fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:02 27 Чер 2022

Хроніка подій: 124 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 27 червня і вже 124 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

За чотири місяці боротьби українці довели світу свою хоробрість та єдність. А путінська орда продовжує воювати з позиції страху – обстрілюючи житлові будинки та дитсадки, прикриваючись пропагандою про "ураження військових цілей". 

Перехоплені Службою безпеки розмови російських солдатів і секретні методички фсб свідчать про реальний стан справ – "еліта" окупантів продовжує гинути в Україні, а ті, хто вижив, шукають способи утекти чи пиячать від страху. російській пропаганді усе важче намалювати з них образ "героїчних асвабадітєлєй".

Головне зі зведення Генштабу станом на ранок 27 червня:

  • Армія рф провела безуспішний штурм у районі Дементіївки та Питомника Харківської області.
  • Ворог наступає у напрямку Мазанівки Донецької області. Бій продовжується.
  • Продовжуються бої та в районі Вовчоярівки. Поблизу Верхньокам'янки Сили оборони завдали ворогові значних втрат і змусили відійти.
  • Наші воїни виявили та знешкодили ДРГ поблизу Спірного та Яковлівки, а також відбили штурм у напрямку Клинового.
  • Ворожий наступ у районах Берестове та Вершина зупинено. Поблизу Мар'їнки спроби ворога піти вперед успіху не мали.

На Луганщині в Зимогір'ї та Алчевську палають склади боєприпасів рашистів. До найближчих наших позицій – близько 50 км. Зброя від союзників – в дії!

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

війна в україні день 124

За весь час війни наші захисники знищили 35 000 рашистів! Рахунок довели до рівного! Далі – більше!

Ми не зупинимося, говорять наші захисники, поки не знищимо всі Z-війська до останнього й не звільнимо свої території. І нехай потім не кажуть, що їх не попереджали: на українській землі, яку вони так прагнули захопити, для окупантів є квиток лише в один кінець. 

Центр стратегічних комунікацій отримав результати опитування Київського міжнародного інституту соціології. Головні цифри:

  • Для 94% українців важливо, щоб Україна стала справжньою демократією.
  • 90% українців хотіли б бачити Україну в ЄС до 2030 року. Перед війною таких було 58%.
  • 96% українців довіряють ЗСУ, а 78% розповіли, що жертвували гроші на ЗСУ.
  • 78% – почали більше говорити українською.

ЗСУ знову вдарили по позиціях росіян на Зміїному. Знищено зенітний ракетний комплекс ворога. Про це повідомила речниця оперативного командування "Південь" Наталя Гуменюк. Цієї ночі ЗСУ здійснили понад 10 влучних уражень по острову. Ми дорозвідуємо ситуацію, але вже зараз підтверджено – уражений ще один зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцир-С1". За словами Гуменюк, у Чорному морі зараз шторм, проте окупанти залишили на чергуванні два кораблі, що несуть на собі 16 крилатих ракет.

Зеленський виступив на G7. Каже, війна має завершитись до зими, попросив системи ППО та посилення санкцій проти рф. Подякував за оборонну та фінансову допомогу. Також Володимир Зеленський висловив сподівання, що Державний департамент США підтримає рішення щодо визнання рф державою-спонсором тероризму. Крім того, президент запропонував створити дієвий глобальний механізм конфіскації заморожених або арештованих російських активів, що має стати одним з найбільших інструментів стримування інших потенційних агресорів від нападу на сусідів.

 Шлях до ЄС

Україну не позбавлять статусу кандидата в члени ЄС у разі невиконання умов Єврокомісії. Про це заявила Ольга Стефанішина, віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Рішення Євроради, що було ухвалене 23 червня, відмінне від тієї рекомендації, яку надала Єврокомісія. Статус кандидата Україна отримала безумовно.

Що стосується семи умов, то рішення передбачає, що Єврокомісія в кінці року зробить оцінку їхнього виконання. Від цього визначатимуться подальші етапи, пов'язані із членством. Виконання умов дозволить почати перемовини про вступ у ЄС. Про можливість відкликання статусу кандидата в разі невиконання певних умов, віцепрем'єрка сказала: "Ні. Україна отримала статус кандидата і крапка".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

війна в україні день 124

За даними CNN, США планують придбати для України зенітно-ракетні комплекси NASAMS. ЗРК виробляються американсько-норвезьким концерном і перебувають на озброєнні у 12 країнах світу.

Київську область з офіційним візитом відвідав сенатор, голова Республіканського крила Комітету з міжнародних відносин Сенату США Джим Ріш. Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба. Ріш побував у Гостомелі та Ірпені, де на власні очі побачив руйнування населених пунктів та наслідки злочинів російської армії. Також делегація побувала у міжнародному аеропорту "Антонов", де російські військові зруйнували український літак "Мрія".

​Президентка Молдови Мая Санду прибула до Києва з офіційним візитом — протягом дня Санду відвідала Бородянку, Бучу та Ірпінь.

Від ЄС Україна отримає спорядження, яке захищає від хімічних і ядерних загроз. Європейська комісія відгукнулася на запит українського уряду й передасть:

  • 300 000 спеціалізованих захисних костюмів
  • 5 600 літрів дезактивуючих речовин
  • 850 одиниць обладнання для операцій з дезактивації.

А Велика Британія виділить Україні до 10 мільйонів фунтів стерлінгів на ремонт залізниці, щоб розблокувати експорт зерна, а також ініціює тестування зерна, яке продає рф, щоб визначити, чи не вивезли його з України.

Компанія Baykar безкоштовно надасть Україні три байрактари! Йдеться про ті байрактари, на які збирав гроші народ України.

Новини від партнерів

Спроба залагодити конфлікт між Україною та росією зараз дасть путіну дозвіл на постійне маніпулювання як суверенними країнами, так і міжнародними ринками. Про це в ході зустрічі із президентом Франції Емманюелем Макроном заявив прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон. Лідери погодилися, що зараз – "критичний момент для перебігу конфлікту в Україні", і є можливість змінити хід війни.

Литва планує накласти вето на рішення Єврокомісії дозволити необмежений транзит російських товарів через ЄС. Вільна і вольова країна!

Нова стратегічна концепція НАТО вперше буде включати захист "суверенітету і територіальної цілісності" країн-союзників як основну місію організації, повідомляє газета Pais з посиланням на проєкт документа, який, як очікується, буде затверджений на саміті альянсу в Мадриді 28-30 червня.

НАТО не будуть розблоковувати Чорне море своїми кораблями, оскільки це може загострити конфлікт з росією. Заступник генсека НАТО Мірча Джоане розповів, що Альянс розглядає інші варіанти. Наприклад, організувати коридор у морі разом з росією. Бо країна-окупант — "гравець на цій сцені". На думку Джоане, це дуже складний варіант. Ймовірно в організації безпечного коридору допомагатиме Туреччина.

Про що домовилися лідери країн G7 на саміті у Німеччині, розповів керівник Офісу президента України Андрій Єрмак:

  • Країни "Великої сімки" розширять санкції, щоби ще більше обмежити доступ рф до ключових промислових ресурсів, послуг і технологій.
  • Також під прицілом – російські ланцюги постачання оборонного сектору.
  • Гроші від підвищення мита на російський експорт передадуть Україні.
  • Країни G7 готові обмежити доходи росії, в тому числі від золота. 
  • Будуть запроваджені санкції проти осіб, відповідальних за порушення прав людини та за крадіжку українського зерна.
  • G7 візьме на себе зобов'язання допомогти Україні покрити короткостроковий дефіцит бюджетного фінансування.
  • Лідери візьмуть довгострокові зобов'язання щодо забезпечення безпеки, а також фінансової, гуманітарної, військової та дипломатичної підтримки України.

​​Сьогодні у Варшаві відкриється виставка російської техніки, знищеної ЗСУ. Це перша виставка за межами України російської військової техніки, знищеної або захопленої силами оборони України під час відсічі збройної агресії росії.

Реакція на звірства росіян

Канцлер Австрії Карл Нехаммер прокоментував обстріл російськими військами Києва 26 червня. Нехаммер підкреслив, що фотографії, які австрійцям передали з мерії Києва, перевірено та підтверджено як справжні. "Жорстокі ракетні обстріли мирних жителів нестерпні. Я не розумію, як можна вчиняти такі злочини", – заявив канцлер Австрії.

Той жах, який не може зрозуміти канцлер Німеччини, стався вчора, а сьогодні росія "перевершила сама себе" – на цей раз країна-терористка вдарила по торговельному центру у Кременчуці Полтавської області. Посеред дня, коли там на закупах були сотні людей. Володимир Зеленський опублікував реакцію на те, що сталося у Кремечуці: "Полтава. Кременчук. Окупанти вдарили ракетами по торговому центру, де було понад тисячу цивільних. ТРЦ палає, рятувальники займаються гасінням пожежі, кількість жертв неможливо навіть уявити. Жодної небезпеки для російської армії. Жодної стратегічної цінності. Лише намагання людей жити нормальним життям, що так злить окупантів. росія продовжує виміщати своє безсилля на пересічних громадянах. Сподіватися на адекватність і людяність з її боку марно".

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін також відреагував на ракетну атаку по ТРЦ у Кременчуці: "Ракетний удар по ТРЦ з людьми у Кременчуці – черговий воєнний злочин росіян. Злочин проти людяності. Це неприхований та цинічний акт терору проти мирного населення. росія – держава-терорист", – написав він. 

Ракетний удар по ТЦ у Кременчуці прокоментував і Андрій Єрмак: "Вони говорили, що будуть бити по центрах прийняття рішень. Але навіть найбільш хвороблива уява не здогадалась би, що такими центрами вони вважають торгові. Постраждали мирні люди, понад 1000 цивільних",  – зазначив він.

"Світ притягне кремль до відповідальності за звірства в Україні", – посол США в Україні Бріджит Брінк відреагувала на обстріл торгового центру у Кременчуці.

Що там на росії?

На росії вперше з 1918 року стався дефолт із зовнішнього боргу, – пише агентство Bloomberg і додає, що дефолт "поки носить в основному символічний характер". В ніч на понеділок у росії минув пільговий період з виплати відсотків за облігаціями на суму близько $100 млн, які мали бути сплачені 27 травня. Цей крайній термін (27 червня) формально вважається подією дефолту. Bloomberg зазначає, що перший за понад сто років дефолт став для росії "похмурим маркером стрімкого перетворення країни на економічного, фінансового та політичного вигнанця". Сама ж росія відмовилася визнавати дефолт, заявивши, що у неї є кошти, щоб покрити будь-які рахунки, але немає можливості здійснити оплату.

А що чутно про російських посіпак?

росія вивезла з тимчасово окупованих територій України щонайменше 400 тисяч тонн зерна. На момент окупації там було 1,5 млн тонн зерна. На проросійських ресурсах повідомляють, що в Криму, у Джанкої до середини літа нібито планують побудувати базу для доставки сільгосппродукції з окупованих регіонів України.

Російський брехунець 

війна в україні день 124

росіян наймають за 24 долари знятися на Донбасі у ролі місцевого свідка "звірств клятих укрофашистів". У санкт-петербурзі поширили вакансію актора для зйомок у масовці на окупованих раніше територіях Донецької та Луганської областей. Масовку будуть вивозити в так звані "лнр/днр" – "там будемо знімати", йдеться в оголошенні.

Санкціями по агресору!

Туреччина не приєднуватиметься до санкцій проти росії, навіть попри прохання Заходу, заявив офіційний представник Ердогана Ібрагім Калин. "Ми не можемо цього зробити, тому що це вдарить по нашій економіці насамперед. З іншого боку, у нас є посередницька роль, адже все йде через Туреччину", – розповів він в інтерв'ю телеканалу Haberturk. 

Конкретніше про затверджені лідерами країн G7 нові санкції проти росії:

  • За порушення суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності України понад 500 російських чиновників потраплять під візові обмеження США.
  • Готуються санкції проти приватних військових компаній і російських військових частин, а також "чиновників" так званих адміністрацій в окупованих населених пунктах України.
  • США збирається обмежити доступ до американських товарів і технологій компаніям, які підтримують рф. Також Вашингтон введе санкції проти юросіб і компаній, що допомагають кремлю обходити санкції.
  • Крім того, Мінфін США заборонить ввозити в країну російське золото. Дане обмеження можуть ввести й інші країни "Великої сімки".
  • Також G7 обмежать ланцюжки поставок в оборонному секторі росії. Плануються санкції щодо підприємств, дослідницьких організацій та осіб, пов'язаних з військовим сектором.

Вашингтон збільшить мита на більш ніж 570 категорій російських товарів вартістю близько 2,3 млрд доларів. Лідери G7 будуть домагатися дозволу використовувати доходи, отримані від мит для допомоги Україні та оплати її військових витрат за рахунок росії.

Життя з урахуванням бойових дій 

Платформа YouTube на вимогу Служби безпеки України заблокувала 442 проросійські канали, які сумарно мали понад 15 мільйонів підписників.

За мистецтво та громадянську позицію під час війни український письменник Сергій Жадан отримає Премію миру німецьких книгарів. За словами журі, Жадан піклується про людей, допомагає їм, ризикуючи власним життям. Премія миру німецьких книгарів — це міжнародна премія, яка щорічно присуджуються з нагоди Франкфуртського книжкового ярмарку. Цьогоріч вона становить 25 тис. євро.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України запустило додатковий номер гарячої лінії для жителів тимчасово окупованих територій. У Мінреінтеграції пояснили, що якщо у жителів ТОТ відсутній мобільний зв'язок, але є доступ до інтернету, вони можуть залишити повідомлення або зателефонувати через мобільні застосунки WhatsApp/Telegram/Viber за номером +38(096) 078 84 33 (цілодобово). Громадяни за цим номером можуть отримати інформацію з гуманітарних питань, щодо отримання статусу внутрішньо переміщеної особи, а також інформацію щодо повернення з тимчасово окупованих територій, в тому числі осіб, що були примусово переміщені до росії.

Ахметов подав позов проти росії до Європейського суду з прав людини через руйнування "Азовсталі" та інших його промислових об'єктів. Вимагає відшкодування збитків. З огляду на невідкладність і серйозність ситуації Ахметов попросив надати справі пріоритетний статус. Точну суму позову не називають, але кажуть про мільярди доларів.

Київ і область

війна в україні день 124

Триває розбір завалів у житловому будинку в Києві, куди росіяни влучили ракетою.

Відновлення аеропорту в Гостомелі коштує $1 млрд. Саме така сума потрібна лише для того, щоб відновити сам аеропорт. Сюди не включено витрати на відновлення парку літаків, які постраждали внаслідок окупації Гостомеля російськими військами, – заявив гендиректор ДП "Антонов" Євген Гаврилов.

Мешканці Демидова, що під Києвом, який через напад російських окупантів опинився підтопленим, вранці 27 червня блокували дорогу на столицю. Як розповіла місцева жителька Наталя Биховченко, жителі Демидова вийшли на мітинг, щоб привернути увагу до проблеми підтопленого селища.

У Києві в результаті рейду по нічних клубах під час комендантської години 219 чоловікам було вручено повістки до військкомату. Про це повідомляє Нацполіція Києва.

Черкащина

Деталі вчорашнього ракетного обстрілу Черкащини: загинув залізничник, троє важкопоранених. Загиблий обслуговував залізничні колії й саме перебував на чергуванні. Крім того, ще п'ятеро цивільних отримали серйозні поранення. Троє з них зараз знаходяться у лікарні — медики оцінюють їхній стан як критичний. Також постраждала залізниця та житлові будинки. Джерело: голова ОВА Ігор Табурець.

Донеччина і Луганщина

війна в україні день 124

росіяни обстрілюють Лисичанськ та околиці. Пошкоджено два храми, житлові будинки та об'єкти інфраструктури, – заявив голова Луганської області. Від артобстрілів та авіаударів постраждали Лисичанськ, Вовчоярівка, Лоскутівка та Верхньокам'янка. "У Вовчоярівці точаться бої. росіяни намагалися атакувати в районі Верхньокам'янки, але змушені були відступити", – пише Гайдай.

У Лисичанську постраждали щонайменше п'ять багатоповерхівок, в одній із яких вигоріли одразу 10 квартир. На одній із вулиць знищено одразу шість приватних будинків.

На Донеччині не припиняються артилерійські обстріли околиць Слов'янська, Авдіївки, Мар'їнки, Райгородка, Рай-Олександрівки. Ракетні удари по Миколаївці та Костянтинівці. За добу – одна людина загинула, восьмеро отримали поранення. Область – без газу і частково без води та електрики. 

Під завалами будинків у Лівобережному районі Маріуполя знайдено тіла ще 100 загиблих людей. Проте, за даними української влади, окупанти, які контролюють місто, наразі не планують діставати тіла.

Радник мера Маріуполя Андрющенко повідомляє, що окупанти перекидають військову техніку з Донецької області у бік Запорізької.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай закликав мешканців Лисичанська евакуюватись. Ситуація у місті надважка і, за його словами, існує реальна загроза життю та здоров'ю. З питань евакуації слід звертатись за телефонами: 

  • 050 208 92 23
  • 095 513 80 91
  • 050 986 42 10
  • 066 464 22 83

Сьогодні в Лисичанську російська армія "звільнила" від продуктів останній ринок у місті. На фото – ринок після обстрілу окупантів.

"Армія рф обстріляла з "Ураганів" Лисичанськ, коли люди прийшли набрати привезену воду", – також повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Щонайменше 8 людей загинули, ще понад 20 отримали поранення. Вони просто хотіли набрати води. 

Полтавщина

16:30 – Жахливі новини з Полтавської області. У Кременчуку російські ракети влучили в ТЦ "Амстор", де було близько 1000 цивільних. "Амстор" – звичайний торговий центр, який на 100% не має відношення до військових дій. Є загиблі та постраждалі, – повідомляє мер міста Віталій Малецький. ТЦ палає. росіяни точно не люди!

18:00 – 2 людини загинули, 20 поранених, з них 9 людей у тяжкому стані  — наслідок ракетного удару окупантів по ТРЦ у Кременчуці станом на цю годину. Про це повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко. Триває рятувальна операція.

19:00 – ТЦ "Амстор" повністю згорів. Мер міста Віталій Малецький повідомляє, що поліція Кременчука відкрила мобільний пункт для родичів, які постраждали від обстрілу. Якщо ваші родичі чи знайомі перебували у ТЦ "Амстор" і з ними немає зв'язку, звертайтесь до кременчуцького готелю "Дніпровські зірки".

19:30 – 10 людей загинуло, кілька десятків поранено внаслідок удару по Кременчуку, — заявив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін. Він додав, що жертв буде однозначно більше.

ТРЦ у Кременчуці обстріляли ракетами Х-22, випущеними з бомбардувальників Ту-22 М3, — повідомило Командування Повітряних Сил ЗСУ. Літаки злетіли з аеродрому Шайківка, а пуски здійснювалися з Курської області.

20:40 – по Кременчуку сьогодні випустили дві ракети, – повідомив секретар РНБО Олексій Данилов. Одна з них влучила в ТЦ "Амстор", інша – в міський стадіон.

Харківщина

Вночі окупанти завдавали ударів по Київському району Харкова, окраїнах та Харківському району. Виникли кілька пожеж, горіли автомобілі, господарські споруди, дві кімнати цеху виробництва. Щонайменше одна людина постраждала.

війна в україні день 124

Опівночі російська ракета прилетіла у двір однієї з харківських шкіл. Будівля школи частково зруйнована. На подвір'ї – величезна вирва.

У Чугуївському районі внаслідок обстрілів росіян загинули 21-річна та 57-річна жінки. Ще двоє людей поранено. Снаряди влучили у господарські споруди, пошкоджено вуличний газопровід.

У тимчасово окупованому Куп'янську на Харківщині військові рф викрали чемпіона України з велоспорту BMX та дитячого тренера Олександра Чуба. Відео з ним помітила у проросійських медіа його сестра Олександра. Вона певна, запис робили під примусом.

4 людини загинули та 19 постраждали внаслідок російських ударів по Північній Салтівці у Харкові, – повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов. Дані про кількість постраждалих оновлюються. Окупанти цілили у двори, вулиці – виключно по громадянській інфраструктурі, де лише мирні жителі. Мешканців міста закликають не ігнорувати сигнали тривоги.

21:30 – 5 людей загинули у Харкові, 22 отримали поранення, з них – 5 дітей, – оприлюднює нові дані Олег Синєгубов. "Усі вони – мирні жителі Харкова, які йшли вулицями, гуляли дитячими майданчиками. Стан поранених тяжкий та середній, внаслідок обстрілів жителі отримали вибухові травми, осколкові поранення".

Сумщина

Вчора росіяни випустили понад 150 снарядів та мін по Сумщині. Одна людина загинула, ще одна – в лікарні. Про це повідомив Дмитро Живицький, очільник Сумської ОВА.

За словами Живицького, найбільше постраждала Краснопільська громада – сюди було близько сотні прильотів за день. На території сіл громади пошкоджені приватні господарчі споруди, водонапірна вежа, ферма.

Дніпропетровщина 

війна в україні день 124

У прифронтовій Широківській громаді Криворізького району для місцевих жителів проводять тренінги з домедичної допомоги. Там навчають визначати, що таке критичний стан, накладати турнікети та проводити серцево-легеневу реанімацію.

Запоріжжя

В окупованих містах Запоріжжя рашисти змушують пенсіонерів отримувати російські паспорти. Вони погрожують людям похилого віку тим, що ті взагалі не зможуть існувати без фейкових документів.

Сьогодні о 4:45 ранку рашисти обстріляли Василівку. Зруйновано будинки, пошкоджено комунікації. Наразі відомо про 3 загиблих та мінімум 7 поранених. Число жертв уточнюється.

У Мелітополі окупанти погрожують позбавляти батьківських прав сім'ї, які не бажають відправляти дітей до школи. З 1 вересня навчання може не розпочатися на тимчасово окупованих територіях області через дії рашистів, які захоплюють школи, крім того, батьки не хочуть, щоб їхні діти навчалися за російською програмою.

Херсонщина

війна в україні день 124

Листівка в Херсоні

Обстріли та вибухи було чути протягом доби по всій території Херсонської області. Четвертий місяць багато сіл залишаються без електроенергії, води та газу. Побільшало викрадень мирних жителів, зокрема, чоловіків.

Сьогодні військові росії відпустили з полону голову Станіславської сільської територіальної громади Івана Самойленка, – повідомляє Білозерська селищна рада. Але додому повертаються далеко не всі бранці окупантів…

Військові рф обстріляли селище Нововоронцовка Херсонської області. У селищі не було військових об'єктів ЗСУ. Про це повідомив депутат селищної ради Дмитро Бурлай. "Вперше за 123 дні росіяни вдарили по селищу ракетою. Ракета летіла з лівого берега. Біди наробило багато. На місці, де була нерухомість, наразі вирва понад два метри заввишки. Постраждали приватні будинки довкола. Рівень моралі у військових рф нульовий. На селище, де взагалі немає військових об'єктів, спрямовувати ракети", – пише Дмитро на сторінці у Facebook.

Окупанти в Херсоні відкривають філію підсанкційного російського банку "Промсвязьбанк". Він буде розміщений на місці офісу і кол-центру банку "Райффайзен Банк Аваль" в центрі міста. "Промсвязьбанк" — один із російських банків, до якого застосований максимальний пакет міжнародних санкцій. Банк бере безпосередню участь в фінансуванні російської збройної агресії проти України.  Також він працює в окупованому Криму та "л/днр".

А в місті Олешки окупаційна влада відкрила пункт видачі російських паспортів. Про це розповів Олешковський міський голова Євген Рищук. "На подачу документів прийшло людей 20-30. А от біля Пенсійного фонду, де видають гроші – людей багато. Це переважно люди пенсійного віку", – каже міський голова Олешок. Також, за його словами, є інформація, що підприємців змушують переоформлювати бізнес за законодавством рф. А ось переоформити власну справу можна лише за наявності паспорта громадянина росії. "Такі дії окупаційної влади є тиском на бізнесменів, тому що в іншому випадку їм просто не дадуть працювати", – каже Рищук.

У Генічеському районі військові рф за дві доби затримали близько 50 кримських татар. Деяких затриманих вивозять на територію Криму. Там вони утримуються у СІЗО у Сімферополі, повідомляє Кримськотатарський Ресурсний Центр.

ЗСУ просуваються на півдні та відтісняють російські війська, – повідомляє оперативне командування "Південь". За даними командування, операція триває на відкритій степовій місцевості і складна для того, щоб вести бої. Крім того, українська сторона поки що не має відповідної потужної артилерії, яка була б такою далекобійною, як у ворога. "Для того, щоб нам звітувати про якісь суттєві досягнення, нам потрібно дуже далеко відігнати ворога, щоб він не накривав наші позиції. Тому ще раз звертаюся до всіх чиновників, усіх публічних особистостей: не поспішайте вперед військового командування, дайте військовим зробити свою роботу", – зазначили в командуванні.

Миколаївщина

Зранку – обстріли Березнегуватого, в результаті чого пошкоджено житлові будинки. Близько 04:30 ворог обстріляв Широківську громаду. Зруйнований дитячий садочок та житловий будинок.

Загалом же за минулу добу на Миколаївщині поранення отримали 8 людей.

Одещина

війна в україні день 124

Вночі по Одеській області завдано ракетного удару із застосуванням літаків стратегічної авіації Ту-22М, – повідомляє ОК "Південь". Внаслідок влучання в житловий квартал мирного селища сталося руйнування та загоряння кількох житлових будинків та господарських будівель на орієнтовній площі 500 м2.  Постраждали 6 осіб, серед яких 1 дитина. Від ДСНС було залучено 3 одиниці техніки, 12 фахівців. Пожежу наразі ліквідовано.

UPD: Внаслідок ракетного удару поранення отримали 8 людей, з яких двоє дітей — 3-річні близнюки. В селі зруйновані близько 60 будинків. Чотири — згоріли вщент. 

За одеситами, що купаються, стежитимуть з вишок, – розповів мер Одеси Геннадій Труханов в інтерв'ю польському телеканалу Polsat News. Сьогодні перебування людей на пляжах є небезпечним. Але потік відпочиваючих з кожним днем ​​зростає, а сили Нацполіції, патрульної поліції, муніципальної варти не справляються з такою кількістю людей. "Ми зараз розробляємо проєкт створення безпечних ділянок на пляжах, де будуть встановлені спеціальні захисні сітки. Також плануємо поставити додаткові вежі для спостережень", – сказав Геннадій Труханов.

Захід України

Семирічний франківець передав 5000 гривень на машину для ЗСУ. В Івано-Франківську 7-річний Максим відмовився від купівлі велосипеда і віддав усі подаровані йому гроші для придбання машини на передову.

1
903

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: