fbpx
Сьогодні
Що відбувається 21:30 19 Лис 2022

Картина 38-го тижня війни: два масштабні ракетні обстріли України, Резолюція ООН щодо репарацій з рф, вирок у справі MH-17

А також про відновлення Херсонщини, критичну ситуацію на тимчасово окупованих територіях і таємничий Black Box для рф від української розвідки — у нашій хроніці. Розповідаємо, як змінилася ситуація за тиждень з 14 по 18 листопада.

English version here

Херсонський напрямок

Після втечі російських військ з правого берега Дніпра та деокупації українськими військами частини територій Херсонської області та майже всієї Миколаївської, ситуація на півдні України стабілізувалася. Хоча на початку тижня з'явилася не підтверджена інформація, що Сили оборони України висадили десант на Кінбурнській косі (останній окупованій частині Миколаївщини) та зайняли Нову Каховку й Олешки на лівому березі Дніпра, вона не знайшла підтвердження.

Наразі війська рф намагаються утримати тимчасово захоплені території та обладнують оборонні рубежі. Причому російські війська відходять углиб на 15-20 км від раніше облаштованих позицій, щоб убезпечитись від обстрілів ЗСУ. Окупаційна адміністрація покинула прифронтову Нову Каховку. Деякі підрозділи окупантів виїжджають навіть із більш віддалених населених пунктів Скадовського та Генічеського районів Херсонщини в напрямку окупованого Криму. Все це відбувається тому, що реактивна артилерія ЗСУ знаходиться тепер на Дніпрі, може прострілювати територію аж до Криму.

Картина 39-го тижня війни: два масштабні ракетні обстріли України, Резолюція ООН щодо репарацій з рф, вирок у справі MH-17

Донецький напрямок

Українські війська поступово просуваються на Луганщині. В області вже звільнено 12 населених пунктів. Як зазначає голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, просування йде непросто, кожен метр дається дуже важко. Адже у росіян був час підготуватися і завезти велику кількість мобілізованих солдат. Головний напрямок українського удару – район міст Сватове і Кремінна, що дасть змогу перерізати логістику окупантам. Російські ж війська намагаються контратакувати на всій території Донбасу, зокрема в районах населених пунктів Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Авдіївка, Бахмут, Вугледар на Донеччині. Окупанти не припиняють обстрілювати позиції ЗСУ та населені пункти неподалік лінії зіткнення. Окремі підрозділи російських військ вже переміщено з Херсонського напрямку в місто Новоайдар на Луганщині.

Ситуація на окупованих територіях

У великих окупованих містах Донбасу – таких як Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ – склалася критична ситуація для цивільних. Містяни замерзають і змушені опалювати квартири у багатоповерхівках дровами. Наразі окупанти хочуть провести "евакуацію" (фактично депортацію) людей з цих міст. Так звана "евакуація" вглиб росії триває і з тимчасово захопленої рф частини Херсонської області.

В тимчасово окупованому росіянами Маріуполі рівень смертності цивільни зріс приблизно у 4-5 разів у порівнянні з цим показником до 24 лютого. Щотижня там помирає близько 150 людей. Діти практично не народжуються. Місто фактично вимирає.

Щось цікаве відбувається у тимчасово окупованому Криму. "Влада" регіону наказала провести на півострові "фортифікаційні роботи для забезпечення безпеки кримчан". Мабуть, після повернення Україною Херсона вже навіть їм стало зрозуміло, що повернення Криму – це питання часу.

Захист кордонів

На півночі України ситуація без суттєвих змін. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з боку Білорусі по території України, однак загрози повномасштабного вторгнення наразі немає.

На кордоні Волинської, Рівненської, Житомирської областей з Білоруссю триває будівництво залізобетонного паркану з колючим дротом. Це один з елементів інженерних загороджень, які облаштовують для захисту кордону. Також повідомлялося про знищення українськими військовими декількох прикордонних мостів, аби унеможливити швидке просування ворога.

Картина 39-го тижня війни: два масштабні ракетні обстріли України, Резолюція ООН щодо репарацій з рф, вирок у справі MH-17

Підконтрольні та звільнені території України

Триває відновлення життя на звільнених територіях Херсонщини і Миколаївщини, зокрема об'єктів критичної інфраструктури та зв'язку, комунальних установ, бізнесів. Сотні фахівців, тисячі тонн матеріальної допомоги, десятки одиниць техніки зі всієї України наразі прямують туди, аби допомогти регіонам. 

У великі міста вже повернулися Нацполіція, рятувальна служба тощо. "Укрпошта" відкрила перші два відділення, а також розпочала виплату пенсій у звільненому Херсоні. Найбільший приватний поштовий оператор України "Нова пошта" також відкрив два відділення в деокупованому Херсоні та відновив кур'єрську доставку в місті. Повернувся в Херсон мобільний зв'язок, а завдяки сотням терміналів Starlink й інтернет. Обладнуються публічні точки Wi-Fi. Роботи з відновлення водо-, електро- та теплопостачання в місті ще тривають.

"Укрзалізниця" вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії відновила пасажирське залізничне сполучення з Миколаєвом. А 18 листопада з Києва відправився й перший потяг до Херсона.

Тривають роботи з повернення водопостачання у місті Миколаєві. Повністю його зможуть відновити лише після ремонту водогону та електромереж у Херсонській області, це може забрати ще кілька тижнів.

миколаїв

Ситуація з критичною інфраструктурою

Цього тижня рф здійснила найбільшу серію ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури України з початку війни. Агресор випустив близько 100 ракет 15 листопада, 18 ракет – 17 листопада. І хоча велика їх частина була перехоплена силами українського ПРО, багато об'єктів енергетики були уражені, в тому числі й газовидобувної промисловості на сході України.

Ракетні обстріли вивели з ладу майже 50% енергосистеми України. Без світла залишилися близько 10 мільйонів українців. Енергетики розпочали екстрені відключення світла по всій Україні. Антирекорд за обсягом відключень відбувся у Києві – вони становили понад 500 МВт. Як попереджають енергетики, такі масштабні руйнування в майбутньому можуть призвести до відключень електроенергії на кілька днів і «планових включень» у деяких районах лише на кілька годин.

Картина 39-го тижня війни: два масштабні ракетні обстріли України, Резолюція ООН щодо репарацій з рф, вирок у справі MH-17

Дві українські атомні електростанції – Хмельницька (ХАЕС) і Рівненська (РАЕС) – постраждали від масованого обстрілу росіян 15 листопада. Це свідчить про потенційні ризики для ядерної безпеки всієї Європи через тероризм рф.

При цьому кремль нарешті визнав, що ударами по інфраструктурі України намагається схилити Зеленського до переговорів.

Важливі події у світі, які впливають на війну в Україні 

Надважливу Резолюцію 14 листопада прийняла Генеральна Асамблея ООН. В ній міститься заклик до росії відшкодувати збитки, завдані повномасштабною агресією. За неї проголосували 94 країни, ще 73 утрималися. Проти – 14. Держави ООН, які підтримали документ, визнають, що рф має бути притягнута до відповідальності за будь-які порушення міжнародного права в Україні або проти України, і що вона повинна нести правові наслідки всіх своїх міжнародно-протиправних діянь, включно з відшкодуванням шкоди, зокрема будь-якої шкоди, заподіяної такими діяннями. Також вони визнають необхідність створення у співпраці з Україною "міжнародного механізму для відшкодування збитків, втрат або шкоди, що є наслідком міжнародно-протиправних діянь Російської Федерації в Україні або проти України". Таке рішення відкриває реальний шлях до отримання Україною репарацій від рф за заподіяну шкоду через її військову агресію. 

Картина 39-го тижня війни: два масштабні ракетні обстріли України, Резолюція ООН щодо репарацій з рф, вирок у справі MH-17

Ще одне важливе для України міжнародне рішення відбулося 17 листопада. Окружний суд Гааги, що розглядав справу про збиття авіалайнера MH17 у 2014 році, внаслідок якого загинули 298 людей, визнав винними та засудив до довічного ув'язнення російських проксі Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського та Леоніда Харченка. Суд підтвердив, що зенітна ракета, яка збила літак, була запущена з території так званої "ДНР", контрольованої рф. Також винні у збитті літака мають виплатити компенсації рідним загиблих – понад 16 мільйонів євро. Це рішення доводить терористичну сутність маріонеточних режимів, створених рф на Донбасі у 2014 р., а також пряму залученість силовиків рф до цього акту тероризму. Адже комплекс ППО "Бук", з якого було збито "Боїнг", був доставлений на тимчасово окуповані території України безпосередньо з рф.

Картина 39-го тижня війни: два масштабні ракетні обстріли України, Резолюція ООН щодо репарацій з рф, вирок у справі MH-17

15 листопада, під час масштабної ракетної атаки рф на Україну, стало відомо про вибухи в селі Пшеводув Люблінського воєводства в Польщі, які забрали життя двох осіб. Їх спричинили одна або декілька ракет. Хоча розслідування інциденту ще триває, Польща зазначила, що наразі є багато свідчень того, що одна з українських ракет, яка мала збити російську ракету, не влучила в ціль. Система самознищення не спрацювала, і ця ракета, на жаль, й призвела до трагедії.

На місці падіння працює польсько-американська слідча група, до якої вже долучилися й українські фахівці.  У будь-якому випадку міжнародна спільнота не звинувачує Україну в інциденті. Винуватцем трагедії безумовно є рф, адже саме її терористичні ракетні атаки й призвели до неї.

Нас підтримують

16 листопада пройшло сьоме засідання Контактної групи з питань оборони, більш відоме як формат "Рамштайн". Міжнародні партнери оголосили про подальшу військову допомогу Україні. Зокрема, Іспанія пообіцяла надати ще дві системи ПРО Hawk та ракети до них. Німеччина продовжила вкрай потрібні постачання протиповітряних засобів, артилерії та боєприпасів для РСЗВ. Греція оголосила про важливе передання артилерійських снарядів калібру 155 мм. Польща зобов'язалася поставити додаткове артилерійське і протитанкове озброєння, а також засоби протиповітряної оборони малої дальності.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про плани надати Україні 500 млн дол. додаткової військової допомоги. Вона включатиме військове, спостережне та комунікаційне обладнання, паливо та медичні засоби.

Про рекордні пакети військової допомоги оголосили Швеція та Фінляндія – на 287 та 55,6 млн євро відповідно. Відомо, що до шведського пакета ввійдуть системи ПРО, автомобілі підвищеної прохідності, зимове спорядження та засоби захисту, а також намети.

Уряд Хорватії планує передати Україні 14 радянських гелікоптерів Мі-8 різної модифікації, натомість розраховуючи отримати від США більш сучасні Black Hawk.

Також Президент США Джо Байден звернувся до Конгресу з проханням виділити 37,7 мільярда доларів на допомогу Україні як термінову у зв'язку з вичерпуванням уже схвалених витрат у межах тимчасового бюджету. Крім того, американський оборонний сектор розглядає можливість модифікувати безпілотник Gray Eagle, щоб зняти потенційну небезпеку втрати секретних технологій і, таким чином, отримати змогу передати його Україні.

Економічні тенденції

У Стамбулі домовилися про продовження роботи "зернової ініціативи" для експорту продовольства з трьох українських морських портів ще на 120 днів. Україна офіційно звернулася ООН та Туреччини та інших партнерів з пропозицією продовжити угоду щонайменше на рік та долучити два порти у Миколаєві. Продовження угоди насамперед означає стабільність та прибуток для українських аграріїв, а отже економіки України, адже завдяки ініціативі бюджет країни отримує таку необхідну зараз валюту. 

Розпочав роботу проєкт Міністерства економіки "Армія відновлення". В його рамках планується залучати на добровільних засадах до робіт з відновлення інфраструктури країни безробітних. Кількість тільки зареєстрованих таких осіб в Україні становить близько 270 тис. Станом на 15 листопада в Україні до суспільно корисних робіт було залучено 1036 з них в п'яти областях. Участь у суспільно корисних роботах є добровільною. 

Міністерство фінансів очікує надходження близько 4,8 млрд дол. зовнішнього фінансування у листопаді та близько 74  млн дол. у грудні. На жаль, в умовах війни без зовнішньої підтримки Україна не в змозі повною мірою забезпечити виплати держслужбовцям, працівникам держпідприємств, соціально вразливим категоріям населення тощо. Тому допомога міжнародних партнерів України вкрай необхідна для повноцінного функціонування держави.

Рішення для перемоги

Картина 39-го тижня війни: два масштабні ракетні обстріли України, Резолюція ООН щодо репарацій з рф, вирок у справі MH-17

Українська розвідка повідомила про реалізацію таємничого проєкту Black Box спільно з благодійним Фондом "Повернись живим", який допоможе знизити наступальний потенціал Росії. Як зазначив очільник ГУР МО Кирило Буданов, з огляду на секретність, розкрити деталі цієї співпраці неможливо, але її результати точно стануть помітними на полі бою. Наразі волонтери збирають 230 мільйонів гривень.

Українську розробку – біонічну руку стартапу Esper Bionics – визнали одним з найкращих винаходів року за версією журналу Time.  Обмін інформацією між пристроєм та людським мозком йде через нейрокомпʼютерний інтерфейс. Ця технологія однозначно зможе повернути повноцінне життя мільйонам людей по всьому світу, в тому числі й тисячам українців, які втратили кінцівки через агресію рф.

Картина 39-го тижня війни: два масштабні ракетні обстріли України, Резолюція ООН щодо репарацій з рф, вирок у справі MH-17

1
1085

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: