fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:55 22 Чер 2022

Хроніка подій: 119 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 22 червня і вже 119 день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Воїни на сході України продовжують завзято нищити російських окупантів з американських гаубиць М777 – "насипають" окупантам сотні снарядів 155-го калібру. Артилеристи кажуть, що працювати на такому озброєнні їм до вподоби, особливо тішить точність вогневого ураження по цілях.

Перевага ЗСУ в процесі надходження на передову західних озброєнь зростатиме, попри кількісну перевагу збройних сил рф, у тому, що стосується артилерії. Про це заявив відставний генерал-лейтенант армії США Марк Хертлінг. За словами Хертлінга, російські війська продовжують втрачати особовий склад та техніку, також відзначається низький моральний дух.

Битву за Донбас колишній військовий порівняв із поєдинком боксерів-важковаговиків, у якому за два місяці боїв поки що не було нокауту. Але такий нокаут безсумнівно станеться тоді, коли російські війська стануть більш виснаженими.

За повідомленням ОК "Південь", за минулу добу окупанти втратили:

  • 49 рашистів,
  • 2 самохідних гаубиці «Мста-С»,
  • 1 тягач,
  • 1 станцію радіоелектронної боротьби,
  • 5 одиниць броньованої та автомобільної техніки,
  • 1 склад боєприпасів.

На острові Зміїний підтверджено ураження:

  • ЗРК "Панцир-С1",
  • радіолокаційної станції,
  • автомобільної техніки.

Повітряні сили ЗСУ знищили за добу два склади росіян, а також ліквідували два безпілотні літальні апарати, авіаційну ракету, 10 бойових броньованих машин.

На Запоріжжі ЗСУ покращили позиції завдяки зброї з Заходу. "Допомога західних партнерів надійшла і досить суттєво покращила позиції наших військ. Ворог уже не почувається так вільно, як раніше, завдаючи великі артилерійські ураження по Оріховому та Комишувасі", – сказав голова Запорізької ОВА Олександр Старух в ефірі телемарафону.

Британська розвідка повідомляє про значний рівень виснаженості рашистів. Згідно з повідомленням, рівень втрат "днр" наближається до 55% від її початкової сили.

війна в Україні

Сьогодні День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни. Його відзначають щорічно 22 червня, у день початку німецько-радянської війни, яка забрала життя кожного п'ятого українця. Запроваджуючи цей День у листопаді 2000 року, українці навіть не уявляли, що майже через 22 роки він перетвориться з історії на щоденну реальність. Пам'ятаємо всіх, помстимося за кожного!

Українська армія продовжує наступати на Херсонщині і має певні успіхи. Про це повідомила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони "Південь" Наталія Гуменюк. За її словами, ЗСУ суттєво просуваються у східному напрямку, проте задля безпеки звільнені населені пункти публічно не називають.  Командування спеціально не оголошує про звільнення населених пунктів, оскільки там треба зміцнитись.

Голова української розвідки Буданов заявив, що Україні добре відома доля та місцеперебування майже всіх українських військовополонених, зокрема і з "Азовсталі". Їх звільнення пройде поетапно. "Сподіваюсь, що у найближчий термін багато хто побачить своїх близьких вже вдома", — сказав він.

Шлях до ЄС

Вступ до Євросоюзу підтримують 87% українців, до НАТО – 76%. Про це свідчать результати свіжого дослідження групи "Рейтинг". У разі проведення референдуму, 87% опитаних підтримали б вступ України до Євросоюзу. При цьому проти були б лише 4% українців.

Також зросла підтримка вступу до НАТО. На референдумі ініціативу підтримали б 76% (у березні вступ до Альянсу підтримували 68%), а проти висловилися б 10% опитаних.

Прискореної процедури щодо вступу України до ЄС не буде, – заявив міністр-делегат із європейських справ при МЗС Франції Клеман Бон в інтерв'ю радіостанції Europe 1. "Завтра чи післязавтра ми надамо Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Це буде початок тривалого переговорного процесу з певними умовами… Жодної прискореної процедури не буде, жодних винятків", – заявив Бон. Він нагадав, що для вступу до ЄС потрібно виконати низку жорстких вимог.

При цьому членство України в ЄС підтримують дві третини європейців. Це найвищий показник за 15 років, – повідомляє Reuters. Зазначається, що більшість країн продемонстрували значно більш позитивне ставлення до членства України в ЄС, ніж пів року тому, особливо у країнах Балтії. Лише кожен десятий респондент продовжує позитивно ставитися до рф – порівняно з кожним третім у 2018 році. Інше опитування показало, що 80% європейців підтримують економічні санкції проти рф та загальну політику безпеки та оборони.

"Хто боїться, той програє", — президент Польщі Анджей Дуда закликав допомагати Україні та підтримати нашу євроінтеграцію. "У цій частині Європи немає нейтральних країн, тут немає змоги залишатися нейтральним: тут маєш бути або зі Сходом, або з Заходом. Якщо українці проливають кров за те, щоб бути з Заходом, то треба їм показати, що країни Заходу тримають для них відкриті двері, що Спільнота від них не закривається і не бачить їх як частину "русского мира", – підкреслив він під час наради польських послів у Варшаві.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

12 самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000 передадуть Україні Німеччина та Нідерланди. "Навчання українських бійців вже завершене", — повідомили в німецькому Міноборони.

Уряд Словенії офіційно підтвердив, що передає Україні 35 бойових машин піхоти М-80А югославського виробництва, та опублікував кадри цієї техніки на залізничних платформах. Повідомляється, що ці бойові машини довелося везти в Україну "в обхід" територією Австрії та Польщі. Причина в тому, що влада Угорщини за прямою вказівкою Орбана вирішила не пропускати своєю територією транзитом озброєння для нашої держави.

Не лише зброя. Нідерланди подарували 144 велосипеди для Чернігівщини. Їх передадуть медикам, освітянам, працівникам критичної інфраструктури. "Поки складно із пасажирськими перевезеннями, ми працюємо над забезпеченням працівників критичної інфраструктури сучасними велосипедами", — зазначив заступник начальника Чернігівської ОВА Дмитро Іванов.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

війна в Україні

Світ з Україною! Разом ми – сила! Мешканці невеличкого містечка Егенвіль, Канада, під час аукціону для збору коштів на підтримку України зібрали майже 90 тисяч канадських доларів, які надійдуть в рамках U24 на підтримку гуманітарних цілей. Також відсьогодні над мерією міста, поряд із канадським, буде майоріти український прапор!

Британія дозволить в'їзд дітям з України без супроводу батьків, – повідомив редактор відділу внутрішньої політики The Times Метт Датан. У Великій Британії змінять візові правила, що дозволить українським дітям та підліткам в'їжджати до країни без супроводу батьків. Зміни передбачатимуть вільний в'їзд до країни дітей та підлітків за умови наявності дозволів від батьків чи опікунів та українського уряду, який уже дозволяє особам віком від 16 років виїжджати без дозволів.

Wizz Air надасть 4500 безкоштовних авіаквитків для українських біженців, котрі прямують до Великої Британії у рамках візової програми британського уряду "Житло для України".

Новини від партнерів

Європа має негайно підготуватися до повного припинення експорту російського газу цієї зими, а уряди мають вжити заходів щодо збереження роботи старіючих атомних електростанцій, — повідомив в інтерв'ю Financial Times голова Міжнародної енергетичної агенції Фатіх Бірол.

Набирає обертів ситуація щодо Литви, яка запровадила блокаду російських вантажів до Калінінграда. Будь-які військові заходи московії проти Литви означатимуть агресію проти блоку НАТО й отримають відповідь з боку США. Про це заявив у своєму виступі речник Держдепартаменту США Нед Прайс.

Мисливець за нацистами тепер візьметься за рашистів. Під час вчорашнього візиту до України Генеральний прокурор США Меррік Гарланд заявив, що у Штатах було створено спеціальну групу експертів, які розслідуватимуть військові злочини рф на території України. Усі експерти мають багатий досвід розслідувань, пов'язаних із військовими злочинами та порушенням прав людини, а очолить її Елі Розенбаум. Розенбаум відомий розслідуваннями, пов'язаними з нацистами, які ховалися після Другої світової на території Сполучених Штатів, – за час своєї діяльності він розкрив більше ста з них. Крім цього, США також надішлють в Україну трьох прокурорів для консультацій українських колег щодо розслідувань воєнних злочинів.

війна в Україні

"російська загарбницька війна проти України": у Раді Європи відкрилася виставка про роботу наших журналістів. Метою цього проєкту є привернення уваги до злочинів рф, скоєних проти українських медіа, а також демонстрація небезпечних умов роботи журналістів в Україні. Світлини показують усю жорстокість російських військових: напади на об'єкти цивільної інфраструктури та мирне населення, катування й вбивства цивільних осіб.

українські страви в японії

А в Японії мережа ресторанів "Монтероза" запускає українське меню. Частина коштів від продажу страв української кухні піде на гуманітарну допомогу Україні. Про це повідомив надзвичайний та повноважний посол України в Японії Сергій Корсунський.

Що відбувається у країнах Балтії:

  • Литва розглядає можливість обмеження транзиту газу до Калінінграда, – пише хорватська газета Advance.
  • Водночас Литва очікує, що росія відключить її від регіональної електромережі у відповідь на обмеження вантажоперевезень до області Калінінграда, – повідомив президент Гітанас Науседа в інтерв'ю агентству Рейтер. Вторгнення російської армії та військової конфронтації у зв'язку з обмеженням транзиту Вільнюс не чекає, – сказав він.
  • росія імітує ракетний удар по Естонії, – повідомляє очільник оборонного відомства країни Кусті Салм. Крім цього, російські гвинтокрили порушили повітряний простір балтійський країн. За останні дні налічили кілька таких випадків. За даними НАТО, вертольоти країни-окупантки тренували атаку.
  • Фінляндія готова воювати з росією у разі нападу, заявив глава Міноборони, – повідомляє Reuters.

Поліція Маямі викуповує зброю в населення, щоб передати Україні. Акція "Guns 4 Ukraine" переслідує одночасно дві цілі — скоротити кількість зброї на вулицях й натомість озброїти українських захисників.

Що там на росії?

На росії знову гаряче! Палає Новошахтинський нафтопереробний завод у Ростовській області. Попередньо займання відбулося після вибуху, який спричинив скинутий з безпілотника заряд. "Мінздрав" попереджає: "Куріння шкодить вашим нафтопереробним заводам!"

А що чутно про російських посіпак?

Білорусь з 22 червня до 1 липня проведе мобілізаційні навчання з військовими комісаріатами Гомельської області, плануються навчальні збори військовозобов'язаних, — повідомило Міноборони Білорусі. "Під час проведення навчання відпрацьовуватимуться питання щодо доукомплектування військових комісаріатів шляхом призову військовозобов'язаних запасу".

війна в Україні

Собака білоруських прикордонників тричі намагався втекти в Польщу. На четвертий вдалось. Восьмирічну бельгійську вівчарку білоруських прикордонників на прізвисько Стів тричі повертали білоруським силовикам, але без успіху: щоразу Стів утікав від них знову. Після четвертої втечі його залишили в Польщі. У собаки виявилися серйозні шкірні захворювання та ознаки недоїдання. Зараз Стів перебуває в притулку: пес уже надто старий, щоб повернутися на службу. Навіть собаки не хочуть служити білоруському фюрерові.

росіяни влаштовують витоки газу в багатоповерхівках ОРДЛО, щоб знайти призовників. Окупанти шукають нові способи мобілізувати чоловіків. Цього разу вони влаштували витік газу в одній із багатоповерхівок у "лнр". Про це СБУ розповів військовополонений з Луганська. Жінки з дітьми евакуюються окремо, а чоловіків забирають у автобуси та мобілізують. На військову службу забирають навіть непридатних із хронічними захворюваннями. Після тижневих "навчань" їх відправляють на території бойових дій.

Підрозділи збройних сил білорусі розміщують дерев'яні муляжі танків у прикордонних з Україною районах для маскування та демонстрації своєї присутності, – повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

Санкціями по агресору!

Сьомий пакет санкцій може містити заборону на експорт російського золота, – повідомляє Reuters. Як сказано у матеріалі видання, на найближчому саміті ЄС, який пройде 23-24 червня у Брюсселі, лідери організації обговорять новий пакет санкцій проти рф. У матеріалі зазначають, що золото є важливим активом російського центрального банку, який через санкції обмежений доступом до деяких своїх закордонних активів.

"Сьомий пакет санкцій ЄС потрібен якнайшвидше. росія має відчути посилення тиску за війну і за свою агресивну антиєвропейську політику. Вчорашні погрози Литві, чергова хвиля енергетичного тиску, чергова порція брехні російських посадовців щодо продовольчої кризи — все це аргументи, щоб погодити сьомий пакет санкцій", – зазначив Володимир Зеленський у новому зверненні.

Уряд Великої Британії введе додаткові санкції проти росії й робитиме це доти, доки москва не піде повністю з території України, – заявила у вівторок глава британського МЗС Ліз Трасс.

Ірландія заморозила активи рф на €1,7 мільярда. Левову частку цієї суми становлять фінансові активи в різних банках та фондах. Також мова йде про арешт приватних літаків, яхт та елітної нерухомості.

Британія відмовила російській делегації у наданні візи для участі в сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Херсонські колаборанти Сальдо та Стрємоусов потрапили під санкції Великобританії. Обмеження також запровадили проти Сергія Черевка і Тетяни Кузьміч.

Життя з урахуванням бойових дій

"Нова Пошта" тестує послугу надсилання посилок за допомогою мобільного додатка через поштомати. Як зазначається у повідомленні компанії, поширеному у вівторок, тестування триватиме у Києві до кінця червня. Коштуватиме послуга на період тестування всього 1 грн. Відправляти можна будь-які посилки вагою до 20 кг, що містять книги, документи, взуття, іграшки, посуд, косметику, одяг, дрібну побутову техніку. Компанія не обмежує кількість відправлень через поштомат за один раз, але є чітке правило – в одну комірку можна покласти лише одне відправлення. Після завершення тестування надсилання з поштомату буде доступне по всій країні. За даними компанії, в Україні працюють 12,5 тис. поштоматів, встановлених на вулицях, у під'їздах, магазинах, на заправках, у ТРЦ тощо.

єРобота – це 16 млрд грн підтримки малого та середнього бізнесу. Таку грантову програму затвердив Кабмін. Хто може розраховувати на підтримку?

  • Будь-який малий бізнес може отримати 250 тис. грн на обладнання, сировину, матеріали, інструменти.
  • Аграрії, фермерські господарства, приватні підприємці, які мають землю у власності чи в оренді понад 250 років. План: видати 3 тисяч грантів на суму 7 млрд грн.
  • Власники садів, виноградників і ягідних полів. Кабмін обіцяє грантову підтримку в розмірі 300 тис. грн – 400 тис. грн на 1 га землі.

В перспективі єРобота буде підтримувати підприємства у сфері перероблення та ІТ.

В Україні зруйновано до 30% інфраструктури через вторгнення росії, – такі цифри наводить міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Личаківський райсуд Львова продовжив арешт Медведчука ще на два місяці – до 9 серпня. Про запобіжний захід клопотав прокурор Офісу генпрокурора. Також слідчий суддя заарештував майно Медведчука. 

Київ і область

Генеральний директор видавництва "Бліц-Інформ" і шеф-редактор журналу "Бізнес" Володимир Чеповий загинув у бою. Національна спілка журналістів України повідомила, що Чеповий пішов на фронт добровольцем ТРО і загинув у перші тижні червня. Його тіло змогли ідентифікувати 21 червня.

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України закликає громадян сьогодні утриматись від перебування у місцях масового скупчення населення. Можливі провокації окупантів під час заходів 22 червня з нагоди Дня вшанування пам'яті жертв війни. Також сьогодні висока ймовірність ракетних обстрілів.

Південний міст у Києві відсьогодні закривають для приватних автівок. Рух Південним мостом дозволений лише для спецтранспорту екстрених та аварійних служб, громадського транспорту, транзитного вантажного транспорту, а також авто зі спеціальними перепустками.

війна в Україні

У центрі столиці відкрили мініскульптурку, присвячену Привидові Києва. Її встановили біля головного входу готелю "City Hotel" за адресою вул. Богдана Хмельницького, 56-а. Скульптура відкрилася у рамках проєкту "Шукай", завдяки якому на фасадах будівель з'являються мініатюрні символи Києва. Прикмета скульптурки: Мене торкнись — перемогу наблизь.

війна в Україні

Ще одна життєствердна новина: у Київському зоопарку показали маленьких червонокнижних совенят, яких вдалося врятувати в умовах "воєнної весни". Їхня історія – це приклад порятунку рідкісного червонокнижного виду. Пара довгохвостих сов загніздилась у Києві в лютому. Через стрес від бойових дій пернаті батьки покинули гніздо та залишили совенят. Співробітники відділу птахів Київського зоопарку стали опікунами сірих пухнастиків на прізвиська Котя і Рибонька.

У столиці працює ешелонована система ППО, яка захищає місто від повітряних атак. Командувач угруповання сил і засобів оборони м. Києва Олександр Павлюк повідомив про це в інтерв'ю Укрінформу. Оскільки росіяни не відмовляються від своїх загарбницьких планів на столицю України, систему ППО постійно вдосконалюють. За словами командувача, нове угруповання російських військ, яке перекинуть на Київщину, можливе в разі успіху окупантів у зоні ООС. Однак реальну загрозу столичному регіону становлять лише ракетні удари ворога.

У Києві не скасовуватимуть комендантську годину, – заявив командувач оборони Києва Олександр Павлюк. Комендантська година, як і раніше, діятиме з 23:00 до 5 ранку.

"Репортери без кордонів" з'ясували обставини загибелі Макса Левіна. Український журналіст і фотограф Макс Левін, а також його друг військовослужбовець Олексій Чернишов були вбиті російським солдатами під Києвом цілком свідомо. Ймовірно, перед убивством їх допитували та катували.

Чернігівщина

війна в Україні

На Чернігівщині з'явився перший віртуальний музей пам'яті війни. На сайті є 3D-зображення зруйнованих і пошкоджених будівель у Чернігові: молодіжного центру, стадіону імені Гагаріна, бібліотеки імені Короленка, художнього музею та інших, а ще приватного сектору передмість Чернігова та багатоповерхівок.

війна в Україні

Чернігівський пес Патрон продовжує завойовувати світ. Український чотирилапий герой отримав нагороду "Золота лапа" від ірландського клубу собаківництва. Щойно її йому доставили, на акаунті знаменитого розмінувальника одразу ж з'явилася світлина нагороди.

Донеччина і Луганщина

У Маріуполі окупанти вирішили зайнятися розмінуванням території заводу "Азовсталь". Під час розмінування пролунав вибух, який чуло пів міста. "Підсумок – мінус два окупанти, що пішли співати разом з Кобзоном", — повідомив Петро Андрющенко.

росія вбиває цивільних. Військові рф завдали удару по пляжу на озері Золота Рибка в місті Часів Яр. "За попередньою інформацією, використали касетні снаряди. Усього внаслідок обстрілу загинула 1 людина, 11 дістали поранень", – інформує очільник Донецької ОВА Павло Кириленко. Серед поранених – 6 дітей.

Головне з ранкового зведення Генштабу:

  • Українські військові відбили штурм у напрямку Вуглегірської ТЕС на Луганщині.
  • Ворог зосереджує наступальні сили на Сєвєродонецьк задля виходу на адміністративний кордон Луганщини.

Окупанти просуваються до Лисичанська з півдня. Імовірно, для захоплення міста знадобляться тривалі бої. Такі висновки робить американський Інститут дослідження війни (ISW). Уточнюється, що цей штурм може бути подібним до "поквартальних боїв" у Маріуполі та Сєвєродонецьку. Атака на Лисичанськ потрібна ворогу, щоб звести нанівець українську перевагу в обороні, яку надає річка Сіверський Донець.

Ситуація з "Азотом" відрізняється від "Азовсталі" – площа "Азота" менша, бомбосховища, на відміну від "Азовсталі", не з'єднані між собою. Там, як і раніше, перебувають мирні жителі. Евакуювати їх зараз небезпечніше, ніж ховатися там, – повідомляє очільник Луганської області Сергій Гайдай.

Слов'янськ зазнав обстрілу, є поранений, – повідомив мер Слов'янська Вадим Лях. Під вогнем був Північний мікрорайон.

ЗСУ зупинили наступ окупантів у напрямку Молодіжного та Катеринівки Донецької області. Про це повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник у ході брифінгу. Також, за його даними, ЗСУ відбили штурм противника за напрямком Миронівка – Семигір'я.

Наразі із Маріуполя волонтерам щодня вдається евакуювати до 120 мирних жителів. "Депортація в росію продовжується. Вони майже зачинили кордони в бік України. У нас є такі так звані "козячі стежки", якими ми сьогодні можемо вивозити місцевих жителів. Дякуючи нашим волонтерам, ми щодня витягуємо 60-120 маріупольців із цього пекла", – повідомив міський голова міста Вадим Бойченко.

Харківщина

В результаті обстрілу Чугуєва вранці 22 червня загинула одна людина, одна отримала поранення. Про це повідомила радниця голови Харківської обласної ради Наталія Попова.

У Золочеві Харківської області через обстріл багатоквартирного будинку загинув мирний мешканець. Під завалами перебувають, ймовірно, ще двоє людей, – заявив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

Також троє поранених у Немишлянському районі Харкова та один поранений у Куп'янському районі області.

Незважаючи на інтенсивність обстрілів, у Харкові не зупинятимуть роботу громадського транспорту, – повідомляє Ігор Терехов. "Поки що передумов зупиняти роботу громадського транспорту немає. Зрозуміло, що треба вносити поправки в режим роботи, оскільки росіяни вдарили по депо. Містяни також можуть спускатися на станцію метро під час обстрілів", – зазначив міський голова.

Внаслідок російського мінометного обстрілу села Пришиб на Харківщині загинули п'ять мирних мешканок. У момент обстрілу вони перебували біля під'їзду будинку.

Сумщина

На території Краснопільської громади 21 червня була атака з дронів-камікадзе. Четверо людей поранено, з них двоє у тяжкому стані в лікарні. Також через мінометні обстріли в громаді пошкоджені будинки, господарські споруди, школа, сільська рада та парк, – повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький.

Вночі та зранку 22 червня армія рф обстріляла з мінометів Есманську та Новослобідську громади, – повідомляє очільник ОВА Живицький.

Російські військові не припиняють тероризувати жителів прикордонної Сумщини: Протягом дня росіяни обстрілювали область з різних видів зброї, всього понад 80 прильотів з артилерії.

  • З 9 до 10 ранку був обстріл Білопільської громади. Вороги обстріляли села Старі Вирки та Атинське. Знову пошкодили приміщення Атинського психоневрологічного інтернату, місцеву ферму, водонапірну башню. Потрощена сільськогосподарська техніка, поранено дві тварини. Серед людей, на щастя, ніхто не постраждав.
  • Опівдні ворог з мінометів обстріляв Глухівську громаду.
  • О 14:30 на Великописарівську громаду з безпілотника росіяни скинули вибуховий пристрій. Одразу за цим відкрили мінометний вогонь.
  • Загинула людина.
  • Близько 15 години ворог відкрив вогонь з мінометів та автоматичної зброї. Били по Хотінській громаді.
  • Після 17 години росіяни відкрили вогонь з реактивної артилерії по території Шалигинської громади. 30 прильотів. 
  • Жертв та руйнувань немає.
  • Майже о 21 на території Охтирського району на ворожій міні підірвалася автівка поліцейських, які патрулювали територію. Двоє поранених.

Дніпропетровщина

Загалом за весь час війни в Дніпропетровській області ворог вчинив 206 воєнних злочинів. Агресор б'є по цивільних об'єктах. Понад 90 населених пунктів регіону мають руйнування. Найбільше постраждали Синельниківський та Криворізький райони.

Запоріжжя

Рашисти застосовують репресії відносно українських працівників захопленої Запорізької АЕС. Про це заявив мер Енергодара. За його словами, працівників забирають прямо зі станції та кидають "на підвал", кажучи, що їх нібито "хтось здав". Таких дій зазнали вже десятки працівників, а ті, хто продовжують працювати на станції, зазнають морального та фізичного тиску. Також мер додає, що безпека атомної станції під загрозою, адже кваліфікованих працівників для роботи АЕС не так багато, і не зрозуміло, хто її далі експлуатуватиме.

Вчора в окупованому Пологівському районі під час самостійної евакуації на ворожій міні підірвалися двоє людей. Внаслідок цього пасажири авто отримали тяжкі поранення.

До тимчасово окупованого Мелітополя прибув залізничний потяг, яким росіяни збираються вивозити крадене українське зерно на територію рф. Про це повідомляє Запорізька ОВА. Крім того, загарбники готуються вивозити награбоване зерно і з інших окупованих міст. Зокрема, для цього розчищають акваторію Бердянського торговельного порту.

Окупанти примушують українських лікарів виписувати фейкові довідки про їхню непридатність до військової служби. Такі випадки зафіксували у тимчасово окупованому місті Токмак Запорізької області. Будь-яка відповідь лікарів на таке "прохання" загрожує їхній безпеці – чи від рук невдоволених російських військових, чи окупаційної "влади". Про це повідомляє Головне управління розвідки.

Херсонщина

Військові рф знову викрали людей. Цього разу вони викрали ексголову Станіславської громади Володимира Желуденка та його заступника Сергія Смутченка. Про це повідомив Сергій Хлань.

Також, за словами радника голови ОВА, у містах ситуація напружена, але у селах – критична. Нічого не змінилося, бо окупанти не дають ні коридорів, ні можливості завести допомогу до окупованих населених пунктів.

В окупований Херсон, де люди не мають грошей, щоб забезпечити себе продуктами, з петербурга окупанти привезли пересувну виставку про Суворова. Окупанти не втрачають надії переконати херсонців в тому, що їхнє коріння – в росії. Але марно. Херсон – це Україна!

Наступ ЗСУ не зупинити: окупанти готуються до вуличних боїв у Херсоні, — повідомляє депутат Хлань.

Готуються до звільнення Херсона і херсонські партизани. Рух опору повідомив про захоплення в полон двох рашистів. Завдяки полоненим партизани тепер знають усе про розташування військових рф на Херсонщині.

Пам'ятаєте колаборанта, аграрного магната і колишнього депутата фракції '"Слуга народу" Олексія Ковальова, який у Херсоні заявив: "росія тут всерйоз і назавжди"? Сьогодні на нього було скоєно замах у Голій Пристані. Про це повідомив колишній позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко. Водночас у Херсонській ОВА стверджують, що ця інформація не відповідає дійсності. Чекаємо на подробиці.

Також на Херсонщині підірвали автомобіль колаборанта Юрія Турульова, який став намісником окупантів у Чорнобаївці. Цей, на жаль, обійшовся легкими пораненнями. 

Начальник ГУР Кирило Буданов підтвердив вибух машини екснардепа, а нині колаборанта Ковальова. "Я можу підтвердити, що було вчинено певну дію.  Автомобіль точно висаджений у повітря. У якому стані перебуває цей колаборант та зрадник, ми з'ясовуємо".

Ввечері в окупованому Скадовську було чути два вибухи. Прилетіло в промислову зону в районі порту. Інформація про руйнування та постраждалих уточнюється. Про це повідомив міський голова Олександр Яковлєв.

Миколаївщина

12:00 – окупанти вдарили по Миколаєву 7 ракетами, – повідомляє Віталій Кім.

Наразі у водах Чорного моря дислокуються п'ять надводних носіїв крилатих ракет та один підводний човен окупантів, – повідомляє керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк. Сумарно 44 ракети типу "Калібр" спрямовані в бік України. І це загрожує не лише південним регіонам. Дальність цих ракет дозволяє вразити майже всю Україну. Тож загроза ракетних ударів залишається. Також напоготові три великих десантних кораблі рф, – коментує Гуменюк.

В результаті сьогоднішнього ракетного обстрілу пошкоджено 5 багатоповерхових будинків. Від уламків та внаслідок вибухової хвилі в будинках вибиті вікна, пошкоджено вхідні двері до під'їзду. Також частково зруйновано 8 приватних будинків, – повідомив мер Миколаєва Олександр Сенкевич. Також виникла пожежа на території приватного підприємства, де зберігалася олія.

Одещина

В Одесі планують відкрити дитячі садки. До середини липня розпочнуть роботу 18 дитячих садків, а у серпні планується запуск усіх дошкільних закладів, що мають сховища. "Для запуску економіки міста та країни працюючим батькам необхідно, щоб наші дитячі садки почали працювати, тому ми перед їх відкриттям займаємось обладнанням сховищ", — пояснив мер міста Труханов.

Ворожу ракету, що летіла сьогодні в один з районів Одещини, вдалося знищити силами ППО, – повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Захід України

арттерапія для дітей-переселенців

У Франківську волонтерка проводить арттерапію для дітей-переселенців. Івано-франківська художниця Оксана організувала майстер-класи з малювання для дітей-переселенців. Такі заняття є безплатними. Художниця працює за методикою інтуїтивного живопису. За її словами, завдяки фарбам діти розкриваються та виплескують свої емоції.

На Закарпатті військова контррозвідка СБУ знешкодила злочинне угруповання, яке організувало канал нелегального переправлення чоловіків призовного віку через держкордон України. За свої "послуги" планували заробляти до 15 тис. доларів з кожного клієнта. Співробітники СБУ затримали організаторів у міжнародному пункті пропуску та за місцем проживання у момент передачі майже 2 млн гривень.

9
97

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: