fbpx
Сьогодні
17:54 11 Жов 2019

Як добитися встановлення 50 пандусів: історія активіста з Луганської області

Інвалідність — це не вирок. Натомість суспільство ставить людей в обмеження, а потім дивуються чому громадяни з порушеннями здоров'я живуть в своєму маленькому світі.

Микола Надулічний — з 2017-го Голова Луганської Асоцiацiї органiзацiй осіб з інвалідністю. Він поставив собі за мету: порушення здоров'я не повинно створювати обмеження. 

Найгостріше питання – рівень доступності інфраструктури для осіб з інвалідністю. І тут марна справа чекати «манни небесної», каже він. Микола навчився писати проекти і втілює в життя свої задуми. Так, у взаємодії з Програмами ООН із відновлення та розбудови миру, Департаментами соціального захисту населення Луганської та Донецької ОДА він вирішує питання архітектурної доступності приміщень.

Через звернення до департаментів архітектури міст він уже добився встановлення 50 пандусів до місць загального користування.

Микола Надулічний

На яку нормативну базу спирається?

З 1 квітня 2019 року вступили в дію ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд». Ці державні будівельні норми, на відміну від попередніх, стають обов'язковими. І всі інші ДБН, які сьогодні розробляються і приймаються, повинні враховувати потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп.

Завдяки цьому ми бачимо все більше пандусів, різних пристроїв для зручності пересування людей на візочках.

Микола Надулічний

Крім того, Микола ініціює розвиток інклюзивно-ресурсних центрів в області – зараз їх уже 7. Такі центри необхідно відкрити в кожному районі з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної, загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти. 

Не забуває згадувати при цьому про відповідні документи, а саме – Постанову КМУ від 12.06.2017 року «Про затвердження Положення про інклюзивно-ресурсний центр». Працює над впровадженням проекту «Інклюзивна мережа радників Луганської області».

Як Голова «Луганської Асоціації організацій осіб з інвалідністю» у співпраці з програмою ООН UNRPP та місцевими органами влади організував Східний Форум з питань інклюзії задля посилення соціальної єдності, культури миру та справедливості у Харкові. Головна мета проведення Форуму – привернення уваги до інклюзії та потреб людей з інвалідністю в суспільстві, які знаходяться в більш скрутному становищі в умовах конфлікту на Сході України. 

Микола Надулічний

Попереду ще багато роботи. Все це задля соціальної згуртованості, розвитку створенню рівних умов для громадян, єдності та відновлення миру на Луганщині та Донеччині.

4623

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: