорили із його засновниками. Далі – пряма мова.

ПОСТАВИЛИ ЦІЛЬ ЗАБЕЗПЕЧИТИ МОЛОДЬ ЗМІСТОВНИМ ДОЗВІЛЛЯМ

Вже більше року назад, у лютому 2017 року, ми студенти-історики ДНУ ім. Олеся Гончара Селезньова Ірина і Стрижко Гліб  поставили собі амбітну ціль перетворити порожній читальний зал гуртожитку на унікальний молодіжний центр. Ідея з'явилася у Гліба наприкінці січня 2017 року, коли він дізнався, що є така кімната, і вона пуста. Потім він приходив туди вечорами і під світло однієї єдиної лампи читав або просто знаходився там.

Було трохи дивно дивитися, коли він у куртці та теплих штанах виходив з тої порожньої та холодної кімнати, у той час як в житлових кімнатах температура сягала 25 градусів тепла. Але тоді в нього визрівала ця ідея, і коли він запропонував мені долучитися до створення молодіжного центру з яскравою назвою "Кузня української інтелігенції", то я з радістю приєдналася до проекту. Для мене це можливість удосконалення організаторських навичок, невпинної і виснажливої роботи над собою і над нашим простором. Можливість гуртувати молодь для вирішення спільних задач, а також забезпечувати її якісним і змістовним дозвіллям на противагу байдикуванню. Так розпочалося втілення мрій в життя.

Виходили ми й з потреб молоді, оскільки в Дніпрі практично немає вільних просторів для молоді. Є хаби і каворкінги, за час проведення в яких треба платити, а студенти не завжди мають таку можливість. Тому ми поставили собі надважливе завдання – забезпечити молодь змістовним дозвіллям в ексклюзивному неформальному просторі.

НАВІТЬ НЕВЕЛИКИЙ ВКЛАД МОЖЕ ДОПОМОГТИ У РЕАЛІЗАЦІЇ ЗАДУМУ

Ідею втілювали поетапно. У першу чергу прописали план проекту з цілями і задачами, розробили макет простору – те, як ми його собі уявляли на початку. Це було дві фотографії пустої кімнати, до яких через Фотошоп наш друг Сашко Підгайний домалював те, щоб ми хотіли бачити. Презентували нашу ідею директору студмістечка, який нею зацікавився. І тут нас вже було не зупинити! До перетворення пустої кімнати в молодіжний центр ми підійшли творчо і завзято, тому пробували всі можливі способи.

Співпрацювали з місцевими органами самоврядування і обласною адміністрацією, оформили більше 200 листів у різноманітні структури і установи, з проханням посприяти реалізації нашого задуму, долучали друзів і знайомих. Так були змайстровані лавки з піддонів, встановлене освітлення, розмальовані стіни.

У нас була ідея, і жодного стартового капіталу. Перші 700 грн ми зібрали дріб'язком у трилітрову банку на перерві в університеті, тим самим ми показували, що навіть невеликий вклад може допомогти у реалізації задуму.

Багато людей з різних сфер зацікавлювались нашою ініціативою, завдяки меценатам були куплені лампи і з сотню нових топових книжок. У жовтні ми виграли маленький грант від Львівської освітньої фундації, на ці кошти ми придбали подушки для лавок та пуфи. Ще в нас є карта Приватбанку на яку час від часу скидають пожертви, і в Кузні стоїть та сама легендарна скляна банка, і кожен може допомогти Кузні. Так і живемо!

ПОПРИ ДУМКИ СКЕПТИКІВ, КУЗНЯ СТАЛА КРАЩОЮ ПРАКТИКОЮ МОЛОДІЖНОЇ РОБОТИ – 2017

Мабуть, найбільші складнощі викликали через скептичне ставлення людей. Інколи додавалися осуд, невдоволення, заздрість, безпідставна критика – це те, що засмучувало, але водночас додавало сил, щоб опиратись і робити свою справу далі і ще більше їй віддаватися!

Також як це не дивне, але до нашої ініціативи байдуже поставилося керівництво університету і Рада студентів університету, які окрім того моментами заважали нам і навіть виступали ініціаторами нашого закриття.

Та наші старання принесли результат і на третьому місяці після відкриття Кузня стала Кращою практикою молодіжної роботи – 2017 у сфері організації змістовного дозвілля і була визнання Міністерством молоді та спорту та програмою розвитку ООН в Україні. Тому якби погано вам не було згадайте для чого ви це все робите, посміхніться і лупайте сю скалу далі.

ЯК КОВАЛЬ СТВОРЮЄ З МЕТАЛУ ДОСКОНАЛИЙ ВИРІБ…

…так і наш простір допомагає молоді формуватися і самовдосконалюватись. Яким чином?

По-перше, в Кузні молодь має різноманітні можливості для саморозвитку. У нас систематично проводяться освітні заходи, презентації навчальних програм, тренінги, лекції, що дають змогу розширити власні рамки мислення і знайти нові знайомства.

По-друге, це поле для дискусій, генерації нових ідей, і можливості їх втілити на базі Кузні, адже ви знаходитесь в колі активістів міста, людей, що творять зміни в країні. Відтак ми формуємо нову спільноту – активну і небайдужу. Тих, хто свідомо братиме участь і в громадському, і в політичному житті країни.

По-третє, ми популяризуємо читання. Оскільки розумні люди читають книжки, намагаємось задовольнити всі книжкові смаки наших відвідувачів.

ЯК ПРОВЕСТИ ЧАС У КУЗНІ

У нас є графік заходів, який доповнюємо завдяки пропозиціям громадських організацій міста, часто заходи ініціюють і самі відвідувачі Кузні. Щопонеділка ми робимо анонс на наступний тиждень на нашій сторінці у Facebook, Тelegram та Instagram і запрошуємо всіх охочих до нас завітати.

Заходи в нас проводяться різноформатні, як навчальні, так і розважальні. Найбільшим попитом користуються лекції про міжнародні можливості для молоді, серед таких "Як відвідати 47 країн зі 100 доларами в кишені?", презентація програми Молодіжний делегат України в ООН, тренінги з надання першої медичної допомоги під патронатом Товариства Червоного Хреста України.

Ми багато працюємо, але й відпочиваємо на найвищому рівні. До прикладу, 20 березня, коли в Дніпрі ще справлялися з сніговим колапсом Рада студентів історичного факультету ініціювала проведення Гавайської вечірки. Всі гості були у відповідних костюмах і кольорових леях. Передбачалася конкурсна програма з призами. А на локаціях можна було дізнатись про свою долю від гавайської провісниці, посмакувати тропічними смаколиками, для закоханих влаштовувались справжні гавайські весілля.

Засиджуються в Кузні до ночі і гравці в настільні ігри, серед улюблених Монополія, Дженга, Alias, проводився в нас і шаховий турнір, а востаннє до третьої ночі грали в історичну гру-стратегію "Незалежність 1917-1921". При цьому процеси йдуть паралельно, і хтось може читати книжку на балконі, хтось грати в гру, а хтось вчитись.

Обожнюють люди і наші хюжні вечори, бо вже давно Кузня почала асоціюватися зі словом "затишок".

Цікавий факт, що під час сесії Кузня не закривалася протягом двох тижнів. Мешканці гуртожитку старанно готувалися, а їхні друзі, які не живуть тут приходили і таким чином відбувався більш якісний процес поглинання знань. До слова, як показали результати зимової сесії відвідувачі Кузні отримали більш гарні результати ніж ті, хто ще у нас не бував. Просто факт, я думаю ви зрозуміли до чого це ми 😉

ДЕТАЛЬНІШЕ – ПРО УКРАЇНОМОВНУ БІБЛІОТЕКУ КУЗНІ

На сьогодні бібліотека Кузні налічує близько 600 примірників. При цьому це в більшості своїй нова україномовна література, яку нам купували і дарували, зокрема радо відгукнулися і українські видавництва ("Залізний тато", "Наш формат", "Discursus", "П'яний корабель", "Світ", "Круговерть", "Брайт Стар Паблишинг", "Meridian Czernowitz", "Видавництво Старого Лева"). Є в нас книжки і з автографами від авторів – Василя Шкляра, Братів Капранових, Макса Кідрука, Сергія Жадана.

На наших книжкових поличках ви знайдете українську і зарубіжну художню літературу, нон-фікшн, історичну і навчальну англомовну літературу, є чимало коміксів українського виробництва. І ми постійно її поповнюємо, щоб молодь читала найновіші найкращі книжки.

Книжкова полиця Кузні користуються широкою популярність, як і серед студентської молоді так і молоді старше. Цікава тенденція, що люди зазвичай чергують у виборі книжки. Це зазвичай книжки такого мотиваційного характеру, а потім звісно йде якась художня література. За цей час з нашої бібліотеки було взято і прочитано понад 100 книжок. Жодної книжки за цей час не вкрали.

У нас є спеціальний журналу куди всі бажаючі записуються і беруть книжку. Зазвичай ми даємо книжку десь на три-чотири тижні.

У разі потреби можна продовжити.

ДІЯЛЬНІСТЬ КУЗНІ ВИХОДИТЬ ЗА МЕЖІ ВНУТРІШНІХ ЗАХОДІВ

Варто зазначити, що ми не обмежуємося внутрішніми заходами. Минулого місяця ми ініціювали еко-акцію і поставили контейнери для збору макулатури не тільки в Кузні, а й на факультетах нашого університету. Втілюємо ми і мистецькі проекти, нещодавно відновили портрет Олеся Гончара при вході до гуртожитку в рамках проекту "Слово на стіні", його цитати прикрашають фасад гуртожитку і паркан.

З найближчих великих заходів, 16 травня ГО "Вільні Люди" будуть проводити в Кузні НЕлекцію про Інформаційну безпеку у XXI столітті. Оскільки в рамках російсько-української гібридної війни ми повинні уважно ставитися до власної інформаційної безпеки. Тож до зустрічі в Дніпрі!

ЗМІНИТИ СВІТ НА КРАЩЕ: ПОРАДИ МОЛОДИМ УКРАЇНЦЯМ З ВЛАСНОГО ДОСВІДУ

– Не зважати на думку оточуючих і йти до своєї мети, змінюватись і змінювати світ навколо!

– Мріяти, сильно мріяти і втілювати мрії в життя.

– Обіймати якомога більше людей і пити какао. І якщо все це робити, то ви будете змінювати світ навколо.

Тож вперед, світ чекає на своїх героїв!

116
2277

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: