fbpx
Сьогодні
Мандруй! 12:00 23 Сер 2020

Багата на красу Волинська область: де відпочити на природі та побачити історію

English version here

Прихована посеред поліських лісів, оповита легендами зі сторінок творів Лесі Українки, Волинська область має довгу та багату (майже тисячолітню, уявляєте!) історію з часів Київської Русі. У невеликій області, яка приховує таємниці Великого князівства Литовського та Речі Посполитої, збереглися не тільки велика кількість пам'яток архітектури та історії, але й унікальні природні об'єкти, що зачарують будь-якого мандрівника. 

 🏰 Культурні пам'ятки

Луцький замок

луцький замок

Фото з порталу find-way.com.ua

Як не крути, більшість подорожуючих починає своє знайомство з Волинню з Луцька, давнього міста епохи Київської Русі. Однією з перлин міста є Луцький замок — найстаріша будівля міста. На перший погляд, може здатися, що цей замок Ви десь бачили… Що ж, відкривши гаманець, його і справді можна побачити на купюрі у 200 гривень. Замок було засновано у 1340 році і він виконував функцію резиденції князів, а після об'єднання Польщі та Великого князівства Литовського у 1569 році замок став резиденцією короля у Волинському воєводстві. Нині Замок Любарта, як його часто називають, є одним з найстаріших та найкраще збережених в Україні, з його вежі відкривається панорама на околиці, а всередині є варті уваги музей дзвонів та музей друкарської книги. Тут можна відчути себе як середньовічним лицарем, так і поважною дамою часів литовського панування, а ще підіймання на високі мури замку будуть неабиякою забавкою для дітей та дорослих. 

Як дістатись: Замок Любарта знаходиться у місті Луцьк за адресою вулиця Кафедральна 1А

Володимир-Волинський

Успенський собор  (XII століття)

Успенський собор  (XII століття)

Володимир був славетною столицею  галицьких князів і нині вважається одним із найдавніших населених пунктів всієї України (перша згадка у "Повісті минулих літ" під 988 роком). У Володимирі-Волинському усе дихає історією, кожна епоха залишила тут свої сліди, в тому числі і на архітектурі, тому любителям старовинних церков тут буде чим потішити око. Серед найцікавіших споруд міста неабияк вирізняються білокам'яний Успенський собор часів Мстислава Ізяславича з єпископським палацом і дзвіницею (XII століття), Василівська церква-ротонда (XII-XIV століття), що не має аналогів у світовій архітектурі, костел Якима та Анни (XVIII століття), Миколаївська церква (XVIII століття). Також варто оглянути земляні замкові вали (ХIII – XIV століття), Лютеранську кірху, Домініканський монастир та каплицю Святого Володимира.

Як дістатись: місто знаходиться у 75 км від Луцька по трасі Н22,  найзручніше можна дістатись власним автотранспортом або міжміським автобусом.

Село Зимне

Поблизу Володимира, у селищі Зимне, розмістився один із найдавніших в Україні Святогірський Успенський монастир (X століття), який побудував князь Володимир – це була його резиденція. Увесь комплекс складається з Успенського собору (XV століття), декількох церков, печер ХІ-ХІІ століть, оборонних монастирських мурів із вежами (XV століття) та дзвіниці. Головна ж святиня монастиря – Зимненська ікона Богоматері, яку вважають цілющою. Крім того, неподалік монастиря свого часу було древнє городище (VI-IX століття). Не оминемо увагою і краєвиди, що відкриваються звідси на долину річки Луги та на сам Володимир-Волинський.

Як дістатись: село знаходиться у 10 кілометрах від центру Володимира-Волинського, дістатись можна автотранспортом, автобусом, або на велосипеді з Володимира. 

І так, сакральні об'єкти, окрім духовного наповнення, можуть бути красивими. Відео з околицями монастиря тут:

Місто Олика

Місто Олика є одним з найдавніших міст Волині, разом із Луцьком та Володимир-Волинським. Перша згадка про місто була в Іпатіївському літописі 1149 року, і хоча зараз розміри міста не вражають, однак кількість історичних пам'яток на 1 квадратний метр робить Олику чи не найпривабливішим місцем у регіоні. Після отримання Магдебурзького права у ХVI столітті, місто стало резиденцією знатного роду Радзивілів, які тут проживали аж до 1939 року. Про минулу велич Олики сьогодні нагадують, власне, замок Радзивілів, Троїцький костел з магнатською усипальницею (XVII століття), що вважається найкрасивішим на Волині, старовинний костел Петра та Павла (XV століття), який прикрашає портал з трикутним фронтоном, барокова Стрітенська церква (XVII століття), що є найдавнішим православним храмом у Олиці. Авжеж, складно приховати наслідки війни та радянського панування, проте це містечко зачаровує та переносить гостей у далекі століття свого квітучого минулого. 

Як дістатись: місто знаходиться у Ківерцівському районі, у 40 км від Луцька, на перетині доріг між Рівним, Дубно та Луцьком, найзручніше можна дістатись власним автотранспортом або міжміським автобусом.

Берестечко

Берестечко

Це маленьке місто, що знаходиться на півдні Волинської області, відоме всім ще з підручників історії, адже тут відбулась наймасштабніша битва між військом Богдана Хмельницького та Польщею під час Національно-визвольної війни у середині XVII століття. Відповідно до історичних джерел, кількість поляків становила близько 300 тисяч осіб, а українців з кримськими татарами – до 130 тисяч. Власне, з козацькими часами пов'язана більшість пам'ятників Берестечка. Так, меморіал "Козацькі могили" було зведено у 1914 році на місці вище зазначеної битви. До складу цього комплексу входять Георгіївський монастир (XX століття), дерев'яна Михайлівська церква (XVII століття) та пантеон загиблих козаків. Обов'язково слід відвідати у Берестечку і костел Святої Трійці (XVII століття), що є частиною однойменного собору (XX століття) – обидва вражають своєю величчю та витонченістю. Також неподалік Берестечка розташовується місцеве "море" – Хрінницьке водосховище, що є найбільшим штучно створеним водним об'єктом області.

Як дістатись: місто знаходиться у Горохівському районі, у 65 км від Луцька, найзручніше можна дістатись власним автотранспортом або міжміським автобусом.

Місця Лесі Українки

Місця Лесі Українки

Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) народилась у Житомирській області, проте дитинство та юність провела на Волині, тому її вважають однією з найвидатніших жительок цього краю. Тут є безліч місць, які пов'язані з нею та названі на її честь, і одними з найзнаковіших у її житті була садиба поблизу села Колодяжне під Ковелем, де Леся провела дитинство та почала писати перші твори. Нині тут діє музей її імені. Також у Ковельському районі, а саме в урочищі Нечимне (20 км від Ковеля), функціонує ще один музей Лесі Українки. Цікавим є те, що саме у цій місцевості поетеса проводила все літо та згодом описала її у "Лісовій пісні". Ще один музей діє у Луцьку, на вулиці Драгоманова, де колись жив батько Лесі і вона провела тут декілька місяців свого життя. 

Як дістатись: село Колодяжне знаходиться у 65 км від Луцька, по дорозі до міста Ковель. Дістатись найкраще автотранспортом або міжміським автобусом. 

🌳   Місця для відпочинку на природі 

Шацькі озера 

За популярністю це місце не поступається найвідомішим українським курортам. Національний природний парк, створений у 1983 році, являє собою групу з близька 25 озер, деякі з яких входять у топ найбільших за площею в Україні, озеро Світязь є найглибшим в Україні  — понад 58 метрів! (інформація для тих, хто любить збирати най-най місця). Озера відомі своїми великими можливостями для відпочинку, тут є як дитячі табори, так і різноманітні заклади розміщення на будь-який гаманець. Багата природа національного парку дає повноцінно насолодитись Поліссям, адже окрім кришталево чистих озер, це ткож місце гніздування великої кількості птахів, середовище проживання риб та великі простори широколистяних лісів. На озерах можна як поринути у пасивний відпочинок, так і  у більш активний — катання на човнах, каяках, сапах, вейкбордах, піші прогулянки та велоспорт. І не забувайте, серпень — останній літній місяць, коли можна спробувати щось новеньке.

Як дістатись: Шацькі озера знаходяться у 160 км від міста Луцьк. Найзручніше дістатись власним автотранспортом або міжміським автобусом. 

Насолодитись краєвидами можна тут: 

Озеро Лука біля села Лютка

Окрім популярних Шацьких озер, на Волині є велика кількість інших місць, де можна насолодитись відпочинком біля води серед лісів та безкраїх рівнин. Одним із таких місць є мальовниче озера Лука, у якому, з першого погляду, немає чогось особливого, але все ж таки воно підкорює тихими околицями, гарною природою та відсутністю великої кількості туристів, як на Шацьких озерах. А ще, якщо є  можливість залишитись тут із наметами, то в цій місцині за умови хорошої погоди вночі відкривається неймовірний краєвид на Чумацький шлях. 

Як дістатись: Озеро знаходиться на околиці села Лютка Старовижівського району у 125 км від Луцька. Найкраще дістатись власним автотранспортом по трасі Е85. 

Національний парк "Прип'ять-Стохід"

Мальовничий природний парк, що розкинувся серед поліських лісів, багатьом мандрівникам нагадує Амазонію. І справді річка Стохід має сто ходів — велика кількість рукавів та проток робить її разом із Прип'яттю ідеальним місцем для сплаву та насолодження природою. Зарості чагарників та ліси, що спускаються впритул до берега, приховують велику кількість рослин та тварин, що занесені до Червоної книги України. У таких місцях можна максимально з'єднатися з природою та відпочити душею від галасу великих міст.

Як дістатись: Національний парк знаходиться у 160 км від Луцька по трасі Р14 біля кордону із Білоруссю, найзручніше дістатись власним автотранспортом. 

Оконські джерела

Оконські джерела називають "Волинським дивом", адже природні джерела карстової води, насичені мінералами, б'ють на поверхню та створюють унікальний гідрологічний об'єкт, який нині є заповідником. Вода тут настільки чиста, що у ставках навколо джерел розводять королівську форель, яка є найбільш вибагливою до якості води. (В Україні є декілька місць, де в природних умовах ця риба виживає, одне з яких — Оконські джерела). Крім цього, є ще декілька цікавих особливостей — вода з джерела не піддається газуванню і цілоріч у джерелі підтримується температура 8-9 градусів, навіть за найлютіших морозів. Вода, між тим, є напрочуд смачною, за переказами, джерела були навіть зупинкою для військ Северина Наливайка та Богдана Хмельницького. Тому зупинка тут — must-do для тих, хто в дорозі: воду можна набрати з собою, адже її свіжість зберігається навіть протягом декількох днів. 

Оконські джерела

Як дістатись:  Оконські джерела знаходяться на півдні с. Оконське Маневицького району Волинської області, у 70 км від Луцька по трасі Р14, найзручніше дістатись власним автотранспортом.

22841

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: