fbpx
Сьогодні
Inclusion 12:21 03 Лис 2020

Карантин на візку: "Нам кажуть залишати руки чистими. Але ви бачили руки візочника?"

Людям з інвалідністю важче переносити карантин, оскільки вони мають набагато більше обмежень, а правила безпеки для них більш суворі. «Рубрика» підготувала поради для тих, хто пересувається на візку, щоб зберегти їхнє здоров'я

English version here

Обмеження і незручності через карантинні норми ми відчуваємо навіть зараз: після їх сильного послаблення і через більш ніж півроку після початку ізоляції. При цьому під "ми" мається на увазі переважна більшість, люди, які не обмежені у фізичних можливостях. Але як карантин доводиться переживати тим, хто опинився на інвалідному візку?

Українець Василь Середа, який пересувається на візку, автор мотиваційного Youtube-каналу, розповів про проблеми, з якими йому доводилося стикатися під час карантину.

"Нам дали так багато порад про те, як не захворіти коронавірусом… — розповідає він. Але ви бачили руки візочників? Зазвичай вони брудні, тому що ми крутимо обручі і якщо погода погана, руки стають брудними. Тому порада "нехай руки залишаються чистими" — це, звичайно, кльово, але абсолютно не дієво. Навіть вдома, помивши руки у ванній і доїхавши до кухні, мені знову потрібно мити руки, тому що навіть вдома мені потрібно пересуватися на візку".

антисептик

За словами Василя, вирішити проблему було не важко. Потрібно було всього лише запастися антисептиком і крім рук регулярно обробляти і колеса, особливо — перед тим, як в'їжджати в квартиру, щоб не занести бактерії в житло.

Які особливі заходи безпеки мають бути для людей з інвалідністю?

Шведською Клінікою медичної реабілітації був підготовлений ряд рекомендацій для людей з інвалідністю. Вони звернули увагу на те, що при травмах хребта відбувається погіршення роботи імунної системи, і тому ризик зараження трохи підвищується, крім того, люди з інвалідністю знаходяться в групі ризику через те, що важче переносять захворювання, тому цій категорії осіб потрібно бути особливо уважними до свого здоров'я.

Крім загальних порад щодо збереження соціальної дистанції, носіння масок і всього того, що ми вже напевно вивчили напам'ять, документ дає такі рекомендації:

  • Соціальні служби

Якщо є особа, яка доглядає за вами, будь то родич, партнер або сусід, подбайте про те, щоб у вас був запасний план на випадок, якщо ця людина захворіє. Можливо, слід звернутися в соціальну службу і заздалегідь попередити співробітників про те, що вам, можливо, знадобиться їх допомога.

  • Вакцинація

І хоча вакцини від covid-19 ще не існує, інші захворювання, наприклад, сезонний грип, можуть мати тяжкий перебіг і їх зовсім не хочеться переносити в такий період, як зараз, коли система охорони здоров'я вже перевантажена. Вакцинація проти грипу зазвичай рекомендується всім, хто має підвищений ризик розвитку ускладнень при легеневих інфекціях. Вакцинація проти пневмококової інфекції рекомендується всім, хто старше 65 років, а також особам молодше цього віку, що належать до будь-якої групи ризику covid-19. Тому особам старше 65 років, які мають травму спинного мозку, незалежно від тяжкості ушкодження, а також людям молодше цього віку з порушенням дихальної функції або іншим фактором ризику пропонується пневмококової вакцинація. Зверніться у приймальне відділення для пацієнтів з травмами спинного мозку для планування вакцинації.

  • Дихальні вправи

Якщо у вас є програма дихальної гімнастики, обов'язково дотримуйтесь їй, щоб підтримувати свої легені в найкращому стані. Ви можете також робити і інші дихальні і просто фізичні вправи для поліпшення дихальної функції.

  • Постарайтеся не піддавати ризику інших осіб

Якщо вам все-таки довелося поїхати в лікарню, по можливості, використовуйте автомобіль (найкраще – з супроводжуючим), або викличте швидку допомогу. Рекомендація звертає особливу увагу на те, що виклик соціальних служб при підозрі на гостре респіраторне захворювання не є хорошим варіантом, оскільки підвищується ризик зараження інших осіб.

волонтерство

Як можна допомогти?

Особливо вразливим групам населення завжди можна допомогти: запропонувати допомогу тим, кого ви знаєте особисто, або звернутися у волонтерські організації. Вони завжди мають потребу в підтримці різного роду, наприклад:

  • допомога в закупівлі продуктів і прибиранні приміщень;
  • супровід людей з інвалідністю;
  • адміністрування сайту і інтернет ресурсів, допомога у програмному забезпеченні;
  • психологічні, юридичні консультації для людей з інвалідністю.

Прикладом майданчику, де можна знайти волонтера або стати їм, є Українська волонтерська служба, яка на час карантину навіть відкрила спеціальний центр допомоги. Подібним чином працює й інший сервіс – Волонтерська платформа. Що для цього потрібно?

  • Зареєструватися на сайті
  • Вибрати цікавий проєкт
  • Зв'язатися з організаторами і домовитися про допомогу, яку можете надати.

Сучасні технології і масова діджиталізація дозволяють нам навіть стати онлайн-волонтерами. Безпосередньо волонтерам через такі майданчики можна допомогти, роблячи сурдопереклад, організовуючи заходи і т.д. Більш того, взявши участь в одному з таких проектів, ви зможете отримати сертифікат подяки від ООН. А "справжнісіньким" волонтером ООН можна стати, взявши участь в оффлайн-проектах. Знайти вакансію на них можна тут.

Волонтерству можна і навчитися, для цього існують спеціальні школи волонтерів. Наприклад, у волонтерській школі Києва щомісяця проводяться безкоштовні курси по 4 різних напрямках для майбутніх волонтерів, які працюватимуть з людьми з інвалідністю.

2535

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: