fbpx
Сьогодні
Розбір 13:26 21 Сер 2020

Ультиматум Кремля і доля Мінських угод: чи проведе Україна вибори в ОРДЛО

Фото Reuters

У Росії запропонували скасувати заборону Верховної Ради на проведення виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Нібито це є однією з головних умов Москви для можливої зустрічі представників "нормандської четвірки".

На цьому тлі в Києві всерйоз говорять, що Кремль намагається легітимізувати псевдореспублікі "ЛДНР". Що насправді відбувається в рамках Мінських переговорів і чого чекати Україні — у матеріалі "Рубрики".

Що відбувається на переговорах

18-19 серпня в режимі відеоконференції пройшли переговори Тристоронньої контактної групи в Мінську. Це була перша поява її нових членів з боку української делегації — першого президента Леоніда Кравчука та екс-прем'єр-міністра Вітольда Фокіна.

За підсумками переговорів було прийнято кілька публічних рішень.

Перше — визначено 4 нових ділянки на Донбасі, де будуть розводити війська. Які конкретно ділянки — поки невідомо.

Друге — позначено 20 зон, де відбудеться розмінування територій

Такі рішення прийняті на тлі умовної "тиші" на Донбасі. Адже, дійсно, за що минув з дня перемир'я місяць масштабних обстрілів на прифронтових територіях немає, як і втрат з української сторони.

При цьому справжнього галасу наробили неприйняті у рамках ТКГ рішення, а заяву Леоніда Кравчука. За його словами, Росія поставила ультиматум Україні та зажадала змінити прийняту 15 липня Верховною Радою постанову про проведення місцевих виборів, щоб кампанія пройшла в тому числі і на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО.

"Нібито в українському законі відступили від Мінських угод, від формули Штайнмайера. Це була головна причина. Я вам скажу більше. Яке б питання вони не обговорювали — і це було в робочих групах, і вже вчора на спільній дискусії у ТКГ — будь-яке питання вони завершували так: ми можемо погодитися, але обов'язково, щоб було записано, що цей документ, який ми погоджуємо, вступить у силу тільки після того, коли Верховна Рада прийме рішення, і закон, або зміст закону буде відповідати Мінським угодами та існуючим домовленостям", — підкреслив Кравчук.

Кравчук

Фото Getty Images

Тобто за фактом, якщо вірити першому президенту, у разі недотримання цих умов Україна не отримає зустрічі у "нормандському форматі" і весь процес врегулювання конфлікту на Донбасі буде припинений. Перша зустріч у рамках радників глав держав запланована на 28 серпня у Парижі.

Чому це так важливо для росіян? Усе крутиться навколо одного формулювання, записаної в постанові.

Йдеться про те, що "вибори неможливі до переходу контролю над кордоном". І це важлива складова, на якій наполягали багато народних депутатів. У Москві ж навпаки хочуть цю норму прибрати. Дійсно, у нинішніх умовах вибори навряд чи відбудуться на території ОРДЛО. До цього не готові ні в Україні, ні в Росії. До того ж, під це голосування потрібен окремий закон, який прийняти до початку вересня ніхто не встигне.

Але диявол же криється в деталях. Росії важливо ще раз показати, що вони не зобов'язані віддавати кордон до моменту виборів, на чому зараз наполягає офіційний Київ.

Україна здає свої інтереси?

Чисто технічно ультиматум Москви виконати можна. Парламент збереться на позачергову сесію вже 25 серпня, правда, зміни у правила гри внести він не зможе. Для цього потрібно скликати ще одне позачергове засідання, яке може ініціювати президент, або 150 парламентаріїв.

Правда, не все так просто. Юрист Центру політико-правових реформ Олександр Марусяк вважає, змінювати постанови в будь-якому випадку небезпечно, адже це може створити поганий прецедент.

"Раніше ніколи такі постанови не міняли, тому що вони одноразові за логікою дії. Призначили, і все. Але я не виключаю — ця влада може розглядати таку можливість. Просто розумієте, якщо почнуть міняти постанови про призначення виборів, тоді ми будемо мати проблеми з легітимністю. Уявіть, при бажанні кожна влада зможе призначати вибори, потім їх відміняти, дати переносити. Буде просто правовий хаос", — підкреслив в коментарі "Рубриці" юрист.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко впевнений, зараз сторони промацують можливість один одного йти на компроміси. При цьому незважаючи на рішення Верховної Ради щодо місцевих виборів, Росія все одно продовжить діалог з Україною.

"Що може варіюватися — це характер переговорів. Чи йдуть на поступки, хто зустрічається і які рішення приймаються. По суті — якщо перемир'я дотримується, то ми планово підходимо до політичної частини конфлікту, де обговорюватиметься буде сама суть Мінських угод. Росіяни посилають нам сигнал, що все повинно бути за планом — відведення військ, зміна українського законодавства, амністія, вибори і тільки потім вони дадуть нам контроль над кордоном", — пояснив "Рубриці" Капітоненко.

Голова комітету у закордонних справах, нардеп від "Слуги народу" Олександр Мережко вже публічно підтвердив, що звернення Кравчука в письмовому відео направлено на спікера парламенту.

"Наскільки я знаю, це звернення вже було направлено до голови ВР. Можливо, вже наступного тижня депутати зможуть ознайомитися зі змістом цього листа. Будуть розглядати пізніше 25 серпня (дата позачергового засідання Ради — Ред.), Тому що порядок денний офіційно була визначена , тобто ніяких змін не передбачається. Швидше за все, коли почнеться чергова сесія ВР, то тоді і буде розглядатися це питання", — сказав він.

Правда, судячи з усього в Раді ультиматум Москви проігнорують. Представник "Слуги народу" Віталій Безгін вже написав на своїй сторінці у Facebook, що "народні депутати будуть відстоювати інтереси України".

"Виявляється, РФ не подобається, прямо несподіванка, що в постанові Верховної Ради про вибори чітко написано, за яких умов можуть відбутися вибори в ОРДЛО. Що ми чітко артикулюючи — спочатку безпеку і кордон, а потім вибори. Ну що можна сказати, а нам не подобається, що агресор окупував частину нашої території і роками вбиває наших громадян", — написав парламентарій.

Його колега по парламенту Роман Лозинський ще раніше в інтерв'ю "Рубриці" пояснював, що вибори на Донбасі повинні пройти тільки після повноцінної реінтеграції регіону.

"Недостатньо просто на телебаченні показати нашого прикордонника на кордоні, або показати відсутність російської військової техніки на Донбасі. А при цьому бойовики просто зняли камуфляж і наділи піджаки, а через кілька місяців стали місцевою владою. Вони щасливі, Росія теж, а ми маємо 3,5 млн проросійського електорату і таку ж місцеву владу. Щоб цього не сталося, ми прописали обов'язковість реінтеграції, поки туди не прибуде наше військо і не повернеться український культурний, інформаційний простір", — підсумував нардеп.

5681

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: