fbpx
Сьогодні
Що відбувається 15:59 17 Жов 2019

Як американці листа турецькому президентові писали…

Розбиралися, чого це закордонні ЗМІ обговорюють лист Трампа Ердогану

Всім відомий «Лист козаків турецькому султанові», який вирізнявся кумедним тоном та образливим списком прізвиськ, які запорожці склали пародіюючи титулування султана Османської імперії. Президент США Дональд Трамп, певно, вирішив долучитися до козацької слави, написавши листа, у реальність якого дехто з американських політиків і журналістів відмовлявся повірити. Лист, за думкою Д. Трампа, мав показати, що той не «кидає» старих американських сирійських союзників-курдів, а сумлінно попереджає Президента Туреччини Реджепа Ердогана про страшні наслідки. Що з цього вийшло… судіть самі. Якщо вам здавалися дивними розмова Трамп–Зеленський, чи фамільярне ставлення трампівського адвоката Руді Джуліані до працівників держдепу, то прочитавши цей офіційний лист, ви, можливо, зміните свою думку. Пропонуємо переклад українською:

БІЛИЙ ДІМ

ВАШИНГТОН

9 жовтня 2019 року 

Його високодостойносте,

Реджепу Таїпу Ердогану

Президенту Турецької Республіки

Анкара

Шановний пане Президенте!

Розробимо гарну угоду! Вам би не хотілося відповідати за винищення тисяч людей, а мені не хотілося б відповідати за знищення турецької економіки, – а я так можу. Я вам вже показав, що може трапитися, на прикладі пастора Брансона.

 Я важко працював, щоб вирішити деякі з ваших проблем. Тож не розчаруйте весь світ. Ви можете погодитися на чудову угоду. Генерал Мазлум готовий до переговорів з вами, він готовий піти на поступки, на які вони б ніколи не пішли в минулому. Я вам конфіденційно пересилаю копію його листа мені, що я тільки-но отримав.

Історія буде прихильно ставитися до вас, якщо вчиниш все правильно і гуманно. І буде ставитися як до диявола, якщо не робитимеш добрих справ. Не вдавай з себе крутого хлопця. Не будь дурнем!

Я зателефоную тобі пізніше

З повагою, Дональд Трамп 

Що відбувається?

У США теж замислилися над цим питанням. Лист був опублікований журналісткою Fox Business Тріш Реган на Тwitter. Незважаючи на тяготіння Fox до підтримки Республіканської партії, той факт, що Президент США писав би такий лист та не був зупинений жодним з членів його кабінету викликав недовіру. Джейк Таппер, кореспондент CNN, заявив: «Я думав, що той нібито лист Трампа є жартом… а він справжній». За повідомленням MSNBC «Лист був таким дивним, що ми були змушені перепитати чи є він справжнім у Білому домі».

За повідомленням джерел BBC з Туреччини «Президент Ердоган отримав листа, уважно прочитав і не погодився з текстом, а потім кинув його в урну для сміття».

З метою «damage control`ю» Віце-президент США Майк Пенс екстрено зібрався для переговорів у Туреччині. Проте Р. Ердоган заявив, що відмовиться зустрітися з віцепрезидентом: «Коли Трамп приїде сюди, я буду говорити». Пізніше він змінив свою думку, та погодився відвідати американську делегацію. Навряд чи переговори будуть успішними, адже, як заявив експерт з турецької політики Сонер Кагаптай, Д. Трамп тільки-но образив «крутість» Р. Ердогана, який буде змушений відкласти перемир'я з сірійськими курдськими фракціями, щоб показати, що Трамп йому не наказ: «Цей лист Трампа до Ердогана – це найбільш згубна кореспонденція, яка  тільки могла просочитися перед завтрашнім візитом Віце-президента Пенса до Анкари. Тепер Ердоган не має іншого виходу, як затримати припинення вогню в Сирії, інакше він буде принижений перед своєю нацією як слабкий і покірний перед погрозами американців».

Зі свого боку, Р. Ердоган почав розповідати про своє власне враження від розмов із Д. Трампом. За повідомленням турецького журналіста турецький президент спитав американця про переговори з ІДІЛ, і Д. Трамп заявив, що «Буде проводити переговори з ними, якщо це потрібно». Крім того, Р. Ердоган бідкається про хитку позицію Д. Трампа, що постійно змінюється кожного дня: «Ми більше не розуміємо, чого взагалі хоче Трамп. Ми більше не можемо слідкувати за його твітами. Ми просто не встигаємо. Сьогодні його позиція зовсім інакша від тієї, що була попереднього вечора».

Враховуючи слова Курта Волкера про те, що Дональд Трамп навіть у питаннях зовнішньої політики лише довіряє своїм «старим знайомим», таким як Руді Джуліані, стає зрозумілим, чому ніхто в Білому домі не натякнув Президентові США, що такий лист може бути некоректним. Президент поставив навколо себе підлабузників та звільняє всіх, хто має власну думку.

Оригінал листа:

лист Трампа Ердогану

2262

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: