fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:12 01 Лип 2022

Хроніка подій: 128 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 1 липня і вже 128 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

"Збройні Сили України ведуть наступальні дії за декількома напрямками", – про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов. Попри ведення оборони по всій лінії зіткнення, наші війська намагаються вести наступальні дії та наносити противнику ураження. 

"Протягом тижня на Криворізькому напрямку було звільнено і взято під контроль населений пункт Потьомкіно. На Курахівському напрямку – населений пункт Павлівка. Підрозділами ракетних військ та артилерії уражено пункти управління угруповань військ, склади з ПММ та нанесено значні втрати противнику". Генерал Громов підкреслив, що російська риторика щодо війни в Україні постійно змінюється, що говорить про те, що жоден план кремля із захоплення нашої держави не реалізовано

Саме цей факт спонукає окупантів на нові кровожерливі обстріли. Сьогодні вночі приліти були у багатоповерхівку та базу відпочинку в курортному селищі Сергіївка Білгород-Дністровського району на Одещині. Знову росіяни поцілили у цивільні будівлі. Ракети влучили по людях, що мирно спали. Знову руйнування, знову жертви. Удар по Одещині – помста за Зміїний.

війна в Україні день 128

Такими є насправді "жести доброї волі" росіі. Країни-вбивці, країни-людожерки, країни-терористки. Неспроможна прийняти перемоги наших воїнів на фронтах, росія знову вбиває цивільних. 

Військова операція на Зміїному тривала майже 10 днів. Зараз українські військові готуються перевірити всю територію острова, щоб переконатися, що на ньому немає небезпечних об'єктів.

Поразка росії на острові Зміїний зменшить тиск на українське узбережжя, однак сам відступ не припинить морську блокаду, – йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

війна в Україні день 128

343 дитини загинули в Україні з початку російського вторгнення. Про це заявили в офісі генпрокурора України. У відомстві повідомили, що дитині, яка загинула внаслідок нічного обстрілу Одеської області, було 10 років. Двом дітям, які постраждали, було чотири та 17 років.

Рада призначила новим Уповноваженим з прав людини Дмитра Лубінця — народного депутата, чинного голову комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, нацменшин і міжнаціональних відносин.

Згідно з останнім опитуванням, 66% українців вважають, що повернення до територій, які Київ контролював до 24 лютого, — це недостатня ціна за встановлення миру в Україні. А на припинення війни з умовою, що Україна претендує лише на чинні підконтрольні території, пішли би лише 13% людей.

Шлях до ЄС

У Верховній Раді з відеозверненням виступила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вона запевнила, що Європа і надалі підтримуватиме Україну, але українцям треба провести низку реформ

Зокрема, Україна має продовжити боротьбу з корупцією, призначити голову САП та директора НАБУ, знизити вплив олігархів на економічне та політичне життя, ухвалити законодавство щодо процедур відбору суддів, а також — закон про ЗМІ.

Зеленський, Стефанчук і Шмигаль підписали спільну заяву щодо стратегічної мети України – повноцінного членства в Євросоюзі. Підписання відбулося в межах парламентського засідання. Президент закликав парламент зробити свою частину роботи ідеально, аби ЄС міг консолідовано ухвалити історичне рішення. 

Основні тези виступу президента України:

  • Членство в ЄС це не геополітика, а переваги, які воно приносить кожній людині, компанії, державній інституції.
  • Угода про асоціацію виконана на 63%, 37% – це завдання для всіх нас.
  • Депутати зосереджуються на розробці необхідних законопроєктів – це не буде легко.
  • Підписання сьогоднішньої заяви має таке ж значення, як і підписання заявки на вступ до ЄС.
  • Україні потрібно було 115 днів, щоб отримати статус кандидата у члени ЄС. Шлях до повноцінного членства не має тривати десятки років.

Сьогодні під куполом Ради встановили прапор Євросоюзу. Україна – це Європа!

Трофеї і цілі ЗСУ

Вранці 1 липня зенітним ракетним підрозділом повітряного командування "Південь" був знищений російський безпілотний літальний апарат "Форпост", який намагався знайти чергову ціль для ураження на Миколаївщині.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

У Брюсселі офіційно стартував Європейський альянс міст та регіонів для відбудови України. Президент Європейського комітету регіонів Васко Альвес Кордейро наголосив, що Альянс дозволить надати конкретну місцеву експертизу українським партнерам та уникнути дублювань зусиль. Готовність допомагати у відбудові українських регіонів уже висловили Велика Британія, Данія та країни Балтії.

війна в Україні день 128

Поляки зібрали вже мільйон злотих на купівлю Байрактару для ЗСУ. 28 червня польський журналіст оголосив про початок збору коштів для придбання турецького безпілотника для України. Необхідна сума – 4,5 млн доларів. Її планують зібрати за місяць.

До речі, Генштаб України і платформа United24 збирають гроші на проєкт з придбання 200 БПЛА для повітряної розвідки, які можуть літати до 24 годин на відстань 160 км, – повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Мета – закрити дронами усю лінію фронту завширшки близько 2 470 км. Долучитися до збору з будь-якого куточка світу або задонатити власний дрон можна тут. В Україні має з'явитися своя "армія дронів" для допомоги ЗСУ!

Велика Британія надала Україні фінансову підтримку. Україна отримала кредит у рамках проєкту Світового банку на загальну суму в 446,8 млн євро, з яких 424,6 млн євро – від Британії, – повідомив міністр фінансів Сергій Марченко. Залучені кошти дозволять забезпечити належне фінансування для працівників бюджетної сфери.

Також Велика Британія майже подвоїть свою військову підтримку Україні за рахунок додаткового 1 млрд фунтів стерлінгів, щоб допомогти країні перейти від оборони до нарощування наступальних операцій.

Пентагон розглядає 1300 пропозицій від 800 компаній з виробництва нового озброєння – у тому числі для України, – повідомляє CNN. Очікується, що найближчими тижнями міноборони США ухвалить рішення щодо проєктів, які запустять у реалізацію. Замовлення буде зосереджено навколо виробництва засобів ППО, протитанкових, протипіхотних, берегових, безпілотних систем. Також буде зроблено упор на контрбатарейні засоби та захищений зв'язок.

Норвегія до кінця цього року і впродовж наступного надасть Україні допомогу на 1 мільярд євро, заявив прем'єр-міністр країни після зустрічі з президентом Зеленським у Києві.

"Народні Байрактари" майже готові та скоро прилетять до України. Посол України у Туреччині Василь Боднар повідомив, що підготовка трьох Bayraktar Tb2, які безкоштовно передадуть Україні, уже завершується. Скоро БПЛА будуть допомагати ЗСУ нищити окупантів!

Новини від партнерів

ЄС починає злазити з "газової голки" росії. У червні США вперше в історії поставили в ЄС більше газу, ніж росія своїми трубопроводами. Про це повідомив голова Міжнародної енергетичної агенції Фатіх Біроль.

Водночас Німеччина, злякавшись путіна, тисне на Литву – просить дозволити транзит вантажів до калінінграда. Німецька влада побоюється, що цей санкційний захід може призвести до "ескалації конфлікту росії та ЄС", – пише Spiegel.

війна в Україні день 128 Соліст гурту Imagine Dragons Ден Рейнольдс

Соліст гурту Imagine Dragons Ден Рейнольдс присвятив промову Україні та виконав пісню Alphaville Forever Young для всіх українців, які втратили свою домівку. "Чому у 2022 році вмирають діти й ми не можемо зупинити війну? Чому ми не можемо зробити щось більше, ніж співати пісні з підтримкою? Я відчуваю себе безпорадним", – сказав Рейнольдс перед виступом. Ми всі не можемо зрозуміти ці "чому", Дене…

В ООН закликали допустити гуманітарну допомогу до Херсона та інших непідконтрольних українському уряду територій. Координаторка з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані наголосила, що необхідно забезпечити доступ до всіх регіонів, де люди потребують допомоги, а також – дати можливість цивільним особам залишити територію воєнних дій.

Без мита і ПДВ: Євросоюз полегшив українцям імпорт гумдопомоги. Такий крок зробили на запит держав-членів ЄС, і ця норма діятиме від 24 лютого (заднім числом) і до 31 грудня 2022 року, йдеться на сайті Єврокомісії. На кого поширюється рішення:

  • державні організації та органи публічного права, включно з лікарнями, урядовими організаціями, регіональними урядами, комунами/містами.
  • благодійні чи філантропічні організації, затверджені компетентними органами держав-членів.

До Туреччини прибуло російське судно зі вкраденим українським зерном. У турецький порт Карасу зайшов корабель Zhibek Zholy, який незаконно вивіз зерно з окупованого Бердянська. Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар. "На підставі листа Офісу Генпрокурора звернулися до турецької сторони вжити невідкладних заходів. Маємо добру комунікацію і тісну співпрацю з органами влади ТР. Переконаний, що прийняті  рішення упередять спроби порушення суверенітету України!" – повідомив посол.

Що там на росії?

війна в Україні день 128

Відсьогодні, 1 липня, Україна запроваджує візовий режим для громадян росії. Росіяни зможуть оформити необхідні для в'їзду документи у візових центрах VFS Global у москві, санкт-петербурзі, єкатеринбурзі, калінінграді, казані, новосибірську, ростові-на-Дону та самарі.

У рф готують законодавчу базу для мобілізації економіки. У держдуму внесли на розгляд законопроєкт, згідно з яким уряд рф отримує можливість розконсервувати мобілізаційні потужності та розбронювати держрезерв, збільшувати робочий день на окремих виробництвах, а також заборонити приватним підприємствам не приймати держзамовлення.

Це означає, що вже спостерігається дефіцит деяких озброєнь. кремль хоче, щоб робітники заводів у три зміни виробляли боєприпаси.

росія втратила на острові Зміїний техніки на $915 млн, підрахував Forbes — найбільшою втратою став крейсер "Москва" вартістю $750 млн. Крім того, знищено щонайменше вісім зенітних комплексів типів "Тор", "Панцир" і "Стріла" загальною вартістю понад $100 млн.

А що чутно про російських посіпак?

На Луганщині у місті Кадіївка (колишній Стаханов), яке знаходиться у російській окупації з 2014 року, опівночі пролунали вибухи – палає склад боєприпасів російської армії. 

В окупованій з 2014 росією Ясинуватій, ЗСУ завдали удару по залізничному вузлу, який переганяє ворожу техніку. Заразом – мінус склад з боєкомплектами.

Життя з урахуванням бойових дій

війна в Україні день 128

Український борщ можуть визнати об'єктом культурної спадщини ЮНЕСКО. Рішення про це можуть ухвалити вже сьогодні, 1 липня, повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова: "Вважаю, що це стане дійсно історичною подією для України. Визнання унікальності та ідентичності українського елементу нематеріальної культурної спадщини, і, одночасно – визнання його універсальної цінності і значення для світової культури". Рішення мали ухвалити у 2023 році, але процедуру прискорили через війну.

Борщ – наш! Український борщ внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони.

В Україні стартувала нова економічна стратегія уряду "єРобота": відсьогодні на порталі "Дія" можна подати заявку на отримання гранту на власний бізнес чи навчання.

Приємна новина для наших вчителів. Рада повернула освітянам відпустку повної тривалості – до 56 календарних днів. На час воєнного стану відпустка була обмежена 24 днями.

А ще в Україні запустять виробництво військової форми для жінок "Arm Women Now". Це проєкт депутатки Київради Ірини Никорак. Відшивати форму для захисниць будуть на українських підприємствах. Кошти для відшиву збирають, організовуючи благодійні аукціони.

Київ і область

Посилення блокпостів у Києві пов'язане з загрозою з боку білоруських диверсантів. Про це повідомив пресофіцер Нацгвардії України Володимир Черняк. "Наразі існує загроза діяльності ДРГ, однак вона нікуди не зникала і пильність з боку гвардійців ніколи не зменшувалася, адже не секрет, що столиця – це найважливіший стратегічний центр прийняття рішень", – сказав він. За словами Черняка, столичні блокпости пройшли через тривалу процедуру оптимізації, зокрема було зменшено їх кількість у місті та збільшено на в'їздах та виїздах. Це дозволяє повністю контролювати ситуацію в Києві у поєднанні з комендантською годиною.

СБУ знешкодила агентурну групу ГРУ рф, яка збирала розвіддані щодо оборони Києва. В результаті оперативних дій затримано 4 російських агентів. Вони розвідували позиції ЗСУ, геолокації стратегічних об'єктів, а також закликали українців підтримати окупантів.

Чернігівщина

Учора, 30 червня 2022 року, ввечері близько 23 години повідомлено про обстріл Семенівської громади на Чернігівщині, – повідомило ОК "Північ". Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

 Донеччина і Луганщина

"Ситуація на Донбасі залишається найбільш жорсткою, надзвичайно тяжкою. Вогнева перевага окупантів досі відчувається. Вони дістали вже просто все зі своїх запасів, щоб бити по нас, по Луганщині, по Донеччині. Я вдячний кожному і кожній, хто захищає нас у таких умовах", – сказав Володимир Зеленський у новому зверненні.

На Лисичанському напрямку армія рф обстрілює українські позиції, продовжує спроби взяти під контроль дорогу Бахмут – Лисичанськ, однак успіху не має. Водночас вона активізувала бойові дії на Краматорському напрямку.

Окупанти ведуть штурм Лисичанського нафтопереробного заводу, утримують північно-західну та південно-східну частини заводу. Наступ противника у напрямку Лоскутівка – Лисичанський желатиновий завод українські воїни зупинили та змусили відійти, – інформує Сергій Гайдай, Луганська ОДА.

У Маріуполі знайшли ще одну братську могилу: з кінця лютого там поховали понад 100 людей. Її виявили під завалами у Лівобережному районі — на вулиці Київській. Окупанти поруч розбирають завали, але здійснювати перепоховання не збираються.

Харківщина

війна в Україні день 128

Харківський психолог Петро Полященко разом із лабрадором Радою проводять сеанси каністерапії для дітей. Днями вони відвідали село Яковлівка під Харковом, яке у березні бомбардувала російська армія. "Спілкування з собакою, спілкування між собою, це все дає позитивні емоції. Це показує, що під час війни є місце добру, спілкуванню, емоціям, радості, що є місце для дружби та любові", — говорить Петро.

На Харківщині ЗСУ не здали жодного метра нашої території, яка була відвойована під час контрнаступу у травні. Про це в інтерв'ю "РБК України" повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Наші Збройні сили зосереджені на тому, щоб утримувати свої позиції та завдавати максимальної поразки ворогові.

"Ворог також сконцентрувався на обороні своїх власних позицій та постійно намагається прорвати наші оборонні рубежі. Проте агресор зазнає втрат, успіхів не має і відступає раніше зайняті ним позиції. Так відбувається у нас фактично щодня. Ми не маємо спокійних днів. На всіх лініях зіткнення ми ведемо активні бойові дії. Це на північному, північно-східному напрямку, а також на Ізюмському напрямі".

Загалом Харків та Харківська область протягом тижня понад 40 (!) разів зазнали ракетних, авіаційних, артилерійських, мінометних обстрілів з боку російської федерації. Такі цифри навів Кирило Тимошенко, заступник Керівника Офісу Президента України.

Із будівлі Харківської міськради демонтують радянську символіку. Замість герба радянської України на будівлі буде герб Харкова. Справа хороша, але виникає логічне питання – а чого радянський герб там і досі висів?

 Сумщина

Ніч на 1 липня минула спокійно. Але ранок знову розпочався з ворожого обстрілу: росіяни о сьомій ранку гатили по Есманьській громаді – 17 мінометних прильотів. Жертв та руйнувань, на щастя, немає.

Станом на 13:30 у Білопільській громаді було близько 50 влучань із САУ, імовірно калібром 122 мм зі сторони росії. Жертв та руйнувань попередньо немає. Вирви від влучань – близько метра в діаметрі, глибиною – приблизно пів метра.

Полтавщина

Станом на 9:00 1 липня на місці проведення аварійно-рятувальних робіт на території ТЦ "Амстор" виявлено ще 6 фрагментів тіл. З початку робіт виявлено 28 фрагментів тіл. Всього внаслідок ракетного удару загинуло 19 осіб, 62 особи постраждало, з яких 26 осіб госпіталізовано, – повідомили у ДСНС.

Дніпропетровщина 

війна в Україні день 128

Вчора окупанти стріляли по Зеленодольську та Великій Костромці. У населених пунктах зруйновано складське приміщення, понад півтора десятка одиниць сільськогосподарської техніки, нежитлову будівлю у дачному товаристві. Крім цього, пошкоджено три будинки, серед яких приміщення сільського клубу, та лінія електропередач, – повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук. На щастя, без постраждалих.

30 червня до Кривого Рогу з Херсонщини евакуювали ще 23 людей. Це жителі окупованих армією рф сіл Високопілля, Ольгине й Архангельське. Зараз у місті понад 65 тисяч переселенців, – повідомив голова військової адміністрації Олександр Вілкул.

Вночі російські війська з РСЗВ поцілили по Нікопольському району Дніпропетровщини — попередньо, ніхто не травмувався.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну на Дніпропетровщині виявили та знищили 3657 боєприпасів військ рф. З початку тижня піротехніки здійснили понад 10 виїздів, виявлено та знищено 39 одиниць вибухонебезпечних предметів.

Запоріжжя

Рашисти запускають потяг із Мелітополя до Криму, щоб перевозити озброєння, прикриваючись "живим щитом", – говорить мер Мелітополя Федоров. Так загарбники хочуть уберегти себе від диверсій партизанського руху.

Втім, поки що запуск поїздів із Криму до Херсона та Мелітополя, запланований на 1 липня, переноситься "з міркувань безпеки". Про це заявив "голова Криму" аксьонов. За його словами, причиною перенесення стало те, що "роботи щодо забезпечення безпеки на залізничній лінії Джанкой – Мелітополь, Джанкой – Херсон не завершено до кінця".

Мер Мелітополя Іван Федоров повідомляє, що навчальні заклади міста, що знаходиться під контролем рф, перереєстровані в Запоріжжі. "Всі випускники мелітопольських шкіл, університетів, коледжів, училищ та інших навчальних закладів отримають документи щодо освіти українського зразка", – повідомляє мер.

Протягом минулої доби на Запорізькому напрямку ворог здійснив 33 обстріли позицій наших захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районах населених пунктів Гуляйполе, Мала Токмачка

Надійшло 39 повідомлень про руйнування об'єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів російськими окупаційними військами.

 Херсонщина

У Херсонській області в межах Білозерської громади українські авіатори завдали парного вертолітного удару по скупченню живої сили та військової техніки ворога, – передає ОК "Південь".

Також нашими ракетно-артилерійськими підрозділами під час виконання вогневих завдань ліквідовано 35 окупантів, 2 модернізовані танки Т-72Б3 та ще 4 одиниці іншої броньованої техніки.

На Херсонщині почалися жнива. Через постійні обстріли військами рф, аграрії ризикують життям, працюючи в полях. Загалом з початку повномасштабного вторгнення російських військ в області припинили роботу 60% агропідприємств.

Жителі Високопілля вийшли з-під обстрілів разом з дітьми і тваринками. Це селище знаходиться у межах бойових дій. росія має зникнути! Херсон буде звільнено! 

За даними ГУР, на Херсонщині організувалася група російських військових-втікачів віком від 18 до 20 років – в російському однострої, без знаків розрізнення та зі зброєю. Просять їжу та воду у місцевого населення. Один з них, ймовірно, поранений. Намагаються дістатися Криму через Арабатську стрілку, бо цей маршрут вважається безпечним та добре "відпрацьованим", – коментують у розвідці. Головна причина втечі – великі втрати окупантів через точні удари української артилерії.

Новогригорівка після російського обстрілу 

росія вбиває цивільних. Сьогодні російські війська обстріляли два десятка населених пунктів на Херсонщині. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ. Йдеться про населені пункти Посад-Покровське, Степова Долина, Таврійське, Прибузьке, Олександрівка, Мирне, Шевченкове, Новогригорівка, Широке, Партизанське, Благодатне, Первомайське, Кобзарці, Червоний Яр, Кавказ, Степове, Калинівка, Велике Артакове, Добрянка, Потьомкіне та Миколаївка. 

Також окупанти завдали авіаційного удару по селу Дивізія.

Росіяни хочуть приєднати вітроелектростанції на Херсонщині до Криму, — повідомляє УВЕА. Українські фахівці не виходять на роботу, щоби блокувати таку можливість. В УВЕА додали, що 85% вітряної генерації України перебувають на окупованій території або зупинилися з міркувань безпеки.

Миколаївщина 

Кількість жертв унаслідок російського ракетного удару по житловому будинку в Миколаєві зросла до восьми — під завалами знайшли тіло чоловіка. Рятувальники продовжують розбирати завали, — зазначили у ДСНС.

Вранці ворог обстріляв й Миколаївську область, у місті прозвучали щонайменше десять вибухів, – повідомили кореспонденти Суспільного.

Сьогодні на Миколаївщину прилетіло 12 ракет. Частину збила ППО. Про це повідомив Віталій Кім.

Одещина

Жахлива ніч на Одещині. Близько 01:00 під ракетний обстріл потрапило курортне селище Сергіївка. Ракетний удар завдано літаками стратегічної авіації з напрямку Чорного моря. Одна ракета влучила в 9-поверховий житловий будинок, друга – в базу відпочинку. В багатоквартирному будинку повністю зруйновано один під'їзд у 9 поверхів.

війна в Україні день 128

Станом на 08:39 загинуло 16 осіб, з них 3 дітей. Госпіталізували 31 особу. Підрозділами ДСНС з-під завалів врятовано 7 осіб (з них 3 дитини). Роботи тривають.

війна в Україні день 128 руйнування

У внаслідок другого ракетного удару сталася часткова руйнація триповерхової та чотириповерхової будівлі бази відпочинку, внаслідок чого загинули 2 особи (з них 1 дитина) та постраждала 1 особа.  Роботи на місцях ракетних ударів продовжуються.

8:30 – "Третя ракета, випущена по Одесі, потрапила до другої бази відпочинку.  Подробиці – скоро", – заявив речник Одеської ОВА Братчук.

15:30 – кількість жертв ракетного удару по Білгород-Дністровському району Одещини сягнула 20 людей. Рятувальники продовжують рятувально-пошукову операцію. Також влада оголосила, що 2 липня по всій області буде день жалоби за загиблими. 

Удар по цивільних об'єктах в Одеській області було здійснено ракетами Х-22. росіяни відплатять за цей та інші dj'yyb злочини сповна!

Крилатою ракетою Х-22, випущеною 27 червня з бомбардувальника Ту-22М3, було поранено 8 людей, зокрема, 1 дитину. Це село Маяки, Одеська область. На світлині — дівчинка перед зруйнованим житлом, яке "денацифікували" російські фашисти.

Тим часом кількість жертв вчорашнього ракетного удару по Одеській області збільшилась до 21 людини. Серед загиблих – 12-річний хлопчик.

Унаслідок обстрілу Сергіївки в ніч проти 1 липня окупанти пошкодили одну з будівель дитячого реабілітаційного центру, що належить Молдові. Про це повідомила міністерка охорони здоров'я Молдови Алла Немеренко. Внаслідок обстрілу п'ятеро людей, які перебували у центрі, отримали поранення. Одна людина загинула. "Це був відремонтований центр, із добрими умовами. Ми готувалися відкрити його після пандемії, але настала війна. А ці мирні люди, вони робили відпочинок дітей кращим, самовіддано і з любов'ю займалися їхньою реабілітацією", – розповіла глава молдовського МОЗ.

Окупанти вдарили по Зміїному фосфорними бомбами. росія вкотре продемонструвала, що не вміє дотримуватися власних заяв, адже сталося це після того, як російські війська нібито в якості "жесту доброї волі" відійшли зі Зміїного. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Що бомбили росіяни на пустому острові – загадка. Можливо, добивали своїх.

Захід України

війна в Україні день 128

В Івано-Франківську провели Регіональний Український Жіночий Конгрес. Захід відбувся на території інноваційного центру "Промприлад. Реновація". Цього року до зустрічі долучилися жінки з усієї України. Через відеозв'язок у дискусію вступали й спікери з-за кордону.

1
567

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: