fbpx
Сьогодні
Мандруй! 12:30 18 Лип 2020

Замки, легенди, дрімучі ліси: чому варто поїхати на Житомирщину вже зараз

…поки про прихований туристичний потенціал області ще не дізналися всі-всі-всі

English version here

Житомирська область — регіон на півночі України, край, де поліські ліси, маленькі льодовикові озера та історія переплітається воєдине. Чесно кажучи, Житомирська область ніколи не була популярним місцем для відпочинку — тут немає знаменитих курортів, високих гір, бурхливих річок або великого моря. Та все ж таки, не варто її недооцінювати. Дослідивши Житомирщину, наша редакція впевнилася, що цей край приховує багато несподіванок, унікальних як історичних, так і природних об'єктів, які можуть полонити серце навіть досвідченого мандрівника.

Коростишевський кар'єр

Коростишевський кар'єр

Коростишевський кар'єр є одним з найпопулярніших туристичних місць Житомирщини, і відомий він своєю прозорою блакитною водою, скелястим узбережжям та сосновими лісами.  Не дивлячись на незвичайний рельєф, до нього легко дістатись, адже знаходиться він у декількох кілометрах біля Коростишева, як їхати по трасі з Житомира до Києва. Це місце є рукотворною пам'яткою, адже колись тут справді знаходився гранітний кар'єр, де видобували граніт, гарбо та лабрадорит – дуже важкі вулканічні породи, тож колись, мільйони років тому, на місці Коростишева знаходився вулкан, який і створив гірські породи. Видобуток розпочали ще у 50-х роках 19 століття. Граніт з Коростишівського кар'єру був використаний при вимощені двору Маріїнського палацу та при побудові сходинок Верховної Ради в Києві. Вже за часів незалежної України кар'єр втратив своє промислове значення, тому був залитий водою.

Коростишевський кар'єр

Наразі це одне з найулюбленіших місць для відпочинку у регіоні, мандрівники їдуть сюди з усіх найближчих куточків не тільки щоб покупатись у кришталево чистій воді, але і просто позасмагати, переночувати в наметах та зайнятися скелелазінням. Тут панує неймовірна атмосфера. Можна розвести багаття, а дехто любить грати у фрізбі, намагаючись перекинути його на інший бік каньйону. І не забудьте взяти фотоапарат, адже фото, зроблені тут, особливо на заході сонця, просто неймовірні!

Як дістатись: кар'єр знаходиться за 40 км від Житомира в сторону Києва, дістатись можна приміським транспортом або власним автомобілем.

Замок Радомисль 

Замок Радомисль 

У 2011 році меценати відновили роботу замку-музею Радомисль, де ще у 17 столітті монахи Києво-Печерської Лаври мали власну папірню для друку церковних книг. Укріплення розташувалось у зручному та захищеному від набігів місці, і стало однією з небагатьох друкарень в Україні разом із Острогом та Львовом. Саме на радомишльському папері у 1616 році було надруковано першу в Києві книгу – "Часослов".  Друкарня була покинута за часів пізнього козацтва, коли багато хто пішов на війну і захищати укріплення було просто нікому. У 2007 році розпочалась відбудова папірні і було створено історико-культурний комплекс з єдиним у світі музеєм української домашньої ікони. У ході відновлювальних робіт, які тривали понад 4 роки, будівлю було очищено від 60 тонн сміття, прилеглу територію піднято над рівнем річки Мика та перетворено на ландшафтний парк. Ремонтні та реставраційні роботи велися з повним дотриманням стародавніх будівельних технологій, у замку відтворено інтер'єри XVII-XIX ст.

Сьогодні "Замок Радомисль" є повноцінним туристичним об'єктом з доглянутою територією,  цікавою експозицією, який приймає екскурсії та гостей, у ньому проводяться урочисті церемонії, мистецькі заходи, фестивалі, концерти. А музей української домашньої ікони налічує понад 5000 експонатів ХVII – XX ст. з усіх регіонів України.

Як дістатись: замок знаходиться у районному центрі Радомишль, за 75 км від Житомира по трасі Е40, дістатись можна власним автотранспортом або  міжміським автобусом.

Кармелітський монастир-фортеця

Кармелітський монастир-фортеця

Бердичів —  дуже старовинне польсько-єврейське містечко. Тут можна знайти десятки архітектурних пам'яток: костели, церкви, монастир, могила єврейського цадика… Але серед них найбільше виділяється замок і розташований на його території католицький Монастир босих кармелітів, побудований у 17 столітті.

А у центрі міста розташований монастир є історичною пам'яткою епохи бароко, де у 1850 році вінчалися французький письменник Оноре де Бальзак і його кохана, польська поміщиця Евеліна Ганська, про що свідчить меморіальна дошка на фасаді.

бердичів оноре

Як дістатись: Бердичів знаходиться у 40 км від Житомира, можна дістатись власним автотранспортом, міжміським автобусом або потягом 029К Київ-Ужгород. Монастир босих кармелітів розташований за адресою Соборна площа 25.

Острів кохання

Острів кохання

Багато хто з нас знає про тунель кохання на Рівненщині, але чи чули Ви про Острів Кохання? Дорогою на Бердичів обов'язково потрібно заїхати у потаємне місце України – Блакитні озера, на якому і розташований цей маленький острів з будинком рибалки.  Озеро розташоване у селі Старий Солотвин і є ще не розрекламованим місцем, проте черги для фотосесій уже починають збиратися. Як будете у тих краях, точно варто зазирнути!

Як дістатись: селище знаходиться за 5 кілометрів перед містом Бердичів, як їхати з Житомира. 

Неоготичний костел Святої Клари

Неоготичний костел Святої Клари

Цей незвичайний для Центральної України костел був побудований у 1912 році на березі невеликого мальовничого ставка. Здалеку його можна прийняти за середньовічний замок, адже в архітектурі простежується тісне переплетення романського і готичного стилів, підкреслене поєднанням дикого каменю з червоною цеглою. Ініціатором будівництва костелу Св. Клари став польський письменник-мемуарист Є. Іванівський, який проживав в Городківці. Цей унікальний Храм письменник хотів побудувати на честь небесної покровительки своєї матері, проте виконати свою обіцянку він не встиг, але, вмираючи, заповідав це зробити іншим. на щастя сучасникам, це бажання було виконане. Зараз храм належить римо-католицькому ордену Босих Кармелітів.

Як дістатись: костел знаходиться у селі Городківка, що у 60 кілометрах від Житомира та за 35 кілометрів від Бердичева. Найзручніше дістатись власним автотранспортом. 

Місто Коростень

Парк

Історія цього невеличкого містечка на півночі області сягає ще 945 року, коли тодішній Іскоростень, столицю древлян, княгиня Ольга спалила через мученицьку смерть свого чоловіка князя Ігоря. На честь справедливої княгині у 2008 році у парку "Древлянський" у центрі міста встановили пам'ятник. Парк "Древлянський" – справжня перлина Коростеня та неймовірно гарне місце, яке лежить на обох скелястих берегах річки Уж та має загальну площу 8 га. Крім неповторної природи на території парку є альтанки, містки, фонтани та багато пам'ятників. Через зовнішню схожість його порівнюють зі знаменитим уманським дендропарком «Софіївка», але на відміну від неї, всі ландшафти тут мають природне походження. 

коростень скеля

Також на території парку знаходиться військово-історичний комплекс "Скеля", що був створений на місці старого бункеру. Згідно історичних даних, цей бункер був збудований всередині великої гранітної скелі у 1935-1937 роках і входив до складу фортифікаційних споруд Коростеня. Навколо бункера є багато чуток та секретності. Кажуть, що всі документи про нього засекречені та знаходяться у Москві, що він не позначений на військових мапах, будувався для вищого командування  і взагалі його призначення до кінця не відоме. Але ми ж говоримо про командний пункт і військовий об'єкт радянських часів, тому нічого дивного у цій секретності немає. Головною особливістю бункера є його цілковита автономність. Система вентиляції повітря, яка також захищає від різноманітних отруйних речовин, колодязь для подачі питної і технічної води та телефонний зв'язок працюють і нині. Раніше там ще була система обігріву та генератори з великим запасом палива для подачі електроенергії, кімнати відпочинку, продуктовий склад, їдальня, медпункт, санвузол, зал оперативного зв'язку, кабінет командира. "Скеля" приховує у собі багато таємниць та цікавинок, про що із задоволенням розказують гіди під час екскурсій. 

Як дістатись: місто знаходиться за 90 кілометрів від Житомира, дістатись можна автотранспортом або міжміським автобусом по трасі Р28. З Києва найкраще їхати по трасі М07 Київ-Ковель, також є можливість дістатись потягом. 

Палац Уварової

Палац Уварової

Житомирщина на межі 19-20 століття була місцем розвитку цукрової промисловості, тому досі по всій області розкидані садиби відомої "цукрової" родини Терещенків. Найкрасивішим з них є палац Уварової у селі Турчинівка, виконаний у стилі неоренесансу.  Палац був приданим для дочки Федора Артемовича Наталії, яка вийшла заміж за графа Сергія Уварова, очільника дворянства Бердичівського повіту. Садиба Терещенка розташована у центрі села, в оточенні старовинного парку, що розкинувся у мальовничій місцевості. 

Як дістатись: палац знаходиться у селі Турчинівка Чуднівського району за 60 км від Житомира. Найзручніше дістатись автотранспортом або міжміським автобусом.

 Поліський природний заповідник та Словечансько-Овруцький кряж 

Словечансько-Овруцький кряж 

Усім нам часом хочеться відключитись від шуму міста, великого або ж навіть маленького, і втекти кудись у ліс, такий, щоб справжній та темний. Такі відчуття дають карпатські ліси, але Житомирщина — край особливих лісів —  поліських —  рівнинних та тихих. Тут досі збереглися ділянки тайги, найпівнічніші та найзахідніші її частини, тут багато тварин, що занесені до Червоної книги. І тихо. Бо ліс живе своїм життям, тут час ніби повільніший, важко сказати, у якому саме ти часі знаходишся… у 20-х роках якого століття? Лише наявність телефону та навігатору підкаже точну відповідь. Словечансько-Овруцький кряж дотичний до заповідної зони та є найвищою точкою Поліської рівнини, тож види тут неймовірні! До заповідника можна поїхати як самостійно, так і скориставшись послугами туристичної фірми. (Вартість туру складає близько 1500 грн з людини за 2 дні). 

Як дістатись: заповідник знаходиться за 200 км від Житомира по трасі у бік Овруча на північ. Дістатись найзручніше  можна автотранспортом. 

Музей космонавтики імені Корольова

Музей космонавтики імені Корольова

Наша країна відома на весь світ своїми видатними дослідниками атмосфери та космосу. Прізвища Сікорського, Григоровича, брати Касьяненки та інші відомі далеко за межами України. Так, Житомир  —  батьківщина Академіка Корольова, під чиїм керівництвом було запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, здійснено перший політ людини у космос.

Житомирський музей космонавтики було відкрито у 1991 році на базі будинку-музею академіка Корольова, де і донині зберігаються унікальні документи, фотографії та речі науковця, а з початку дев'яностих років – ще й пам'ятки історії космонавтики.

Серед експонатів музею є контейнер для розміщення наукових приладів на геофізичних ракетах, рідинні ракетні двигуни, рульові камери двигунів ракет, місяцехід, скафандри та інше спорядження, яке здивує і неодмінно зацікавить як малечу, так і дорослих. Окрім того в музеї представлено виставку тварин, що побували у космосі; супутників Землі; видатних космонавтів, міні-копій ракет, на яких здійснювали польоти Леонід Каденюк, Герман Тітов, Юрій Гагарін.

Музей космонавтики імені Корольова

З літа 2018 року у музеї з'явився робот-помічник екскурсовода, який може танцювати, виконувати фізичні вправи, а також він вивчає українську мову. Тож у музеї планують увести спеціальну послугу – екскурсію з роботом, яка, за переконаннями співробітників музею, стане родзинкою закладу.

Як дістатись: музей знаходиться у місті Житомир на вулиці Дмитрівській 5. Працює щоденно, крім понеділка, відвідування можливе за попереднім записом. Вартість вхідного квитка — 30 грн для дорослих та 20 для дітей.

Кам'яне село

Кам'яне село

На півночі Житомирської області знаходиться незвичний для рівнинного Полісся об'єкт – Кам'яне село – великі природні валуни посеред лісу, які з'явились тут дивовижним способом. Це місце, яке  сховане глибоко у давньому поліському лісі, за легендами оповите магією та є місцем сили. Згідно з однією з легенд, Господь покарав ціле село за те, що один із жителів відмовився подати переодягненому в жебрака Всевишньому шматок хліба. Величезні валуни за формою і справді нагадують будинки і навіть утворюють цілу "вулицю" —  саме тому їх і назвали Кам'яним Селом. За іншим повір'ям, кам'яні брили —  сліди битви між Богом і темними силами. На деяких каменях переможений Сатана залишив глибокі сліди своїх кігтів. А переможець-Господь, повертаючись на небо, зробив кілька кроків по каменю, на якому залишилися відбитки його ніг. До відповідного валуна приставлена драбина, тому побачити "сліди Бога" може кожен бажаючий. І не тільки побачити —  кажуть, що якщо босоніж ступити у воду, яка наповнює відбитки, схожі за формою на ступні, то зникнуть хвороби і збудуться бажання. Учені ж схиляються до думки, що валуни приніс льодовик під час останнього льодовикового періоду, які так і залишились тут після його відступу.

Як дістатись: Кам'яне село знаходиться за 190 км від Житомира у селі Рудня-Замисловицька Олеського району. Найзручніше дістатись власним автотранспортом або через місто Олевськ (туди ходять автобуси та поїзди з Києва та Житомира, а з міста до села Рудня-Замисловицька  можна дістатись на міжміському автобусі).

31850

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: