Кейси

“Перший крок до офлайнового навчання”: як “Вулики” на Миколаївщині змінили освіту під час війни

Освітня інфраструктура Миколаївської області помітно постраждала внаслідок постійних обстрілів та часткової окупації. А відсутність доступу до освіти — один із вирішальних факторів, що стримує людей від повернення додому. Тож “Рубрика” поспілкувалась з представником фонду savED Андрієм Зінченком про те, як вони повертають навчання в різні громади Миколаївщини.

У чому проблема?

Миколаївські школярі не мають доступи до повноцінної офлайн-освіти. Міська влада не ризикує повертати учнів за парти через близькість міста до лінії фронту. Можлива ситуація, що спочатку пролунає вибух, а тільки згодом увімкнуть тривогу. Водночас у місті пошкоджено близько сорока закладів загальної середньої освіти й повністю зруйновано ще п'ять.  

Дистанційне навчання триває вже понад чотири роки, але головна його проблема — відсутність соціалізації у дітей. Менеджер проєктів фонду savED у регіоні Андрій Зінченко каже, що є діти, які ніколи не вчилися в колективі, і це велика проблема.

"Далі ті, хто колись починав освітні активності офлайн, але потім чотири роки фактично ніяким чином до цього не були долучені", — продовжує він.

Зруйнований 1 листопада 2022 року історичний Миколаївський ліцей імені Миколи Аркаса. Фото Олександр Сєнкевич

Яке рішення?

Благодійний фонд savED пропонує альтернативний спосіб відновлення доступу до освіти у вигляді "Вуликів". Це сучасні освітні простори на базі шкіл, які дають дітям можливість вчитись офлайн. Тут заняття можуть проводити як шкільні вчителі, так і спеціальні тьютори, що працюють в центрі. Водночас це чудове місце і для позакласних зборів під час яких можна пограти в настільні ігри, почитати сучасну українську літературу чи помалювати 3D-ручками. 

Фонд прийшов у регіон з такою ініціативою наприкінці 2022 року, після деокупації Херсона. Спочатку "Вулики" створили у самому Миколаєві, оскільки тоді там було відносно безпечніше, ніж в деокупованих громадах області. 

"Це був пілотний проєкт. Ми зробили п'ять освітніх центрів у школах Миколаєва. І вже в перші дні, коли центри відкрили свої двері, ми зіткнулися з тим, що в одній зі шкіл черга була в сотні дітей, просто в сотні дітей", — розповідає Андрій Зінченко. 

Згодом savED пішов далі та почав відновлювати доступ до освіти і в різних громадах області. Зараз на Миколаївщині облаштували вже вісімнадцять "Вуликів", шість з яких у місті, а решта в області. Також фонд savED розробив спеціальний хендбук із покроковою інструкцією створення "Вулика". 

Один із "Вуликів" у Миколаєві. Фото: фонд savED

Як це працює?

Вибір місця для створення "Вулика"

Основна вимога до приміщення, де облаштовуватимуть освітній центр, — наявність укриття в ньому або в радіусі ста метрів. Андрій Зінченко пригадує, що наприкінці 2022 року було доволі складно знайти таке місце. Тоді в регіоні ще не почалось масове будівництво укриттів.

Тож фонд почав працювати зі старими радянськими сховищами. Вони, як правило, використовувались як склади чи інші технічні приміщення або просто були занедбані. Далі команда взялась за підвали, які можна було б пристосувати під найпростіші укриття. 

Коли savED вирішив відновлювати доступ до освіти й у громадах області, то надавав перевагу громадам, де освітня інфраструктура постраждала чи була зруйнована повністю. Андрій Зінченко розповідає про один з випадків:

"Невеличка Первомайська громада  розташована у приблизно 30 км від Миколаєва. Там тривалий час проходила лінія бойового зіткнення. Через що у жодному селі громади не залишилося жодної цілою освітньої інституції: ні садочка, ні школи, нічого. Але фонд облаштував освітній простір у майже єдиній вцілілій споруді — колишній амбулаторії".

Ремонт та матеріальне забезпечення приміщення

Коли місце для "Вулику" вже обрали, починається його ремонт. Облаштувавши чималу кількість таких центрів, фонд має поради на кожен етап будівництва від демонтажу до фінішних робіт. Наприклад, у фонді не рекомендують використовувати плінтуси, оскільки вони не витримують навантаження в шкільних приміщеннях. Свої стандарти фонд розробив разом із дизайнерами та психологами.

Особливу увагу звертають на візуальну складову та правильні кольорові акценти. Коли центр розташований в укритті, то стіни краще пофарбувати у білий колір. Це сприятиме візуальному розширенню простору. Також можливі варіанти зі шпалерами чи текстурними стінами, але їхні кольори все одно мають бути світлими.

Освітній центр "до" та "після" ремонту. Фото: фонд savEDОсвітній центр "до" та "після" ремонту. Фото: фонд savEDОсвітній центр "до" та "після" ремонту. Фото: фонд savEDОсвітній центр "до" та "після" ремонту. Фото: фонд savEDЛазерний станок, який придбав savED для "Вулика"Інший станок, який також придбав savED для "Вулика"Вироби створені завдяки лазерному станкуВироби створені завдяки лазерному станкуБланк для лабораторної роботи з визначення якості водиРобоче місце для проведення лабораторних робітПоличка в хіміко-біологічній лабораторіїЕлектронний мікроскоп в хіміко-біологічній лабораторіїДрони зібрані дітьми під час гурткаМікросхема необхідна для створення роботів

Свіжі дописи

  • Кейси

Принципи князя Святослава і життя, що має ціну: як розвивати військове лідерство в Україні

Аспен Інститут Київ, Impact Hub Odesa та його співзасновник Єгор Гребенніков провели День Ідей у… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Кейси

Гаряча лінія для людей в окупації: що таке “HelpPrint” і кому він може допомогти

Медіа “Східний Варіант” запустило гарячу лінію для мешканців тимчасово окупованих та прифронтових територій. На гарячій… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Кейси

“Час діяти, Нестримні”: як працює грантовий конкурс на відкриття спортивних клубів

Заняття спортом можуть бути одним зі способів реабілітації поранених військовослужбовців. Проте у багатьох громадах немає… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Корисності

Як вивезти тварину за кордон: алгоритм дій і всі потрібні документи

“Рубрика” розповідає про все, що потрібно знати: як чипувати, які треба вакцини та документи, де… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Корисності

Соціальне підприємництво: як це працює і хто просуває його в Україні

Уявіть світ, де кожен бізнес вирішує не просто економічні задачі, а й соціальні проблеми. В… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Кейси

Сім тисяч книг: як волонтер забезпечує сучасною літературою прифронтові та сільські бібліотеки, про які не дбає держава

Бібліотеки не втрачають актуальності, поки до них надходить сучасна література. У цьому переконаний Олександр Сапронов,… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.