fbpx
Сьогодні
Небайдужа 09:05 07 Лют 2020

Як це – бути балериною? "Займатися балетом – це як вивчати іноземну мову"

Сьогодні у світі відзначають міжнародний день балету. Ми поспілкувалися з балериною Анастасією Павлусь, щоб дізнатися про те, як виглядає життя балерини і що робити тим, хто хоче зайнятися балетом уже в дорослому віці

Фото unsplash.com

Що для вас балет? Зазвичай після такого запитання люди діляться на два типи: хтось його обожнює, а хтось не розуміє. І перших, і других видно здалеку якщо дивитися на них у театрі опери і балету. Можна було би вирішити, що у поглядах на балет вони не зійдуться в жодному із питань, але насправді є одна річ, з якою не зможе не погодитися ніхто. Робота балерини або танцора балету це надзвичайно важка праця. Про це і багато іншого ми запитали у балерини Анастасії Павлусь. 

Балет це для обраних?

балет український

Фото з Facebook

Анастасія Павлусь професійно танцює в балеті вже майже двадцять п'ять років. Для кар'єри балерини це багато, адже двадцяти років стажу артистам балету вже достатньо для виходу на пенсію (а починають професійну кар'єру вони зазвичай у вісімнадцять років). Але для Анастасії робота балерини це не просто робота, а стиль життя. 

"Я дуже щаслива, що обрала саме цю професію. Важко змусити себе піти до спортзалу займатися, а так робота постійно тримає тебе у формі", жартує вона. А тоді додає серйозніше, що балет це насправді про постійну роботу над собою та своїм тілом, про жорстку дисципліну: "Це не про натхнення, а про щоденну важку працю. Це робота, коли попри все треба увійти в образ і зробити те, що повинен. Що б там не було за межами сцени. Глядач не винен у тому, що у тебе відбувається".

Уміння вживатися в образ героя одна з важливих вимог до танцорів. "Образ у балеті треба пропускати через душу", поділилася Анастасія. – "Усі ми різні. Комусь, щоб налаштуватися перед виставою, потрібна тиша. Комусь щось інше. Та загалом над спектаклем потрібно працювати декілька місяців, тоді кожен рух, кожен погляд буде відточеним, потраплятиме прямо в ціль".

Будні балерини, втім, часто позбавлені тієї романтики, якими їх схильні наділяти люди, від балету далекі. Це така сама робота, на яку треба їхати щоранку (шість днів на тиждень! майже без свят!), і де треба щодня по декілька годин репетирувати спектаклі. Якщо йдеться про день, коли ввечері заплановано виставу, то після репетицій потрібно ще і викластися на повну на сцені перед глядачем. А якщо йдеться про гастрольний час, то в один день таких вистав може бути і декілька.

Анастасия Павлусь

Анастасія Павлусь / Фото з Facebook

То що потрібно, щоб займатися балетом?

Звичайно, якщо говорити про професійний балет, то в першу чергу, треба рано почати. Тож швидше за все, якщо ви це читаєте і маєте снагу до балету то шансів увірватися у професію у вас менше, ніж у чотирирічної дівчинки. (Проте, вони таки є, адже справжня пристрасть не завжди визнає вік. Знайти себе у балеті ніколи не пізно. Це, зокрема, довела і відома американська балерина Місті Коупленд, яка почала займатися балетом аж у 13 років і все одно стала однією з найкращих, і сімдесятивосьмирічна Сюзен Пул, яка професійно танцює цілих сімдесят років свого життя). Якщо ж таки почати займатися балетом у ранньому віці, усе, що знадобиться пізніше для кар'єри балерини це бодай дрібка таланту і дуже багато праці.  Усього лише. 

Але якщо ви все ж уже доросла людина, не ставте хрест на своїй мрії! Сьогодні балет відкритий не лише для тих, хто хоче зробити з нього свою професію. Тепер на балет можна ходити, як у спортзал. Те, що балет набирає все більшої популярності серед дорослих як спосіб підтримувати себе у формі, Анастасії Павлусь подобається. Сама вона зараз окрім роботи балериною, також викладає саме в одній з таких студій ("Balleroosha"), де балетом займаються дорослі. Починати тут можна з нуля і при цьому отримувати справжнє задоволення від процесу.

"Багато хто, наприклад, займається танцями і хоче спробувати щось нове. Для когось це була дитяча мрія, але не вийшло займатися, і тепер вони мають можливість її здійснити", каже Анастасія. Балет тоді може стати альтернативою спортзалу, але цікавішою. "Для когось спортзал – це надто інтенсивно, а йога надто нудно. Тоді саме балет може стати потрібним варіантом. Заняття балетом формуватиме інші м'язи, ніж тренування у спортзалі; це про музикальність, поставу, танцювальність".

Як це – бути балериною

Фото unsplash.com

Що потрібно для того, щоб почати заняття у дорослому віці? Анастасія Павлусь каже, що ніякої підготовки це не вимагає. Потрібно просто прийти. Потрібно бажання. А у студії вже викладачі визначатимуть, які навантаження будуть оптимальними саме для вас. До того ж, балет це не лише про фізичні навантаження. "Займатися балетом це як вивчати іноземну мову", каже Анастасія Павлусь. Тут потрібно вмикати мозок, постійно вивчати нові рухи,  дізнаватися щось нове, аналізувати, робити висновки. Для того, щоб зрозуміти образи, які гратимеш на сцені (а чи й у студії), треба пропускати їх через себе, потрібна внутрішня робота. На додачу, ніхто ще не відміняв французької термінології у балеті. Тож певним чином мову таки бодай трохи треба буде повчити буквально.

Наостанок ми запитали в Анастасії, який її улюблений балет. "Дуже люблю "Сплячу красуню". І танцювати, і дивитися. Це той балет, де добре видно майстерність балерин". А у Національному академічному театрі опери та балету Анастасія Павлусь любить постановку "Весілля Фігаро" Віктора Яременка. 

Після розмови з Анастасією Павлусь із планами на вихідні ми визначились остаточно: дивитися балет і пригадувати мрії дитинства, які ніколи не пізно почати здійснювати. 

7434

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: