Корисності

Степ, море та сонце на Азовському узбережжі: куди поїхати на відпочинок у Північному Приазов’ї

Середина липня вважається традиційним сезоном відпочинку на узбережжі Азовського моря. Тепла вода, затишні курорти, налагоджена інфраструктура курортних міст вважаються ідеальним місцем для сімейного типу відпочинку, але і для веселих компаній також знайдеться місце. Найбільш популярними курортами Північного Приазов'я вважаються Бердянськ, Приморськ та Кирилівка.

Дістатись до курортів Приазов'я можна потягом, автобусом або машиною. Враховуючи реалії сучасного світу (коронавірус ніхто поки не відміняв), подорожі машиною більш зручні та безпечні. Але якщо у вас немає власного авто не біда! ви можете його орендувати, благо є сервіс 7Cars, який надає такі послуги. Подорож на курорти Приазов'я стала ще більш комфортною завдяки відремонтованій трасі Н-30. Тепер до, наприклад, курортного Бердянська можна дістатись з комфортом, автолюбителі будуть приємно вражені асфальтованою дорогою. 

7Cars — сервіс оренди авто, який працює у великих містах нашої країни (Києві, Львові, Одесі, Дніпрі), проте на замовлення клієнта може доставити автомобілі в інші міста і регіони. Мандрівки Україною — це одна з найпопулярніших цілей, для яких тут беруть авто напрокат. Машину можна орендувати без водія або з водієм, на короткий термін чи на декілька тижнів. В автопарку компанії — більше 100 автомобілів різних класів, марок та моделей, які завжди перебувають у відмінному стані. 

Тож всідайтесь комфортніше, ми відправляємось у подорож пекучим степом на море приготуйтеся відчути справжню романтику кочового степу, оповитого блакитною смугою моря!

🌊  Український Гоґвортс та інші пам'ятники Бердянська: історичні цікавинки

Бердянськ запам'ятовується не тільки пекучим сонцем, теплим морем та великою кількістю розваг на різний вік та смак, а й цікавою історією. Заснований як портово-торгове місто, Бердянськ швидко перетворився на курорт національного масштабу з цілющими грязями та безліччю розваг. Тож у Бердянську є чим побалувати свої очі та тіло!

У місті все компактно розташоване: ви відразу дізнаєтесь про історію міста, адже на кожному кроці побачите памятники. Є серед них і доволі незвичні: жабі, бичку, який врятував місто під час Голодомору, дачникам та сантехніку, а на автобусній зупинці можна зустріти цілу виставку половецьких кам'яних баб

Місто колоритне своєю історією. За традиційною історіографією вважається, що місто засноване графом Російської імперії Михайлом Воронцовим, на його честь встановили пам'ятник біля міськради. Проте, якщо заглибитись в історію, місце для будівництва пристані на березі Бердянської затоки було обрано греком — капітаном Миколою Критським в 1824 році. Саме грецькі купці зробили великий вклад в розвиток порту і залізниці. Активність грецької громади Бердянська стала колись підставою для відкриття в Бердянську Консульства Королівства Греції (зараз будівля містить меморіальну дошку, що засвідчує історію, орієнтир кафе "Прего"). У місті збереглося багато будинків купців, які жили тут і торгували борошном з усією Європою. На жаль, їхні нащадки зараз не проживають в Бердянську. Отже, занурившись в історію кочівників Північного Приазов'я та кількістю національностей, що жили у морській пристані стає зрозумілим: місто мультикультурне. Місто може похвалитися тим, що в ньому жили нащадки відомого італійського революціонера, полководця, народного героя Італії Джузеппе Гарібальді. Їх навіть так і називали — "гарібальдійці".

Німці, які жили у місті з моменту його заснування, встановили Лютеранську кірху, яка є культурним надбанням міста та країни.

Фото: Рубрика

Місцеві мешканці хизуються тим, що прадід популярного британського актора Бенедикта Камбербетча, який феєрично зіграв Шерлока Голмса у серіалі, народився у Бердянську. Прапрадід Роберт Вільям Камбербетч був консулом Британської Імперії у Бердянську. Актор часто на шоу згадує Україною і тепер ви знаєте, чому. 

Також заслуговує окремої уваги головний корпус Бердянського державного педагогічного університету. Це історична будівля, пам'ятка архітектури, збудована для чоловічої гімназії, місцеві називають його "Український Гогвортс". У ньому навчався відомий на весь світ бактеріолог В. Хавкін, який винайшов першу в історії вакцину від чуми та холери.

Підтвердженням цікавої історії курортного міста є безліч пам'ятників, які ви можете зустріти, гуляючи центральною частиною.

Бердянська коса: курорти на власний смак, кайтсерфинг та вейкбординг

Коса є основною туристичною окрасою міста, на якій розташовані головні курорти. Тут можна відпочити у готелях на різну цінову категорію, а також зняти житло у місцевих мешканців. Відпочинок по гаманцю знайдеться кожному. Сама коса — унікальна, відокремлює затоку від моря. Вважається однією з найбільших кіс, її довжина сягає 23 км, тобто на такій відстані ви дійсно знайдете щось для себе. Загалом місцеві поділяють косу на три частини: Ближня, Середня та Дальня. Кожна має свої особливості, наприклад, на Середній косі розташований найбільший ринок з товарами та послугами, а на Дальній оселяються любителі затишного відпочинку, адже на цій місцевості можна знайти місце для палатки та кемпінгу. На пляжах коси ви зможете покататись на банані, спуститись на море з парашутом, є безліч розваг для дітей. З Дальньої коси вже починається заповідна зона, тому людей стає все менше.

На косі традиційно збираються любителі кайтсерфінгу. Спеціально облаштовані місцевості для цього є на лимані, що навпроти коси. У місті існують дві школи кайтсерфінгу та вейкбордингу. Зупинка для цього виду відпочинку називається "Ближня коса".  Назва школи: Azovsurfing

Адреса: База відпочинку "Бригантина", Середня коса, вул. Макарова, 8

Аквапарк "Мис доброї Надії"

Розміри цього аквапарку дійсно вражають, він — один із найбільших в Україні, споруджений у стилі старовинного замку. У цьому місці ви знайдете якісний відпочинок для себе та дітей, адже на його території є безліч  різноманітних водних атракціонів (серед яких швидкісні спуски, водний футбол і навіть аерохокей), близько 30 гірок на площі понад 3000 квадратних метрів. Плюс три басейни з морською водою, в одному – три вбудовані джакузі. Окрема дитяча зона, понад 3500 шезлонгів і сонцезахисних парасоль.

Адреса: вулиця Макарова, 2В.

Острови Дзендзики та Нижній мак

У Бердянську є два острови: Малий та Великий Дзендзики, це справжнє природнє надбання. Утворились острови під час формування коси, а малий Дзендзик — під час повторного формування коси. Вражають острови чистою водою та піщаними пляжами, тут можна відпочити від гуркоту великих міст. Для відкритих відвідувань острови закриті, туди можна дістатись на байдарках, або взявши екскурсію. 

Оскільки острови розташовані на Дальній косі, то не варто оминати ще одну морську принаду — Нижній маяк. Він часто стає героєм окремих статей про подорожі, адже за ним доглядає вже майже півстоліття Яків Федірко. Маяк вважається найстарішим на узбережжі та зберігає багато таємниць, збудований ще у 1838 році. Відвідування цього місця — це своєрідна спроба доторкнутись до історії.  

Дістатись до маяка дуже просто: на машині вбиваєте у навігаторі, або просто їдете вулицею Макарова, що веде на косу, адже вона нікуди не звертає. До речі, це найдовша вулиця у місті — 12,5 км. На автобусі це кінцева зупинка будь-якого маршруту з приписом 15 у номері (означає маршрут на Бердянську косу). Виходите на зупинці та запитуєте у місцевих, куди йти далі, або просто побачите його вдалечині. По дорозі до маяка ви побачите безліч пропозицій від корінних косянських мешканців: чебуреки, домашнє вино, креветки. Інфраструктура на Дальній косі зараз дуже розвинена, тому ви на заблукаєте та знайдете для себе все необхідне. 

Оздоровчі комплекси: цілющі грязі та до чого тут Остап Вишня

У Бердянську можна не просто ніжитися на сонці та лежати на чистому піщаному пляжі, а й провести час із користю для здоров'я. На початку Бердянської коси розташовані лимани, обдаровані природою цілющими грязями. Традиційно відпочивальники їдуть лікувати суглоби. Тим не менше, є курорт "Бердянськ", який спеціалізується на лікуванні грязями, де медики та інші спеціалісти нададуть якісну медичну консультацію. Курорт та грязі дуже любив український письменник Остап Вишня. Не випадково на території курорту є пам'ятник зламаним милицям, які, за словами Остапа Вишні, люди залишали в дарунок після півторамісячного лікування.

Місце: курорт "Бердянськ" 

Фото: shukach.com

Антикафе для хіпстерів: мафія, кінопокази, цікаві воркшопи та квест "знайди стріт-арт"

У Бердянську є сучасне місце, де можна приємно провести час: в Антикафе "Час є" влаштовують душевні посиденьки, обговорюють важливі теми, грають у мафію, влаштовують різноманітні воркшопи, психологічні тренінги, організовують кінопокази. Це перший заклад у місті такого типу. Телефонувати краще заздалегідь, або слідкувати за подіями в соцмережах.

Наприклад, нещодавно активісти організувати виставку українського художника Гамлета Зіньківського. Художник не тільки показав свої роботи у музеї ім. Й. Бродського, а й у власній манері розмалював різні будівлі по місту, створивши культурний прецедент: місцеві мешканці влаштовують своєрідні квести та шукають мурали по всьому місту. Це перша така подібна подія. Тож, якщо ви поїдете до Бердянська та любите урбаністику і сучасне оформлення міст за допомогою культури, можете привезти з собою колекцію фото з муралами від українського художника. 

В Антикафе можна залишити дітей на кілька годин, і їм навіть буде чим зайнятися. У визначений час, наприклад, у неділю з 11:00 до 13:00 можна залишити дитину від 8 років, де вона може пограти в настільні ігри, поспілкуватись з однолітками, випити чай з печивом і просто добре провести час. Також Антикафе організовує різні незвичайні екскурсії: наприклад, на Місце Сили або так званий Лабіринт (дуже популярне місце для любителів езотерики), мальовничі Віслячі Вуха з заїздом у село Новоспасівка і театралізованою виставою, екскурсії по маяках Бердянська і по Арт-об'єктами міста.

Зелений туризм Астрохати: подивитись у телескоп на небо та відчути флер кочівників

Не обійшов Азовське узбережжя і зелений туризм: унікальний комплекс під назвою Астрохата відкрили нещодавно у селі Оленівка. Це близько 50 хв від міста Бердянськ, де можна відпочити від міста та поринути у сільську атмосферу, попити українського вина та подивитись на зірки у телескоп. Комплекс відтворює елементи побуту кочівників. 

Астрохата це – два відремонтованих сільських будинки, шестиметровий індіанський типи, монгольський (аланський) кочовий намет і більш ніж півтора гектара землі. Тут можуть розміститись 20 людей, є дитячий табір на 6 місць. Тут ви можете відчути справжній колорит степу, подивитись на зорі, також вам організують перегляд фільм під відкритим небом. 

Адреса: АстроХата, Шевченково, Бердянський район, 067-453-70-29

🌊  Кирилівка: окраса Федотової коси

Є два типи відпочивальників: ті, які їдуть до Бердянська, та ті, які обирають Кирилівку. До Кирилівки так само можна дістатись на машині від Запоріжжя, трасою до Мелітополя (це дороги Одеса-Ростов і Харків-Сімферополь). На дорогу можна витратити півтори години. Розташований курорт на самому початку Федотової коси, яка завершується Бірючим островом. 

Центральна вулиця Кирилівки гучна та тусовочна: на ній відбуваються головні події. Оселятись на цій вулиці варто, якщо ви приїхали за яскравим та гучним відпочинком. Якщо ж до душі затишний та сімейний відпочинок, то варто обирати житло подалі від головної вулиці. 

Оскільки Кирилівка — це своєрідне село-курорт, тому їжу тут продають прямо зі своєрідно облаштованих автівок, голодними ви точно не залишитесь, проте є і заклади харчування. 

Аквапарк "Острів скарбів" пропонує безліч атракціонів, спусків та розважальних частин. Також є лунапарк, де можете екстремально провести час. 

Є нічні клуби Aguadance, Rіо і Галактика. Традиційно для пляжного курорта, тут влаштовують пінні вечірки з гучною музикою та ріками алкогольних коктейлів. 

Клуб віндсерфінгу і кайтсерфінгу також є, не обов'язково бути майстром у цьому виді спортивних розваг, можна замовити платне заняття.

Оскільки наша подорож відбувається машишою, тому радимо поїхати далі від Кирилівки Федотовою косою та відвідати заповідний Бірючий острів. Пляжі там пустинні та тихі. Правда, пускають туди дуже точково, тому краще поцікавитись у місцевих про розпорядок. 

Поруч також Молочний лиман, де як правило, купа приазовських птахів. 

🌊  Приморськ: тепле море, тихі пляжі, нічні розваги

Приморськ також популярний курорт на Азовському морі. Це меньше місто за Бердянськ, проте з більш розвинутою інфраструктурою, ніж Кирилівка. Розташоване місто за 30 хвилин машиною від Бердянська. У принципі, відпочинок у місті схожий на той, що пропонується у Бердянську та Кирилівці. Дістатись до міста краще на особистому транспорті: через Приморськ проходить автотраса М14 (Рені-Одеса-Новоазовськ).

У Приморську близько 50 санаторіїв, що розташовані на косі Обіточна, яка відокремлює лиман від моря. Пляжі курортів піщані, досить доглянуті, навіси від сонця і об'єкти розваг розташовуються, як правило, в пляжних зонах баз відпочинку. 

Фото rest geo

Як і в Бердянську, у Приморську можна зустріти кам'яних половецьких баб. Знаходяться вони у Приморському краєзнавчому музеї. 

Цікавинкою Приморська вважаються підземелля, які залишили кочові племені ногайців. Крім цього є у Приморську популярне у всіх палеонтологів місце, де перед Другою світовою війною відомий палеонтолог з Санкт-Петербурга Георгій Манохин знайшов скелет південного слона, які мешкали у цій місцевості понад два мільйони років тому. Зараз цей скелет один з найбільших відомих палеонтологам, його висота становить більше 4.35 метра. На жаль, він знаходиться у Санкт-Петербурзі.

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.