fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:54 07 Лип 2022

Хроніка подій: 134 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 7 липня і вже 134 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Захисники України

Наші захисники — надзвичайні! Попри все вони не падають духом і посміхаються. Українці — непереможні! На фото — воїни 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.

Генштаб ЗСУ у своєму ранковому зведенні розповів про знищення російської диверсійно-розвідувальної групи під Добрянкою. На кордоні Херсонської і Дніпропетровської областей українські сили практично повністю знищили ДРГ противника та успішно відбили спробу штурму.  ДРГ відійшла назад, отримавши 50 загиблих російських військових та 10 поранених.

Також Генштаб повідомив, що російські сили все ще намагаються встановити повний контроль над Луганською областю, хоча міністр оборони рф шойгу 3 липня доповідав путіну про "повне звільнення" території самопроголошеної "лнр".

На більшості напрямків росіяни продовжували обстрілювати зі ствольної артилерії, мінометів та РСЗВ українські населені пункти. Спроби штурмових дій було зафіксовано на Слов'янському та Харківському напрямках.

Російські окупанти втратили за 9 днів 11 складів із військовою технікою, — пише BBC. Ці склади знаходилися на тимчасово окупованій території України.  

Українські сили просуваються наразі на кількох тактичних напрямках, зокрема й на півдні — на Херсонщині, в Запорізькій області. Ми не віддамо нашу землю — уся суверенна територія України буде українською!

ЗСУ на острові Зміїний 134 день війни в Україні

фото: Сухопутні війська ЗС України

А це — український прапор на острові Зміїний. Його наші воїни таки встановили особисто! На прапорі також написали послання для російських військових, в якому нагадали, що острів Зміїний — це Україна. Зміїний — наш! 

Також Збройні сили України зачистили Зміїний від техніки рашистів, яку ті кинули під час ганебного відступу. Загалом спалили близько 30 одиниць покинутих трофеїв. На острові також виявили покинуту амуніцію і суцільні руїни — звичний слід російських окупантів.

"На півдні нашої країни, в окупованих районах, російські сили заблокували будь-яку можливість для людей знати правду про те, що відбувається. Блокують доступ до соціальних мереж, месенджерів і YouTube. Люди мають про це знати. Тому, якщо у вас є можливість говорити з людьми на півдні – з Херсоном, Генічеськом, Бердянськом, Мелітополем та іншими містами й селами, – поширюйте, будь ласка, там правду. Використовуйте будь-яку можливість, щоб сказати людям в окупованих районах, що ми про них памʼятаємо і за них ми боремось", — попросив Зеленський у новому відеозверненні.

руйнування

З початку російського вторгнення в Україні загинуло 347 дітей, заявили в офісі генпрокурора країни. Останньою загиблою, про яку стало відомо сьогодні, стала 17-річна дівчина з міста Торецьк Донецької області. Напередодні російські війська завдали ракетних ударів по місту. Дівчину знайшли під завалами одного зі зруйнованих будинків. Крім того, за даними ювенальних прокурорів, під час війни було поранено 646 дітей. 

Головне зі зведення Генштабу:

  • Наші воїни звели нанівець усі спроби ворога просунутись в напрямку Соснівки. Штурм відбито, а окупанти відійшли на раніше зайняті позиції.
  • На сході України загарбники досі намагаються встановити повний контроль над Луганщиною.
  • На Словʼянському напрямку окупанти знову безуспішно штурмували Богородичне, намагаючись його захопити. Наші війська жорстко придушили чергову спробу.
  • На Краматорському напрямку ворог здійснив невдалі спроби штурмових дій у напрямках Григорівки та Верхньокамʼянського.
  • Українські воїни завдали ворогу втрат, коли той намагався покращити тактичне положення неподалік Вершини та Берестового. Окупанти у паніці відійшли.
  • Заяви міноборони рф про нібито загибель українських воїнів, які виконували зачистку та встановлювали прапор України на острові Зміїний, – це брехня. Група повернулася на материк неушкодженою.

Луганщина тримається. Повної окупації немає, — запевняє Сергій Гайдай, Луганська ОДА.

Перемовини України з росією

Наразі контакти з російською переговорною групою підтримуються виключно на рівні гуманітарних підгруп з питань обміну полоненими та відкриття гуманітарних коридорів, — повідомив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Байрактар від Литви

Близько десяти тисяч людей у середу зібралися на авіабазу в литовському місті Шяуляй, щоб побачити відправлення безпілотника Bayraktar, на який Литва збирала гроші і який компанія-виробник погодилася передати безоплатно. Про це повідомляє литовський телеканал TV3. На заході був присутній і керівник компанії-виробника дронів Baykar Defence Халук Байрактар. "Bayraktar став символом надії та опору. І ця кампанія розпочалася у Литві", – сказав Халук Байрактар.

Кулеба обговорив із Блінкеном прискорене отримання Україною важкої зброї. Як сказав голова МЗС України, з державним секретарем США він домовився привертати увагу до  агресії московії на зустрічі "Групи двадцяти" і не дати росії поширювати брехню.

США та союзники передали Україні вже 9 РСЗВ HIMARS та аналогічних комплексів, — повідомив Олексій Данилов. "Дев'ять HIMARS та аналогічних ракетних комплексів уже діють в Україні, росіяни беззахисні перед ними".

У Європарламенті підтримали надання Україні макрофінансової допомоги в €1 мільярд. Це рішення ухвалили в безпрецедентно короткі строки. Кошти спрямують на фінансування першочергових бюджетних потреб та в цілому на забезпечення фінансової стабільності в Україні.

Володимир Зеленський зустрівся з сенаторами США Ліндсі Гремом та Річардом Блюменталем. Президент закликав сенаторів підтримати рішення про надання Україні сучасних систем ППО: "Ми звертаємося до вас передусім, щоб Конгрес підтримав Україну в питанні постачання систем сучасної протиповітряної оборони. Ми маємо забезпечити такий рівень безпеки неба, щоб наші люди не боялися жити в Україні".

Голова комітету начальників штабів Великої Британії адмірал Тоні Радакін відвідав Україну. У Генеральному штабі України він вивчив поточну оперативну обстановку для кращого розуміння потреб ЗСУ та подальшої координації міжнародної допомоги.

  Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

У ЄС хочуть визнати права водія українських біженців. Таку ініціативу підтримав 561 депутат Європарламенту. Але новий проєкт правил має бути ще офіційно прийнятий Єврокомісією та затверджений Радою ЄС. Він набуде чинності за п'ять днів після його публікації в Офіційному журналі ЄС. Якщо документ ухвалять, то біженцям з України не потрібно буде оформлювати нові права водія та сертифікати кваліфікації, а можна буде користуватися старими українськими.

Новини від партнерів

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон після зустрічі з членами свого уряду в середу на Даунінг-стріт запевнив, що не має наміру йти у відставку і планує призначити нових людей на всі звільнені посади. За останні два дні зі складу уряду британського прем'єр-міністра вийшло 50 політиків.

Так було зранку. Але вже після обіду стало відомо, що Джонсон таки погодився залишити британський уряд. Борис Джонсон оголосив, що подає у відставку. Також він залишить посаду лідера Консервативної партії. Джонсон продовжить виконувати обов'язки прем'єра до обрання нового глави правлячої партії, вибори відбудуться у жовтні. Маємо надію, що проукраїнський вектор в уряді все одно залишиться. Принаймні друг України Борис Джонсон це сьогодні пообіцяв.

Володимир Зеленський звернувся до Бориса Джонсона після його оголошення про відставку: "Друже Борисе Джонсон, усі українці із сумом сприйняли новину про складення повноважень очільника Консервативної партії. Ми щиро вдячні за рішучу й безкомпромісну допомогу з перших днів війни. Окремо дякую за лідерство у відстоюванні інтересів України на міжнародній арені. У нас немає сумнівів, що підтримка Великої Британії збережеться. Ми назавжди залишимося справжніми друзями та міцними союзниками".

Міністр оборони Британії Бен Воллес є явним фаворитом серед членів Консервативної партії на роль наступного прем'єр-міністра, — прогнозує Sky News.

війна в Україні день 134

Парламентська асамблея ОБСЄ вимагає від росії негайно вивести війська з України. Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила Бірмінгемську декларацію, у якій найрішучішим чином засудила війну росії проти України. Підписанти декларації також зазначили, що Україна та росія мають почати мирні переговори з урахуванням повної поваги до суверенітету та територіальної цілісності України.

В МЗС Бразилії підтвердили загибель двох громадян країни під час бойових дій в Україні. Йдеться про 40-річного Дугласа Буріго та 39-річну колишню модель Таліте ду Валі, які стали жертвами російського обстрілу Харкова.

кремль готується до затяжної війни, створюючи умови для криптомобілізації економіки та багато в чому ініціюючи оперативну паузу в Україні, — повідомляє ISW. Інші висновки американських експертів війни:

  • Українські сили можуть створювати умови для контрнаступу на Херсон.
  • Ворог провів безуспішні наземні штурми на північному заході Херсонської області.
  • міноборони рф не заявляло про будь-які територіальні надбання з 3 липня, це підтверджує оцінку того, що російські сили проводять оперативну паузу, продовжуючи проводити обмежені наземні атаки, щоб створити умови для більш масштабних наступальних операцій.

Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі заявила, що Канада не дасть місця пропаганді росії на зустрічі G20, яка цього тижня відбудеться в Індонезії. У МЗС зазначили, що готові до потоку дезінформації від представників російського режиму під час заходу.

Польща планує побудувати величезний зерновий термінал, щоб допомогти Україні експортувати хліб по всьому світу. Сховище буде розраховане на 100 тисяч тонн. Це дасть змогу експортувати у великих масштабах як українське, так і польське зерно. Нагадаємо, наразі через війну в Україні зблоковані понад 22 мільйони тонн зернових.

У свою чергу Румунія відновила залізничне сполучення старою радянською колією між річковим портом Галац на Дунаї з Україною на місяць раніше, ніж очікувалося. Теж хочуть допомогти нам збільшити життєво важливий експорт зерна.

Але є й неприємні новини. Турецька влада відпустила російський корабель із зерном з окупованого Бердянська. Раніше на запит української сторони судно затримали, однак увечері 6 липня Туреччина все ж його відпустила. В МЗС України заявили, що ця ситуація неприпустима та запросили посла Туреччини в Києві.

А в Німеччині заявили, що не готові ділитися з Україною своїми бронетранспортерами. Німецькі парламентарі запропонували передати Україні 200 БТР Fuchs, але Міністерство оборони Німеччини виступило категорично проти. Міністерка Крістін Ламбрехт пояснила позицію свого відомства так: "Ми підтримуємо Україну як можемо, але маємо зберегти здатність Німеччини захистити себе".

Що там на росії?

 

війна в Україні день 134

путін назвав дурістю для росії імпорт кормів для тварин. "З глузду з'їхали, завжди зі столу їх годували", — сказав голова країни-терористки. Тварин шкода. Вони його точно не обирали.

У Бєлгороді ракета окупантів впала назад після запуску. "Ракета-бумеранг" — "аналогов нєт".

А що чутно про російських посіпак?

У Білорусі загрожують ударами Польщі. Начальник ГРУ РБ Косигін заявив, що у разі конфлікту та "провокацій Заходу" територія Польщі з її військовою інфраструктурою стане першочерговим об'єктом удару військ Білорусі. Він додав, що у Польщі та країнах Балтії "США планують розв'язати в Європі ще один кривавий конфлікт проти рф та її союзників".

російська армія облаштовує базу на білоруському аеродромі "Зябрівка", що неподалік українського кордону. Про це повідомив заступник начальника Генштабу генерал Олексій Громов. На території аеродрому розташовано дивізіони "Іскандер-М" і С-400 "Тріумф". Співробітники фсб росії продовжують активно схиляти військовослужбовців білорусі до участі в так званій "спецоперації" на території України, – зазначив Громов.

Водночас представник Генштабу заявив про низьку ймовірність вступу Білорусі у війну з Україною.

А в Донецьку знову палає нафтобаза. 

Російський боехунець

Птахи скінчилися. Міністерство оборони росії заявило, що нібито американські фахівці в Україні "займалися вивченням та розведенням іксодових кліщів" — переносників цілої низки особливо небезпечних інфекцій. Але, схоже, кліщі вітчизняні вже давно покусали самих ораторів, аж до невідворотної поразки мозку.

Життя з урахуванням бойових дій

Інфляція в Україні зросла до 20%. Нині зростає вартість овочів та фруктів, подорожчали крупи, зросли ціни на м'ясо. Найбільше піднялася вартість пального: це пов'язано зі скасуванням держрегулювання цін. Також маємо дефіцит пального після атак росіян на українські НПЗ. 

Втім, варто зазначити, що в червні тривало відновлення економічної активності в більшості секторів: населення та бізнес адаптуються до нових умов, налагоджують нові процеси. Але більш стрімке відновлення стримується логістичними складнощами та руйнуванням потужностей.

В Україні запрацювала гаряча лінія для надання психологічної допомоги українцям, які постраждали від війни. Дзвонити можуть і ті, хто зараз знаходиться за кордоном. На лінії працюють психологи із багаторічним досвідом, які додатково пройшли спеціальну підготовку для роботи зі складними кризовими ситуаціями. Лінія працює щодня з 10:00 до 20:00 за номером: 0-800-100-102 (дзвінки з України безкоштовні).

Тарифи на світло не підніматимуть завдяки продажу електроенергії за кордон. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, Уряд робить усе, щоб тарифи на житлово-комунальні послуги, які перебувають у сфері його відповідальності, зокрема, тарифи на електроенергію, залишались стабільними.

Кабінет міністрів закінчив всі виплати у 6500 грн в рамках програми єПідтримка, яку запустили в березні — усього виплачено майже 31 млрд грн.

Київ і область

знесення пам'ятника у Переяславі 134 день війни в Україні

У Переяславі знесли пам'ятник відзначення 300-річчя возз'єднання України з росією. Про це повідомив очільник Київської ОВА Олексій Кулеба.

Київська прокуратура перерахувала на користь армії майже мільйон гривень арештованих російських активів. Кошти вилучили у підприємства-резидента рф, що створило незаконний механізм обготівкування та вивезення коштів за кордон. Арештовані активи вже передали на потреби збройних сил. Зараз прокуратура вживає заходів, щоб передати на ЗСУ і майно компанії.

Під Києвом стартував ремонт мосту через річку Ірпінь, що вибухнув минулого тижня під час негоди. Сьогодні, 7 липня, у селищі Демидів на Київщині почалися ремонтні роботи мостового переїзду через річку Ірпінь, що вибухнув минулого тижня. Очікувані терміни завершення ремонту — два тижні.

Чернігівщина 

На Чернігівщині правоохоронці виявили схрон з боєприпасами російських окупантів, — повідомила Держприкордонслужба. На місцевості, де базувався ворог, знайшли: РПГ-26 та постріли до нього, гранату "Ф-1", понад 600 набоїв різного калібру.

І ще про знахідки. На території Менської громади на Чернігівщині з річки витягнули два російські танки і п'ятеро "законсервованих" окупантів, — розповіли у Корюківській районній військовій адміністрації Чернігівської області. Один ворожий танк Т-72, зі слів очевидців, потонув наприкінці лютого. Всередині виявили тіла двох членів екіпажу. Місце механіка-водія було порожнім. Машина потонула догори гусеницями, тож ті, хто знаходився у башті, потонули. Ще один російський танк Т-72 витягли 6 липня.  Цього разу всередині був екіпаж окупантів у повному комплекті — троє осіб.

Донеччина і Луганщина

Загарбники у Лисичанську вивозять людей до фільтраційних таборів. Голова міської ВЦА Валерій Шибік також повідомив, що з окупованим містом відсутній зв'язок. "У нас уже є дані про вивезення людей до Стаханова у фільтраційний табір", — заявив очільник ВЦА.

У захопленому російськими військами Сєвєродонецьку залишилося близько 8 тисяч жителів. Про це заявив голова військової адміністрації міста Олександр Стрюк. При цьому, за його словами, у місті немає води, світла та електрики, а фахівці, які могли б відновити їхню подачу, були евакуйовані раніше. На початок повномасштабної війни населення міста становило близько 180 тисяч жителів.

росія проводить мобілізацію серед мешканців захоплених Сєвєродонецька та Лисичанська, заявив голова Луганської області. Як це відбувається, розповів Сергій Гайдай. "Чоловіка запрошують на роботу, наприклад, у водоканал, а через кілька днів він замість перших грошей отримує повістку.  Його викликає «нова батьківщина»", — написав у своєму телеграм-каналі Гайдай.

Також очільник Луганської області зазначив, що російським військам третій місяць не вдається взяти під контроль трасу Бахмут-Лисичанськ. росіяни контролюють лише ті ділянки дороги, від яких українські сили відійшли на нові оборонні позиції.

За 6 липня росіяни вбили 7 мирних жителів Донеччини: 3 у Торецьку, 2 в Авдіївці, 1 у Кодемі та 1 у Сіверську. Ще 2 людини отримали поранення. Про це повідомив Павло Кириленко, Донецька ОДА.

14:00 — по Краматорську було завдано ракетного удару, — повідомив мер Олександр Гончаренко. Ракета впала в центрі міста. Є жертви. Мінімум 1 загиблий та 6 поранених — такі попередні наслідки ракетного удару. Від удару постраждали 6 будівель, у тому числі готель і житлова багатоповерхівка.

Також повідомляється про обстріл Слов'янська. Там РСЗВ завдали удару по мікрорайонах Лісовий та Славкурорт.  Внаслідок обстрілу є поранені, — говорить мер Вадим Лях.

Маріуполь

Маріупольська медицина скотилася до Середньовіччя. Нестача ліків та медичного обладнання призводить до інвалідизації населення. Замість лікування людям відрізають кінцівки. Про один з прикладів розповіла маріупольська міська рада: нещодавно один із жителів поранився під час стрижки нігтів. В результаті було занесено інфекцію. Лікарям через відсутність медикаментів довелося провести ампутацію. У XXI сторіччі людина залишилася без пальця через звичайний поріз! Такі "швидкі рішення" ухвалюють постійно. Лікування неможливе, тож людей просто калічать. Такий "руський мир" принесли окупанти до раніше квітучого міста.

А в окупованій Кремінній терор досяг такого рівня, що людей розстрілюють просто на вулиці. Допомагають у цьому місцеві колаборанти, які здають населення з проукраїнською позицією, вказують точні адреси, — розповів Сергій Гайдай, голова  Луганської ОВА.

Мінімум один загиблий та двоє поранених — такі попередні цифри щодо наслідків сьогоднішнього обстрілу Авдіївки. Ці дані навів та опублікував фото голова Донецької ОВА Павло Кириленко у своєму ТГ-каналі. За його словами, відучора росіяни обстріляли місто понад 10 разів. Удари припали по лікарні, житлових кварталах, автобазі, а також по Авдіївському коксохімічному заводу.

Харківщина

Вночі російська армія завдала ракетних ударів по Харкову. За словами голови обласної адміністрації Олега Синєгубова, одразу дві ракети вдарили поряд зі школою-інтернатом для дітей із вадами зору у Немишлянському районі. За попередніми даними, внаслідок нічних обстрілів постраждалих немає.

Минулої доби в Харківському районі загинули двоє мирних жителів, один з них — у Харкові. Одного чоловіка госпіталізували із Дергачівської громади.

На території області росіяни обстрілювали населені пункти Чугуївського, Ізюмського, Харківського та Богодухівського районів. У селі Калинове було знищено равликову ферму.

7 липня окупанти обстріляли Чугуїв на Харківщині: двоє людей поранені.

По обіді Харків знову обстріляли росіяни. Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов підтвердив прильоти по місту. За даними начальника слідчого управління поліції Харківщини Сергія Болвінова, окупанти рф обстріляли Немишлянський район. Загинули троє людей, п'ятеро дістали поранення.

Зрадники не потрібні нікому. Росіяни заарештували мера Куп'янська Геннадія Мацегору, який раніше перейшов на їхній бік. Про це заявив глава Харківської ОВА Олег Синєгубов на телемарафоні.

Сумщина

За минулу добу на Сумщині піротехніки  виявили 7 вибухонебезпечних предметів. Серед них — артилерійські снаряди та підствольні гранати. Небезпечні знахідки було виявлено на території Охтирського, Конотопського та Сумського районів.

Ніч на 7 липня і ранок на Сумщині пройшли без обстрілів і бомбардувань.

Росіяни нарощують кількість систем вогневого ураження на кордоні з Чернігівською та Сумською областями, — повідомляє Генштаб. Таким чином може збільшитися кількість обстрілів території України на цих напрямках найближчим часом.

Станом на 21:00 ситуація наступна: за день росіяни відкривали вогонь один раз, близько п'ятнадцятої години. Били з кулеметів та автоматичного гранатомету по околицях одного з сіл Шалигінської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Дніпропетровщина

Ніч тривог та обстрілів. Ворог продовжує бити по Криворізькому району. Під обстрілами знову Зеленодольська громада. У Мар'янському пошкоджена  лінія електропередач. Село частково без світла. Люди не постраждали. 

В інших районах області ніч і ранок пройшли спокійно. 

Вчора ввечері окупанти обстріляли Синельниківський район Дніпропетровщини. Троє людей отримали поранення, одна людина у важкому стані, — каже очільник ОВА Валентин Резніченко.

СБУ на Дніпропетровщині затримала російського агента, що передавав окупанту інформацію про позиції української ППО. Зрадник передавав інформацію своєму "куратору" через канали закритого зв'язку. За даними СБУ, він розвідував інформацію про позиції українських зенітно-ракетних комплексів С-300. Зараз зловмисник перебуває під вартою.

Вдень російські окупаційні війська обстріляли Апостолівську громаду. Вдарили по прикордонних територіях села Новосеменівка, в населеному пункті перебито лінії електропостачання. Також сталася пожежа — згоріла стерня площею майже 5 га. Без жертв.

Вдарили окупанти і по прикордонних територіях Зеленодольська. Постраждалих та руйнувань немає. Про це повідомляє Микола Лукашук, очільник Дніпропетровської обласної ради.

Також ворог бив по Запорізькій області, внаслідок чого там зайнялися поля. Вогонь перекинувся і на землі Великомихайлівської громади, що у Синельниківському районі Дніпропетровщини. Знищено близько 20 га пшениці, пожежа самоліквідувалась.

Запоріжжя

рф перетворила Запорізьку АЕС на військову базу, — пише The Wall Street Journal. Окупанти розгорнули на території станції батареї важкої артилерії та замінували узбережжя водосховища. Нині там перебуває близько 500 російських військових.

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін Противник основні зусилля зосереджує на покращенні тактичного положення та виявленні слабких місць в обороні наших військ. 

За минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру у районах населених пунктів Преображенка, Гуляйполе, Оріхів, Плавні, Таврійське. Надійшло 35 повідомлень про руйнування об'єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів російськими окупаційними військами.

На окуповані території Запоріжжя прибув підрозділ фсб росії через дезертирство 30 окупантів. Російські військовослужбовці масово залишають склади та бази зберігання озброєння та військової техніки росії. В армії росії почалася паніка: загарбники бояться нових ударів ЗСУ з реактивних систем залпового вогню HIMARS.

З російського полону звільнили сина голови Запорізької райдержадміністрації Олега Буряка. Нагадаємо, у квітні Олег Буряк заявив, що його сина викрали на російському блокпості у Василівці під час руху евакуаційної автоколони, яка йшла з Мелітополя до Запоріжжя.

  Херсонщина

Херсон в окупації

В селах Херсонщини ситуація критична. Багато де немає води, світла, медикаментів. Від обстрілів палають поля. Люди бояться, що вогонь з полів перекинеться на будинки. Гасити пожежі окупанти не дозволяють, люди та аграрії роблять це самостійно, ризикуючи життям і не маючи для цього засобів, інколи навіть води. 

Щоденно десятки підприємств в області повідомляють про те, що вимушені припинити свою діяльність. Або через погрози, або через те, що бізнес банально "віджали". Укрпошта, Приватбанк, відділи державної реєстрації актів цивільного стану, супермаркети змушені зупинити роботу.

Росіяни знищують соціальну інфраструктуру. Зруйновані будинки культури, школи, лікарні. З області крадуть перші кавуни, малину, овочі, вивозять пшеницю. Про все це повідомляє депутат Хлань.

З'явився список тих, хто погодився співпрацювати з росіянами, переважно це люди з орбіти сальдо. 

Окупанти зайняли ще одну адмінбудівлю в Херсоні. Там збираються розмістити ще один фейковий орган так званої влади. Про це написав на своїй сторінці у Фейсбук перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський. За його словами, загарбники стикнулись із проблемою. Спочатку вони розграбували значну частину офісних приміщень, винесли всю техніку й коштовні речі. Тепер, щоби налагодити роботу окупаційної влади, треба відновлювати все зруйноване та повертати награбоване. На його думку, це підтверджує той факт, що верхівка окупантів намагається "грати в довгу", а виконавці саботують роботу, розуміючи, що їхній час спливає.

До того ж в тимчасово окупованому Херсоні рашисти спалюють тіла своїх військових, аби приховати втрати, — дізналося ГУР. На околицях міста фіксують місця з великою кількістю решток обгорілих тіл. Їх уже практично неможливо ідентифікувати. Тіла звозять вантажівками з місцевого СІЗО. Окупанти намагаються видавати це за наслідки артобстрілів. Спершу імітують вибух, тоді стається пожежа, до якої не допускають рятувальників. Служити в "другій армії світу" — це коли тебе спершу вбивають українські захисники, а потім, як непотріб, спалюють свої ж.

Стали відомі наслідки вчорашнього падіння ракети на жилий масив у Скадовську. У дворі багатоповерхового будинку утворилася вирва глибиною 2 метри, у будинку зруйновано дах та вилетіли всі вікна. Від поранень померла жінка похилого віку, тяжко травмований 11-річний хлопчик, — про це розповів Скадовський міський голова Олександр Яковлєв.

Тим часом мер Олешек розмістив у себе на сторінці таке повідомлення:

Миколаївщина

Кім розповів, як остаточно вирішити проблему з водою в Миколаєві. Найкраща перспектива відновлення централізованого водопостачання в місті Миколаєві — це відвоювати в російських загарбників територію Херсонщини, по якій іде водогін із Дніпра. Віримо в ЗСУ!

На Миколаївщині зафіксовано 21 зруйнований об'єкт інфраструктури упродовж доби. Під обстрілами рф перебував обласний центр та населенні пункти Нечаяне і Біла Криниця. Є загиблі. Внаслідок ударів пошкоджені 16 приватних житлових будинків, багатоквартирний будинок, три магазини, господарська споруда, шість одиниць сільгосптехніки та чотири вантажівки.

У Миколаєві затримали агента фсб, який коригував ракетні удари ворога по місту. Про це повідомляє СБУ. Чоловік розвідував інформацію про місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ, збирав дані щодо критичної інфраструктури та оборонних об'єктів у причорноморських районах. Агент коригував масові ракетні обстріли Миколаєва щонайменше у період з 26 по 30 червня. Також у чоловіка виявили вибухівку, зброю, боєприпаси, російську символіку та телефони із доказами злочинних дій.

Одещина

Вночі по Одеській області було завдано ракетного удару. Як повідомили в оперативному командуванні "Південь", двома ракетами було зруйновано два сільськогосподарські ангари. В одному з них зберігалося близько 35 тонн зерна. За попередніми даними, жертв немає.

А вдосвіта, під час авіаційного обльоту та розвідки Зміїного, острів був атакований двома ракетами повітряного базування. Істотно пошкоджено причал.

Врятований собака з Сергіївки

На відміну від росіян, українці своїх не кидають, це стосується і чотирилапих. В Одесі лікують собаку Булку, яка травмувалася під час ракетного обстрілу у Сергіївці. Тварину врятували з-під завалів.

З літака Су-30 рф випущено 2 ракети Х-31. Одна влучила в танкер Millennial Spirit (прапор Молдова), що дрейфує у територіальному морі без екіпажу із залишками дизпалива на борту, — повідомляє ОК "Південь". Зазначимо, танкер обстріляли російські військові кораблі в Чорному морі на початку російського вторгнення в Україну. Наразі, швидше за все, відбувається горіння залишків вантажу. На момент першого влучання в судно на ньому знаходилося понад 500 тонн дизпалива. Через блокаду рашистами судноплавства танкер вже 4 місяці дрейфує в морі без екіпажу як екологічна бомба сповільненої дії.

Друга ракета самоліквідувалася над морем.

 Вінниччина 

Гуманітарний центр речей у Вінниці 134 день війни в Україні

Гуманітарний центр речей у Вінниці потребує літнього одягу та взуття. Про це повідомили у Вінницькій міській раді. "Люди не розраховували на те, що будуть проживати у місті понад чотири місяці, тому запасу речей залишається небагато. Ми прекрасно розуміємо, що коли сім'ї тікали до Вінниці, за вікном була зима, тому брати сукні та босоніжки ніхто й не думав.

Отож, звертаємось до містян з проханням принести одяг та взуття, яке вони не використовують. Будь ласка, зробіть це, адже зараз переселенці цього дуже потребують", — кажуть у департаменті соціальної політики міської ради. Вінничани можуть приносити речі з понеділка по п'ятницю з 10:00 до 17:00, за адресою: вул. Київська, буд.16А, в ТЦ "Tetris" (1 поверх).

Захід України

У Львові затримали директорку фірми з працевлаштування. Її підозрюють у незаконному переправленні чоловіків призовного віку за кордон. Коштувало таке переправлення 5500 доларів США.

Також СБУ на Львівщині викрила злочинців на масштабній схемі розмитнення автівок. Через викриту схему заїхало понад 40 тис. авто з іноземною реєстрацію. У затриманих знайшли "чорну бухгалтерію" з доказами протиправної діяльності та готівку на суму 1,2 млн грн. Наразі їм повідомили про підозру за 3 статтями.

На Рівненщині заборонили феєрверки, салюти та інші піротехнічні засоби, — повідомляє голова ОВА Віталій Коваль. Також забороняється рух транспортних засобів, де відсутній глушник.

1
98

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: