Здоров’я

Аскорбінка, Омега і Кальцій: як працюють вітаміни й мінерали та чи можна пити їх без призначення лікаря

Триває сезон застудних захворювань і чимало з нас за звичкою підживлюються або запасаються вітамінами, щоб не захворіти. Але чи справді це хороша звичка? І яке рішення щодо вітамінів буде правильним? “Рубрика” з’ясовувала з фахівцями.

У чому проблема?

Українці полюбляють займатися самолікуванням. За даними опитувань, проведених у різні роки, таку шкідливу звичку мають до 70% наших громадян. А як профілактику ми часто самі собі призначаємо вітаміни. При цьому ми не заглиблюємося у то, що власне вони нам дають. Покращення стану здоров'я чи таку ілюзію? І коли справді треба вживати вітаміни?

Яке рішення?

Найкраще рішення — добре думати перед тим, як рука починає тягнутися до чергового вітаміну С. Спочатку варто звернутися до свого сімейного лікаря, що і зробила "Рубрика".

Як це працює?
Спочатку — лікар, тоді — аналіз, а вже потім — аптека. Якщо дійсно є потреба

Сімейна лікарка Катерина Тодоренко пояснює: "Перед вживанням будь-яких вітамінів треба здавати аналізи, щоб зрозуміти, чи справді є така потреба. Буває таке, що аналізи показують нестачу вітамінів. Відповідно до показників аналізу крові ми призначаємо їх на місяць, два чи три".

Сімейна лікарка, авторка текстів у соціальному проєкті "Твій сімейний лікар" Анастасія Михайловська говорить так само:

"Бажано не приймати вітаміни без консультації з лікарем або лікаркою й не давати їх дітям". 

Чому не варто призначати вітаміни самому собі

"Тому що це може просто не дати жодного ефекту, — пояснює Катерина Тодоренко. — Плюс, якщо у людини є проблема, наприклад, зі шлунково-кишковим трактом, як-от гастропатія, гастрит чи виразка, прийом цих вітамінів просто буде марним, тому що всмоктування речовин буде недостатнім. У такому разі треба спочатку лікувати шлунок".

Так само і так звані сезонні вітаміни, від А до цинку, краще пропивати навесні і восени саме за рекомендацією лікаря.

Якщо є певні симптоми: як-от випадіння волосся, сухість шкіри, ламкість волосся чи якісь проблеми з кістками, тоді призначається інша група вітамінів. Конкретні вітаміни групи B, вітамін D чи кальцій, треба вживати тільки за призначенням лікаря.

"Краще все ж здавати аналізи і прислухатися до себе. Маючи якісь симптоми і скарги, приходити до лікаря, і вже лікар призначить вітаміни потрібної групи", підсумовує сімейна лікарка Катерина Тодоренко.

Вживання вітамінів без призначення лікаря, за словами Анастасії Михайловської, може призвести до:

  • Надлишку вітамінів в організмі — гіпервітамінозу. Деякі вітаміни, такі як вітамін А, D, E та K, можуть накопичуватися в організмі й викликати неприємні симптоми при надлишковому споживанні.
  • Надмір одних вітамінів може спричинити дисбаланс інших, що може вплинути на функціонування організму.
  •     Великі дози вітамінів можуть взаємодіяти з ліками або іншими дієтичними складовими, що може вплинути на їхню ефективність та вашу безпеку.
  • Людина може помилково сприйняти порушене самопочуття з нестачею вітамінів та пропустити серйозніший стан чи хворобу й не отримати необхідного лікування.
  • Надмірне споживання вітамінів у вигляді добавок може призвести до зайвих витрат грошей, особливо якщо вони не потрібні.

Як працюють вітаміни й де їх брати без таблеток?

Вітаміни — це органічні речовини, необхідні для нормального функціонування організму людини. Вони виконують різноманітні функції, такі як підтримка імунної системи, підтримка росту і розвитку, регуляція обміну речовин і багато інших, пояснює Анастасія Михайловська. 

"Вітаміни людина отримує з їжі. Організм людини не може виробляти їх в достатній кількості", — каже лікарка. 

Існують дві основні групи вітамінів: розчинні в воді (водорозчинні) та розчинні в жирах (жиророзчинні), роз'яснює далі експертка. Водорозчинні вітаміни, такі як вітамін C та вітаміни групи B, виводяться з організму водою, тому вони повинні постійно надходити з їжею. Жиророзчинні вітаміни (вітаміни A, D, E і K) зберігаються в жирах тіла і можуть залишатися в організмі тривалий час.

Офіційні харчові рекомендації, наприклад, Food and Nutrition Board (США), радять отримувати вітаміни й мінерали із їжі, а не з добавок, також нагадували в МОЗ. Десятирічні дослідження показали, що особливих побічних ефектів від прийому добавок немає. Але особливого сенсу також. 

Анастасія Михайловська наголошує: "Самостійно визначити нестачу вітамінів може бути важко, оскільки симптоми можуть бути схожі на інші проблеми зі здоров'ям. Якщо ви маєте підозру на нестачу вітаміну, краще проконсультуватися з лікарем, який може провести необхідні дослідження та надати рекомендації щодо харчування чи призначення вітамінних комплексів, які необхідні саме вам".

Вітамін С

Це дуже важливий вітамін для імунної системи. 

На фото: У різних кількостях вітамін С міститься практично у всіх овочах і фруктах, а також у зелені. Ілюстративне фото з сервісу Pixabay

Які симптоми дефіциту вітаміну С: сухість шкіри, біль у м'язах і суглобах, слабкість волосяних фолікулів, втрата ваги, кровоточивість ясен, кровотечі з носа і тривале загоєння ран. Якщо маєте такі симптоми, звертайтесь до лікаря

У різних кількостях вітамін С міститься практично у всіх овочах і фруктах, а також у зелені. Тому дуже важливо включати їх у свій щоденний раціон, радять у Центрі громадського здоров'я МОЗ України.

Вітамін А

Вітамін А сприяє нормальному обміну речовин, відіграє важливу роль у формуванні кісток і зубів, є необхідним для росту нових клітин, уповільнює процес старіння.

Які симптоми дефіциту вітаміну А: проблеми зі шкірою, ламкість волосся, нігтів, хвороби зубів і кісток, проблеми з зором. Якщо маєте такі симптоми, звертайтесь до лікаря.

Вітамін А міститься в продуктах тваринного походження: тельбухах, печінці. Також вітамін А є в риб'ячому жирі, вершковому маслі, молочних продуктах, яйцях.

На фото: Морква — один із лідерів за вмістом каротину / Ілюстративне фото з сервісу Pixabay

У рослинах міститься провітамін А, тобто попередник вітаміну – каротин, який в організмі перетвориться на сам вітамін А, пояснюють у Центрі громадського здоров'я МОЗ України. Найбільше каротину міститься в помаранчевих і жовтих овочах і фруктах: це морква, гарбуз, мангольд, цукіні, диня, солодкий перець, червоний перець. У Центрі громадського здоров'я також нагадують, що рослинний провітамін А засвоюється тільки розчиненим в жирі. Тому до салатів та овочевих страв треба додавати олію, сметану чи йогурт.

Вітамін D

 "Які цілющі властивості тільки йому не приписують: зміцнює імунітет та кістки, а його дефіцит може призвести до депресивного стану та слабкості. Зернятко правди в цьому є. Сонячний вітамін D дійсно вкрай важливий, проте дискусії навколо дозування тривають", — зазначає у своєму інстаграм-дописі провізорка-фармацевтка, випускниця НМУ ім. Богомольця, авторка блогу про ліки "Провізор, який не може мовчати" Ольга Мельник. 

У групі ризику недостатності вітаміну D:

  • Немовлята
  • Люди поважного віку
  • Люди з захворюваннями кишківника
  • Люди з обмеженим перебуванням на сонці.

Порада від Ольги Мельник: "Вітамін D є не лише у пігулках, а й жирній рибі та яйцях, а регулярні фізичні вправи також допомагають зміцнити організм". 

На фото: фізичні вправи також допомагають зміцнити організм / Ілюстративне фото з сервісу Pixabay

Які симптоми дефіциту вітаміну D: Підвищена стомлюваність, млявість, болі в суглобах і м'язах, збільшення ваги та проблеми з травленням. При авітамінозі вітаміну D наш організм не може засвоювати кальцій, що призводить до ламкості кісток, проблем з зубами, інформують у Центрі громадського здоров'я МОЗ України. Якщо маєте такі симптоми, звертайтесь до лікаря. 

Порада від Центру громадського здоров'я: "Їжте яйця, вершкове масло, намагайтеся бувати надворі навіть взимку — це найкраща профілактика дефіциту вітаміну D!"

Вітамін Е

Вітамін Е необхідний для повноцінного захисту і відновлення клітин практично всіх органів і тканин. Він також покращує здоров'я шкіри та волосся. 

Симптомом нестачі вітаміну Е є раннє старіння шкіри та інші стани.

На фото: Абсолютним лідером за вмістом вітаміну Е є соняшникова олія / Ілюстративне фото з сервісу Pixabay

Абсолютним лідером за вмістом вітаміну Е є соняшникова олія. У менших кількостях вітамін міститься практично у всіх нерафінованих рослинних оліях, насінні й горіхах. Також невелика його кількість міститься в шпинаті, червоному меленому перці, спаржі, часнику, зазначають у Центрі громадського здоров'я МОЗ України.

Вітаміни групи В

Вітаміни групи В — це тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (В3), пантотенова кислота (В5), піридоксин (В6), біотин (В7), фолієва кислота (В9), ціанокобаламін (В12). 

Вони є коферментами низки метаболічних процесів, тобто без них певна життєво необхідна реакція не відбувається, нагадували у МОЗ. Вітаміни групи В взаємодіють, і важливо пити саме те, чого бракує, і обрати правильну форму: ін'єкція чи таблетка, яку слід вживати згідно з інструкцією. Якщо паралельно вживати інші вітаміни чи ліки, вітаміни групи В у деяких випадках можуть погано засвоюватись чи навіть шкодити.

Симптоми нестачі цих вітамінів різні. Наприклад, нестача вітаміну В12 найбільше проявляється: в старшому віці, після операції зі зменшення шлунку, пониженій кислотності шлунку чи прийомі ліків для її зниження, при прийомі препаратів проти печії, при хворобах шлунково-кишкового тракту (як-то хвороба Крона), в разі веганського раціону. Брак вітаміну В1 досить важко розпізнати. Це може бути збільшення серця і тахікардія, хронічна втома і "туман в голові", поступова втрата м'язової ваги чи відсутність апетиту, інші симптоми.

На фото: Горіхи — джерело кількох вітамінів групи В / Ілюстративне фото з сервісу Pixabay

Вітаміну В1 найбільше у висівках (запарених), зеленому горошку, яйцях, свинині, печінці, квасолі, горіхах, гречці, коричневому рисі, патоці та дріжджах. Вітамін В12 міститься передусім у червоному м'ясі, печінці та рибі. Він також є в яйцях, молоці.

Шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст Євген Клопотенко також підготував цілий перелік продуктів, що містять вітаміни групи В:

  • вітамін B1 (тіамін) — у цільних зернах, свинині, рибі та дріжджах;
  • вітамін B2 (рибофлавін) — у яйцях, молочних продуктах, печінці, зелених овочах, мигдалі;
  • вітамін В3 (ніацин) — у бобових, горіхах, соняшниковому насінні, зернових;
  • вітамін В5 (пантотенова кислота) — у грибах, яйцях, рибі, авокадо, насінні соняшника, м'ясі, бататі, сочевиці;
  • вітамін B6 (піридоксин) — у птиці, яловичині, крохмалистих овочах і у фруктах, крім цитрусових;
  • вітамін B7 (біотин) — у м'ясі, яйцях, рибі, сої та горіхах;
  • вітамін B9 (фолат) — у зелених листових овочах, горіхах, бобах, молочних продуктах, птиці, брюссельській капусті;
  • вітамін B12 — у лососі, м'ясі птиці, печінці, яйцях.

Кальцій

  • забезпечує і підтримує нормальний стан кісток і зубів,
  • бере участь у процесі згортання крові та передачі нервових імпульсів,
  • у функціонуванні нервової, м'язової і залозистої тканин.

На фото: Молоко — джерело кальцію / Ілюстративне фото з сервісу Pixabay

 Дефіцит кальцію призводить до появи тетанічних судом у дорослих, спазмофілії у дітей, зазначає Ольга Мельник.

У групі ризику дефіциту кальцію:

  •  Жінки в постменопаузі.
  •  Люди з непереносністю лактози (або ті, хто мало вживає молочні продукти). 

Препарати кальцію застосовують при кровотечах, хворобах шкіри, у складі комплексної терапії хворих з переломами, остеопорозом тощо, додає провізорка-фармацевтка.

Скриншот з допису Ольги Мельник про джерела кальцію

Кальцій найбільше міститься у молочних продуктах, але не обмежений ними. Також на кальцій багаті морепродукти, зелень, бобові, сушені фрукти, тофу.

Магній

Магній потрібен для утворення нейромедіаторів (які передають сигнали від нервових клітин), а його нестачу пов'язують із серцево-судинними хворобами, діабетом, остеопорозом, гіпертензією та неврологічними порушеннями. Звісно, цей зв'язок має встановити лікар.

Скриншот з допису Ольги Мельник про джерела магнію

Магній міститься в усіх зелених овочах, зелені та крупах.

Цинк

Мікроелемент цинк потрібен для роботи імунної системи, регуляції активності генів, загоєння ран та роботи мозку.

Нестача цинку може проявлятися у випадінні волосся, сильному спотворенні нігтів, еректильній дисфункції, відставанні розвитку в дітей, частих застудах. Цинку найчастіше браку людям з алкоголізмом, порушенням засвоєння нутрієнтів, а також майбутнім і годуючим матерям та веганам, інформують у МОЗ.

На фото: Какао — джерело цинку / Ілюстративне фото з сервісу Pixabay

Цинк міститься у м'ясі, морепродуктах, бобових, гарбузовому та конопляному насінні, какао та горіхах. Водночас у МОЗ уточнюють, що цинк у бобових та горіхах має низьку біодоступність, тому їх краще замочувати перед приготуванням чи споживанням.

Полівітаміни

Провізорка-фармацевтка Ольга Мельник звертає увагу, коли додатковий прийом аптечних вітамінів виправданий.

За потреби, яку встановив лікар, їх призначають:

  • Вагітним, тим, хто планує вагітність та годує дитину: фолієва кислота, йод, омега-3, вітамін D,
  • Мешканцям країн з дефіцитом сонця: препарати вітаміну D,
  • Вегетаріанцям та веганам: В12, залізо, Омега-3, вітамін D,
  • Пацієнтам з певними захворюваннями органів ШКТ, коли порушується всмоктування вітамінів,
  • Після перенесених затяжних хвороб,
  • При гіповітамінозах, які лабораторно (!) підтверджені.

"Полівітамінні комплекси не такі вже й НЕ шкідливі, як може здатися на перший погляд. Надлишок вітамінів (особливо жиророзчинних) має свої негативні наслідки. Кращого способу зміцнення організму, ніж адекватне харчування та помірне фізичне навантаження, не придумали. А ще деякі вітаміни не «дружать» між собою", — зазначає провізорка-фармацевтка Ольга Мельник, вкотре наголошуючи, що за призначенням полівітамінів треба звертатися до лікаря. А він їх може й не призначити, з огляду на ваш реальний стан, інші недуги та спосіб життя.

Важливо й те, у який час доби ви вживаєте вітаміни, з якими іншими вітамінами, їжею чи лікарськими засобами їх поєднуєте. 

Що буде, якщо передозувати?

Зазвичай гіпервітамінози трапляються від бажання оздоровитися і прийому штучних вітамінів, констатує сімейна лікарка, авторка текстів на соціальному проєкті "Твій сімейний лікар" Анастасія Михайловська:

"Найнебезпечніше в цьому випадку є «ударна доза» або введення вітамінів внутрішньовенно".

Лікарка наводить наслідки гіпервітамінозу:

  •     Вітамін С — алергічні реакції, кровоточивість внаслідок ламкості судин, дратівливість, камені в нирках.
  •     Вітамін D — порушення жирового обміну і як наслідок різке схуднення, накопичення надлишкового кальцію в кістках, нирках, на стінках судин та серця.
  •     Вітамін А — анемія, облисіння, біль в суглобах, порушення травлення у вигляді діареї, нудоти, блювання, болю в животі. В тяжких випадках набряк мозку.
  •     Вітамін Е — у великих дозах викликає кровотечі.
  •     Вітамін К — ураження печінки, анемія.
  •     Вітаміни В6 і В12 — при надлишковій кількості збільшують ризик перелому стегна.

Також дуже небезпечно вживати вітаміни людям, що мають онкологічні захворювання, акцентує лікарка. Додатковий прийом вітамінів може прискорити ріст пухлини. 

"Неконтрольоване споживання вітамінів дійсно є проблемою в Україні. Люди часто не сприймають вітаміни як ліки, а ставляться до них легковажно. Наче крім користі вони нічого не можуть принести, — говорить Анастасія Михайловська. — Критичних випадків від гіпервітамінозів у своїй практиці я не бачила. Проте дуже часто зустрічаються помірні, але неприємні прояви гіпервітамінозу: діарея, нудота, блювання, надмірна втома, алергічні реакції, біль в кістках тощо. Найчастіше від гіпервітамінозу страждають діти". 

Тож без консультації лікаря не обійтися.

Свіжі дописи

  • Що відбувається

Russian rockets strike Okhmadyt Children’s Hospital in Kyiv amid mass attack on June 8

On June 8, 2024, Russian forces launched over 40 rockets, targeting civilian infrastructure across Ukraine.… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Небайдужа

Як підготуватись до народження дитини: поради психологині

Батьківство — це виклик. І підготуватися до нього на 100% неможливо. Проте можна зробити процес… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Як уникнути імпульсивних покупок і коли вони нам навпаки потрібні

“Рубрика” вирішила дізнатися, чому ми робимо емоційні покупки та як вони впливають на наше управління… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • УрбанРубрика

Як захиститися від шуму генераторів: поради для бізнесів й тих, хто живе поруч з ними

Як захистити й захиститися від шуму, вібрацій та викидів від генераторів — розповідає “Рубрика”. Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Що відбувається

Music from Ukraine: Recommendations and a playlist for any mood 

Listen to the best sounds and songs of Ukraine with Rubryka — from elegant classical… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Корисності

“РішенняХаб”: “Рубрика” запустила новий формат для ГО, активістів та експертів

Відтепер на базі новоствореного хабу “Рубрика” проводитиме івенти, покликані познайомити та об’єднати навколо спільних проєктів… Читати більше

Thursday July 4th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.