fbpx
Сьогодні
Travel 16:33 30 Чер 2018

Варшава вдень і вночі: альтернативи найтуристичнішим місцям польської столиці

Для більшості українців Польща – це місце навчання/роботи, дешеві рейси в далекі країни, прикордонний пункт для виїзду в Європу, або сезонні закупи делікатесів чи одягу. Тож і відчувати себе туристом у країні, де на кожному кроці можна почути солов’їну досить складно. Однак прозаїчність сприйняття Польщі в цілому та Варшави зокрема, безпідставна. Трішки знань про незвідані стежки, про які гадки не мають туристи, але обожнюють місцеві – і ось ви вже не в місті українських емігрантів, а в крутій європейській столиці, де вирує абсолютно інше життя.

СТАРЕ МІСТО VS РИНКОВА ПЛОЩА НОВОГО МІСТА

Візитівками Варшави, безумовно є так зване Stare Miasto (Старе місто) та Krakowskie Przedmieście (Краковське передмістя). Саме там зосереджені найвизначніші місця польської столиці: пам'ятник сирені (русалці – символу Варшави), барбакан (старовинне укріплення), Собор Святого Іоана Хрестителя, Королівський замок, Колона короля Сигізмунда, костел Святої Анни та Святого Хреста (саме там, між іншим, знаходиться серце легендарного композитора Ф. Шопена), монументи Адама Міцкевича, Миколи Коперника та Президентський палац. Тут завжди людно, особливо якщо врахувати, що поряд ще й знаходиться головний корпус Університету Варшавського. Помилуватися красою середньовічної архітектури досить важко, не кажучи вже про можливість вихопити красиве фото без десятка лівих людей у кадрі. Тому для соціофобів, людей, які не вміють фотошопити або просто надають перевагу тихим і розміреним прогулянкам у стилі місцевих – радимо Ринкову площу Нового міста. Цей неймовірно затишний район з невідомих причин недооцінений приїжджими, і цілком дарма: чого тільки вартують Палац Сапегів, Костел Святого Францишека Серафицького, Навіщення Пресвятої Діви Марії, або Святого Казимира. І нехай вас не знічує велика концентрація духовних пам'яток. Крім них, тут ще й багато вузьких тінистих вуличок, поряд розташована алея зі світло-музичними фонтанами, а також відкривається чудовий вид на Віслу. Нове місто – це прекрасна можливість втекти із залюдненого центру, однак залишитися в атмосфері старовини.

ПАРК «КОРОЛІВСЬКІ СТЕЖКИ» VS ВІЛЯНУВСЬКИЙ ПАЛАЦ ЯНА III СОБЕСКОГО

Якщо «Лазенки» – це абсолютний must-see, про який усі дізнаються з перших сторінок туристичних гайдів, то Вілянув – то вже певний ексклюзив, дістатися до якого набагато складніше. Однак він вартий витрачених зусиль: палац, збудований у 1677 за наказом польського короля Яна ІІІ Собеського – це справжній мініатюрний Версаль, а прилеглий парк – то нескінченні зелені лабіринти й тихі стежки біля води, де так і хочеться мріяти, розмірковувати про високе або просто відпочивати душею. Вхід до деяких частин території палацового комплексу платний, однак за 3-5 злотих ви отримаєте чудову нагоду порефлексувати фактично у повній самоті. А сам Вілянувський палац – прекрасний зразок барокової польської архітектури. Він не поступається перед Королівським палацом Старого Міста ні розкішшю, ні кількістю зібраних шедеврів мистецтва. Але туристів там завжди набагато менше.

Варшава

Фото автора

ПАЛАЦ КУЛЬТУРИ ТА НАУКИ VS SPEKTRUM TOWER

Варшава не тільки постійно розширюється, але і буквально росте вгору. Район хмарочосів, що знаходиться у самому центрі міста неподалік із залізничним вокзалом утворює досить химерну, але оригінальну композицію разом із легендарним «Подарунком Сталіна» – Палацом культури та науки. Саме ця далеко не улюблена місцевими споруда залишається найвищою у місті. Із Палацу відкривається найкрасивіший вид на місто. Але і найдорожчий. 20–30 злотих (залежно від часу доби) – гроші, які, однозначно, можна зекономити. Як варіант, можна піднятися на верхні поверхи готелю «Marriott», що поблизу. Там знаходяться фітнес–центри, і під виглядом зацікавленого клієнта Ви зможете оглянути місто з панорамних вікон. Однак ще краще споглядати вечірню або нічну Варшаву з клубу The View, розташованого на самісінькій вершині Spektrum Tower (вул. Twarda 18). Вхід до нього платний, однак декілька разів на тиждень до 23:00 туди можна пройти цілком безкоштовно. Богемна атмосфера закладу та запаморочлива краса вогнів нічого міста – ідеальне поєднання для тих, кому здавалося, що вони бачили у Варшаві все.

Варшава

Фото автора

ЦЕНТРИ НАУКИ «КОПЕРНИК» VS МУЗЕЙ ВАРШАВСЬКОГО ПОВСТАННЯ/МУЗЕЙ ПОЛЬСЬКОГО ЄВРЕЙСТВА

Центр науки «Коперник» по праву вважається місцем, не відвідати яке просто соромно. Однак, по суті, це лише типовий експериментаріум, хоч і надзвичайно великих масштабів. А ще тут день і ніч черги і немає жодної дисконтної системи. Звичайно, якщо людина живе природничими науками, то похід у «Коперник–центр» стане для неї справжнім святом. Але якщо ви йдете туди тільки тому, що це попсове місце, пропоную Вашій увазі достойну альтернативу – Музей Варшавського повстання 1944 року. Він теж максимально інтерактивний, поєднує арт–простір, шикарну експозицію воєнного часу та навіть 3D–кінотеатр (у ньому, правда, транслюють тільки один документальний фільм, що зображує Варшаву в руїнах після війни).

Інший же музей присвячений історії євреїв на території Польщі з найдавніших часів до сьогодення. Це не депресивний набір фотографій із концтаборів, а ультрасучасна експозиція, де відвідувач – повноцінний учасник життя польського єврейства, включаючи його побут, звичаї, релігію та роль у розбудові держави. Тут також є галереї, кав'ярні, бібліотеки і загалом, усе, чого забажає душа естета та науковця. Тому якщо Вам здається, що музеї – це нудно, Варшава раз і назавжди зруйнує цей стереотип.

ВАРШАВА НІЧНА: ІНСТРУКЦІЯ З ВИКОРИСТАННЯ

День добігає кінця, а ми з вами продовжуємо мандрівку нетиповою Варшавою.

Серед безлічі клубів, якими рясніє польська столиця, особливо популярними серед місцевої молоді є ті, що розташовані на вулиці Chmielna та Śródmieście Północne. Власні, вони – алеї розважальних закладів на будь-який смак та гаманець. У питанні клубного життя Варшава ще не новий Берлін, однак активно прагне цього почесного статусу. Наприклад, відомий серед шанувальників техно заклад Smolna 38 на вулиці Śródmieście Południowe цілком справедливо вважають польським Berghaim.

Для тих, кому не подобаються закриті приміщення з купою людей, можу порекомендувати пляжні тусовки, що їх влаштовують на березі Вісли недалеко від стадіону Народового. Це щось на кшталт Південного берега Києва, але дешевше і трохи хаотичніше. Якщо ж відпочити хочеться на широку ногу, то клуби і ресторани, розташовані у Палаці культури та науки, гостинно запрошують найзатятіших світських левів та левиць. А от якщо Ваш бюджет-студентський (ну, тобто його майже немає), то добряче повеселитися за незначні кошти можна в Teatro Cubano. Назва говорить сама за себе. Тут 7 днів на тиждень лунає запальна латина, і навіть якщо Ви не знаєте кроків бачати, усім по-латиноамериканськи байдуже. Головне – веселитися від душі. Ще одним місцем, яке любить варшавська молодь це – Beerokracja. Тут не лише гарний вибір крафтового пива, а ще й проходять регулярні концерти, що їх влаштовують студентські товариства. Гарний настрій за помірні гроші – гарантований.

Нічна Варшава

Фото автора

Варшава різна: суперечлива, дощова, динамічна й не завжди гостинна. Але точно не нудна. Навіть якщо Ви приїжджаєте туди в десятий раз, вона завжди зможе здивувати навіть найвибагливішого туриста. Тут є купа непересічних, колоритних та цікавих місць, де можна поринути як у польську культуру, так і зловити найсучасніші європейські космополітичні настрої. Усе залежить від особистих преференцій, бажання пізнавати нове та готовності до пригод.

42
8448

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: