fbpx
Сьогодні
Корисності 14:37 05 Чер 2024

Підготовка до блекаутів: як обрати повербанк, зарядну станцію та чи врятують сонячні панелі

“Рубрика” поговорила з інженером-електронщиком про те, що допоможе впоратися з тривалими відключеннями світла. Разом розробили для вас інструкцію — що купувати, а що не варто, щоб забезпечити собі та близьким живлення, звʼязок та гарячу їжу.

У чому проблема?

Більше року в Україні не було відключення світла. Але ворог повернувся до обстрілів нашої енергетики — повернулись і блекаути. За прогнозами Центру досліджень енергетики дефіцит потужності в енергосистемі, спричинений останньою серією масованих російських атак, може зберігатися впродовж двох років.

Яке рішення?

Торішні блекаути навчили українців обходитися без електрики, опалення та водопостачання. Цей досвід може стати у пригоді і під час нових довготривалих відключеннях електрики. Втім, не вся техніка, девайси та прилади, які українці масово купували у 2022-му та 2023-му, виявилися корисними та ефективними на практиці.

"Рубрика" вирішила оновити рекомендації щодо підготовки до можливих блекаутів. Розібратися в усіх технічних нюансах нам допоміг херсонський інженер-електронщик Олег Терен (імʼя та прізвище змінені на прохання фахівця).

Поради інженера ґрунтуються на його технічній освіті, більш ніж 20-річному досвіді продажу та ремонту електроніки, а також на досвіді вирішення основних проблем виживальника під час окупації та після деокупації Херсона у 2022 році. Тоді багатьом херсонцям довелося жити в повній відсутності практично всіх "благ цивілізації" протягом двох зимових місяців. 

Як це працює?

1. Електроживлення

підготуватися до блекаутів

Сонячна батарея на балконі. Фото: Heike Lyding/epd/picture alliance

Основна проблема, з якою ми зараз стикаємося, і схоже, будемо зіштовхуватися і в майбутньому — тимчасові відключення енергопостачання, які можуть трансформуватися в ситуацію, коли світло буде присутнє всього 1-2 години на добу. Найбільш очевидні рішення цієї проблеми — повербанки та зарядні станції.

Повербанк

Ємний портативний акумулятор, який вміщується в сумку або навіть у кишеню — це мінімальний рівень енергетичної безпеки. Зараз повербанки прогресують і вміють підтримувати всі види USB стандартів (як роз'ємів, так і стандартів живлення, мають протоколи "швидкої зарядки" тощо), що дозволяє заживити від повербанку не лише телефони, ліхтарики чи світлодіодне освітлення, а навіть деякі ноутбуки та мережеве обладнання.

Хороший, якісний повербанк має бути у кожного, а краще 2-3. Одним варто користуватися для оперативних цілей, другий, з набором кабелів з усіма видами роз'ємів — lightning, USB-C і microUSB має входити до складу "тривожного рюкзака". 

Основна проблема тут — купити дійсно якісний повербанк, у якому реальна ємність акумулятора відповідатиме заявленій і не буде різко деградувати з часом.

"На жаль, при покупці дешевих повербанків візуально не можна визначити — чи є в них якісні елементи, чи вас обдурили, вставивши туди половину, вживані елементи чи взагалі якесь сміття. Раніше можна було покладатися на вагу: працювало правило — «якісний повербанк — важкий повербанк», але потім китайці стали класти свинцеві грузики та інші обтяжувачі. Вихід один — не скупіться і купуйте повербанки перевірених фірм і тільки в місцях, які дають гарантію та цінують репутацію", — каже Олег Терен.

З перевірених фірм інженер радить повербанки Baseus, Hoco, Xiaomi. Наприклад, у Baseus є великий асортимент на будь-який гаманець аж до моделей, які потягнуть зарядку звичайного ноутбука (можливо, для цього потрібно буде докупити спеціальний перехідник з USB-C на роз'єм живлення вашого ноутбука). Але тут з'являється інша напасть — на ринку є багато підробок, тому купуйте в офіційних дилерів — зазвичай це великі мережі з продажу електроніки: Розетка, Брейн, Фокстрот тощо.

Ще один нюанс — час зарядки гарного ємного повербанка від стандартного блоку живлення (наприклад того, що йшов з телефоном) може займати 5-7 годин. В умовах жорстких відключень, коли світло дають з непередбачуваним графіком і в непередбачуваний час, ви просто не встигатимете заряджатися. Тому, якщо ваш повербанк підтримує протокол швидкої зарядки (це можна дізнатися в документації) — варто придбати й блок живлення, який підтримує такий протокол. Запам'ятайте поєднання PD і GaN — якщо такі абревіатури є в описі блоку живлення — він підтримує всі сучасні протоколи і все заряджатиме максимально швидко — наприклад за 2 години замість 7.

Для отримання електрики українці почали масово використовувати автомобільні акумулятори. Але це — погане рішення. Автомобільні АКБ під час зарядки виділяють токсичні гази. Велика концентрація таких газів в житловому приміщенні може призвести до отруєння або навіть до летального результату.

Висновок: мати хороший повербанк, краще 2-3. Не витрачайте час та гроші на дешеве та ноунейм, купуйте повербанки перевірених брендів, якісні, у магазинах з хорошою репутацією. Подбайте про набір кабелів для зарядки всієї вашої електроніки (якщо потрібно і ноутбука), придбайте швидку PD GaN зарядку. Автомобільні акумулятори в квартирі — небезпечні.

Зарядні станції

Модна штука останні роки, особливо з початком великої війни. Простими словами — це великий універсальний повербанк з обмеженою портативністю і вбудованою можливістю зарядитись від будь-якого джерела електроенергії, який видає назовні або 220 В, або USB — найпоширеніші стандарти живлення на сьогодні.

Зарядні станції бувають маленькі, великі та дуже великі. Для великих можна докупити додаткові акумулятори, аби збільшити час автономної роботи. Зручна річ? — так, безперечно і виглядає як порятунок. Якщо фінанси дозволяють — можна купити таку станцію, яка потягне живлення всієї квартири, включно з холодильником і кавоваркою — щоправда, якщо ви готові віддати за таке рішення і комфорт ціну вживаної іномарки.

Але навіть маленька або середня станція може теоретично заживити телевізор, комп'ютер, монітор, ігрову приставку, настільну лампу і навіть холодильник чи електроінструмент. Втім, через те, що акумулятор не нескінченний і вироблення 220 В відбувається далеко не зі 100% ККД, час потужного споживача 220 В вимірюється від сили годиною-трьома.

Тому вирішувати вам, як використовувати накопичену в акумуляторі енергію — раз закип'ятити чай, забезпечити дві години роботи холодильника або чотири години роботи котла, зарядити 3-5 разів усі ваші телефони та планшет, підтримати роботу ноутбука та роутера інтернету протягом 5-7 годин.

Як вибирати? Секрет гарної зарядної станції також простий — якісні акумулятори, якісна схема інвертора та блока живлення. Запам'ятайте абревіатуру LiFePo4 (літій-ферум-полімер) — це найкращі акумулятори на сьогодні, вони витримують кілька тисяч циклів перезаряджання, швидко заряджаються і можуть швидко віддавати заряд, не деградуючи. Саме їх містять хороші зарядні станції. Простіші мають літій-іонні акумулятори, скорочено Li-ion.

"У фірм Ecoflow і Bluetti немає жодних суперсекретів чи сакральних знань. Просто вони раніше почали, у них вищий контроль якості, нормальні дизайнери та маркетологи. Є бренди не такі відомі, але теж цілком якісні — Jackery, Anker, Energizer. Вони також використовують LiFePo4 акумулятори. Крім того, у перегони включилися безліч китайських виробників, тут рекомендувати важче — треба читати відгуки. Можу відзначити Flashfish та Allpowers — вони спеціалізуються саме на зарядних станціях, але у будь-якому разі можна купити станцію не гіршу за розрекламовані, але помітно дешевшу. Під час вибору дивимося на електричну потужність і робимо її відповідною до потужності електроприладів, які ви плануєте підключати, дивимося на ємність (вона пишеться у Ват-годинах, не плутайте з потужністю), тип акумулятора та бренд. Далі — за вашими фінансами", — говорить Олег Терен.

Висновок: зарядні станції — найпростіший універсальний пристрій подолання тимчасової відсутності електрики. Дозволяє швидко та просто увімкнути будь-які пристрої, як з живленням від 220 В, так і USB, є вибір різної ємності та потужності. Якщо ваші фінанси дозволяють і вам не потрібна супермобільність — це однозначно маст-хев. Недоліками є досить висока ціна (особливо для популярних брендів), низька портативність — в сумку не покладеш. Найкращі акумулятори — LiFePo4. Перевірені бренди — Ecoflow, Bluetti, Jackery, Anker, Energizer.

Сонячні панелі

Це вже більше стосується ситуації, коли блекаут можливий або тотальний, або включення будуть дуже нетривалі або непередбачувані. Досвід херсонського інженера доводить, що така ситуація цілком реальна. У місті сонячні панелі можуть стати єдиним джерелом енергоживлення (крім невеликих бензинових генераторів). Той самий досвід показує, що користуватися генератором у багатоквартирному будинку дуже незручно, часто — неможливо, а крім того — небезпечно.

Експерт рекомендує — не купуйте панелі, якщо  робоча площа менше 40х50 см (0,2 кв.м). Якщо панель розкладається книжкою — це має бути площа всіх її елементів. Така панель ефективна тільки в дуже ідеальних умовах — влітку, за відсутності хмар й під кутом 90 градусів до сонячних променів. В інших випадках маленька панель нічого не зарядить і лише буде тішити вашу надію. Не вірте й виробниками повербанків, які розмістили на один бік корпусу сонячну панель розміром 5х15 см — вона марна. Те ж саме можна сказати і про китайські комплекти — повербанк + 3 світлодіодні лампочки + панель розміром 20х20 см.

Щобільше, як правило, панель не може бути джерелом зарядки гаджетів безпосередньо, так це не працює. Панель потрібно купувати або з вбудованим акумулятором-повербанком, або в комплекті зі спеціальним зарядним контролером, який заряджатиме акумулятор, вже від якого ви зможете зарядити свої гаджети або взяти енергію для освітлення квартири. Тільки така конфігурація дозволить отримувати зарядку від панелі восени/взимку або в похмуру погоду.

"На ринку є цікава недорога розкладна панель фірми Allpowers з вбудованим повербанком 10000 маг — ось її можна купити як готовий варіант на найгірший випадок, якщо електрики не буде взагалі — принаймні у вас буде можливість зарядити телефон та залишитися на зв'язку. Можливо, варто включити її до складу «тривожного рюкзака». У мене є позитивний досвід використання — вона, нехай і повільно, але заряджається навіть у похмуру погоду чи взимку", — рекомендує херсонський інженер.

Висновок: сонячна панель — не панацея, а засіб аварійної зарядки, "останній шанс". Купувати панель треба чим більшу, тим краще, не менше 40х50 см. Безпосередньо від панелі зарядиться не вийде (що б не стверджували виробники) — тому або самі майструємо примітивну сонячну електростанцію з панелі (звісно, якщо у вас є відповідні навички), зарядного контролера та акумулятора 12 В, або купуємо готову розкладну панель з акумулятором та повербанком на 10000 маг. Сонячні панелі, які пропонуються виробниками як аксесуари для своїх зарядних станцій — дорого коштують, вимагають багато місця для розміщення і працюють тільки в сонячну (або близьку до неї) погоду.

2. Освітлення

підготуватися до блекаутів

Саморобний світильник "Тернопільська свічка". Фото: galas.te.ua

Згадуємо закони фізики та пам'ятаємо, що світлодіодні джерела живлення — найекономніші. Іншими словами — погана ідея виробити за допомогою, наприклад, зарядної станції, 220 В і подати їх у мережу квартири, щоб штатні люмінесцентні (а то й розжарювання) лампочки засвітилися знову. Ідея ця погана саме з погляду енергоефективності, а крім того — ще й небезпечна.

Є половинчасте рішення — акумуляторні світлодіодні лампи зі стандартним цоколем, які продовжують горіти, коли зникає 220 В. На вигляд рішення витончене, але складається з купи компромісів — від ціни, надійності, ємності акумуляторів (зазвичай ~ 2 години), нагріву, світлової яскравості, зручності керування.

Іншим варіантом є або розміщення альтернативних джерел світла з батарейним/акумуляторним живленням, або — носити джерело світла з собою. У першому випадку це можуть бути садові світильники з акумуляторами та сонячними панелями (від 40 грн) — вдень їх викладаєте на вікно для зарядки, з настанням темряви вони самі вмикаються та можуть світити (хоч і не яскраво) до 12 годин. Є варіант такого світильника з яскравою лампою та датчиком руху — гарна річ для передпокою або туалету.

Швидким готовим рішенням для освітлення кімнати або робочої зони може стати світлодіодна гірлянда з живленням від батарей "АА" (їх можна замінити на акумулятори). Якщо дружите з паяльником — комплект з двох батарейок "АА", скотчу, шматочка дроту, простенької кнопки та світлодіода перетворюється на одноразовий світильник-ліхтарик з автономністю безперервного світла до 1 місяця. Для економії кнопку можна викинути і просто скручувати два дроти або притискати до контакту батареї. Собівартість такого саморобного світильника, який має назву "Тернопільська свічка" — близько 60-80 грн. Можна наробити таких світильників та розмістити у ванній, туалеті. За епізодичного використання батарейок вистачить на пів року чи більше. Сюди ж можна додати створення альтернативного освітлення за допомогою потужних світлодіодів/світлодіодної стрічки на 12 В та акумулятора, який ми заряджаємо від сонячної панелі.

"Варіантом вирішення питання з переносним джерелом освітлення може стати оснащення кожного члена сім'ї гарним налобним ліхтариком. Не тим, що продається в магазині «все по 30 грн», а, наприклад, фірми Sofirn, моделі HS10 або HS40. Це практично «Мерседес» у світі ліхтариків — ви в хорошому сенсі здивуєтеся якості, зручності та функціоналу. Ці акумуляторні ліхтарі можуть заряджатися від повербанка або іншого джерела через стандартний USB-C. Якщо зняти лобове кріплення, ліхтарик перетвориться на ручний, а завдяки магніту його можна закріпити на будь-якій металевій поверхні. В переліку функцій є 14 режимів — від аварійного маяка із сигналом SOS, до плавного регулювання яскравості та режиму нічника/читання книг. Переконаний — такий ліхтарик має бути у кожного або в кишені, або у складі тривожного рюкзака", — додає Олег Терен.

Висновок: не намагайтеся заживлювати штатне освітлення житла, використовуйте альтернативні варіанти — або готові, або саморобні ерзац-світильники. Купуйте якісний, багатофункціональний кишеньковий/налобний ліхтарик, це маст-хев.

3. Доступ до Інтернету та інформації

Інтернет без світла

Інтернет без світла. Фото: Getty Images

Інтернет

Інтернет вже практично повністю став основним засобом комунікації та інформації, доступ до мережі є критичним для існування та роботи. Якщо ви не багатій або крутий IT спеціаліст — швидше за все, у вас немає власного Старлінка і ви користуєтесь або послугами місцевого кабельного провайдера, або мобільним інтернетом від оператора. Як правило, зараз у більшості провайдерів стоять безперебійники, або вони використовують оптичну технологію, тому інтернет залишається доступним або завжди (або якийсь досить довгий час) навіть за відсутності 220 В — аби ваш WiFi роутер і конвертер отримували живлення.

Найочевиднішим способом є заживити роутер і конвертер від зарядної станції, але за словами експерта, цей шлях — найнеефективніший, через подвійну втрату при конвертації постійного струму акумулятора зарядної станції у 220 В і потім у постійний струм 12 В в блоці живлення роутера. Є елегантне недороге рішення — "кабель для роутера від повербанка". Такий кабель дозволяє заживити роутер та оптичний конвертер від будь-якого повербанка чи зарядної станції з виходами USB.

Якщо ж у вашого провайдера немає резервного живлення або він не використовує технологію GPON, джерелом інтернету під час блекауту стає якийсь з операторів мобільного звʼязку. Щоб роздати інтернет на всіх членів сім'ї і так вирішити купу питань — від сигналу LTE до швидкого розряду батарей усіх гаджетів, якщо кожен з них сам прийматиме сигнал стільникового інтернету — потрібен мобільний LTE роутер. Інженер радить: беріть такий роутер з дисплеєм (це спростить використання та пошук нормального сигналу), і обов'язково з можливістю підключення зовнішніх антен за допомогою "агрегації частот".

"Просто перерахуйте всі ці вимоги у профільному магазині, і вам щось підберуть, — радить Олег Терен. — Також купіть пару простих зовнішніх антен. Мій досвід каже, що акумулятори на найближчій до вас базовій станції можуть сісти досить швидко і вам доведеться шукати сигнал або від дальшої від вас, або взагалі від станції іншого оператора. Тут без зовнішніх антен нікуди. Роутер можна розмістити на вікні або балконі для кращого прийому. Також хороша ідея мати сімки всіх трьох мобільних операторів з тарифами для мобільного інтернету. Тому що кожен оператор має спеціальний тариф для роутера, він допускає роздачу на кілька пристроїв відразу і має досить великий обсяг трафіку, яких хоч і видається за безліміт, але кінцевий. Наприклад, у Київстару «безліміт» — це 300 Гб/міс. У принципі, вистачає на все, навіть на якісь онлайн фільми. У двох інших операторів ліміт менше — по 100 Гб/міс."

Радіоприймачі

Інтернет, навіть стільниковий — це добре. Але його може не бути в принципі. Для того, щоб отримувати хоч якусь інформацію, оповіщення — потрібен простий радіоприймач із набором усіх хвиль: MW/LW/SW/FM. Навіщо щось крім FM? Тому що навіть FM станції можуть не працювати чи глушитися ворогом і ви будете радіти "Променю" на середніх хвилях.

Для економії — можна купити будь-який дешевий китайський радіоприймач на батарейках. Для "гурманів" фахівець рекомендує приймачі "справжніх робінзонів" — фірм ETON та Tecsun. У них вбудована зарядка від ручного генератора, так що крутячи ручку можна не тільки послухати новини, а й телефон зарядити.

Висновок: для домашнього роутера та оптичного конвертера — купити "кабель для роутера від повербанку" (гуглиться за цією назвою, є скрізь — на Розетці, OLX). Попередньо перед покупкою уточнити напругу живлення роутера (написано знизу на ньому). Для ефективного використання мобільного інтернету обов'язково придбати мобільний LTE роутер, обов'язково з можливістю підключення зовнішніх антен і опціонально — з дисплеєм та агрегацією частот, і пару зовнішніх антен. Роутер може бути частиною "тривожної валізки". Також потрібна сім-карта мобільного оператора зі спеціальним тарифом для роутера. Чим більше сімок — тим більше платити, але тим вищий ваш шанс залишитися в мережі. На випадок, якщо раптом ляже все (таке, на жаль, траплялося) — мати радіоприймач "судного дня" на батарейках з усіма діапазонами хвиль.

4. Зв'язок

підготуватися до блекаутів

"Дублікат" власного смартфона варто мати у тривожному рюкзаку. Фото: Pixabay

Смартфон зараз є у кожного, але його можна пошкодити, втратити, його можуть вкрасти або відібрати. Через це ви можете втратити доступ до життєво важливих сервісів. Хорошою ідеєю буде мати в "тривожній валізці" запасний смартфон (нижчий за класом або вживаний) з налаштованими всіма доступами та акаунтами, Privat24, Google pay тощо. Фактично — зробити функціональну копію вашого смартфона, щоб вона була у стані "вставив сім-карту і користуйся". Не завадить також мати 1-2 дешеві кнопкові телефони-"дзвонилки" зі встановленими сімками.

Висновок: обов'язково мати "дублікат" свого смартфона, із встановленими додатками та налаштованою безконтактною оплатою. Покласти у "тривожну валізку" кнопковий телефон-"дзвонилку" з сімкартою та пару недорогих радіостанцій для зв'язку з членами сім'ї на випадок повної відсутності мобільного звʼязку.

5. Приготування їжі

приготувати їжу без світла

Туристична плитка з ізольованим газовим балоном. Фото ілюстративне

Якщо у вас електрична плита, зрозуміло, що під час блекауту від Ecoflow її не заживити. Тож виникає думка про газовий балон. Але тримати його у квартирі, особливо у випадку "прильоту" — погана ідея, адже по суті це досить потужна бомба.

"Альтернативою, якою користувалися багато моїх земляків під час повені після підриву ГЕС, були маленькі туристичні плитки на газових балонах розміром з балончик фарби. Від одного такого балончика плитка працює приблизно годину, але й з 10 хвилин можна розігріти воду для чаю або кави, заварити готовий концентрат або приготувати щось швидке, — ділиться херсонський інженер. — Такі балончики також є пожежонебезпечними, але вже без загрози вибуху, здатного повністю зруйнувати квартиру".

Щоб не спалити житло, про туристичну плитку важливо памʼятати наступне. Якщо балон лежить горизонтально і "вклікується" прямо в пальник (конфорку), то між конфоркою і балоном виробник має передбачити бар'єр (пелюсткоподібна блискуча "квіточка") або шланг. Найдешевші китайські плитки його не мають. Позаминулої зими ЗМІ писали про багато випадків, коли балони на примітивних плитках перегрівалися, вибухали і ставали причиною пожежі. Найкращій, хоч і не найдешевший, варіант — туристична плитка з ізольованим газовим балоном.

Ще один сучасний варіант — інноваційна туристична плитка-щіпочниця Biolite Stove, яка за допомогою вбудованих вентилятора та акумулятора здатна дуже ефективно використовувати горіння звичайних гілочок або дерев'яних трісок. На парі гілочок довжиною 10-15 см можна закип'ятити чай, а буквально жменя трісок — забезпечить вам суп, яєчню або сосиски. У фірми вже вийшло друге покоління цієї плитки з цілою екосистемою аксесуарів — термос-чайник, гриль, підставка для каструль тощо. Додатковим бонусом є те, що за допомогою термоелектричного перетворювача під час горіння плитка може не лише заряджати свій акумулятор, а й виробляти струм для заряджання смартфона. Задоволення не дешеве, мінімальний комплект стартує від 250$, але кажуть, на Aliexpress вже з'явилися клони.

Висновок: альтернативу газу знайти складно. Тому купуємо безпечну туристичну плитку, тримаємо балончики зовні квартири (не на сонці!) та в невеликій кількості. Якщо фінанси дозволяють і ви прихильник інноваційних екологічних рішень — зверніть увагу на туристичну плитку Biolite Stove.

456

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: