fbpx
Сьогодні
Мандруй! 15:15 08 Сер 2020

Найбільш таємне місто України: що робити у Кропивницькому і звідки там український Стоунхендж

English version here

Кропивницький — обласне місто, про яке майже ніхто нічого не знає. 

Це така провінція, — кажуть зазвичай, — що там може бути примітного? Моря там немає, гір теж, літаки туди не літають, та й поїздів небагато, про туристичні маршрути і не чути, на що там взагалі дивитися? 

Провінція, яка розташована в самому центрі України? Оце так парадокс! Як таке може бути, щоб у самому серці країни і не було нічого гарного, цікавого або визначного? 

"Рубрика" зібрала для вас найпривабливіші місця Кропивницького, які можуть зацікавити всіх, хто має бажання подорожувати Україною.

Кропивницький

Залізничний вокзал Кропивницького

Кропивницький — один із найбільш несподіваних обласних центрів України для заїжджого мандрівника. Тут можна насолодитися архітектурою з будинками в стилі європейських «палаццо», особливого шарму місту надають пам'ятки високої класики та модерну, мавританські, барокові палаци, будинки, на фасадах яких поєднуються готичні мотиви, рококо та ренесанс. 

🎭  Театр Кропивницького

Кропивницький

Кропивницький

Не всі про це знають, але Кропивницький — батьківщина українського професійного театру. 27 жовтня 1882 року в театрі Єлисаветграда відбувся перший спектакль під керівництвом Марка Кропивницького — саме на честь цього всесвітньо відомого театрального діяча місто і отримало нову назву. Це була п'єса «Наталка Полтавка» Івана Котляревського. У ролі Наталки виступила Марія Заньковецька. Ця дата офіційно вважається днем ​​народження першого українського професійного театру.

Театр з того часу перебудовувався, невдало ремонтувався, його було понівечено так, що будівля практично втратила первісну красу. Але до 130-річчя створення театру нарешті був зроблений ремонт, завдяки якому була повністю відтворена його колишня велич. Спробуйте оцінити масштаб реставрації: тільки ліпнини було відновлено 5000 кв.метрів, використано 1000 кв. метрів сусального золота. Зараз будівля театру дуже вражає, відвідувачі мовби переносяться на століття назад. Тепер архітектурним шедевром городяни пишаються по праву і радіють тому, що їхнє місто є колискою українського національного академічного драмтеатру. 

Кропивницький

Пам'ятник-фонтан навпроти театру — скульптура Марії Заньковецької в образі Наталки Полтавки

Адреса: театр розташований у самому центрі Кропивницького, на одній із найстаріших та найвідоміших вулиць міста — на вулиці Дворцовій, 4.

Кропивницький

Вулиця Дворцова

Кропивницький

Алея парасольок на Дворцовій

Сама вулиця Дворцова (або архітектора Паученка) — головна пішохідна вулиця Кропивницького. Тут майже кожен будинок — справжній витвір архітектури. Вулиця багатолюдна, але дуже спокійна. Безліч затишних кафе, великі вітрини, гарні будинки. Тут виникає враження, що ви знаходитесь у маленькому Європейському містечку.

🏛️  Музеї

Кропивницький

Найбільший музей міста — обласний художній музей. Постійна зміна експозицій, цікаві заходи, різнопланові експонати — все для культурного відпочинку. Працівники художнього музею часто проводять цікаві науково-популярні лекції, різні майстер-класи, які подобаються жителям міста та його гостям.

Адреса: вулиця Велика Перспективна, 60

Кропивницький

Історико-краєзнавчий музей Кропивницького є найкращою візитною карткою історії розвитку Кіровоградської області. Музей розташовано у самому центрі міста. Пишність його архітектурного рішення з першого погляду сприяє бажанню ознайомитися з ним детальніше. Ще більше враження справить на вас цей пам'ятник архітектури, коли ви увійдете у його старовинні зали, які дихають історією і розповідають про жителів області, їхні подвиги і досягнення. Краєзнавчий музей Кропивницького — один із найстаріших на території центральної України. У музеї діє постійна експозиція і тематичні виставки. У музейному фонді більше 80.000 експонатів, а на подвір'ї є 6 скіфських статуй.

Адреса: вулиця Архітектора Паученка (Дворцова), 40

Будинок-музей відомого єлисаветградського художника Олександра Осмьоркіна

Будинок-музей відомого єлисаветградського художника Олександра Осмьоркіна теж розташований на вул. Дворцовій, трохи далі від центру міста. Знаходиться він у приголомшливому будинку, побудованому у 1899 р. за проектом архітектора Я.В.Паученко, рідного дядька художника. Виглядає він дійсно, ніби казковий терем. Тут художник провів свої дитячі та юнацькі роки.

Музей невеликий, камерний, але дуже затишний і душевний. У музеї 3 зали. В одному залі — картини, ескізи, малюнки, особисті речі, фото і документи художника. В інших — роботи його талановитих учнів. Тут проходять художні і фотовиставки місцевих авторів, творчі і музичні вечори. Сюди неодмінно варто зайти.

Кропивницький

Історичний музей "Євреї Єлисаветграда" — перший в Україні єврейський музей, створений завдяки зусиллям волонтерів громади, які зібрали матеріали і документи про євреїв Кропивницького. Процес повернення до витоків, усвідомлення історії та значущості євреїв у суспільстві стали рушійною силою для створення історичного музею.

Спочатку у красивому будинку у мавританському стилі, який було побудовано в середині 19 століття, була Велика хоральна синагога. Тепер тут музей. У дворику розбитий гарний садик, стоять лавочки. Можна посидіти і послухати вправи з музичної школи навпроти.

Адреса: вул. Віктора Чміленка, буд. 90

Кропивницький

Меморіальний будинок-музей Л.М. Кропивницького знаходиться не в центрі міста. Але якщо ви театрал, то обов'язково повинні знайти його і відвідати. У колекції музею багато старовинних речей, так чи інакше пов'язаних з Кропивницьким. Тут і меблі, і музичні інструменти, одяг того часу, листи, фотографії, старі афіші. У будівлі особлива атмосфера, відчуття, ніби час зупинився.

Адреса: вулиця Кропивницького, 172

🗿  Пам'ятки та культурні об'єкти

Кропивницький

З 1829 року Єлисаветград (Кропивницький) став центром військових поселень на півдні Російської імперії. У місті розмістили штаб-квартиру резервного кавалерійського корпусу, почали планувати юнкерське кавалерійське училище. У 1847 р Микола-І власноруч заклав камінь в створюваний комплекс, а навесні 1848 почалося його повномасштабне будівництво. Коли у місто приїжджали імператори або їхнє оточення, комплекс мебелювали відповідно, звозячи з багатих міських будинків меблі і килими, і будівля перетворювалося з казарми в палац.

Будинки комплексу можна оглянути тільки зовні, вони завжди належали військовим. Тут і зараз усередині давно і міцно влаштувалася військова частина. Між будинками училища розкинувся старий Ковалевський парк (на якому раніше був плац для парадів) з столітнім фонтаном, а також Андріївська церква. Саме звідси бере свій початок пішохідна вулиця Дворцова і саме з цього місця найкраще починати своє знайомство з містом.

Адреса: вулиця Кавалерійська, 13

Кропивницький

Усіх, хто потрапляє до Кропивницького з півночі або зі сходу, зустрічає Архангел Михаїл — ангел-хранитель міста і всієї України. Відкриття монумента «Ангел-хранитель України» у Кропивницькому було приурочене до 2000-ліття Різдва Христового і на честь 250-річчя міста. Пам'ятник являє собою величне і вражаюче видовище. Периметр підстави колони відзначений написом, що свідчить: «Бережи, Боже, Україну». Це улюблене місце для фотографій у молодят та гостей Кропивницького.

Адреса: вулиця Євгена Маланюка, 1А

Кропивницький

Історія Спасо-Преображенського собору починається з 1788 року, коли був освячений дерев'яний однопрестольний храм за клопотанням князя Григорія Потьомкіна-Таврійського. Через 10 років храм згорів, а розпочате у 1806 році будівництво закінчилося тим, що храм впав. Нова ж будівля, яка збереглася до наших днів, була освячена у 1813 році. У соборі зберігаються частки мощей святих, є цінні ікони, серед яких головна святиня місцян — ікона Божої Матері "Єлисаветградська", яка вважається покровителькою і захисницею міста. 

Доглянутий двір, оаза з квітів і невелика водойма з фонтаном — усе це створює атмосферу умиротворення. Відвідайте це місце — і ви самі переконаєтеся в цьому.

Адреса: Преображенська вулиця, 22

Кропивницький

Собор Свято-Різдва Пресвятої Богородиці

Кам'яна церква Пресвятої Володимирськіої Богородиці з дзвіницею побудована на кошти грецької громади Єлисаветграда. Спочатку на цьому місці знаходився дерев'яний храм, споруджений в 1766 р грецькими купцями. У 1898 р будівля була перебудована. В інтер'єрі збереглися старовинні розписи, які були реставровані в 1905 р. Цей собор є першим і найбільш старовинним в місті. За час свого існування, він жодного разу не закривався.

Адреса: вулиця Велика Перспективна, 74

Кропивницький

Церква Покрови Пресвятої Богородиці теж розташована в історичній частині міста. Храм побудований у першій половині 19 століття у неоруському архітектурному стилі за проектом відомого російського архітектора Костянтина Тона. В інтер'єрі церкви збереглися фрагменти розпису художника Ф. С. Козачинського другої половини 19 століття. У радянські часи храм був закритий, тут ремонтували техніку, зберігали сіль, складували склотару, прилегла до храму історична територія була забудована п'ятиповерхівками. Місцеві кажуть, що в наші часи відновлена вона була ​​на приватні кошти іноземця, чиї батьки колись, перед виїздом з країни, вінчалися в цьому храмі. Атмосфера там особлива — спокою та чистоти.

Адреса: вулиця Юрія Олефіренка, 14

Кропивницький

На розі вулиць Дворцової (Архітектора Паученка) та Пашутіна (раніше Невської) розташована дуже красива будівля — Водолікарня Ісаака Гольденберга (тепер це 3-тя міська лікарня — тож всередину ви навряд чи потрапите). Але те, на що можна подивитися зовні, з лишком компенсує цю маленьку неприємність. Будинок спроектований архітектором Я.В. Паученко в кінці ХІХ століття у мавританському стилі. Використана дуже незвичайна цегляна кладка і декоративні елементи: штукатурка, приголомшливої ​​краси різьблені двері, колони, геометричний орнамент. Неодмінно зробіть селфі на фоні цих фантастичних дверей.

Адреса: вулиця Архітектора Паученка, 45/35

Кропивницький

Пам'ятник О.М. Пашутіну

Олександр Миколайович Пашутін — найвідоміший міський голова Єлисаветграда, почесний громадянин міста, великий меценат. За час його перебування на посаді міського голови у місті з'явився один із перших в Україні трамвай і перший

професійний український театр, було запущено водогін, обладнано кілька ринків, побудовано багато адміністративних будівель. Пам'ятник являє собою статую Олександра Пашутіна, який тримається за стілець, що символізує передачу правління наступникам

Якщо ви були у Кропивницькому і не посиділи на стільці Пашутіна, вважайте, що ви там не були. Саме так говорять жителі міста. На стільці фотографуються, сідають відпочити. Сам пам'ятник служить орієнтиром багатьох зустрічей і побачень. 

"Служіння громадськості має бути метою життя" — ці слова викарбувані на постаменті і служать напуттям чинним і майбутнім правителям міста Кропивницький.

Адреса: вул. Велика Перспективна, 41

Кропивницький

Пам'ятник першому трамваю

У Єлисаветграді у 1897 році було запущено електричний трамвай. Місто стало четвертим у Російській імперії володарем вузькоколійних трамвайних ліній. У багатьох містах того часу використовувалися конки. Це був досить популярний вид транспорту. Рух відбувався за 3-ма маршрутами, були зимові та літні вагони. Цими трамваями користувалися аж до окупації міста. У 1997 році, до 100-річчя з цієї пам'ятної дати, був встановлений меморіальний знак. І хоч к Кропивницькому вже багато років, як немає трамваїв, але пам'ять про них жива і до сьогодні.

Адреса: вул. Евгения Чикаленко, 6

Кропивницький

Скульптурна композиція "Птах щастя"

Незвичайну металеву скульптуру з романтичною назвою «Птах щастя» мешканці міста називають "Бабкою" ("Стрекозою"). Робота виконана у стилі техно-арт. Для її створення автору знадобилися 10 бензобаків, автомобільні дверцята, деталі від тракторів, старі чайники, праски та інший металевий брухт. Автор проекту Є.Василевський.

Адреса: вул. Шевченка, 17

🌳. Прогулянки і парки

Кропивницький

Кропивницький

Дендропарк

Це місце у Кропивницькому заслуговує окремої уваги навесні, коли парк вкривається неймовірними барвами тисяч тюльпанів! Сюди варто їхати хоча б заради «тюльпанової» фотосесії, яку ви точно ніколи не забудете. Однак і в інші пори року в дендропарку не менш красиво і цікаво. Тут буде чим зайнятися всій сім'ї. Велика кількість квітів, доглянуті місця, є різні кафе, де можна перепочити. Для дітей та дорослих представлені більше 40 видів атракціонів — від найпростіших для найменших дітлахів до молодіжних екстремальних. Є міні-зоопарк, велика доріжка для ролерів і стежки для піших прогулянок. Прекрасне місце для відпочинку!

Адреса: вулиця Євгена Тельнова, 28

Кропивницький

Ковалівський парк

У кожному місті є старий парк або сквер. Кропивницький не виняток. Парк знаходиться у центрі міста. Поруч з ним три чудові пам'ятки: Андріївська церква, Театр Кропивницького і комплекс юнкерського кавалерійського училища. Так само від парку починається вулиця Дворцова з безліччю дуже красивих старих будівель. У самому парку зберігся старий фонтан, літня естрада. Приємне місце, щоб посидіти в тіні вікових дерев і випити кави.

Кропивницький

"Вали"

Або фортеця Святої Єлисавети. З неї почалося будівництво Єлисаветграду. Про те, якою фортеця була у далекому 18 столітті, зараз можна судити тільки по макету фортеці у краєзнавчому музеї. А була вона зроблена у вигляді шестипроменевої зірки, захищена бастіонами, і оточена глибоким ровом з водою. Якщо судити по стародавнім малюнкам і фотографіям, фортеця справляла враження незламної твердині, і зіграла свою роль у припиненні набігів турків і татар на Українські землі. Наразі від фортеці залишилися лише великі земляні вали, але подібних земляних фортець, та ще й у такому стані в усій Європі добре, якщо з десяток набереться, тому для України ця пам'ятка на вагу золота. Найкраще відвідувати Фортецю св. Єлисавети з гідом, який розповість про неї багато цікавого.

Адреса: вулиця Ушакова, 1

Кропивницький

Набережна річки Інгул

Жителі Кропивницького кажуть, що набережна річки Інгул – одне з найбільш романтичних місць, а ще – одне з найбільш контрастних. Тому що тут з одного боку моста на вулиці Великій Перспективній – вид на багатоповерхівки, а з іншого – на історичну архітектуру. Можна обирати, чим милуватися.

Кропивницький

Заповідник-музей Хутір "Надія" — два в одному: і парк, і музей

У 25 кілометрах від Кропивницького, поблизу села Миколаївка, знаходиться зелений куточок — будинок і садиба, де жив відомий і талановитий український письменник і драматург Іван Карпенко-Карий. Колись це був справжній "оазис у степу" саме так називав власну садибу драматург, а зараз помістя родини Тобілевичів є державним заповідником-музеєм. Садибу у 1871 році заклав батько Івана Карпенка-Карого — Карпо Тобілевич, який назвав її іменем своєї дружини Надії. Спочатку родина вела тут власне господарство, а коли Іван повернувся з трирічного заслання, то вирішив тут оселитися на постійно і перетворити садибу на прекрасний куточок рідної природи. 

Добиратися сюди самостійно на громадському транспорті незручно, краще купити екскурсію у туристичній агенції або поїхати на особистому авто. На території садиби розташований будинок, ставок, парк з віковими дубами. У будинку виставлені більше 2 тисяч експонатів збережених родиною Тобілевичей — предмети побуту, рукописи.

Восени тут відбувається традиційний театральний фестиваль "Вересневі самоцвіти".

Кропивницький

Якщо ви втомилися від архітектури та історії… 

…можна сісти в авто і поїхати у наймістичніше місце Кіровоградщини — Монастирище або Український Стоунхендж.

Ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Монастирище» розташований на півдні Кіровоградської області між селами Інгульське і Завтурове Устинівського району, за 213 км від Кропивницького. Селяни згадують, що коли біля села Березівки будували церкву, то збиралися розпочати і будівництво монастиря біля Завтурова, звідси й назва — Монастирище.

Як заповідник цей об'єкт унікальний і представляє собою місця виходу на поверхню елементів найдавнішої тектонічної структури України — Українського щита. Вважається, що дивні брили з'явилися внаслідок сходження льодовика. По суті, це величний кам'яний острів у каньйоні р.Інгул в середній його течії, хоча зараз він стає повноцінним островом лише при весняних повенях, тому що велика кількість гребель зневоднили Інгул, і після 1994 року річка омиває його лише з правого боку, утворюючи невеликі пороги і багато вирів, роблячи вільним доступ до нього з лівого берега. Місце дивує своєю мегалітичною кам'яною красою, дивакуватими утвореннями і неймовірною локальною схожістю з Кримськими горами. Хоча висота його відносно рівня Інгулу — всього лише 13 метрів, для тих, хто виріс у степових районах, вона є досить незвичною і вражаючою. 

Окрім геологічної складової, Монастирище цікаве своєю надзвичайною позитивною енергетикою та загадковістю, навіяною багатьма легендами. Багато людей їдуть сюди лікувати свої недуги, керовані віковим народним поголосом про цілющість острова.

Тут можна знайти кам'яну черепаху, камені чоловічої та жіночої сили та камінь, що здійснює бажання. На вершині 13-метрової скелі лежать три величезні заокруглені камені. Нижня частина цих каменів зовсім чорна і ніби покрита товстим шаром кіптяви.Кажуть, що більшість чудес на острові відбувається саме тут. Легенди розповідають і про таємну печеру, у якій нібито сховані скарби, чи то татарські, чи козацькі. 

Місцеві жителі стверджують, якщо провести в Монастирищі  кілька днів, то у вас відкриються надприродні здібності. А навіть якщо не відкриються, то, погулявши на цьому місці, ви відчуєте, як душевні сили відновлюються, а найскладніші питання життя знаходять відповіді. Щорічно сюди приїжджає безліч паломників з усього світу, які стверджують, що тут їх чує Бог і всі задумані бажання неодмінно здійснюються.

124917

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: