fbpx
Сьогодні
Що відбувається 14:43 07 Січ 2023

Картина 45-го тижня війни: фейкове "різдвяне перемир'я" від рф

А також про Новий рік з “шахедами”, передачу Україні нової важкої техніки, знищення одним пострілом HIMARS сотень окупантів, головні економічні здобутки 2022 року — у нашій хроніці. Розповідаємо, як змінилася ситуація за перший тиждень 2023 року.

English version here

"Різдвяне перемир'я" від рф

5 січня очільник російської православної церкви патріарх кирил, який відкрито схвалює війну рф проти України, раптом заявив, що закликає до "різдвяного перемир'я", аби "православні люди могли відвідати служби в Різдвяний Святвечір і в день Різдва Христового". Після цього президент рф володимир путін доручив міністру оборони запровадити режим припинення вогню з 12:00 6 січня до 24:00 7 січня "по всій лінії бойового зіткнення сторін". Міноборони рф стверджує, що тимчасовий режим тиші вже почав діяти.

Картина 45-го тижня війни: фейкове

Україна відкинула усі пропозиції про "перемир'я". Як зазначив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, "тимчасове перемир'я" може початися тоді, коли агресор покине територію України. Не підтримали ідею путіна й міжнародні партнери України.

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що оголошенням "різдвяного перемир'я" путін хотів зашкодити репутації України та перехопити ініціативу на полі бою. Він міг прагнути забезпечити 36-годинну паузу для російських військ, щоб дати їм відновити сили та переорієнтуватися для відновлення наступальних операцій на критично важливих ділянках фронту. У ISW зазначають, що така пауза принесла б непропорційну користь російським військам і почала б позбавляти Україну ініціативи.

Південний напрямок

На півдні України триває важка позиційна війна. Міномети, артилерія, танки, авіація та дрони росіян постійно обстрілюють населені пункти Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської областей. Як зазначають у Генштабі, головна мета обстрілів цивільної та критичної інфраструктури – дестабілізація гуманітарної ситуації та примушення місцевого населення до так званої "добровільної евакуації". Також окупанти укріплюють свої позиції та мінують місцевість вздовж лівого берега річки Дніпро.

Ввечері 2 січня стало відомо, що українські військові встановили синьо-жовтий прапор на острові Великий Потьомкінський між лівим та правим берегом Дніпра біля Херсону. Водночас про звільнення острова поки не йдеться. Пізніше пресслужба Сил оборони Таврійського напрямку додала, що зараз усі острови біля Херсону розташовані в "сірій зоні", яку не контролюють ані українські, ані російські війська.

Східний напрямок

На Донбасі продовжують важкі бої. Російські війська досі не полишають спроб взяти Бахмут. Водночас українські сили підходять все ближче до Кремінної на Луганщині. 

Хоча битва за Бахмут все ще триває, за оцінками британської розвідки, період найсильнішого наступу російських сил під Бахмутом вже минув і подальші успіхи рф у цьому районі, принаймні найближчим часом, малоймовірні. За останні 10 днів Україна спрямувала суттєві підкріплення на захист цього сектора і частота атак російських військ, схоже, зменшилася порівняно з піком в середині грудня.

Голова військової адміністрації Донецької області Павло Кириленко заявив, що внаслідок військових дій Бахмут на понад 60% зруйнований.

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що траса Кремінна-Сватове — важлива логістична артерія Луганщини — знаходиться під вогневим контролем українських захисників і тепер логістика окупантів значно ускладнилась. Враховуючи успіхи ЗСУ на цьому напрямку, деокупація Кремінної видається питанням тижнів. Це дозволить ЗСУ контролювати основні дороги на інші великі міста Луганщини — Сєвєродонецьк та Лисичанськ — і  розширить плацдарм для подальшого наступу українських військ у регіоні.

У новорічну ніч, поки рф тероризувала дронами мирне населення Києва, Сили оборони України завдали удар по місцю базування російських військових в окупованій Макіївці Донецької області у будівлі місцевого професійно-технічного училища. Внаслідок цього загинуло 400 та поранено 300 окупантів.

Картина 45-го тижня війни: фейкове

Втрати були такими значними, що повідомити про них довелося навіть міністерству оборони рф (хоча й занизивши їх до близько 90 осіб). Аналітики Інституту вивчення війни наголосили, що російське міністерство оборони намагається перекласти на чиновників так званої "ДНР" та самих мобілізованих провину за ці втрати.

Ситуація на окупованих територіях

Окупанти планують провести нову хвилю мобілізації серед населення окупованих територій півдня України, — повідомляє Центр національного спротиву. У ЦНС зазначили, що на окупованих територіях росіяни забиратимуть до армії всіх, у кого є російський паспорт, оскільки кремль не збирається робити винятків для "нових регіонів".

Також Генштаб повідомляє, що мобілізація триває в окупованому Криму. Військові комісаріати перевіряють списки осіб, які підлягають призову за мобілізацією у 2023 році. 

Крім того, російські загарбники продовжують вчиняти протиправні дії щодо місцевих жителів інших окупованих територій. Так, до мешканців луганського села Половинкине застосували принцип "колективної відповідальності". Їх звинуватили у роботі на Сили оборони України після успішного відпрацювання української артилерії по позиціях ворога. Військові рф взяли в оточення ціле село й репресували відразу 30 його мешканців.

Захист кордонів

Ситуація на кордоні з Білоруссю зберігається стабільною і контрольованою. За повідомленнями Міноборони Білорусі, до країни продовжать прибувати особовий склад, озброєння, військова і спеціальна техніка збройних сил рф. На білоруських полігонах планують заходи бойового злагодження і спільні льотно-тактичні навчання, щоб підвищити рівень бойової підготовки авіаційних підрозділів обох країн.

До білоруського аеродрому в Мачулищах з росії прилетів літак Іл-76 А-50У, призначений для супроводу повітряних і надводних цілей. Минулого разу цей борт прилітав до Білорусі 24 лютого 2022 року.

Картина 45-го тижня війни: фейкове

Хоча маневри росії тривають, жодних підстав говорити про близьку небезпеку вторгнення з півночі, наразі немає. За оцінками Інституту вивчення війни, виснаження як своїх, так і білоруських запасів артилерійських боєприпасів росією, є ще одним показником, що російський наступ з Білорусі в найближчі місяці малоймовірний.

Підконтрольні та звільнені території України

У 2023 році Україна планує посилити фінансування програм з відновлення країни, в першу чергу зруйнованого житла, коштом конфіскованих активів російських банків. На це мають передати 17 млрд грн вилучених коштів, — повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Він зазначив, що у держбюджеті на поточний рік закладено 35,5 млрд грн для Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Це будівництво та ремонт громадських будівель, об'єктів критичної інфраструктури, забезпечення житлом вимушених переселенців. 

Картина 45-го тижня війни: фейкове

Ситуація з критичною інфраструктурою

Дві перші ночі нового року ворог атакував Україну (переважно Київ та Київщину) дронами-камікадзе Shahed-131/136 та ракетами. У ніч на 1 січня захисники українського неба збили 45 "шахедів", з 1 на 2 січня — ще близько 40. І хоча частина з них змогли пошкодити об'єкти критичної інфраструктури, тільки друга масована атака призвела до аварійних відключень світла в столиці. 

Картина 45-го тижня війни: фейкове

Втім завдяки роботі ППО, оперативності енергетиків, та аномально теплій погоді значного загострення ситуації зі світлом вдалося уникнути. Вже 3 січня столиця повернулася до стабілізаційних графіків світла. 

На жаль, менше пощастило Херсонщині. Через ворожі обстріли у новорічну ніч Херсон та навколишні населені пункти залишилися без електроенергії.

Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що хоча теоретично ймовірність повного блекауту існує, на практиці такої небезпеки він зараз не бачить

Важливі події у світі, які впливають на війну в Україні 

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда планує запросити Володимира Зеленського на цьогорічний саміт G7, який відбудеться в Хіросімі 19-21 травня, — повідомляє японське видання Nikkei. Долучитися до зустрічі "Групи семи" президент України має в онлайн-форматі. Японський прем'єр хоче запросити Зеленського, щоби безпосередньо від нього почути про поточну ситуацію в Україні. 

Закупівельні ціни на природний газ у Європі знизилися до найнижчого рівня від початку повномасштабної війни в Україні. На TTF (віртуальний торговий майданчик у Нідерландах) закупівельні ціни на лютий впали на 4,67%, до близько 73 євро, що майже у п'ять разів нижче, ніж станом на серпень 2022 року. Це пов'язують з успішним заповненням сховищ перед холодною порою року й дуже теплою зимою. Для рф, яка була впевнена, що Європа не зможе успішно пройти зиму без її газу, це погані новини. Якщо тенденція буде зберігатися, це може істотно зменшити наповнення бюджету росії, адже значна його частина — надходження від продажу енергоносіїв.

газ

Нас підтримують

Новий рік для України почався й переходом на новий рівень воєнної підтримки від партнерів. Одразу три країни — США, Франція й Німеччина — зголосилися надати нам важку броньовану техніку.

Франція оголосила про передання Україні важких бронетранспортерів AMX-10 RC, які також класифікуються як колісні танки. Вони швидкі, маневрові та мають 105-мм гармату, здатну боротися з ворожою бронетехнікою.

Також Україна отримає бронемашини Bastion

США включили у новий пакет зброї для України вартістю близько 2,8 млрд доларів приблизно 50 бойових машин Bradley. Це добре броньована та озброєна потужною 25-мм гарматою та протитанковими ракетами TOW техніка, яка здатна істотно збільшити наземні бойові можливості ЗСУ

Картина 45-го тижня війни: фейкове

Крім того, США вперше нададуть Україні зенітні ракети Sea Sparrow із радіолокаційним наведенням. Такими ракетами можна стріляти з моря або суші для перехоплення крилатих ракет чи літаків.

Німеччина також планує вивести свою військову підтримку України на новий рівень. Вона має поставити Україні до 40 одиниць бойових машин піхоти Marder. При чому постачання бронетехніки може відбутися швидко, оскільки виробник має ці старі моделі на складах і вони вже відремонтовані.

Крім того, Німеччина поставить Україні додаткову батарею системи протиракетної оборони Patriot, а також додаткові установки Gepard. За даними Spiegel, тривають переговори з двома країнами, які все ще мають запаси установок Gepard і велику кількість 35-міліметрових боєприпасів до них.

Економічні тенденції

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль назвав головні економічні здобутки 2022 року. Ключове досягнення — уряду вдалось зберегли керованість економічними та фінансовими процесами. 2/3 усіх бюджетних коштів — внутрішній ресурс держави. Однак вагомим є і внесок наших міжнародних партнерів, які забезпечили фінансову підтримку України у розмірі 31,2 млрд доларів, з яких 45% — гранти. Також ЄС, Велика Британія, Канада й Австралія скасували для українських експортерів ввізні мита.

За словами прем'єра, скасовано практично всі перевірки бізнесу, переведено на декларативний принцип більшість дозволів та ліцензій, встановлено ставку єдиного податку на рівні 2%. А понад 700 підприємств змогли здійснити релокацію на безпечні території. Також було вдосконалено чинні й запущено нові програми підтримки бізнесу: пільгові кредити "5-7-9%" (72 млрд грн), гранти єРобота (2,2 млрд грн), портфельні гарантії (47 млрд грн).

шмигаль

У рамках "зернової ініціативи" Україні вдалося експортувати 15 млн тонн агропродукції, а через дунайські порти — ще 10 млн тонн. Аби подолати паливну кризу, в 10 разів вдалося наростити імпорт палива.

Рішення

В Україні у співпраці з МОЗ стартував новий благодійний проєкт "Неопалимі". Його мета — забезпечити комплексне безоплатне лікування для військових, добровольців, волонтерів, цивільних та дітей, які отримали опіки та рубці внаслідок військових дій, щоб відновити функціональність уражених частин тіла і повернутись до звичного життя. 

Команда проєкту вже налагодила співпрацю з 12 клініками, де відбуватиметься процес лікування для близько 200 пацієнтів щомісяця. До проєкту залучені професійні спеціалісти та команда волонтерів, використовується новітня лазерна апаратура та якісні медичні препарати. Робота здійснюється за підтримки Міністерства охорони здоров'я України та з допомогою партнерів.

Рекомендації

Новорічні гірлянди на батарейках цього року є не лише прикрасою оселі до свят, а й джерелом світла під час вимкнення електроенергії. Однак через них почастішали й випадки надзвичайних ситуацій. В ДСНС нагадали основні правила щодо їхнього використання:

  • Використовуйте тільки сертифіковані справні прилади. Під час покупки перевірте якість блока живлення, батарейок, з'єднання блока з дротами;
  • Перевірте цілісність та ізоляцію дротів гірлянди. Увімкніть у магазині гірлянду, щоб переконатися у справності всіх ліхтариків;
  • Перевірте, щоб після 1–2 хвилин гірлянда не виділяла різкий горілий/хімічний запах і не нагрівалася;
  • Удома дайте гірлянді час зігрітися після морозу, а потім вмикайте;
  • Намагайтеся не підпускати до ввімкненої гірлянди маленьких дітей і тварин;
  • Якщо ви помітили якусь несправність гірлянди (миготіння лампочок, іскріння, сильне нагрівання проводу), вимкніть її та не користуйтеся. Не лагодьте й не з'єднуйте розірвану гірлянду самостійно, якщо ви не електрик.

Також в нових матеріалах "Рубрики" ми розповідаємо, як на всі 100% підготувати оселю та себе до блекаутів, а також знайти душевну рівновагу під час "темних часів".

1
1463

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: