fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:08 03 Лют 2021

Від "поетеси Майдану" до найскандальнішої викладачки України: хто така Більченко з Драгоманова

Аморальна поведінка чи інша думка? Що не так з її висловлюваннями, чи мають право її за це звільнити з університету, і що говорять юристи?

English version here

Все почалося два тижні тому, коли Євгенія Більченко, професорка кафедри культурології, викладачка Національного Педагогічного Університету ім. Драгоманова і поетеса опублікувала на сторінці пост, у якому висловлювала своє ставлення до загальної політичної ситуації в країні:

"Пора і мені висловитися на наболілу тему закону про мову від 16.01. Я побоююся, що моя думка здасться занадто категоричною, але… Рідні мої, а при чому тут конкретно цей непристойний закон? Гниють економіка, регіональна і зовнішня політика, культура та освіта, медицина… у квартирах холодно, в кишенях порожньо, тарифи хоч греблю гати, учні плутають Мілан з Нью-Йорком (причому, Нью-Йорк це країна!), вуличні етнорадікали керують урядом, зовнішні глобалістичні сили керують вуличними радикалами".

"Процвітає людиноненависницька ідеологія. Ксенофобія по відношенню до власного населення досягла військового і цивільного апогею. Націоналістична цензура опанувала не тільки медіа, а й науку. Цивілізаційна пам'ять знищується на всіх рівнях…", пише вона.

БЖ. О русском языке без банальностиПора и мне высказаться на наболевшую тему закона о языке от 16.01. Я опасаюсь, что…

Posted by Евгения Бильченко on Monday, January 18, 2021

Пост почали активно обговорювати, багато ЗМІ і мережу підірвали окремі слова, такі як: "… мене, як представника російської цивілізації…", "непристойний закон", "закон лише ланка в ланцюзі, черговий опухлий лімфовузол в тілі онкохворий американської колонії". Тому слідом за постом пішов ще один. Ось деякі цитати:

"Дорогі мої українці, давайте я поясню, навіщо потрібен цей експеримент і чому я нічого не видаляю. Час видалити у мене є, але я не хочу. Консервна банка повинна розкритися повністю, і я викликаю бісів на живця, щоб ви їх бачили. Втрачати мені нема чого".

"Мова тут ні до чого. За зовнішнім маркером знакової сфери ховається щось більш глибинне і страшне. Це глибше мовних норм і страшніше вуличних побиттів. Ім'я йому "звичайний фашизм".

БЖ. Слово друзьямДорогие мои, родные мои друзья, русские и украинские! Что же вы так испугались этой своры черных…

Posted by Евгения Бильченко on Friday, January 22, 2021

Загальне обурення підкріплює і те, що вчена говорила на телепередачах, куди після сказаного її почали активно запрошувати, задаючи під час інтерв'ю провокаційні питання, часом, у формі, позбавленій будь-якої етики. Під час інтерв'ю Hromadske вона заявила: "Цей закон вносить розкол у наше українське суспільство, поділяючи наших громадян на людей "першого сорту" і "другого сорту".

Хто така Євгенія Більченко?

Велику увагу також почали приділяти і біографії Євгенії. Багатьох здивувало те, що незважаючи на радикальні висловлювання, у 2014 році вона активно підтримувала Революцію гідності, писала вірші про революцію і декламувала їх на Майдані. Вірш "Хто я?" був перекладений 27 мовами світу. Українські ЗМІ називали Більченко "поетесою Майдану". Після того, як події на Майдані вщухли, вона була волонтером Правого сектора в АТО

У 2018 році Білецька на виступі з журналістом Русланом Коцабою в парламенті Чехії звернулася до жителів Донбасу і Донецька і попросила вибачення, текст, з яким вона виступала, представлений в її блозі

"Я несу провину за те, що щирий порив українських людей, порив духу проти несправедливості, став основою для його жахливого використання з боку проамериканських сил, що призвів до громадянської війни, розрухи і неонацизму, — пише вона на початку промови. — Світ, прости нас. Донбас і Одеса, вибачте нас, ми не відали, що творимо". 

Ця промова стала об'єктом для уваги ЗМІ на окупованих територіях; звичайно, її запрошували на ефіри, де вона говорила: "Я багато чого не помічала тоді, тому що я перебувала в гущі подій і жалість до людей, які там [про українців на Донбасі — ред.] гинули, виявлялася сильнішою раціонального мислення і здатності проникати і вивчати інформацію… Тоді я не знала всієї правди. Тоді у мене була чітка картина, що на Донбасі знаходиться російська армія і люди пішли воювати з російською армією. Того, що я побачила на війні, мені було досить, щоб зрозуміти, що вбивають мирних людей і російської регулярної армії там немає. Ви можете мене не прощати, але я готова померти за ваше право говорити, незалежно від того, як ви до мене ставитеся", — цитата Більченко з ефіру каналу TK Union, де вона виступала по відеозв'язку. 

Що сталося з "поетесою Майдану"?

Висловлювання Більченко просто-таки підірвали мережу. Гостре засудження далекої від проукраїнської позиції змішалося з жорстокими ремарками щодо зовнішності скандальної професорки.

звільнення викладачки Більченко

звільнення викладачки Більченко

звільнення викладачки Більченко

звільнення викладачки Більченко

звільнення викладачки Більченко

Про те, що варто бути більш коректними у висловах, в своїй заяві сказало навіть Міністерство освіти і науки України:

Тема мови може та має обговорюватися в демократичному суспільстві, винятково з повагою і толерантністю. Україна обрала…

Posted by Міністерство освіти і науки України on Tuesday, January 26, 2021

"Позицією без позиції" назвали заяву МОН коментатори, однак, посил в короткому повідомленні все-таки є: навіть у держоргані співгромадян закликають не доводити подібні дискусії до абсурду і поважати один одного. 

Студенти різних факультетів університету написали скарги на викладача: 

"Пані Євгенія не мала права давати оцінку політичній ситуації в країні, не будучи експертом в даній галузі, оскільки її погляди не збігаються з поглядами студентів факультетів політології та права".

звільнення викладачки Більченко

На думку Аліси Коверда і автора ще однієї скарги, подальше викладання Євгенії Більченко загрожує суверенітету України.

звільнення викладачки Більченко

Ситуацію, що склалася, студенти вирішили висунути на розгляд на засіданні студпарламенту НПУ 26 січня. За результатом засідання, вони постановили: 

"Студентський парламент університету висловлює занепокоєння ситуацією, яка склалася, і вважає неприпустимими висловлювання професора університету, які шкодять репутації університету як навчального закладу, який надає педагогічну освіту, оскільки мають чітко виражений антиукраїнський характер".

звільнення викладачки Більченко

звільнення викладачки Більченко

6 студентів висловили своє негативне ставлення до висловлювань викладача, об'єднавшись у тому, що така позиція є "неприпустимою". Але більшість студентів парламенту, а їх було 7, відзначили, що права людини не повинні порушуватися, вони задоволені професійною діяльністю викладача, а опоненти Євгенії Віталіївни неправильно зрозуміли трактування її висловлювань, а її громадянська позиція не впливає на її професійну діяльність. 

"Рубрика" розбиралася в тому, чи впливають політичні погляди Євгенії Більченко на її викладацьку діяльність. Наприклад, студентка університету Драгоманова, магістр спеціальності культурологія Тіна Алхімова розповіла: "Не буду лукавити, були моменти викладання російською мовою, ну від цього ніяк не змінювалася суть лекції! Що стосується політичних поглядів, жоден з наших викладачів ніколи не обговорював політику!" 

Також колишній студент Більченко, Микола Топало, пише: "І це блискучий викладач. Який завжди викладався на 100% заради своїх студентів. Який чесно і відповідально підходив до виконання своїх обов'язків і завжди вважав свій викладацький борг, в деякій мірі, сакральним. Це людина, яка сама робить для студентів більше, ніж деякі кафедри з усім складом разом узятим". 

Настал и мой черёд высказаться по поводу гнустного булинга моего преподавателя -Бильченко Е. В. Что ж. Приверженки…

Posted by Екатерина Ганицкая on Wednesday, January 27, 2021

"Жодного разу я не отримала інформації, яка не стосується предмету", — пише Ірен Мартинюк, також в минулому студентка Більченко, — "Більченко О.В., викладаючи предмет, доносить студентам наукову інформацію і знання без будь-яких суб'єктивних вкраплень".

Більченко Є. В. – компетентний викладач свого предмету. За 4 роки навчання в НПУ ім. Драгоманова на філософському…

Posted by Iren Martynyuk on Wednesday, January 27, 2021

Я был студентом Евгении Витальевны Бильченко более четырёх лет. Я закончил бакалаврат учась у неё. С ней же писал…

Posted by Николай Топало on Wednesday, January 27, 2021

Не всі відгуки про роботу Більченко такі схвальні. Музеєзнавець Андрій Сошніков переглянув одну із записаних лекцій професора і назвав її "повним трешем": "Вся лекція складається з цілком художніх фантазій Євгенії, які побудовані під натягування давно віджилих цивілізацій на сучасний світ, ну і на ідеалізацію "деспотії" як нібито соціально гуманої спільноти. Євгенії як культурологу, слід було б розуміти, що побут і світогляд народів давнини приблизно так само співвідносяться з нашими, як побут і світогляд інопланетян, тим-то далека старовина і є для нас і цікавою, унікальною, що абсолютно не схожа на нас. А Євгенія пробує втягувати у лекцію про старовину свою сучасність (як вона їх бачить) для критики цієї сучасності. Так, вона підводить студентів до думки, що давньоєгипетська «деспотія» є більш соціально гуманнішою того суспільства, в якому ми живемо".

Мої друзі прислали мені своєрідну рецензію єгиптолога Олени Романової…

Posted by Андрей Сошников on Thursday, January 28, 2021

Єгиптологиня Олена Романова також критикує лекції Більченко, називаючи їх псевдонауковими: "Подивившись це все фаховим зором єгиптолога, з усією повагою до всіх дискутантів, маю сказати, що   в тих лекціях суцільна псевдонаука та її художня творчість та невігластво. Ну по-перше, маса помилок в фактах та перекручень, вони вивалюються таким суцільним шаром. що все розплутати практично неможливо".

Звільнення?

24 січня було третє звернення Євгенії Більченко, вже до Президента України: 

"Хочу Вам сказати, що в понеділок керівництво мого університету має намір мене звільнити і загрожує мені звільненням на підставі моїх політичних поглядів. Всупереч статті 34 і 161 Конституції України. Я — українка. Я — двомовна. В однаковій мірі російськомовна та україномовна. Я — громадянка України, яка відчуває себе росіянкою та має російську ідентичність. Мене цікавить питання, чи дотримуються Конституції України, виходячи з Ваших настійних рекомендацій, у Вашій же новорічній промові громадяни, які труять мене за політичною і національною ознакою за вільне вираження своєї думки в мережі? Я зараз переживаю колосальну політичну травлю, моральні і фізичні погрози, а також погрози звільнення і позбавлення мене професора, вченого, громадського діяча, письменника і громадянина, підкреслюю, України, будь-яких засобів існування". 

У понеділок, 25 січня, Євгенія опублікувала наступний пост, в якому говорить про розмову з ректором університету Віктором Андрущенко, в якому говорить, що ректор перебуває під тиском.

БЖ. Как Бильченко с ректором разговаривала и много чего выяснилаНеуважаемые господа экстремисты, неонацисты и прочие…

Posted by Евгения Бильченко on Monday, January 25, 2021

Повідомлення з'явилося також і на сторінці Facebook НПУ. У ньому сказано: "Не дивлячись на гостроту питання,значний суспільний резонанс і шкоду іміджу закладу, університет буде діяти відповідно до чинного законодавства".

ЗВЕРНЕННЯ ГОЛОВИ ПЕРВИННОЇ ПРОФСПІЛКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ НПУ ІМЕНІ М.П. ДРАГОМАНОВА Викладач кафедри…

Posted by НПУ імені М.П. Драгоманова on Monday, January 25, 2021

Що кажуть юристи? 

А відповідно до законодавства, як уже сказала Більченко в своїй заяві до Президента, підстав для її звільнення, згідно зі ст. 34 Конституції України, яка говорить, що кожному гарантується право на свободу думки і слова, вираження своїх поглядів і переконань, немає. Стаття 2-1 Кодексу законів про працю також говорить, що непряме або пряме обмеження прав трудящих (а право на працю також гарантується державою) у зв'язку з політичними поглядами заборонено. Про те, чи можуть звільнити Більченко з якої-небудь ще причини, ми розпитали Владислава Волинця, професора кафедри трудового права університету Шевченка

"Насправді, за такою категорією працівників, єдина більш-менш реальна підстава, за якою можна звільнити — ч. 3 ст. 41 КЗпП — вчинення аморального проступку, несумісного з продовженням трудової діяльності, це як раз підходить під категорію викладача. Що це значить: будь-яка людина має право на висловлювання, неважливо в якій формі, якщо вони не ображають нічию гідність. У нас вільна країна і кожен може говорити все, що хоче, якщо це не порушує нічиї права. Але в даному випадку у нас законодавство про освіту говорить про те, що викладачем має бути особа з високими моральними якостями. Якщо людина, будучи викладачем, зробила вчинок, який є аморальним, і несумісним з продовженням такої діяльності, її можна звільнити. 

Законодавство не трактує, що таке аморальний вчинок. У кожному конкретному випадку потрібно дивитися. Якщо викладач кричить на дитину, очевидно, це аморально. Немає, наприклад, норми, яка забороняє кричати на дітей, але ми, виходячи зі свого розуміння моралі викладача, розуміємо, що викладач, який кричить і б'є дітей, явно робить аморальний проступок… Жодного переліку аморальних проступків немає. Тому, якщо в нашому випадку Євгенія сказала щось, що ображає нашу історію або мову, то теоретично можна сказати, що це аморально, але я так розумію, що нічого такого вона не сказала. 

Студенти не мають повноважень лобіювати її звільнення. Вони можуть донести до ректора свою позицію, а він уже на підставі цього буде приймати рішення: чи є її вчинок аморальним і несумісним з продовженням викладацької діяльності, чи ні. Якщо ректор її звільнить, вона може подати в суд, і тоді суд буде розглядати: морально це чи аморально, сумісно з продовженням трудової діяльності чи ні", — пояснив професор. 

Адвокат у кримінальних справах Геннадій Борисичев, який встав на захист Євгенії Більченко і надає їй правову допомогу, також виступив зі своєю позицією. За його словами, недоброзичливцям, які ображали Євгенію, загрожує кримінальна відповідальність: 

"Євгенію Більченко масово труять в інтернеті, деякі навіть жовті засоби масової інформації. Я в цьому, як адвокат у кримінальних справах, вбачаю порушення 120 статті Кримінального кодексу України. Робиться абсолютно все: загрози, дегуманізація її жіночого образу, докори за її зовнішність, за її манеру розмовляти, за її дитячі або інші біографічні моменти. тобто, людину намагаються морально стерти з лиця землі. Тому, всі люди, які є в інтернеті, особливо в фейсбуці, і писали в особисті повідомлення гидотні речі всіх їх ми ідентифікуємо, і всі вони будуть вказані в заяві щодо порушення кримінальної провадження у 120 статті КК ". 

Адвокат також розповів про свої прогнози в разі звільнення клієнтки. Виходячи зі сказаного, здається, що її і правда звільнять, але це зовсім не "на руку" керівництву університету: 

"Крім того, її намагаються звільнити з педагогічного університету Драгоманова. Ректорат, деканат, всі інші встали на бік праворадикальних груп і окремих "вишиватних" політиків, які займаються її цькуванням. У них немає політичної волі чинити опір цьому, тому для того, щоб зняти з себе удар, ректорат і деканат педагогічного університету буде її звільняти. днями буде збиратися кафедра, потім буде збиратися наукова рада, і їй буде оголошено вердикт. Ми зі свого боку плануємо зайти в суд, далі визнати незаконним її звільнення, оскільки спочатку почався "травлінг", а до цього в університету не було до неї ніяких претензій як до наукового співробітника. Потім поставимо питання про кримінальну відповідальність посадових осіб університету, які зловжили трудовим законодавством на догоду політичній доцільності і потім поставимо інші питання: про захист честі і гідності, і будемо карати нечесні засоби масової інформації, що не притримуються журналістських стандартів. Будемо карати їх копійкою. Нехай вони платять компенсацію матеріального і морального характеру за те, що пишуть і поширюють нечесну інформацію. На цьому у мене все", закінчив він. 

Як повідомлялося, Зеленський на 5 років ввів санкції проти соратника Медведчука Козака та його телеканалів.

13069

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: