fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:05 23 Чер 2022

Хроніка подій: 120 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 23 червня і вже 120 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

​​Сьогодні у Брюсселі розпочинається дводенний саміт лідерів ЄС, на якому, як очікується, Україна має набути статусу кандидата на членство. У тому, що Україна офіційно стане кандидатом, практично немає сумнівів, адже Євросоюз виступає єдиним фронтом і всі 27 лідерів країн мають намір проголосувати "за" надання Україні цього статусу. 

Чекаємо на остаточне рішення лідерів ЄС і продовжуємо слідкувати за ситуацією на фронтах.

22 червня на Донеччині ударні групи штурмовиків Су-25 та бомбардувальників Су-24м завдали декілька авіаударів по ворожих позиціях. На східному напрямку завдано вогневого ураження ротно-тактичній групі противника, також знищено один укріпрайон окупантів.

Українські військові знищили 20 окупантів, військову техніку, 2 склади боєприпасів на Херсонщині.

На острові Зміїному наші військові вразили ще один зенітний ворожий ракетно-гарматний комплекс "Панцир С1", – повідомляє ОК "Південь". 

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 23.06:

війна в Україні бойові втрати ворога

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр наголошує, що під час війни військова інформація свідомо подається із запізненням у часі – таке правило інформування в умовах воєнного стану. Воно обумовлене військовою доцільністю під час проведення операцій та заходами безпеки. Маляр пояснила, що розголошення або спотворення інформації про деталі військової операції до того, як про це заявили офіційні джерела (Міноборони або ЗСУ), – завдає шкоди нашим Збройним Силам та ускладнює виконання поставлених завдань.

Українці, які постраждали від російської агресії, можуть подати онлайн заяву до Європейського суду з прав людини. Про це повідомило Міністерство цифрової трансформації України. Кожен громадянин, який постраждав від російської агресії, може отримати компенсацію від 5 000 до 30 000 євро. 

Перелік ситуацій, які дають право звернутися до ЄСПЛ: загибель родича, зруйноване житло, поранення, незаконне позбавлення волі, катування, зґвалтування чи насильницьке зникнення людини тощо. 

Шлях до ЄС


13:00 – Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку надання Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ до ЄС. Остаточне рішення щодо надання статусу кандидата має ухвалити сьогодні саміт країн ЄС.

21:30 – Єврорада надала Україні та Молдові статус кандидатів в ЄС! Історичне рішення, історичний день!

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

війна в Україні

США мають намір передати Україні собак-роботів Spot, повідомляє Foreign Policy. Роботизований пес використовуватиметься для очищення території України від мін та касетних боєприпасів, що не розірвалися. Зокрема, у Бучі та Ірпені. Це дозволить не наражати на ризик життя людей. Гарна підтримка нашому Патрону!

Конгресмени США внесли законопроект про підготовку українських льотчиків. Він дозволить розпочати навчання українських пілотів та членів екіпажів на літаках F-15, F-16 та інших повітряних суднах.

Німеччина готова надати Україні більше зброї. У пресслужбі німецького уряду опублікували перелік озброєння:

  • 30 самохідних артилерійських установок Gepard;
  • Комплекси ППО IRIS-T SLM;
  • 3 РСЗВ MARS з боєприпасами;
  • Бронетранспортери М113;
  • РЛС виявлення артилерії COBRA;
  • 500 зенітних ракет STINGER та багато іншого.

Виглядає цей список переконливо, сподіваємось, ця партія все ж таки доїде до України якомога швидше.

А попереду ще багато цікавого і, головне, корисного. Посол України в Німеччині Андрій Мельник повідомляє: Україна отримає найновішу ППО з Німеччини, якої ще немає на озброєнні у Бундесверу. Він підкреслив, що дипломатам вдалося домогтися укладання контракту на закупівлю першої такої системи вартістю 178 млн євро з виробником Diehl Defence. Причому за рахунок уряду Німеччини. За даними німецьких ЗМІ, йдеться про постачання ракетної системи середньої дальності IRIS-T SLS. Система може вражати повітряні цілі з відривом до 40 км.  Радіолокаційна станція виявляє цілі в радіусі 250 км.

Американські ракетні комплекси HIMARS уже прибули в Україну, – повідомляє міністр оборони Резніков. Спекотне літо для рашистів в Україні гарантовано.

США можуть сьогодні оголосити про новий пакет допомоги Україні не менш ніж на 500 мільйонів доларів, – повідомляє CNN. Пакет включатиме поставки РСЗВ та артилерійських боєприпасів.

Новини від партнерів

 "Військова розвідка Великої Британії вважає, що темпи наступу росії сповільняться найближчим часом, а російська армія вичерпає свої ресурси", – заявив британський прем'єр-міністр Борис Джонсон в інтерв'ю європейським газетам напередодні саміту G7 в Німеччині. "Такою мірою, в якій українці спроможні розпочати контрнаступ, його слід підтримати. Обладнанням, яке вони вимагають від нас", – додав Джонсон.

Лідери країн "Великої сімки" і НАТО наступного тижня зберуться, щоб виробити нові способи посилення тиску на росію у зв'язку з війною в Україні, підкреслюючи разом з тим свою стурбованість з приводу позиції Китаю. Про плани повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

Для Німеччини важливо дотримуватися курсу на підтримку України, допоки путін не визнає "колосальну помилку", — заявляє канцлер ФРН Шольц.

До речі, посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, шкодує у зв'язку з некоректним порівнянням канцлера Олафа Шольца з "ліверною ковбасою" і особисто просить вибачення перед ним за це. Про це Мельник сказав журналу "Шпігель".

Німеччина оголосила про запуск першої стадії аварійного газового плану, передбаченого у разі екстреної ситуації в галузі енергетики. За словами міністра економіки Роберта Хабека, таке рішення пов'язане зі зниженням на 60% обсягів постачання російського газу через газопровід "Північний потік-1". "З цього моменту газ у Німеччині стає дефіцитним продуктом, – сказав міністр. – Ринок здатний забезпечити заявки на споживання та помірне поповнення резервів, але це не повинно навіювати нам хибне відчуття безпеки". Берлін закликав європейські країни не піддаватися на шантаж росії.

Велика Британія готова допомогти Україні в експорті зерна морем. "Ми готові допомогти Україні з розмінуванням Чорного моря, а також зі страхуванням кораблів, що перевозитимуть зерно, – каже Борис Джонсон, прем'єр країни. – Ми працюємо з європейськими партнерами та Туреччиною, щоб зрозуміти, як ми можемо допомогти".

Не минуло й 10 років… У ПАРЄ впевнені, що МН-17 в 2014 році збили росіяни ракетою "Бук". Також ПАРЄ надали докази того, що росія сфальсифікувала дані радарів та супутників. Тому просять США та НАТО надати всю можливу інформацію, щоб допомогти притягнути винуватців до відповідальності.

"Кожен окупований сантиметр української землі наближає російський терор до наших дверей": президент Литви вважає, що стратегія НАТО повинна змінитися.

А що чутно про російських посіпак?

лукашенко дозволив українцям з прикордоння збирати в Білорусі гриби та ягоди. Для цього видаватимуть тимчасові спрощені перепустки. Такі перепустки видають щорічно, але цього року Білорусь видає їх за власним рішенням — Україна про це не просила. Влада Рівненщини попереджає, що це провокація, і закликає збирати ягоди у рідних лісах.

Російський брехунець 

Маріуполі вже почали будувати житлові райони", – бреше на весь світ віцепрем'єр рф хуснуллін.

"росія не крала ніякого зерна", – вторить йому пєсков.

Санкціями по агресору!

Фінський виробник лакофарбової продукції Tikkurila, що має три виробничі майданчики в росії, вирішив залишити російський ринок, – йдеться в пресрелізі організації.

Американський виробник взуття та одягу NIKE заявив про намір повністю піти з російського ринку, – повідомляє Reuters.

Італія заморозила російських активів на понад 1,7 мільярда євро, – повідомляє Italy24 News.

Чехія вирішила не видавати візи росіянам та білорусам до кінця березня 2023 року.

Велика Британія оголосила про введення нових санкцій проти росії, які включають додаткові заходи щодо технологій та товарів нафтопереробки та інших ключових галузей, а також заборону на експорт та використання в рф фунтів стерлінгів та банкнот країн ЄС.

Життя з урахуванням бойових дій

В Україні дозволили починати навчальний рік не 1 вересня. За повідомленням Верховної Ради під час дії воєнного стану також можуть змінити тривалість навчального року, дату початку і завершення. Також закон №7325 змінив вимоги до максимальної кількості учнів у класі. Крім того, зміняться вимоги до типу, порядку ліквідації закладу у сільській місцевості та укладання строкових трудових договорів з директорами шкіл.

Українські заклади освіти отримають безплатний доступ до програмного забезпечення Zoom Meetings for Education. Такої домовленості Міністерство освіти і науки України досягло з компанією Zoom. Розширений доступ Large Meeting дозволяє учасникам освітнього процесу здійснювати запис зустрічей, а також проводити навчальні заняття для 1000 учасників одночасно. Щоб отримати доступ, заклади освіти мають до 27 червня заповнити форму для з'ясування фактичних потреб в ліцензіях Zoom. Один заклад має подати не більше однієї заявки.

війна в Україні народний байрактар

За добу українці зібрали гроші на два "Байрактари" для ЗСУ! Збір коштів на три безпілотники організував Сергій Притула разом із блогером Ігорем Лаченковим. Організатори поставили амбітну ціль — зібрати 500 мільйонів гривень за тиждень. Але українці лише за добу зібрали гроші на два апарати.

Надвечір стало відомо: українці вже майже зібрали всю потрібну суму на народні байрактари! На рахунках Сергія Притули вже є 450 млн грн з 500 потрібних. Залишилось зовсім трішки, щоб озброєння нашої армії поповнилось 3 потужними пташками. Долучайтеся!

І діаметрально протилежна новина. За даними МВС, найбільше розкрадають гуманітарну допомогу в Києві, Львівській, Харківській та Кіровоградській областях. Найчастіше шахраї привласнюють машини, закуплені для ЗСУ, паливо, медикаменти, бронежилети та харчові продукти. Наразі відкрито 247 кримінальних проваджень із розкрадання гуманітарної допомоги. 29 особам повідомлено про підозру. Мерзотники повинні бути покарані!

Українцям почали надходити повідомлення від "Cyberpolice" із закликом долучатися до Telegram каналу з протидії ворожим ресурсам. Центр протидії дезінформації повідомляє, що розсилка таких SMS-повідомлень є безпечною та справді надходить від Кіберполіції України

У додатку "Дія" будуть доступні документи щодо завершення освіти, – повідомила Ірина Верещук. Такі оновлення допоможуть громадянам, які опинилися на окупованих територіях, скористатися документами для вступу до українських вишів. Також Верещук зазначила, що зараз максимально спрощується вступ до університетів абітурієнтам із територій, що постраждали від війни.

Рішення щодо "Євробачення" остаточне. Попри протест міністра культури та інформполітики Ткаченка, попри протекцію самого Бориса Джонсона, Україні сказали "ні": Євробачення-2023 відбудеться в іншій країні. Європейська спілка телебачення і радіомовлення (EBU) у фінальному рішенні повідомила, що "провести наступний конкурс в Україні неможливо". "В Україні серйозний ризик повітряних нальотів/атак з літаків або атак з використанням безпілотників або ракет, які можуть призвести до значних жертв", – йдеться у рішенні.

"Дія.Бізнес" та "Нова пошта" допоможуть українським підприємцям переїхати в безпечні регіони, – повідомляє "Нова Пошта". Компанія безкоштовно займеться логістикою, або компенсує витрати в межах 10 000 грн. Скористатись допомогою можна лише раз. Для отримання допомоги юридичним особам варто заповнити відповідну форму.

Київ і область

Загалом у Київській області знайшли 1333 убитих росіянами українців. Половину з них убили зі стрілецької зброї. Останню знахідку масового поховання вбитих українців виявили поряд із селом Мироцьке у Бучанському районі. Там було сім людських тіл. Правоохоронці поки не встановили імена ще 213 загиблих. Наразі триває процес зібрання зразків ДНК, пізнання. Щодня ця цифра, за словами начальника поліції Київської області Андрія Небітова, зменшується.

Українці на Майдані Незалежності подякували союзникам за підтримку та надану зброю.

Чернігівщина

війна в Україні, білборд на Чернігівщині

 У Чернігові з'явилася майже сотня білбордів із підтримкою іншим українським містам, які окуповані або потерпають від регулярних обстрілів. Рекламну кампанію ініціювала міська влада.

23 червня мінометним та гранатометним вогнем ворог крив прикордоння Чернігівщини. Зафіксовано 24 мінометних вибухи та понад 40 пострілів із гранатомета.

Донеччина і Луганщина

війна в Україні руйнування

Ранкове зведення від Сергія Гайдая:

  • З вчора Лоскутовка та Рай-Олександрівка окуповані ворогом.
  • Кілька разів обстріляний Лисичанськ. Зафіксовано руйнування в одній зі шкіл міста.
  • Нові руйнування в Новоіванівці – 8 будинків, Гірничому – 8, Золотому – 9.
  • Крім того, вчора російська армія завдала авіаційних ударів по Верхньокаменцю, Сєвєродонецьку та Сиротиному, авіаційно-ракетних ударів – по Гірному.

ЗСУ стримують росіян у Сєвєродонецьку та Сиротиному, відбивають атаки від Золотого та Вовчеярівки. Загалом, ситуація на Луганщині вкрай важка.

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що наразі ЗСУ контролює близько 45% територій Донецької області, де зараз ведуться бойові дії. "Відповідно, 55% – із повними руйнуваннями – перебувають під контролем незаконних збройних формувань, я маю на увазі під контролем окупанта, включаючи напівзруйновані Маріуполь та Волноваху", – сказав Кириленко у коментарі "Радіо Свобода". За його словами, ситуація вздовж усієї лінії фронту також дуже складна.

Що відбувалося за день на сході України, повідомляє Генштаб:

  • На Сіверському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в Старих Вирках, Атинському та Стариковому.
  • З артилерії обстріляв цивільну та військову інфраструктуру в районах населених пунктів Харків, Руська Лозова, Печеніги, Хрестище, Мосьпанове, Старий Салтів, Руські Тишки.
  • На Донецькому напрямку ворог закріплюється на раніше захоплених позиціях в районах Лоскутівки та Рай-Олександрівки.
  • Спробу наступу ворога в напрямку Мар'їнки наші воїни жорстко придушили.
  • Окупанти намагаються встановити контроль над населеним пунктом Гірське, що на Луганщині.

ЗСУ, можливо, доведеться відступити з-під Лисичанська, щоб уникнути оточення, – говорить голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Лисичанськ знаходиться постійно у зоні ворожої артилерії, і там небезпечно. Необхідність відступу виникла після захоплення росією Рай-Олександрівки та Лоскутовки.

Також, за словами Гайдая, українським військовим, можливо, доведеться вийти з Сєвєродонецька. У міській промзоні зруйновано багато захисних споруд. У випадку окупації міста люди, які переховуються в укриттях "Азоту", стануть заручниками росіян. Вихід буде можливий лише через окуповану територію Луганщини.

Харківщина

Голова ХОВА Олег Синєгубов розповів подробиці нічних обстрілів Харківської області:

  • У Харкові вчора близько 23:00 обстріляли Індустріальний район, горіли складські приміщення. Попередньо ніхто не постраждав.
  • Вночі окупанти знову обстріляли Дергачі, частково зруйновано офісну будівлю.
  • Вночі росіяни обстріляли смт Печеніги, пошкоджено приватне підприємство, сталася пожежа.

Обстріл продовжився і вранці. Зруйновано приватні будинки. За попередніми даними, 7 поранених цивільних, з них 2 дитини, інформація оновлюється.

На Харківському напрямку російські окупанти намагаються не допустити виходу ЗСУ в тил російського угрупування, що діє на Слов'янському напрямку. Противник вів повітряну розвідку в районах населених пунктів Байрак та Рубіжне.

У районі Ізюма ворог намагається відновити наступ у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов'янськ.

Сумщина

22 червня ввечері на території Охтирського району на російській міні підірвалася автівка поліцейських, які патрулювали територію. Двоє співробітників було поранено. Під час роботи на місці події вибухотехніків та слідчих пролунав другий вибух. Внаслідок цього поранені ще п'ятеро. Одна людина загинула на місці. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Сьогодні окупанти вдарили по Сумщині запалювальними снарядами. Ворог використав запалювальні боєприпаси 9М22С з РСЗВ. Обстріл був з російського населеного пункту гордєєвка, – повідомили в ДПСУ. Всього нараховано 30 пострілів, з яких 25 розірвалися в повітрі над одним із населених пунктів Юнаківської громади, ще п'ять – на його околицях. Внаслідок завданого удару пошкоджена цивільна інфраструктура.

Повноцінний наступ на Сумщину та Чернігівщину: чи є ризик? На це питання відповів речник ДПСУ Андрій Демченко: "Росіяни тримають війська та обстрілюють прикордонні райони, щоб не допустити перекидання підрозділів ЗСУ на інші напрямки. Формування ворогом ударного угруповання для відновлення наступу на даний момент не спостерігається", – наголосив він.

Дніпропетровщина

Вночі російські окупанти 6 разів завдали ударів по Криворізькому району. Підступно влучили у житлові квартали. В Апостолові поранено двох людей. Їх госпіталізували. Є руйнування житла. Місто частково без світла та води. "На вулицях та у дворах після обстрілу залишилися касетні боєприпаси. Рятувальники забрали людей у ​​безпечні місця. Наразі працюють піротехніки. Наразі вже виявлено 16 касетних елементів", – повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

"Рятувальники загасили пожежу на нафтобазі в Новомосковському районі, яка сталася через ворожі ракетні удари. Боролися з полум'ям понад 108 годин", – повідомляє Резніченко. Ворожа атака забрала життя 3-х людей, 14 отримали опіки та поранення. 8 із них – у лікарні.

Запоріжжя

війна в Україні

Окупанти вкрали найбільшу в України сонячну електростанцію. Вона знаходиться поблизу міста Токмак Запорізької області. За словами містян, сонячні панелі розбирали, пакували та вивозили протягом тривалого часу. СЕС Тоkmak Solar Energy – це найбільша сонячна електростанція в Україні.  Її площа сягає 96 гектарів.  Потужність станції – 50 МВт.

війна в Україні руйнування

На фото вище – наслідки ворожих обстрілів міста Оріхів. Вчора ворог гатив декілька годин поспіль по цивільній інфраструктурі населеного пункту. Зруйновані житлові будинки, дороги, потрощено лінії електропередач і газопостачання.

Окупанти змінили тактику контролю пересування на Запорізькому напрямку. Колони ворожої техніки залишають Маріуполь та йдуть у напрямку Бердянськ-Пологи. Про це повідомив мер Маріуполя Петро Андрющенко.

Херсонщина

війна в Україні

Окупанти перетворили Інститут НААН в смт Наддніпрянське на нічліжку. Про це повідомляють співробітники Інституту. У кабінетах та лабораторіях рашисти сплять та їдять. А їжу готують на дровах із дерев, вирубаних в інститутському дендропарку. Бібліотеку з колекцією рідкісних видань варвари також пустили на паливо, а де-не-де ще розтяжки встановили. Також на території Інституту зберігається бронетехніка.

З початку російського вторгнення поліція зафіксувала факти незаконного позбавлення волі російськими окупантами 408 мирних жителів Херсонської області. Серед жертв насильницьких зникнень – міські та сільські голови, старости сіл, депутати обласної та місцевих рад, правоохоронці, військові, активісти та священнослужителі. "Як стало відомо слідству, нині звільнено 204 громадян, доля ще 204 викрадених досі невідома. Більшість цих людей відкрито виступали проти російської окупації. Зафіксовані також випадки залякування родичів зниклих. Російські військові та їх поплічники здійснюють такі обтяжливі злочини з метою залякування та тиску на місцеве населення", – йдеться у повідомленні поліції Херсонської області. 

На вулицях Херсона нині процвітає продаж горілки на розлив. Такого не було навіть у 90-ті. Місцеві кажуть, ні окупанти, ні гауляйтери це не зупиняють, бо зацікавлені в маргіналізації Херсонщини. 

Російські військові захопили Херсонську обласну універсальну наукову бібліотеку ім. О. Гончара і тиснуть на колектив. Директор бібліотеки та більшість працівників відмовилися від співпраці з окупаційною владою, – повідомляє перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

Колишнього голову Херсонської ОДА Андрія Путілова звільнили з полону. Про це повідомляє херсонське видання МОСТ. 9 квітня 2022 року окупанти взяли чоловіка в полон. Наразі відомо, що він перебуває на лікуванні в Києві.

На свободі ще один бранець рашистів. Російські військові відпустили з полону проректора Херсонського державного університету Максима Вінника. Чоловіка було викрадено 14 червня.

Миколаївщина

На Миколаївському напрямку ворог розгорнув у визначених районах артилерійські підрозділи. Надалі не виключаються спроби ведення штурмових дій в напрямках Киселівка – Посад-Покровське та Олександрівка – Лупареве з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області, – повідомляє зранку Генштаб.

Миколаїв та Одеську область сьогодні знову атакували російські ракети. По Миколаєву вдарили три крилаті ракети наземного базування з окупованої території Херсонщини. Про це повідомляє ОК "Південь". Влучили у виробничу та соціальну інфраструктуру міста. Одна людина поранена. Подробиці з'ясовуються.

Одещина

Вночі ворог двічі атакував Одеську область, – повідомили в ОК "Південь". Обидві ракети були знищені нашою ППО.

На Одещині більше не викладатимуть російської мови та літератури. Про це заявив директор Департаменту освіти та науки Одеської ОВА Олександр Лончак. Російська мова в школах не зможе існувати в навчальних закладах навіть факультативно. З 1 серпня її заборонять викладати повністю. Щодо самого міста Одеса, то ОВА очікує рішення мера міста Геннадія Труханова в серпні.

Вдень по Одещині рашисти теж вдарили ще двома крилатими ракетами, але їх успішно ліквідували сили протиповітряної оборони.

Вінниччина 

війна в Україні

В українських лісах та угіддях продовжують знаходити вибухонебезпечні предмети, надіслані нам кремлівськими виродками. Так, на Вінниччині лісничі виявили ворожу крилату ракету "Калібр", збиту засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил 21 травня. Бойова частина ракети ціла, а значить "Калібр" був збитий зенітною ракетою на шляху до цілі.

Командування ППО нагадує, що уламки ракет чи інших боєприпасів – надзвичайно небезпечні речі. Бойова частина знайденої ракети становить 400 кілограмів. За їх виявлення одразу треба сповістити органи влади, поліцію чи військових.

Захід України

Троє лауреаток Нобелівської премії миру — Джоді Вільямс, Лейма Гбові, Таваккул Карман відвідали Львів. Вони зустрілися з постраждалими від війни в Україні. Також делегація зустрілася з працівниками "Львівської залізниці" — провідницями, які з перших днів війни їздили евакуаційними потягами і допомагали людям втекти від обстрілів. Послухавши історії українців, Нобелівські лауреатки пообіцяли розповісти світові про війну в Україні, не дозволити забути про українців і зробити все, аби ця війна закінчилась і люди змогли повернутися додому.

Восьмий апеляційний суд Львова 23 червня заборонив діяльність "Прогресивної соціалістичної партії України" (партії Вітренко).

У Львівській області нарахували 180 пам'яток радянського часу. Рада з питань охорони культурної спадщини рекомендує не вносити їх до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Якщо рішення підтримають, громади області зможуть швидко та законно вирішувати долю цих об'єктів.

1
623

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: