fbpx
Сьогодні
Рішення 18:25 22 Лип 2022

"Вулик Змістів": як на Прикарпатті ВПО допомагають знайти житло та до чого тут бджоли

Через повномасштабне вторгнення в Україні зросла кількість внутрішньо переміщених осіб. Відповідно виникло житлове питання в областях із відносною безпекою. А крім цього, потрібно закривати й інші потреби переселенців — працевлаштування, навчання тощо. Розповідаємо про рішення однієї з громад Івано-Франківщини.

English version here

У чому проблема?

Нестача житла та соціалізація

З початку повномасштабного вторгнення росії мільйони українців були змушені покинути свої домівки. Із регіонів, де ведуться активні бойові дії, люди рушили на захід — до спокійніших міст, містечок та сіл. Найбільше внутрішньо переміщених осіб прийняли Дніпропетровська, Київська, Львівська, Вінницька та Полтавська області, а місцеві громади продовжують робити все можливе, щоб допомогти новоприбулим. Та навантаження часто є важким для громад: до прикладу, за даними Коломийської міської ради, у громаді зареєстрували 9514 ВПО. Загалом же, станом на 1 січня, у Коломиї проживає 60 821 особ — тобто всього за п'ять місяців населення міста зросло на шосту частину. Це найбільша кількість населення міста за всю його історію.

Однією з проблем, з якою стикаються ВПО та громади, куди вони прибувають, — це соціалізація. Адже для того, щоб прижитися на новому місці, потрібно соціалізуватися. Підійти до комплексного вирішення цієї проблеми вирішила команда ініціативи "Вулик Змістів".

Яке рішення?

Інтеграція в громаду

Одна із ініціаторів проєкту, Соломія Зінець, спершу займалася поселенням переселенців як представниця міської ради. Однак, за її словами, там бракувало комплексного підходу і переселенці не отримували достатньо послуг для облаштування на новому місці. Згодом пані Соломія познайомилася з переселенцем з Києва Віталієм Охріменком, який і запропонував створити спільний проєкт, що допомагав би переселенцям. Із власного досвіду Віталій Охріменко знав про складність пошуку помешкання через стереотипи щодо внутрішньо переміщених осіб, тому проєкт запропонував не тільки як допомогу із пошуком помешкання, а й як допомогу з інтеграцією в громаду.

Соломія Зінець, одна з ініціаторів проєкту

Назвали волонтерський проєкт "Вуликом Змістів", провівши аналогію із бджолами та сотами. Напрямки діяльності проєкту за такою аналогією — як окремі соти, завдяки чому будуть реалізовуватися бджоли, себто ВПО: житло, робота, хобі, комунікація з місцевими мешканцями, навчання… Проєкт покликаний допомогти переселенцям налагодити своє життя на новому місці, крок за кроком, "сота за сотою". 

У назві "Вулик Змістів" є ще один зміст, — розповідають ініціатори. Українців часто порівнюють із бджолами — працьовитими, заклопотаними, турботливими. А ще бджоли нікого не провокують та нікому не загрожують, вони працюють над облаштуванням своїх вуликів, добувають мед. Так є, поки їх не чіпають, щойно на бджіл нападають, вони стають грізним роєм, готовим знищити супротивника.

Як це працює?

Віталій Охріменко, один з ініціаторів проєкту

Соціальна ініціатива "Вулик змістів" займається тим, що комплексно допомагає переселенцям. Із березня двоє ініціаторів об'єднали команду з 12 людей. Втім, кажуть, що час від часу не вистачає робочих рук, і зараз ініціатива на етапі формування команди волонтерів — їх наразі всього декілька осіб.

"Багато переселенців просто засіли у старих сільських хатах, нікуди не виходять, ні з ким не знайомляться і не шукають можливості соціалізуватися. Чекають, поки їхні міста звільнять і вони повернуться додому. Ми ж хочемо допомогти їм знайти нові змісти у нових громадах. Вулик насправді про це, а не тільки про житло. У нас є сота, яка допомагає із пошуком роботи і ми розробляємо план, як соціалізувати цих людей. Особливо тих, які потрапили у глибокі села", — розповідає комунікаційниця проєкту Оленка Гелетюк.

Також "Вулик Змістів" допомагає переселенцям перекваліфікуватися, здобувати сучасні професії, організовує нетворкінги та надає психологічну допомогу. До прикладу, нещодавно переселенців вчили писати грантові заявки, а для дітей провели інтерактивний захід в рамках проєкту "Реагування на надзвичайні ситуації для задоволення основних потреб та потреб захисту постраждалих від конфлікту та переміщених дітей та їхніх сімей в Україні", що реалізується Молодіжною організацією "СТАН" у партнерстві з Save The Children International (Міжнародна організація "Врятуймо дітей") за підтримки Генерального Директорату Європейської Комісії з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги (ECHO). 

У комплексному підході одна із головних цілей ініціативи — соціалізація, тобто створення середовища, у якому всім зручно, у якому всі матимуть змісти. Серед напрямів діяльності: пошук житла, забезпечення меблями, пошук вакансій, правова та психологічна допомога, неформальні заняття тощо. Та спершу ВПО забезпечують житлом, для цього сформували "банк житла".

Як працює банк житла?

У "Вулику змістів" житло шукають окремо під запити кожної сім'ї, враховуючи кількість людей, наявність дітей та домашніх улюбленців. Базу житла нарощували через комунікаційну кампанію із місцевими жителями та співпрацю із ріелторськими компаніями, які надають базу. Адміністраторки центру також моніторять місцеві чати з пошуку житла і щойно з'являються вільні помешкання, повідомляють переселенців, а людина, якій вже підходить це житло, контактує із власником.

"Дуже важко донести людям, чому вони мають впустити у свої домівки чи відчинити двері тих будинків, які навіть стоять порожні, незнайомим людям з інших областей", — розповідає комунікаційниця проєкту.

Недовіра серед орендодавців не нове явище, те саме було і в 2014 році, коли була перша хвиля ВПО з Донбасу. Остерігаються різного: пошкодженого майна, ухилення від орендної плати, непорозумінь тощо. Коломийська громада не виняток. Команді "Вулика Змістів" доводиться комунікувати особисто з упередженими орендодавцями та пояснювати важливість оренди. 

Волонтерський проєкт працює над безпекою не тільки переселенців, а й тих, хто готовий ділитися своїм помешканням. Мережу помешкань підключають до охоронної фірми та пропонують укласти двосторонній договір про відповідальність за матеріальне майно. У договір вносять умови оренди з боку орендодавця, так і переселенця. На невеликі поломки передбачено кошти із фонду проєкту, який сформований із донатів. Зокрема, команда залучає донорські кошти.

Пошук житла — справа тривала, навіть коли допомагають волонтери. Тому команда "Вулика" залучила до процесу підприємця, який має хостел. Завдяки співпраці у ньому ВПО можуть жити безкоштовно 2 місці, а "Вулик Змістів" компенсує хостелу це меблями, матрацами, деякою технікою (про те, як працює банк меблів — нижче).

Оренду плату за житло проєкт не покриває, та береться шукати безкоштовне житло, якщо люди не мають змогу платити. У банку житла є різні типи помешкань: квартири в доброму стані, є такі, що потребують ремонту, та будинки. Якщо з певних причин людині не підходить житло, то "Вулик" шукає інший оптимальний варіант. Найбільше є хат у селах, та це не завжди підходить людям, оскільки там немає звичних зручностей. Втім, "Вулик" доводить, що будь-які проблеми можна вирішити.

Андрій і Тетяна

Андрій і Тетяна на початку квітня приїхали в Коломию із Сєвєродонецька.  Вони стали одними з перших, кому "Вулик Змістів" допоміг знайти житло. Спершу не збиралися виїздити з рідного міста, та коли постраждало їхнє помешкання, почали шукати шляхів для евакуації.

"Ми сиділи у Сєвєродонецьку до останнього. Мене витягнула звідти донька, бо постійно телефонувала і казала: «Мамо, збирай  речі, їдь. Мамо, ти розумієш, що міста не буде?». Я  —  «Доцю, ні, я залишусь»", — згадує Тетяна.

Помешкання, де зараз проживає подружжя, знаходиться в приватному секторі — це літня кухня. Господарка цієї хати поїхала в Польщу ще вісім років тому, весь цей час хата пустувала. Коли до неї заселилися Андрій з Тетяною, там не було меблів, не працювала станція для постачання води. Проблему з меблями вирішив "Вулик", а колонку встановили самостійно.

Як працює банк меблів?

Ще один підрозділ "Вулика" — банк меблів, який займається забезпеченням переселенців необхідними меблями і технікою. Частина меблів та матраци є в запасі проєкту від різних донорів та людей, які на початку пожертвували їх. Якщо потрібно щось, чого не має на складі, то шукають речі через мережі або безкоштовно, або за помірну ціну й відтак доставляють людям. 

За 4 місяці роботи, за словами засновниці Соломії Зінець, команда проєкту побачила, що "Вулик Змістів" почали сприймати як ріелторську компанію. У "Вулику" кажуть, що тепер люди їм часто телефонують, не тому, що не мають де жити, а тому що шукають кращих умов. Через це проєкт переглянув цільові групи й вирішив змістити фокус. Якщо раніше команда багато працювала над створенням умов для тих, хто вже є в місті, то зараз хочуть орієнтуватися на тих, хто планує свій переїзд із гарячих точок та їде в повну невідомість, і на тих, хто готовий відчинити двері своєї домівки, та ще мають якісь хибні уявлення про переселенців.

Як працює банк вакансій?

Разом з тим стало зрозуміло, що пошуком житла потреби переселенців не обмежуються. І щойно це питання для них закривається, відкривається низка інших:

"Ми зрозуміли, що якщо люди починають думати про зміну житла, то вони вже осіли трохи, і наступне питання, яке перед ними постає — соціалізація, адаптація та гроші. На ринку з'явилося багато класних спеціалістів і вони можуть допомогти місцевому бізнесу. Якщо дивитися на це стратегічно, то це може впливати загалом на розвиток міста", — каже комунікаційниця Оленка Гелетюк.  

Тому місяць тому у "Вулику Змістів" з'явився банк вакансій. Команда зібрала зі співдружнього коломийського та релакованого бізнесу запити про те, яких спеціалістів вони шукають, зробили про це публікацію в соцмережах та медіа і зараз почали співпрацювати із центром зайнятості. Щоб познайомити бізнес із потенційними працівниками, команда проєкту ініціювала оффлайнову подію "Бізнес Змістів". З цим напрямком працюють дві переселенки — Олена Потієнко із Києва займається сервіс- дизайном, а Олена Рогова з Чернігівщини опрацьовує запити переселенців та роботодавців. 

А це точно працює?

За 4 місяці команда "Вулика Змістів" допомогла облаштуватися 86 сім'ям. 110 зараз шукають житло. За словами Оленки Гелетюк, це переважно ті, хто вже має житло, але шукає інше. 

Наразі коломийський "вулик" готується до другої хвилі поселень й готовий приймати переселенців у випадку з загостренням ситуації. Зокрема, зараз триває робота над облаштуванням шелтеру. У цьому їм допомагають волонтери руху "Будуємо Україну разом" — команда заповнила відповідну форму і пройшла відбір. Волонтери разом із учасниками ініціативи розпочали ремонт приміщення старого дитячого садка, щоб облаштувати там прихисток. У ньому зможуть поселити приблизно 70 людей. Кожна сім'я там матиме окрему кімнату, спільним буде конференцзал. Прихисток буде лояльним до хатніх улюбленців, тут без проблем можна буде оселитися із тваринкою. 

Також нещодавно коломийський "Вулик" провів першу видачу гуманітарної допомоги на виїзді. Ініціатива сформувала індивідуальні бокси під конкретні запити конкретних сімей — відвезли їх в Делятин і особисто вручили тим, хто потребував допомоги.

Одним із показників того, що проєкт справді працює, є те, що "Вулик" запрацював уже у 2 містечках. Одним із міст, де працюють за майже аналогічним принципом, є Кам'янка-Бузька, що на Львівщині, де "Вулик Змістів" запрацював на кілька днів пізніше, ніж у Коломиї.

Майже всі підходи коломийського проєкту вдалося застосувати й тут: поселення, правова, психологічна допомога. Поки, щоправда, у Кам'янці-Бузькій не починали працювати із пошуком роботи та банком меблів. У банку житла ж є приватні сектори, квартири, відпочинкові бази й комунальні заклади. Хтось здає житло в оренду, хтось — у безоплатне користування. 

Один із ініціаторів проєкту в Кам'янці-Бузькій Андрій Корбецький розповідає, що базу напрацювавали від початку дії "Вулика Змістів" у їхньому місті так само через соцмережі, ріелторів. За 4 місяці із поселенням вдалося допомогти понад 1000 особам. Пробували пропонувати підписувати договір про оренду, та він не викликає довіри ні у орендодавців, ні в переселенців.

"Ми розробили такий самий двосторонній договір, та за цей час не було практики підписання. Люди ще не дозріли, бояться податкових навантажень тощо. А непорозуміння трапляються і арбітрами у таких ситуаціях є наша команда. Стараємося дійти згоди або якщо не виходить, то шукаємо інше житло", — розповідає Андрій Корбецький. 

У проєкті працює дипломований психолог. За потреби він готовий допомогти як онлайн, так і оффлайн на безоплатній основі. За словами Андрія, великого попиту на психологічну допомогу немає.

"Роботу із психологом ми практикуємо 2 місяці і за цей час звернулося тільки близько 50 людей".

Ще більше корисних рішень!

Куди звертатися, якщо я хочу допомогти або мені потрібна допомога?

"Вулик Змістів" працює як безкоштовна франшиза. Громади, які хочуть відтворити ініціативу у себе, можуть звернутися до проєкту через офіційні сторінки в соцмережах чи до ініціаторів. Відтак вони отримають інструкції для реалізації. 

З питань щодо поселення ВПО можна звертатися за контактами:

  • м. Коломия, Івано-Франківська область. Тел. 099-088-91-98 
  • м. Кам'янка-Бузька, Львівська область. Тел. 068-320-49-09 
  • м. Хмільник, Вінницька область. Тел. 050-951-64-17, 068-161-62-76

Фото: Назарій Яжинський

Матеріал вийшов завдяки підтримці медіаінституту FOJO.

1
1645

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: