fbpx
Сьогодні
Мандруй! 11:30 13 Вер 2020

Гори, несамовиті пейзажі і особливі міста: куди їхати в Івано-Франківській області

Фото Ukrinform

З першим подихом осені чомусь завжди хочеться опинитись в горах на світанку, з горнятком запашної кави та вдихати прозорість кристально чистого повітря. На щастя, Україна має такі місця, і ці емоції можна відчути, просто висунувши голову з палатки або готельного номера. Сьогодні редакція "Рубрики" поділиться найчарівнішими куточками високогірної та такої колоритної Івано-Франківської області, де традиції гуцулів переплелись із недоторканою природою та століттями чарують серце кожного мандрівника. 

🏙 ⛲️  Міста 

Сан-Франківськ

івано-франківськ

Фото kufer.media

Так, так, саме Сан-, не Івано-. Так ласкаво мешканці Франківська називають своє місто. І не тільки тому, що існує співзвуччя з відомим містом в США, але й бо Сан — це святе місце, тихе, спокійне, оповите звуком вранішніх дзвонів у неділю  вже прохолодного вересня. (І так, ми його теж будемо тут іноді так називати). Тут немає знакових місць, як собор Св. Юри у Львові або Тернопільського озера в однойменному місті, але у Франківську відчувається особливий шарм західноукраїнського міста, де широкі вулиці перетинаються затишними провулками з прихованими терасами локальних кафе. А на Стометрівці можна (і навіть треба!) поринути в сучасну культуру міста, де страви різноманітних країн світу переплетаються з карпатськими рецептами та локальними настоянками. Такі заклади, як Fabbrica, Fran.Ko, Komics Kafe або ж Мануфактура вже давно відомі поза межами області. А після гастрономічного міні-туру, легко поринути у меланхолію у численних парках та скверах Сана або ж насолодитись культурним життям в одному з музеїв або галереї міста. 

Як дістатись: Івано-Франківськ знаходиться у 600 км від Києва та у 140 км від Львова. Дістатись можна автомобілем, залізницею, автобусом та в залежності від наявності рейсів на літаку з Києва. 

Коломия

коломия

Фото ua.igotoworld.com

Одне з найдавніших міст Івано-Франківської області, засноване ще у 1240 році, Коломию часто називають перлиною Прикарпаття та взірцевим гуцульським містом. В одному з мандрівських путівників читаємо "Коломия – місто значно цікавіше й вишуканіше за Івано-Франківськ, трохи стриманіше за Львів, і зовсім відмінне від Чернівців. І, звичайно ж, набагато затишніше за них усіх. Таке собі звичайне галицьке місто у найкращому сенсі цього слова." І справді, тут подорожуючих часто охоплює атмосфера вишуканості, адже місто надзвичайно миле та затишне. Не дивлячись на те, що Коломия відома на всю Україну музеєм писанкарства, тут є багато інших цікавих місць — площа Ринок з Ратушею 1877 року, велика кількість церков та костелів, мальовничих будиночків. А ще, тут можна у закладах відчути на смак колорит західноукраїнської кухні та відпочити від шуму великих міст. 

музей писанкарства в коломиї

Як дістатись: Коломия знаходиться у 60 км від Івано-Франківська по трасі Н10. Дістатись можна автобусом або автомобілем.

Яремче

яремче

Фото karpaty.love

На відміну від Сан-Франківська, що розташувався на рівнинній височині, мальовниче містечко Яремче знаходиться серед гір на березі річки Прут, тому його можна окреслити як ворота до Карпат. Звідси справді починається велика кількість туристичних маршрутів, а багато хто з мандрівників і не їде звідси нікуди, адже за вікном гори, є водоспади, чудові панорамні краєвиди, тут гарно розвинена інфраструктура зі своїми готелями та санаторіями, ресторанами та кафе, та можливістю у будь-який момент піти в похід до найближчих вершин. Тому Яремче підійде ідеально для тих, хто хоче відчути подих Карпат, але все ж таки залишитися у місті. Окрім спокійного відпочинку та прогулянок у лісі, тут можна покататись на підйомнику, завітати на один з найбільших сувенірних ярмарків Карпат, а також дізнатись про майстерність будови старовинних дерев'яних церков XVII-XVIII ст. Тож повірте, покинути це чарівне місце за 1 день Вам точно не вдасться.

яремче

Фото karpaty.love

Як дістатись: Яремче знаходиться у 60 км на південь від Івано-Франківська по трасі Н09. Дістатись можна автобусом, автомобілем або залізницею. 

Ворохта

ворохта

Фото guide.karpaty.ua

Усього на 30 км південніше від Яремче, розташоване село Ворохта — одне з найвисокогірніших та наймальовничіших селищ Івано-Франківщини. Колись це був відомий курорт гірськолижного спорту, тут досі збереглись трампліни для прижків на лижах, проте зараз вони знаходяться в занедбаному стані. Тим не менш, Ворохта — це те саме кришталеве повітря на висоті 850 м, це мальовничі віадуки, побудовані понад 100 років тому ще за часів існування Австро-угорської імперії, це неймовірно смачна карпатська кухня разом з трав'яним чаєм та зігріваючою наливкою, це схили гір, які кличуть і саме Ворохта — це відправна точка для великої кількості туристичних пішохідних маршрутів по горах. Тут збережені давні традиції гуцулів, так можна завітати до унікальної дерев'яної церкви Різдва Богородиці. Привезена сюди з Яблуниці у 1780 році і ще бозна-коли побудована — кажуть, що в році 1615-у вона вже стояла. Точно відомо одне: стіни церкви, похилені всередину – ознака давнини. Чотиризрубна, хрестова в плані церква стоїть на самісінькій маківці пагорбу у північній частині селища, звідки видно всю Ворохту й околишні гори. Тож поїздка до Ворохти точно не стане на заваді під час подорожі Карпатами. 

ворохта

Фото guide.karpaty.ua

Як дістатись: Ворохта знаходиться у 90 км на південь від Івано-Франківська також по трасі Н09. Дістатись можна автобусом, автомобілем або залізницею. 

Буковель

Хто з нас не чув про Буковель? Царина гірськолижного спорту в Україні, це містечко вже давно стало курортом міжнародного значення та асоціюється зі снігом, підйомниками, лижами та сноубордами. Але ж не зимою єдиною. Нині Буковель впроваджує концепцію цілорічного курорту, тож тут є чим зайнятись не тільки взимку. Впродовж безсніжного періоду  доступні прогулянки в горах, катання на підйомниках до наймальовничіших вершин, СПА-центри, водні розваги на озері, поїздки на гірських велосипедах, екстрім парки, Bike Zip та новенький родельбан (всепогодна санна траса )… і це ще й не повний список! Тож для тих, хто хоче поринути у розваги та екстрім посеред будь-якого сезону, Буковель рада вітати всіх бажаючих. 

Буковель

Як дістатись: курорт Буковель знаходиться у 100 км від Івано-Франківська, в сторону на схід по дорозі між Яремче та Ворохтою, найзручніше дістатись власним автотранспортом або трансфером з Івана-Франківська. 

⛰️.   Гори 

Мармароси

 Мармароси

Фото gorgany.com

Цей гірський хребет називають Гуцульськими Альпами. Що ж, хоч це й не найвища частина Карпат, проте точно одна з наймальовничіших та найменш освоєних. Стрімкі схили доходять аж до кордону з Румунією, тож на випадок самостійних походів, потрібно завчасно повідомити прикордонну службу та мати певний дозвіл, що можна забрати в їхньому офісі. Але повірте, перепони з документацією того варті, адже Мармароси славляться як одні з найгарніших гірських хребтів всієї Карпатської системи. І хто ж не хоче стояти однією ногою в Україні, а іншою вже в Румунії? Мармарош, Марамуреш  — так називають їх сусіди-румуни, бо захоплюються їх краєвидами. І справді, їх важко описати словами, потрібно хоча 1 разу піднятись до небес, доторкнутись до хмар, вдихнути аромат гірського ялівця та милуватись крокусом або ж червоною рутою (рододендроном) поміж каменів — і все стає на свої місця. Строкаті схили гір розташовані недалеко одна від одної, тож разом із пожовклими альпійськими луками, ягодами, грибами, першим інеєм і вже безлюдними (відносно літа) стежками, вони є гарною причиною для походу сюди восени.

Як дістатись: Мармароський хребет лежить на самому півдні області, на кордоні з Румунією. Найвища гора Піп Іван Мармароський знаходиться за 50 км на південь від Ворохти біля селища Дземброня.  

Озеро Несамовите

Озеро Несамовите

Фото verkhovyna.life

Це льодовикове озеро на кордоні із Закарпатською областю входить до числа найвисокогірніших в Україні — воно розташоване на відмітці 1750 м над рівнем моря. Довжина озера складає 88 м, ширина 45 м. Глибина по всій площі коливається в межах 1-1,5 м. Вода тут кристально чиста, а місцевість настільки красива, ніби доісторична, що може здатись на хвилинку, що знаходишся десь на іншій планеті. Озеро оповите багатьма легендами, а ще сюди часто приходить отара овець, за якою так цікаво спостерігати та слухати музику їх дзвіночків, що буде ще доноситись довгий час після їхнього уходу з невеликої долини. А їх охоронці — великі  собаки породи алабай — мало кого залишать байдужим. Тож це озеро сміливо вривається у наш ТОП місць Франківщини. 

Як дістатись: озеро Несамовите знаходиться на східних схилах гори Туркул (масив Чорногора). 

Водоспади Франківщини 

Їх тут понад 30! Великих та маленьких, широких та вузьких, вони часто зустрічаються на шляху або ж сховані посеред скелястих гір і треба їх віднайти, йдучи на шум води. Як і все в Карпатах, водоспади тут мають магічні властивості, оповиті легендами та переказами, у які досі вірять місцеві. Пробій, Дівочі сльози, Дзембронський, Дзвінка, Шешорський Гук, Говерлянський, Манявський та Мізунські водоспади та багато інших — усі вони надто красиві, важко дати пальму першості комусь одному, тому наша редакція обирає одразу всі! 

Як дістатись: перед подорожжю відмітьте на карті (на паперовій атмосферніше) локації всіх водоспадів  та обов'язково завітайте до цих місць сили по дорозі

Скелі Довбуша

Такі місця, як Скелі Довбуша,  здавна вважалися "місцями сили". І справді, скельні утворення, що розкинулись на кілометр в ширину, здавна привертали увагу подорожуючих. Колись, за переказами, тут був табір повстанського загону опришків під проводом Олекси Довбуша, на честь якого скелі і були названі, а нині це популярне місце для скелелазів та локальних фестивалів на будь-який смак. Хоч об'єкт не досить великий за розмірами, проте вартий уваги, адже чудернацькі скелі з печерами та схованками надають неабиякого пригодницького характеру подорожі. 

Як дістатись: Скелі знаходяться по дорозі між Яремчею та Ворохтою біля села Бубнище, найзручніше дістатись власним автотранспортом.

+1 Чорногора

Це наш +1 об'єкт. Найособливіший, найулюбленіший. Чорногора — найвищий гірський масив в Україні, володарка всіх 6-ти вершин в Україні з відміткою понад 2000 метрів — Говерла (2061), Бребенескул (2035), Піп Іван Чорногірський (2028), Петрос (2020), Гутин Томнатик (2016) та Ребра (2001). І кожна з них особлива! Так, на вершині гори Піп Іван Чорногірський знаходиться найвища будівля в Україні — стара польська обсерваторія "Білий Слон", яка виглядає як неприступна кам'яна фортеця. На схилах однієї з гір є чарівне озеро Марічейка — справжня перлина Карпат, а гора Шпиці (1863 м) стала не тільки останнім прихистком Олекси Довбуша, але й вражає своєю казковістю. На Говерлі (яка знаходиться на території Закарпатської області) має побувати кожен українець, а велика кількість полонин точно вкрадуть серце будь-кого!

Чорногора

Фото verkhovyna.life

Як дістатись: гірський масив Чорногора знаходиться на південному сході області біля кордону із Закарпатською областю. Найзручніше під'їхати автотранспортом. 

18642

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: