fbpx
Сьогодні
Корисності 11:15 09 Лют 2022

Куди поїхати на День закоханих? 10 романтичних напрямків в Україні

"Рубрика" ділиться ідеями для романтичних подорожей українськими містами. І не Львовом єдиним! Полтава та Харків теж не розчарують.

English version here

У чому проблема?

День Святого Валентина — чудова нагода порадувати кохану людину та здивувати її  романтичним подарунком. У кожного свої уявлення про романтику, але багато хто розділить думку, що романтика – це подорожі. А до того ж, подорож з коханою людиною на святковий вікенд здатна переключити увагу з буденності й турбот, подарувати нові емоції та враження. І ні, для романтичної подорожі зовсім не обов'язково їхати до Парижа чи Венеції. 

Яке рішення?

Мальовничу природу, середньовічні замки, старовинні вулички, заходи сонця на березі моря зовсім не обов'язково шукати за кордоном. Усе це, на щастя, є й в Україні. Варіантів для короткої поїздки Україною на День закоханих безліч, але є місця, які просто створені для романтичних прогулянок. 

"Рубрика" зібрала для вас топ-10 романтичних напрямків в Україні, куди можна втекти на вихідні та День Святого Валентина.

ЧЕРНІВЦІ

  • Що взяти з собою: віру в магію та фотоапарат миттєвого друку.

Чернівці

Чернівці — одне з найкрасивіших міст України, яке за романтичну атмосферу та унікальний колорит часто називають українським Віднем (хоча ми вважаємо, що Чернівці не потребують порівнянь — це місто прекрасне й без них). Тут можна помилуватися давньою архітектурою, відвідати український Гоґвортс (колишню Резиденцію митрополитів Буковини та Далмації, а нині — Чернівецький національний університет) та відчути себе трошки чарівниками (а ще зробити багато красивих фотографій!).

Чернівці мають і свої романтичні легенди. Так, обов'язково відвідайте Турецьку криницю, з якою пов'язана легенда про турецького пашу та українську дівчину. А ще Будинок-корабель, побудований колишнім моряком та його братом у тузі за морем (любов до моря — це теж велика любов).

А як будете в центральному парку, знайдіть там скульптурну композицію "Серце кохання". Вона складається з двох половинок та гойдалки між ними, а згори нагадує дві обручки, переплетені між собою. 

КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ

  • Що взяти з собою: бінокль, щоб роздивлятися краєвиди, та улюблені романи про Середньовіччя, щоб зануритися в атмосферу.

Кам'янець-Подільський

Кам'янець-Подільський — це невелике старовинне місто зі скелястим каньйоном, фортецею та великою кількістю будівель 11-19 століть. Закохані часто відвідують Кам'янець-Подільський, щоб погуляти вузькими вуличками та насолодитися видами на Смотрицький каньйон

Зупиніться на мосту з замками — символами міцності почуттів, підніміться на оглядовий майданчик, щоб провести захід сонця, прогуляйтеся сквером "Лебедине озеро", що знаходиться на краю каньйону річки Смотрич — з цього місця відкривається неперевершена панорама Старого міста.

А якщо ви хочете зізнатися в коханні, кращого місця, ніж Старий Замок, не знайти. Тут можна зануритися в атмосферу розміреного середньовічного життя: повернутися в ті часи, коли лицарі заради прихильності дами наважувалися на відчайдушні вчинки. У Старому Замку легко бути лицарями та принцесами одне для одного. Плюс гендерна рівність. Мінус проблеми Середньовіччя. Ми вважаємо, це чудова формула для побачення. 

ХАРКІВ

  • Що взяти з собою: додати до плейлиста французькі пісні, не забуте зручне взуття для довгих прогулянок під романтичні саундтреки.

ХАРКІВ

Якщо ви думаєте, що Харків — суто індустріальне місто, ви помиляєтеся. Відвідати його у день закоханих варто хоча б для того, щоб освідчитися у своїх почуттях біля Ейфелевої вежі. Так, зменшена 35-метрова копія французької пам'ятки є і в Харкові. (Хороші новини для тих, хто боїться висоти: ця Ейфелева вежа вам сподобається навіть більше, ніж Паризька). Вона з'явилася на перетині вулиці Академіка Павлова і Салтівського шосе ще у 2012 році і стала частиною Французького бульвару у центрі Харкова. На другий ярус вежі ведуть сходи — звідти відкривається чарівний вид на околиці. А ввечері вежу підсвічують десятки лампочок і світлодіодів. 

Ще одна романтична пам'ятка Харкова — Пам'ятник закоханим. Зовсім невагомий і легкий пам'ятник з 2 тоненьких фігур, що злилися в поцілунку, влітку функціонує як фонтан. Але і в будь-яку пору року це місце дуже подобається харківській молоді, і тут часто розпочинають прогулянки і призначають побачення.

ХАРКІВ

Є в Харкові і Старе місто. Москалівка та Полтавський Шлях знаходяться зовсім недалеко від центру, але подарують відчуття провінційності, перенесуть з сучасного мегаполісу на початок 20 століття. На цих вулицях ви побачите багато старовинних будинків, колоритні колони, ґаночки та фасади — тут точно варто поблукати в гонитві за автентичними світлинами.

ЗАПОРІЖЖЯ

  • Що взяти з собою: паперовий кораблик, щоб запустити його з моста, та подушку для ліжка (не лякайтеся, зараз пояснимо!)

ЗАПОРІЖЖЯ

У Запоріжжі є кілька популярних серед закоханих пар місць. Більшість з них пов'язані з водою, не став винятком і Міст закоханих, що перекинуто через озеро у Вознесенському парку. Над дніпровськими схилами є ще одне знакове місце — альтанка "Ластівчине гніздо". З неї відкриваються чудові види на острів Байди (він же Мала Хортиця). Альтанка ця має зворушливу романтичну історію: у період Другої світової війни на всій території профілакторію, де вона й знаходиться, змогла вціліти тільки вона. Кажуть, що її зберегла любов тих, хто ще до війни освідчувався тут у коханні.

ЗАПОРІЖЖЯ

Але це не все. В сквері по вулиці Рубана є єдине на всю Україну Ложе примирення (тут вам і знадобиться подушка; щоб перепочити чи сфотографуватися — вирішуйте самі). А на бульварі Шевченка розташований "Годинник закоханих" — музичний годинник, поруч із яким стоїть пам'ятник люблячим серцям. 

ОДЕСА

  • Що взяти з собою: плед, щоб не замерзнути на пляжі, і замочок.

Одеса

Для багатьох Одеса асоціюється лише з пляжним відпочинком, креветками та запальними вечірками просто неба на березі моря. Але любителі романтики знають, що взимку атмосфера міста набуває особливої чарівності та відкривається зовсім з іншого боку. Зимове море — особливе. Тільки уявіть берег Чорного моря без тисяч відпочиваючих! А після прогулянки узбережжям можна відправитися на екскурсію за лаштунками оперного театру або насолодитися музикою на концерті "Музика кохання". 

Одеса

Одеса славиться своїми затишними двориками, тому не дивно, що один із них вважається найромантичнішим місцем у місті. Італійський дворик знаходиться недалеко від Тещиного моста. З нього відкривається чудова панорама на Чорне море. А ще там встановлено велике серце. Прихопіть із собою в подорож замочок, щоб залишити його на цій інсталяції — і обов'язково поверніться туди знову. Ваш замочок вас дочекається і нагадає про романтичний день у місті.

ЛУЦЬК

  • Що взяти з собою: м'ятні цукерки для пристрасних поцілунків; не забудьте гігієнічну помаду — зимові холоди ніхто не відміняв.

Луцьк

Родзинкою Луцька є замок Любарта, або Луцький замок. Цю старовинну споруду сміливо можна назвати справжньою одою коханню. Історія кохання Любарта розпочалася в 1316 році, коли його батько великий князь Гедимін змусив місцевого князя підписати угоду про те, що Любарт одружиться з його дочкою Агрипиною. Часто подібні спроби впливових батьків влаштувати майбутнє своїх дітей завершувалися нещасливо, проте у цій історії все трапилося інакше: молодий князь і дівчина покохали одне одного. Труднощі прийшли звідки не чекали: матір нареченої була категорично проти шлюбу. Лише через 15 років пара змогла одружитися в Луцьку, пронісши своє кохання через роки.

В'їзна вежа замку Любарта, за ствердженням місцевих жителів, є найкращим місцем для поцілунків. Якщо у вас немає страху висоти, то ви оціните романтику цього місця. Коли навколо ні душі, а перед очима розкривається найтаємничіша та найзатишніша частина міста, все підштовхує до того, щоб міцно обійняти свою половинку і пристрасно поцілувати!

УМАНЬ

  • Що взяти з собою: знання давньогрецьких міфів та рукавички для довгих прогулянок.

Умань

Кажуть, любов здатна творити дива. У цьому не виникає сумнівів, коли відвідуєш уманську Софіївку — дивовижний рукотворний сад, у якому переплелись казка, реальність і шалене кохання. На сьогодні це місце відноситься до числа найкрасивіших територій світу, створених людиною. 

Засновником парку став польський магнат граф Станіслав Потоцький, який до нестями закохався у грекиню Софію, яку зустрів під час однієї зі своїх подорожей. Обидва на той момент були в шлюбі, але незважаючи на суворі закони того часу, закохані витримали всі шлюборозлучні процеси й отримали схвалення на одруження у самої імператриці. За переказами, жінка несамовито тужила за батьківщиною, саме тому граф вирішив подарувати коханій справжню оазу, Елладу в мініатюрі. І в наші дні в парку можна знайти скульптури Аполлона, Афродити, Орфея, які нагадають про романтичні грецькі міфи. Тут у будь-яку пору року закохані зможуть не лише помилуватись скульптурами і унікальним ландшафтом, але й і усамітнитися в одному з багатьох тихих куточків Софіївки.

ЛЬВІВ

  • Що взяти з собою: термос для кави і книжку Мазоха.

Львів

Ми не зробимо велике відкриття, якщо скажемо, що одним із найромантичніших міст України є Львів. Його старовинні будівлі та вузенькі вулички за весь час свого існування, певно, чули сотні тисяч зізнань у вічному коханні. Львів пропонує безліч варіантів відпочинку для закоханих, тож кожен може обрати щось для себе. Від радиційних побачень з шоколадом і кавою до експериментів у стилі народженого у Львові Мазоха.

Тут можна відвідати органний зал, піти на виставу до Оперного театру, повечеряти на Площі Ринок, послухати вуличних музикантів та зустріти світанок у рок-кафе. А можна просто взяти з собою в термос найсмачнішу каву та цілий день гуляти парками міста.

Львів

Одна з популярних локацій, куди навідуються закохані пари, — Італійський дворик, що в палаці Корнякта. Відвідайте його, щоб відчути атмосферу двориків Венеції та Риму (бонус: красиві інстаграмні фото). Не оминайте й лавку для закоханих на площі Ринок. Львів'яни кажуть, що парам варто посидіти на ній декілька хвилин, взявшись за руки, щоб кохання стало міцнішим. 

ОЗЕРО СИНЕВІР

  • Що взяти з собою: теплі шкарпетки, шапку й каблучку.

Озеро Синевір

Якщо їхати на романтичний вікенд до Карпат або до Львова, слід обов'язково завітати з екскурсією на озеро Синевір. Морське око Карпат є найбільш високогірним та наймальовничішим озером України. Із Синевиром пов'язана легенда про кохання чабана Вира й панської дочки Сині. Кажуть, якщо зробити пропозицію руки та серця у такому місці — вам точно не відмовлять. До того ж, поруч із пам'яткою природи є кілька гарних готелів із затишними ресторанами-колибами, де буде добре влаштувати незабутню романтичну вечерю.

ПОЛТАВА

  • Що взяти з собою: торбинку для пиріжків і паспорти для реєстрації шлюбу (так, просто про всяк випадок).

Полтава

Хочеться українського колориту, оспіваного класиками літератури? Тоді вирушайте до Полтави. Тут можна скуштувати справжніх полтавських галушок, пройтися вздовж яскравих алей, поринути в романтичну епоху та поглянути на місто з висоти пташиного польоту. 

музей українського весілля

Під Полтавою у селі Великі Будища кілька років тому з'явився автентичний музей українського весілля. Особливість музею в тому, що тут можна не просто доторкнутися руками до експонатів, а й перенестися в минуле. Побачити стародавню весільну церемонію, а то й самому стати учасником обряду. Як і належить, на весіллі п'ють і їдять за здоров'я та щастя молодих. Напої — справжні. Закуски на столі — стародавні українські страви, приготовані за технологією прабабусь. Відвідувачі з музею йдуть з подарунками — тут екскурсантам дають в дорогу пиріжки, гарячі, просто з печі. До речі, в музеї можна й побратися. Все по-справжньому, шлюб оформить представник законної влади — голова місцевої сільради. Ні на що не натякаємо.

Ще більше корисних рішень!

Що робити на день Святого Валентина в Києві?

Ідеї для побачення:

  • Покататися на ковзанах на романтичній ковзанці на ВДНГ

Гарну програму на свята організовують на ВДНГ. Київ 14 лютого вбирається у романтичні декорації, і Національний комплекс — не виняток. Приїхати сюди варто, щоб покататися однією з найбільших ковзанок у Європі. Якщо ви ще ніколи не стояли на ковзанах, не біда — підтримка коханої людини (у прямому й переносному сенсі) допоможе вам швидше опанувати це мистецтво. Ковзани можна орендувати (прокат входить у вартість відвідування) або ж приходити зі своїми.

  • Подивитися на зоряне небо під куполом Київського планетарію

14 лютого у планетарії під одним з найбільших у Європі куполів можна буде помандрувати аж до найвіддаленіших сузірь! "Як Земля не може існувати без сонця, так людина не може існувати без кохання! Гарантуємо романтичне побачення за будь-якої погоди під безхмарним зоряним небом!" — зазначають організатори. Також на присутніх очікує розіграш подарунків, сюрпризи та келихи шампанського.

  • Поринути в атмосферу Франції в будинку Кіно

"Bonjour Paris" у День всіх закоханих — це романтичний концерт французьких хітів про кохання, чудова нагода провести вечір з коханою людиною, насолоджуючись ліричними піснями. Едіт Піаф, Мірей Матьє, Лара Фабіан, Шарль Азнавур і Джо Дассен точно не розчарують. 

Головне рішення

день закоханих

В Україні є безліч місць, куди можна вирушити на День закоханих. Охопити їх усі в одному огляді просто неможливо. Святкуйте, подорожуйте, кохайте та будьте коханими! Але куди б ви не вирушили в пошуках романтики, завжди пам'ятайте: не існує універсального романтичного місця, для кожного таке місце може бути де завгодно. 

А до того ж, пам'ятайте, що настрій створюємо ми самі, а не місця. Уявіть, що ви — герої романтичного фільму, увімкніть у навушниках ваш саундтрек, та проведіть цей день тільки так, як самі захочете. Нехай День закоханих справді запам'ятається. Так, як цього хочете ви.

1
1106

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: