fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 15:35 05 Лип 2021

Жінки у бізнесі: як український проект допомагає підприємницям досягти успіху

Жінки у бізнесі стають усе активнішими навіть попри пандемію та локдауни. На боці цього факту статистика: бізнесвумен в Україні мають вдвічі вищий індекс підприємницького настрою (58%) в порівнянні з загальною спільнотою підприємців (27%). Розповідаємо про те, як українська ініціатива Women Biz Days допомагає жінкам у бізнесі ще міцніше стати на ноги.

English version here

Дослідники з Bank of America порахували, що відсутність рівності в доступі жінок та чоловіків до економічних можливостей з 1990 року коштувала світу понад $70 трлн — це понад 1800 сучасних річних бюджетів України. 

"Нинішніми темпами досягнення гендерної рівності в економіці нам доведеться чекати ще 257 років. Вам подобається такий горизонт? Мені — точно ні", — каже Ірина Титарчук, виконавча директорка Українського центру сприяння інвестиціям та торгівлі (ITFC) й засновниця ініціативи Women Biz Days.

Жінки у бізнесі: як український проект допомагає підприємницям досягти успіху

Women Biz Days поєднує в собі бізнесовий bootcamp — інтенсивне кількаденне навчання за участі професіональних тренерок та відомих підприємниць — та бізнес-спільноту, де підприємницям допомагають знайти себе, перевинайти свій бізнес, пілотувати в нову сферу. 

Ірина, яка з 2006 року консультує бізнес з питань фінансів, а з 2017 працює з міжнародними проєктами та у громадському секторі, каже, що завжди помічала, як жінки по-іншому реагують на можливості для бізнесу.

"Під час різних семінарів для бізнесу я бачила, наскільки відкритіші жінки до можливостей для розвитку в порівнянні з чоловіками. Бізнесмен більш схильний до business as usual, впевнений, що все працюватиме так, як він задумав. Бізнесвумен проактивніша, скоріше підійде щось уточнити та перепитати. Мабуть, вона відчуває, що другого шансу стати успішною в нашому бізнес-кліматі в неї нема й хоче зробити все правильно з першого разу", — ділиться спостереженнями Ірина.

Жінки у бізнесі: як український проект допомагає підприємницям досягти успіху

"У кризу підприємниці не сидять на місці й не чекають "манни з неба"

Women Biz Days народилися саме з бажання задовольнити таку жагу українських підприємниць до знань та змін. Залучивши грант від програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», у 2019 році Ірина з невеликою командою почали планувати першу серію семінарів. 

"Ми працювали як стартап, постійно змінюючись та удосконалюючи програму відповідно до інсайтів, які ми отримували від наших учасниць. Розробили спеціальний Work Book, щоб підприємницям було зручно навчатися й повторювати матеріал. Спільно з Міністерством цифрової трансформації запустили освітній серіал "10 кроків для початку власної справи". Першими нашими спікерками стали наші знайомі бізнес-консультантки та підприємниці. Потім вони допомагали нам шукати тренерів для наступних хвиль семінарів. Жодна серія Women Biz Days в результаті не схожа на попередню", — говорить засновниця.

З того часу випускницями 4 хвиль програми стали вже 350 підприємниць, відібраних з-поміж майже 3300 апліканток. У 2020 році вже заплановані семінари довелося терміново переводити в онлайн та VR формати через пандемію, але кількість охочих навчатись підприємниць продовжувала в рази перевищувати кількість місць на Women Biz Days.

"У кризу підприємниці не сидять на місці й не чекають "манни з неба", а шукають можливості, навчаються, займаються нетворкінгом. Це дуже надихає", — каже Ірина.

Проте, навчання — це лише перший крок для підприємниць. Після завершення семінарів вони стають частиною спільноти Women Biz Days. У спеціальній закритій групі alumni програми продовжують спілкуватися між собою, обмінюватися порадами, створювати неочікувані партнерства. Ірина каже, що основна магія відбувається саме всередині ком'юніті.

"Наша задача — побачити перспективне партнерство й створити правильний match між підприємницями. Іноді не виходить, але коли пазл складається і ми бачимо синергію наших випускниць, то розуміємо, що все було не дарма", — говорить натхненниця проекту.

Жінки у бізнесі: як український проект допомагає підприємницям досягти успіху

Юлія Буглак з "Аквакультура України"

Аксесуари зі шкіри риби — такий незвичний напрямок до свого бізнесу давно хотіла додати Юлія Буглак, власниця ТОВ "Аквакультура України", яка розвиває бізнес-портал для рибних фермерів, а також власне аква-господарство. Виявляється, що шкіра, наприклад, лосося, за правильної обробки нічим не відрізняється за своїми властивостями від телячої, вона міцна та зовсім не пахне. А використання риб'ячої шкіри фактично перетворює рибництво на безвідходне виробництво.

Жінки у бізнесі: як український проект допомагає підприємницям досягти успіху

Юлія вивчила технологію й знайшла постачальників шкіри. Єдине чого не вистачало підприємниці — партнерки, яка допоможе створювати вироби з такої унікальної для України сировини. Допомогти рухатися далі допомогла саме участь у Women Biz Days, де Юлія познайомилася з іншою випускницею — Мариною Баньковською, яка займається виготовленням аксесуарів з екзотичних шкір. Разом підприємниці розробили декілька тестових виробів зі шкіри риби. Зараз Юлія шукає грантові кошти для запуску лінійки аксесуарів для чоловіків та жінок, й надалі розвиватиме партнерство в цьому напрямку.

Жінки у бізнесі: як український проект допомагає підприємницям досягти успіху

Портрет підприємниці — хто вона?

Навесні 2021 року окрім чергової серії семінарів Women Biz Days провели масштабне опитування "Портрет української жінки-підприємниці", в межах якого понад 500 бізнесвумен поділилися своїм досвідом ведення підприємницької діяльності в Україні.

"Ми хотіли отримати репрезентативну картину проблем та потреб українських підприємниць, щоб ще точніше відповідати на їхні запити у своїх освітніх заходах та надати аналітичну інформацію та рекомендації щодо потреб жінок-підприємниць партнерам, донорам і органам влади", — пояснює Ірина.

Результати дослідження підтверджують особисті спостереження Ірини — бізнесвумен в Україні мають вдвічі вищий індекс підприємницького настрою (58%) в порівнянні з загальною спільнотою підприємців (27%). Цей індекс ґрунтується на трьох складових: бажанні відкрити свою справу, стійкості до перешкод та оцінці здійсненності бізнес-проекту. Жінки відчутно випереджають загальну вибірку у своєму бажанні займатися бізнесом та майже вдвічі більш впевнені в реалістичності своїх ідей. 

Цей реалізм жінок-підприємниць проявляється й у їх ставленні до ведення бізнес-діяльності в Україні. 62% бізнесвумен кажуть, що в останні роки бізнес стало вести складніше. Основною ознакою ведення бізнесу в Україні 73% підприємниць вважають непрогнозованість та постійну зміну правил. 

Разом з тим, 47% підприємниць впевнені, що для жінок в бізнесі останнім часом сталися позитивні зміни. 63% опитаних бачать, що їхня бізнес-діяльність принесла свої плоди і не шкодують, що витрачали час і сили на бізнес.

На жаль, пандемія достатньо жорстко зачепила жіночий бізнес — негативний вплив локдауну на  економіку відзначають 92% респонденток. 

"Це зовсім не дивно, адже жінки в Україні — драйвери малих та середніх підприємств, особливо у сфері торгівлі та послуг. Ці сектори виявилися найбільш вразливими до карантинних обмежень, до того ж локдаун і дистанційна робота не дозволили жінкам змінити роль з матері та дружини на підприємницю. Натомість ці ролі поєднувались та балансувались, і це важко відобразилось на моральному стані багатьох жінок", — коментує Ірина.

Згідно з "Портретом українських жінок-підприємниць" під час локдауну 40% бізнесвумен призупиняли бізнес, у 20% впав оборот, 13% відзначили меншу платоспроможність клієнтів, а ще 12% — зменшення бази клієнтів. Такі системні впливи штовхали жіночий бізнес до змін, часто досить креативних.

Жінки у бізнесі: як український проект допомагає підприємницям досягти успіху

Тетяна Усенко з ProMICE

Тетяна Усенко, власниця івент-агенції ProMICE, згадує шок весни 2020 року, адже компанія, яку вона любила, як свою третю дитину, залишилась майже без роботи. Перспектива відправити команду у "відпустку" чи закрити улюблений офіс не радувала підприємницю, тож вона почала шукати прихований потенціал всередині компанії. І знайшла!

Невеликий кейтеринг, який був зовсім невеликою частиною ProMICE, став тією точкою росту, якої потребував бізнес Тетяни у найтяжчі часи. За декілька місяців вдалося перетворити його на Friendly Food — окрім B2B-заходів компанія почала доставляти їжу для приватних подій та просто на замовлення. Вдало використавши нову нішу, яку створила пандемія, Тетяні вдалося вийти з жорсткого локдауну з більше диверсифікованою та стабільною бізнес-моделлю.

Жінки у бізнесі: як український проект допомагає підприємницям досягти успіху

"За час пандемії сталися й деякі позитивні зрушення. Наприклад, вона штовхнула підприємниць діджиталізуватися — частка тих, хто продає товари чи послуги онлайн, зросла майже до 50%. Також уже половина власниць офлайн бізнесу роблять закупівлі на онлайн-майданчиках чи маркетплейсах", — ділиться Ірина.

Цифри також вказують, що українські підприємниці переважно звикли справлятися з кризою самотужки. Лише третина бізнесвумен зверталася по фінансову допомогу, серед яких половина шукала державної підтримки, ще половина — брала кредит. Тільки 5% опитаних залучали грантове фінансування. 

"Часто підприємниці не зривають плоди, що "низько висять", оскільки не схильні довіряти державі, фінансовим інститутам чи грантодавцям. Під час навчання ми пояснюємо підприємницям, як працюють ті чи інші перевірені програми підтримки бізнесу, як подаватися на гранти. Це допомагає розвіяти стереотипи, про те, що все погано й нічого не вийде", – розповідає керівниця ініціативи.

Жінки у бізнесі: як український проект допомагає підприємницям досягти успіху

Ольга Гургула з Gurgula меблі

Випускниця Women Biz Days Ольга Гургула вирішила користуватися можливостями, які створила пандемія. Разом з чоловіком Михайлом вони виробляють та продають стільці під брендом Gurgula меблі. Коли почалася пандемія, якраз планували відкрити власний цех. Одна з головних проблем — на підведення електропостачання потрібно було близько 400 тис. грн. 

Раніше для цього довелося брати б позику за високими ринковими відсотками або довго збирати кошти. Але під час пандемії набула популярності програма доступних кредитів 5-7-9%. Під заставу свого приміщення Ользі вдалося залучити пільговий кредит за ставкою 7%, яку потім вдалося знизити до 6%, коли вони найняли ще одного працівника. Кредит таким чином допоміг запустити виробництво набагато швидше.

Жінки у бізнесі: як український проект допомагає підприємницям досягти успіху

Важливим напрямком Women Biz Days є знайомство українських підприємниць з практиками корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) — це переважно проявляється у допомозі вразливим верствам населення, програмах підтримки персоналу, піклуванні про навколишнє середовище.

"Згідно з даними нашого дослідження, тільки 37% підприємниць зараз впроваджують принципи КСВ у своєму бізнесі. Це цифра, над якою треба працювати, адже КСВ — це не лише правильно з етичної точки зору, а і є відчутним плюсом для бізнесу, який хоче залучати грантове фінансування чи знайти партнера за кордоном", — радить Ірина.

Жінки у бізнесі: як український проект допомагає підприємницям досягти успіху

Тетяна Чернікова та Валентина Денисенко з GreenForYou

Надзвичайно органічно вписує у свою діяльність соціальну відповідальність GreenForYou — фермерське господарство з Харківщини, яке займається вирощуванням мікрогріну. Власниці компанії — дві сестри Тетяна Чернікова та Валентина Денисенко, які у 2014 році були вимушені залишити рідні Горлівку та Донецьк і почати нове життя та бізнес з нуля. Зараз GreenForYou пропонує вже понад 20 видів мікрогріну та співпрацює з ресторанами та великими мережами супермаркетів. Під  час пандемії, коли продажі впали, вони почали розвиток власного онлайн-маркетплейса фермерських товарів у форматі "з ферми до столу".

Жінки у бізнесі: як український проект допомагає підприємницям досягти успіху

Сестер-підприємниць, які з власного досвіду знають, що таке життєві труднощі, підтримують їхні соціальні проекти. Наприклад, вони співпрацюють з Благодійним Фондом «Карітас Харків» в межах проекту «Паростки майбутнього», де навчають дітей з синдромом Дауна вирощувати мікрогрін та знайомлять їх з основами здорового харчування. Також вони заснували власний соціальний проект «Агенція творчих ідей» для жінок та дівчат, які хочуть стати підприємницями.

Найбільше Ірину тішить, коли участь у Women Biz Days штовхає підприємниць задуматися "А чим я можу допомогти іншим підприємницям?" 

"Наш проект має свої обмеження — і фінансові, і людські. Тому наша мета — "заразити" наших випускниць бажанням допомагати іншим підприємницям, щоб взаємодопомога продовжувалася й ширилася ще довго після закінчення чергової хвилі Women Biz Days", — каже Ірина.

Жінки у бізнесі: як український проект допомагає підприємницям досягти успіху

Надія Чепайкіна з "ЦИПА specialty coffee"

Не дивлячись на серйозний фах фінансистки та досвід роботи на великих підприємствах, бізнес Надії Чепайкіної завжди народжувався з її пристрастей. Спочатку це був продаж товарів для хореографії, адже вона обожнювала танці. У 2014 році вона була змушена виїхати з Маріуполя до Дніпра, де після народження третьої дитини вирішила створити бізнес на основі ще одного свого давнього захоплення — кави. 

Так, у грудні 2019 року в Дніпрі з'явилася кав'ярня "ЦИПА specialty coffee". А за три місяці почалася пандемія та локдаун. Вистояти цей шторм Надії допомогла її обізнаність у фінансах — вона змогла домовитися про пільгові умови оренди та максимально оптимізувати витрати кав'ярні. Але вона бачила, як інші бізнеси страждають часто через низьку обізнаність у фінансах. Багато таких історій вона почула й під час участі у Women Biz Days. Саме навчання на проекті надихнуло Надію почати розвивати свій фінансовий консалтинг та допомагати іншим підприємцям ефективніше працювати.

Жінки у бізнесі: як український проект допомагає підприємницям досягти успіху

За міжнародними оцінками, лише впродовж пандемічного 2020 року жінки у світі недоотримали близько $1 трильйона прибутку через гендерну нерівність. 

"Хочеться сподіватися, що наша робота допомогла комусь із українських підприємниць не потрапити до цієї сумної статистики", — ділиться Ірина. 

Зараз команда Women Biz Days на основі свого дослідження планує нові проекти підтримки підприємниць, за якими можна слідкувати на Facebook-сторінці ініціативи.

10404

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: