fbpx
Сьогодні
Що відбувається 18:43 10 Гру 2022

Картина 41-го тижня війни: вибухи на аеродромах рф, українська ППО відбиває масований обстріл, нові санкції ЄС

Також про важкі бої за місто-фортецю Бахмут, відновлення електропостачання по країні та всесвітнє визнання “українського духу” — у нашій хроніці. Розповідаємо, як змінилася ситуація за тиждень з 5 по 10 грудня.

English version here

Південний напрямок

Уже декілька тижнів ситуація на півдні України залишається без суттєвих змін. Триває складна позиційна війна. У Херсонській області росіяни тримаються своїх рубежів на лівому березі Дніпра та продовжують обстрілювати населені пункти на правому березі річки, які підконтрольні Україні. Від ударів артилерії та ракет потерпає мирне населення, критична й цивільна інфраструктура. 

Картина 41-го тижня війни: вибухи на аеродромах рф, українське ППО відбиває масований обстріл, нові санкції ЄС

Попри обстріли в Херсоні та на деокупованих територіях області тривають відновлювальні роботи. До області надходить гуманітарна допомога як з інших регіонів України, так і від міжнародних партнерів.

На останній окупованій рф території Миколаївської області — Кінбурнській косі — триває військова операція ЗСУ в режимі тиші. Генштаб не коментує хід її проведення. Росіяни 7 грудня вперше з 11 листопада — дня, коли українські війська зайшли до Херсона — обстріляли Миколаїв. Місцева влада зазначила, що росіяни спеціально виходять на позицію близько до нової лінії фронту, щоб хаотично обстріляти Миколаїв. 

У Запорізькій області окупанти тримають зайняті позиції, постійно обстрілюючи українські населені пункти, промислові та цивільні об'єкти. Так, вночі 5 грудня війська рф ракетами атакували об'єкти промислової та енергетичної інфраструктури Запоріжжя і Кривого Рогу. В тому числі три ракети вдарили по металургійному комбінату "Арселор Міттал Кривий Ріг" — найбільшому підприємству такого типу в Україні. 

Східний напрямок

Найважчі бої й далі тривали на Донецькому напрямку, поблизу міст Авдіївка та Бахмут. Ситуація там складна, але контрольована. Окупанти продовжують поступово просуватися в цих районах, а штурмові групи ворога намагаються прорватися вглиб українських позицій. Однак жодного оперативного успіху війська рф досі не мають. Попри тактичні досягнення окупантів на південних рубежах Бахмутського напрямку, українська армія величезними зусиллями стримує російський наступ, а також контролює критичні траси, які можуть слугувати шляхами відступу. 

Картина 41-го тижня війни: вибухи на аеродромах рф, українське ППО відбиває масований обстріл, нові санкції ЄС

На Луганщині російські війська продовжують обороняти свої позиції на лінії міст Сватове — Кремінна від українських атак. Також повідомляється, що росіяни завершили будівництво майже неперервної системи траншей у 60 км між Сватовим та державним кордоном України та рф. Попри все, ЗСУ продовжують просуватися вперед, намагаючись заволодіти ключовим логістичним вузлом на півночі Луганської області.

Ситуація на окупованих територіях

На тимчасово окупованих територіях Донеччини, Луганщини, Херсонщини, Миколаївщини, Запоріжжя ситуація залишається вкрай важкою для цивільного населення. Окупанти не дбають про підготовку міст до холодів і взагалі мало переймаються станом критичної інфраструктури. Замість цього продовжуються заходи з "евакуації" (фактично депортації) місцевого населення вглиб рф. Зокрема окупаційні чиновники примусово вивозять українських дітей з окупованих територій Донецької та Луганської областей до росії під приводом того, що діти потребують спеціальної медичної допомоги. 

Продовжується збройний спротив "владі рф" та українським колаборантам. Так, 6 грудня у Мелітополі підірвали місцевого "перебіжчика" Миколу Волика — наразі він перебуває в лікарні.

Захист кордонів

На півночі України, на кордоні з Білоруссю, ситуація зберігається незмінною. Генштаб ЗСУ зазначає, що ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Хоча на полігонах й досі продовжується підготовка окремих підрозділів противника. Так, з метою підтримання військ у готовності до застосування, продовжено термін перевірки бойової готовності збройних сил Республіки Білорусь до 12 грудня.

Білоруські прикордонники навмисно направляють біженців з Ірану та Пакистану до українських кордонів задля розвідки, повідомляє Центр національного спротиву. У такий спосіб білоруси перевіряють вразливі та недостатньо захищені ділянки кордону з Україною, які можуть використовуватись для проходу ворожих ДРГ. Аналогічну тактику ворог застосовує на кордоні з  Латвією. У протидії такій тактиці нам зможе допомогти стіна, яку вже будують на українсько-білоруському кордоні.

Картина 41-го тижня війни: вибухи на аеродромах рф, українське ППО відбиває масований обстріл, нові санкції ЄС

Водночас Білорусь зняла заборону для цивільних на відвідування лісів на півдні Гомельської області, що діяла з квітня 2022 року. Тоді карта заборон і обмежень на відвідування лісів збігалася зі схемою пересування військової техніки рф. Поки що зарано робити висновки, для чого це було зроблено. Це може бути як навмисною демонстрацією буцімто мирних дій, так і свідченням того, що найближчим часом Білорусь не планує наступу на Україну.

У Сумській та Харківській областях російські війська неодноразово обстрілювали прикордонні населені пункти та позиції українських військових.

Підконтрольні та звільнені території України

В Україні триває підготовка до ймовірного масштабного блекауту через обстріли рф. Так, стало відомо, що в разі зникнення електроенергії національний телемарафон та п'ять радіокомпаній матимуть можливість працювати ще щонайменше три доби, мобільні оператори також повинні забезпечити можливість надавати зв'язок впродовж трьох діб.

Національний банк України зобов'язав банки визначити перелік зі щонайменше 35% відділень, які працюватимуть у разі настання блекауту, та забезпечити їх усім необхідним для роботи в такому режимі.

Як зазначив президент України Володимир Зеленський, однією з головних проблем деокупованих територій є міни. Терористи свідомо намагаються залишити після себе якнайбільше смертельних пасток — закопаних "фугасів", розтяжок, замінованих будівель, машин, об'єктів інфраструктури тощо. За його словами, "мінний терор" є навіть жорстокішим та підлішим за ракетний, бо немає такої протимінної системи, яка могла б знищити хоча б частину загрози, як це робить ППО. Йдеться про понад 170 тисяч квадратних кілометрів небезпечної території. Президент підкреслив, що "мінний терор" буде серед пунктів обвинувачення проти росії за агресію.

Картина 41-го тижня війни: вибухи на аеродромах рф, українське ППО відбиває масований обстріл, нові санкції ЄС

Ситуація з критичною інфраструктурою

У понеділок, 5 грудня, ворог зробив спробу чергового масованого обстрілу критичної інфраструктури України. Однак цього разу все пішло відразу не за планом російських терористів. Вранці, напередодні обстрілу, дві бази російської стратегічної авіації — тобто бомбардувальників, які й запускають більшість ракет по Україні — зазнали ударів від невідомих БПЛА. На аеродромах "Дягілєво" і "Енгельс" прозвучали вибухи, наслідком яких стало пошкодження декількох літаків, вже підготовлених до атаки по Україні. 

Картина 41-го тижня війни: вибухи на аеродромах рф, українське ППО відбиває масований обстріл, нові санкції ЄС

Через це стандартний залп для рф у близько 100 ракет цього разу не відбувся — ворог спромігся запустити тільки трохи більше як 70 ракет. З них понад 60 були збиті силами української ППО, що стало у відсотковому відношенні найкращим результатом українських сил за вісім масованих обстрілів рф.

Попри успіхи ЗСУ, все ж відбулося влучання ракет в об'єкти енергетики в Київській, Вінницькій та Одеській областях. Також у вівторок, 6 грудня, рф повторно обстріляла кілька об'єктів енергоінфраструктури. Усе це призвело до появи дефіциту в енергосистемі на рівні 19% від прогнозованого споживання та масових аварійних відключень електроенергії. Найгірша ситуація склалася в Одесі, де в день обстрілу світло було відсутнє майже по всьому місту. Однак уже наступного дня водопостачання і водовідведення в Одесі відновили в повному обсязі, і близько 90% городян знову отримали тепло. Зараз ситуація зі світлом залишається напруженою, але не критичною. Тривають ремонтні роботи.

Черговий обстріл ворога не зміг розірвати цілісність української енергетичної системи. Станом на п'ятницю, 9 грудня, стан енергосистеми залишається складним, але контрольованим. Дефіцит потужності в енергосистемі все ще значний. Аварійно-відновлювальні роботи тривають по всій Україні у високовольтних та розподільчих мережах, а також на електростанціях. Погодні умови (обмерзлість дротів, дощ зі снігом) негативно впливають на стан високовольтних та розподільчих мереж та ускладнюють ремонтні роботи. Як зазначили в енергокомпанії Yasno, ця атака на енергетичну інфраструктуру України відкинула енергосистему на тиждень назад.

Ситуація на окупованій Запорізькій АЕС залишається напруженою. Росіяни завезли туди кілька реактивних систем залпового вогню "Град", що може свідчити про підготовку провокацій. Також стало відомо, що окупанти фізично знущаються з працівників АЕС, щоб домогтися "лояльності" до себе. Зокрема, вони б'ють та позбавляють волі працівників станції, повідомили в компанії "Енергоатом".

У компанії "Нафтогаз України" втрати у виробництві природного газу через російські обстріли у листопаді газодобувних об'єктів оцінюють у 700 млн доларів. Відновити обсяги втраченого виробництва газу планують до кінця грудня цього року.

Міністерство цифрової трансформації України співпрацюватиме з найбільшою розвідувальною компанією у світі у сфері кіберзахисту Recorded Future. Як зазначили в міністерстві, це допоможе захистити критичну інфраструктуру в Україні від військової та кіберагресії з боку росії.

Важливі події у світі, які впливають на війну в Україні 

5 грудня набуло чинності рішення Ради ЄС про ліміт ціни на російську нафту і заборону морського транспортування російської нафти до третіх країн. Встановлена гранична ціна на нафту і нафтопродукти та оливи, що походять з росії або експортуються з неї, на рівні 60 доларів за барель. Її можливо переглядати.

7 грудня Єврокомісія оголосила про дев'ятий пакет санкцій проти росії за розв'язану нею війну проти України, який пропонує затвердити країнам-членам. До санкційного списку пропонують додати близько 200 фізичних осіб та компаній, серед яких військові, представники оборонпрому, члени держдуми й ради федерації, міністри, губернатори й політики. Також Єврокомісія пропонує санкції проти ще трьох російських банків та додаткові експортні обмеження для товарів подвійного призначення, а також підготувала заходи для ускладнення росії доступу до безпілотників. 

Відразу декілька престижних міжнародних ЗМІ відзначили високі досягнення Президента України та українського народу в боротьбі проти агресії рф. Так, Володимир Зеленський став людиною року за версією Financial Times. Американський журнал Time назвав Володимира Зеленського та "дух України" символом 2022 року. А за версією впливового видання Politico Президент України став найвпливовішою людиною Європи у 2022 році. Таким чином міжнародна спільнота продемонструвала солідарність з Україною в протистоянні з рф. 

Картина 41-го тижня війни: вибухи на аеродромах рф, українське ППО відбиває масований обстріл, нові санкції ЄС

Нас підтримують

  • НАТО розглядає можливість використання залишків коштів із фонду, який раніше використовувався для підтримки сил безпеки Афганістану, для надання підтримки Україні. Йдеться про суму в 3,4 млрд дол.
  • ЄС має намір збільшити розмір Європейського фонду миру, який використовується для фінансування постачання Україні зброї, щонайменше на 2 млрд євро. 24 країни Європейського союзу надали свої пропозиції для участі в новій місії із навчання українських військових.
  • США виділять Україні додаткових 275 млн дол. військової допомоги. Кошти витратять на велику кількість боєприпасів і високотехнологічні системи для протидії безпілотникам.
  • Німеччина передала Україні ще 20 бронеавтомобілів Dingo, а також два тягачі-транспортери танків M1070 Oshkosh.

Картина 41-го тижня війни: вибухи на аеродромах рф, українське ППО відбиває масований обстріл, нові санкції ЄС

  • Нідерланди передадуть Україні трансформатори, комутаційні компоненти та кабелі, необхідні для відновлення енергетичної інфраструктури.
  • Франція передала 100 генераторів середньої потужності  для підтримки українського енергосектору.
  • Словаччина схвалила новий пакет військової допомоги для України. Туди ввійде боєзапас, в тому числі й для винищувачів, теплі речі тощо. Також у грудні країна планує передати Україні близько 300 електрогенераторів.
  • Канада направить в Україну обладнання для допомоги в розмінуванні на суму близько 11 млн дол.
  • У Грузії низова ініціатива "Поділися світлом" за вісім днів зібрала кошти на 200 генераторів для України.

Картина 41-го тижня війни: вибухи на аеродромах рф, українське ППО відбиває масований обстріл, нові санкції ЄС

Економічні тенденції

Попри війну український агропромисловий комплекс зміг багато в чому зберегти свої позиції на міжнародних ринках. Як зазначили в Міністерстві економіки, Україна за 11 місяців цього року експортувала 50,9 млн тонн продукції АПК та харчової промисловості на загальну суму 21,1 млрд дол. В обсягах це на 16,7%, а у вартості — на 13,7% менше, ніж за 11 місяців минулого року. 

Картина 41-го тижня війни: вибухи на аеродромах рф, українське ППО відбиває масований обстріл, нові санкції ЄС

Водночас з початку роботи "зернового коридору" Україна експортувала 13 млн тонн агропродукції. Тобто більшість її вивозили в інший спосіб, переважно залізницею. Експорт агропродукції є надважливим джерелом надходження валюти в країну, тому для нашої економіки це дуже гарні новини.

Рішення

Група українських IT-фахівців з компанії Cody Ukraine створила сервіс Svitlospot, який дозволяє шукати найближчі місця для роботи, де є електроенергія та доступ до інтернету. Це можуть бути коворкінги, ресторани, кав'ярні чи інші заклади. Сервіс зможе бути дуже корисним тим, хто працює віддалено.

Картина 41-го тижня війни: вибухи на аеродромах рф, українське ППО відбиває масований обстріл, нові санкції ЄС

Наразі в сервісі доступна інформація про коворкінги та інші заклади в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Вінниці, Ужгороді, Івано-Франківську, Тернополі, Вишгороді, Буштино та Броварах. Вона постійно доповнюється. Незабаром планується запуск оновленої версії з картою.

Рекомендації

В умовах можливого блекауту від російських атак збільшується ймовірність проведення тривалого часу на вулиці, де вже стало доволі холодно. Це може бути як черга до бювету, так і в "пункт незламності", або пошук точки мобільного сигналу тощо.

Фахівці МОЗ підготували декілька порад, що допоможуть не отримати переохолодження:

  • Обмежте час перебування надворі в холодну, сиру або вітряну погоду;
  • Одягайтеся за принципом багатошаровості;
  • Носіть вітрозахисний і водонепроникний верхній одяг;
  • Обирайте спідню білизну, яка відводить вологу від шкіри. Варто відмовитися від бавовняних речей, адже вони поглинають вологу і погано висихають;
  • Змінюйте мокрий одяг якомога швидше;
  • Носіть капелюх або пов'язку, яка повністю закриває вуха (важкі вовняні або вітрозахисні матеріали є найкращими головними уборами для захисту від холоду);
  • Задля кращого захисту носіть рукавиці, а не рукавички;
  • Носіть шкарпетки та устілки, які добре сидять, відводять вологу та забезпечують ізоляцію. Використовуйте спеціальні грілки для рук і ніг;
  • Шукайте тепле укриття, якщо ви помітили ознаки обмороження;
  • Харчуйтеся збалансованою їжею та пийте достатньо води – це допоможе зігрітися;
  • Не перебувайте довго в одній позі чи нерухомо;
  • Відмовтеся від алкоголю, якщо ви плануєте бути на вулиці.

А "Рубрика" підготувала докладні інструкції про те, як підготуватися до ймовірних відключень води і як користуватися генераторами без загрози власному життю.

1
1351

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: