fbpx
Сьогодні
Актуально 11:40 14 Січ 2020

У наших ТРЦ можливо все: від проривів теплотрас до пожеж. Як рятуватися?

Правила поведінки, якщо ви опинилися в епіцентрі подій

Потоп у ТРЦ "Ocean Plaza" 13 січня у Києві внаслідок прориву труби / Фото з соцмереж

Магазини, кінотеатри, ресторани — великі торгівельно-розважальні центри стали вже справжніми містами в собі, і все більше часу містяни проводять саме в них. Але що як всередині щось іде не так? Ніхто не застрахований від надзвичайних ситуацій — лише вчора ввечері ТРЦ Ocean Plaza затопило гарячою водою, дев'ятеро людей отримали опіки. Тож варто знати, як діяти, якщо опинився в епіцентрі подій.

"РУБРИКА" розповідає, як поводитися у надзвичайних обставинах у ТРЦ. 

1. Перебуваючи у ТРЦ, звертайте увагу на те, де розташовані евакуаційні виходи — їх позначають зеленими знаками зі стрілками або людиною, що біжить, і вони мають бути на кожному поверсі. Запам'ятовуйте їхнє розташування і свій власний маршрут, щоб у випадку надзвичайної ситуації не розгубитися, зрозумівши, що ви загубилися і не знаєте, як залишити будівлю. Кожен ТРЦ має евакуаційний план — ознайомитися з ним у звичайній ситуації теж зайвим не буде.

2. Не панікуйте. Якщо бачите паніку інших — намагайтеся заспокоїти їх.

3. Не користуйтеся ліфтами — це небезпечно, коли в будівлі сталася надзвичайна подія.

4. Якщо ви бачите, що комусь потрібна допомога і можете допомогти, — обов'язково зробіть це.

5. Не дозволяйте своєму одягу чіплятися за людей чи об'єкти навкруги — це може становити небезпеку для вас. Якщо на вас, наприклад, довгий шарф — зніміть його, або переконайтеся, що його кінці не можуть ні за що зачепитися.  У тисняві та паніці вам не потрібні зайві проблеми. Загалом у натовпі намагайтеся групуватися — притисніть до себе зігнуті в ліктях руки, відхиляйтеся трохи назад, якщо на вас тиснуть з усіх боків — щоб не впасти.

6. Не заважайте співробітникам ТРЦ діяти за інструкцією при надзвичайній події — якщо вони проводять евакуацію чи, наприклад, гасять пожежу. Ви можете допомогти їм з останнім, якщо пожежа невеликих масштабів і з нею дійсно можна впоратися.

7. Повідомте про те, що відбувається екстреним службам по телефону.

8. Рухайтеся до виходу. Однак якщо на шляху до виходу ви відчуваєте, що саме там ситуація погіршується — наприклад, якщо це пожежа, температура повітря зростає ближче до виходу, — повертайте назад. 

9. Лише у крайньому випадку використовуйте вікна, щоб урятуватися. Це стосується лише вікон не вище третього поверху. Щоб зменшити відстань до землі, спочатку повисніть на вікні, трохи зігніть ноги, і приземлившись, перекотіться — аби зменшити силу удару. 

Якщо мова йде про пожежу, то окрім вищезазначеного варто знати:

1. Не треба бігти на вищі поверхи, навпаки треба спускатися якомога нижче — там задимлення буде меншим. Так само не варто ховатися у віддалених та важко доступних приміщеннях.

2. Якщо приміщення не сильно задимлено, не треба відчиняти вікна, адже відчинене вікно лише створить протяг і задимлення посилиться. 

3. Захистити органи дихання можна, дихаючи через вологу тканину. Якщо можливості зволожити тканину немає, згодиться і суха. 

4. Якщо на вас зайнявся одяг — не біжить у ньому, це лише посилить займання. Зніміть його або погасіть вогонь, катаючись по підлозі.

26095

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: