Що відбувається

Як оновити дані в ТЦК: розповідаємо про нові правила для військовозобов’язаних

“Рубрика” підготувала інструкцію з відповідями на найчастіші питання про те, як оновити дані в ТЦК і кому це потрібно робити.

У чому проблема?

Парламент ухвалив зміни до закону про мобілізацію, який вступить в дію вже 18 травня. Згідно з цим законом, впродовж 60 календарних днів, починаючи з 18 травня по 16 липня, всі військовозобов'язані повинні оновити облікові дані. "Рубрика" розповідає, як це можна зробити.

Яке рішення?

Про що закон 

Закон про мобілізацію містить у собі ряд змін та доповнень насамперед не до мобілізаційного процесу, а військового обліку. Зокрема це в ефірі "Радіо Свобода" підтвердив секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко. 

Роман Костенко. Фото: Верховна Рада України

Він заявив: "Закон «Про мобілізацію» взагалі не може допомогти мобілізації. Його основна задача — це не мобілізація, а те, що ми маємо поставити людей на облік. Оце було завдання для країни: взагалі побачити, що ми можемо. Скільки в нас людей є, скільки з них придатних, скільки непридатних, скільки осіб з інвалідністю, скільки виїхало. Ми взагалі маємо зрозуміти, який в нас людський потенціал. Хто може економіку тримати, хто може воювати, хто не може".

Одним з обов'язків громадян України у новому законопроєкті є уточнення особистих облікових даних для військовозобов'язаних. Серед інших — вимога для чоловіків віком від 18 до 60 років носити при собі військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу працівників ТЦК, поліції чи прикордонників. 

Як це працює?

Де і кому оновлювати облікові дані

Оновити дані в ТЦК повинні чоловіки віком від 18 до 60 років, які підпадають під мобілізацію, включно з тими, хто перебуває за кордоном, незалежно від придатності чи обмеженої придатності до військової служби. Також під цю вимогу підпадають жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, що перебувають на військовому обліку. 

Закон передбачає декілька можливостей для реєстрації особистих даних як онлайн, так і офлайн. Зокрема онлайн це можна зробити в електронному кабінеті призовника, який буде доступним у мобільному застосунку вже з 18 травня (саме тоді стане відома його назва). Офлайн подати документи можна у ТЦК та СП (Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки) чи ЦНАП (Центр надання адмінпослуг). 

Електронний кабінет військовозобов'язаного

Після першого слухання законопроєкту суспільство активно обговорювало доцільність електронного кабінету. Чи будуть туди надходити повістки? Чи не є це порушенням прав тих, у кого немає можливості зареєструватися онлайн? Чи не виникатимуть з кабінетом такі ж проблеми як, наприклад, з акаунтом у "Дії" тощо?

Останній варіант законопроєкту містить відповіді на ці питання:

  • Повістки в електронному кабінеті видавати не будуть,
  • Сама реєстрація кабінету не є обов'язковою, а лише за бажанням. Це радше опція для тих, хто, наприклад, перебуває за кордоном чи не хоче витрачати час у черзі в ТЦК.

Вигляд застосунку, який планують у Мінцифрі. Фото: ФБ Катерина Черногоренко

У Міністерстві з питань цифрового розвитку та цифровізації говорять, дизайн застосунку буде схожий на "Дію". Щоб створити електронний кабінет, потрібно, як тільки застосунок з'явиться у загальному доступі, завантажити його, авторизуватися через BankID або Дія.Підпис та оновити (вказати) такі дані:

  • номер телефону,
  • електронна пошта,
  • фактична адреса проживання.

Усі інші дані, включно з ПІБ, датою народження, паспортними даними, податковим номером, сімейним станом тощо, Міноборони планує підтягувати до електронного кабінету через Єдиний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів "Оберіг". Користувач матиме доступ до витягу цих даних та бачитиме, яка інформація відома системі.

Що цікаво, Міноборони вважає реєстр "Оберіг" рішенням, яке повинне запобігти корупції та модернізувати систему, позбувшись паперових тек у ТЦК.

Важливо: поки в переліку реєстрів, звідки отримує інформацію "Оберіг", немає Міністерства охорони здоров'я, тому військово-лікарську комісію потрібно проходити очно

Як поновити дані офлайн в Україні

Прибути в ТЦК та СП чи ЦНАП, узявши з собою копії та оригінали таких документів:

  • паспорт громадянина України,
  • ідентифікаційний код,
  • військово-обліковий документ, 
  • посвідчення водія (за наявності).

Якщо у вас є право на відстрочку згідно з новим законом, вам потрібно до основних документів взяти також (ті, які відповідають вашій ситуації): документ про освіту, документ про склад сім'ї (наявність дітей чи догляд за особами з інвалідністю), медичні документи.

Як оновити дані офлайн за кордоном

Закон зазначає, без поновлення даних військовозобов'язаним чоловікам, які перетнули кордон, консульські послуги обмежені — тобто видача чи заміна закордонних паспортів на цей час призупинена. Поки Кабмін розробляє порядок оновлення військово-облікових документів таких громадян безпосередньо у консульствах, але пропонує декілька інших варіантів:

  1. Зробити це телефоном або листом на електронну пошту на офіційному сайті ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку,
  2. Скористатися електронним кабінетом. 

Народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський розповідає, після реєстрації в електронному кабінеті у користувача з'явиться особистий QR-код, що засвідчуватиме оновлення даних. З ним громадянин може отримати всі необхідні консульські послуги у дипломатичних представництвах України. 

Федір Веніславський. Фото: Верховна Рада України

Важливо: чоловіки, які перетнули кордон України на строк більш як три місяці й були зняті з військового обліку, зобов'язані знову стати на військовий облік протягом 30 днів з набуття чинності постанови Кабінету Міністрів України, яка визначатиме порядок військового обліку таких громадян. 

Оновлення даних, якщо є відстрочка

Законом передбачено оновлення даних незалежно від наявності відстрочки від мобілізації. Військовозобов'язаним, які мають відстрочку, потрібно ознайомитися зі змінами в законі, в яких прописано, що вважатиметься відстрочкою з 18 травня. Наприклад, у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" вказано, що тепер, зокрема, право на відстрочку отримують лише ті студенти, які здобувають рівень освіти вищий за раніше здобутий. 

Чоловіки, які мають право на відстрочку, мають прибути в ТЦК та СП чи ЦНАП при оновленні даних та взяти з собою документи, які це підтверджують. Це може бути документ про освіту, довідка МСЕК, якщо є група інвалідності тощо. 

Оновлення даних для обмежено придатних та непридатних

Представник Генерального штабу ЗСУ, полковник Юрій Глущенко вказує, оновити дані в ТЦК та СП потрібно незалежно від статусу придатності до військової служби. Важливо: статус "обмежено придатний" прибраний з нового закону, тепер громадяни отримуватимуть лише статуси придатний чи непридатний. 

Категорії громадян, яким не потрібно оновлювати дані — ті, які виключені з військового обліку (про що в них є відповідна позначка у державних реєстрах і військових квитках):

  • припинення громадянства України,
  • непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку (на що є відповідна постанова ВЛК),
  • досягнення граничного віку перебування в запасі (громадяни понад 60 років).

Чи вимагає оновлення даних повторного проходження ВЛК

Юрій Глущенко говорить: "На цей момент питання стоїть виключно в оновленні даних". Він додає, потреба пройти військово-лікарську комісію з'явиться лише тоді, коли військовозобов'язаний отримає повістку. Якщо у ТЦК виникнуть питання, вони можуть зв'язатися для уточнення окремих даних. 

Водночас є декілька нюансів. Оскільки статус "обмежено придатний" ліквідовують, всі військовозобов'язані, які його мали, повинні пройти ВЛК повторно до 4 лютого 2025 року, навіть ті, що поновили дані онлайн. Для цього ТЦК повинно повідомити й видати направлення. Також за новим законом термін дії висновків ВЛК тепер дійсний один рік, тобто військовозобов'язані повинні проходити комісію щорічно.

Чи потрібно оновлювати дані саме за місцем прописки 

Як пояснює Глущенко, військовозобов'язаний може оновлювати дані як за місцем прописки, так і за місцем фактичного проживання. Якщо вони відрізняються, то після оновлення даних на новому місці, чоловік автоматично буде знятий з обліку з попереднього та внесений у єдиний реєстр. 

"Людина пише заяву, стає на військовий облік на новому місці. Інформація щодо взяття на військовий облік береться до уваги. Людина заноситься до єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів, що вона перебуває на обліку за новим місцем", — повідомляє полковник. 

Важливо: на військовий облік у ТЦК та СП виключно за місцем проживання повинні будуть стати лише ті чоловіки, які проходять службу в Нацполіції, ДБР, Службі судової охорони, БЕП, ДСНП, НАБУ, кримінально-виконавчій, податковій, митній службах, органах прокуратури.

Свіжі дописи

  • Що відбувається

Why Ukraine rebuilds during the war

After two years of Russia’s full-scale war, the recovery of Ukraine has been a topic… Читати більше

Monday June 10th, 2024
  • Здоров’я

Епідемія кашлюку? Чим небезпечна хвороба, яке лікування та як захистити дитину

В Україні стрімко зростає рівень захворюваності кашлюком. “Рубрика” поговорила з лікарками, щоб дізнатися, чому так… Читати більше

Monday June 10th, 2024
  • Корисності

Як охолодити будинок або квартиру без кондиціонера

Вам спекотно? Нам теж. “Рубрика” вирішила зібрати найефективніші методи, що допоможуть знизити температуру повітря у… Читати більше

Friday June 7th, 2024
  • Що відбувається

Russia-Ukraine war: What’s happening on the front line?

Rubryka explains the most recent front line developments in Ukraine. Find out what is happening… Читати більше

Friday June 7th, 2024
  • Екорубрика

Річниця теракту на Каховській ГЕС: у світі немає аналогів вербовим лісам, що виросли на дні осушеного водосховища

Рік тому колишньому Каховському водосховищу пророчили стати мертвою пустелею, забрудненою небезпечними відкладами. Втім, тепер там… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Що відбувається

Як державам не програти у боротьбі з дезінформацією

Дезінформація — один з елементів російської агресії, за допомогою якого росіяни дискредитують своїх ворогів та… Читати більше

Thursday June 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.