fbpx
Сьогодні
Пам’ятка 11:59 27 Чер 2019

Як подати документи до університету. Вступна кампанія-2019

Усе, що треба знати абітурієнту

З 10 липня в Україні статує вступна кампанія до закладів вищої освіти (ЗВО), і саме з цього дня університети почнуть приймати заявки від абітурієнтів.

Реєстрація електронних кабінетів вступників починається раніше – 1 липня. Тож готуватися до подачі документів майбутнім студентам варто вже зараз.

Щоб допомогти українцям швидко розібратися зі вступною кампанію, «Рубрика» підготувала пам'ятку, де включено все, що варто знати абітурієнту про вступ до університетів у 2019 році. А ще – відповідаємо на поширені запитання.

ВСТУПНА КАМПАНІЯ У СТРОКАХ

⏰ Строки прийому заяв на очну форму навчання:

1 липня – реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів

10 липня – початок вступної кампанії

10 – 16 липня – прийом документів абітурієнтів, які будуть проходити творчий конкурс, будуть здавати вступні іспити та проходити співбесіди

10 – 22 липня – для осіб, які вступають тільки за результатами зовнішнього незалежного оцінювання.

17 – 19 липня – прийом документів абітурієнтів, які складатимуть вступні іспити або проходитимуть співбесіду

1 – 10 липня –творчі  конкурси проводяться в кілька сесій з 1 до 10 липня (12 липня для спеціальності 025 «Музичне мистецтво») включно (для вступників на місця державного та регіонального замовлень за графіком, що попередньо погоджений МОН).  З 11 до 22 липня можуть проводитись додаткові сесії творчих конкурсів для вступників на контракт.

17 – 22 липня – проведення вступних іспитів

21 – 23 липня – проведення співбесід

⏰ Строки прийому заяв на заочну, вечірню та дистанційну форми навчання, а також отримання ОКР Магістра та Спеціаліста кожен навчальний заклад встановлює сам. Ці дати вказані у правилах прийому 2019 до навчального закладу.

Результати рейтингів та зарахування до університету:

1 серпня – оприлюднення рейтингового списку абітурієнтів

до 9 серпня – зарахування абітурієнтів за кошти державного замовлення

до 30 вересня – зарахування абітурієнтів за кошти фізичних та юридичних осіб.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНО ПОДАТИ ДЛЯ ВСТУПУ ДО ВИШУ?

Вступники, які подають заяви в електронній формі, реєструють особистий електронний кабінет на сайті (який працює лише під час вступної кампанії).

💻 Під час реєстрації вступник зазначає такі дані:

  • адресу електронної пошти, до якої має доступ (вказана адреса буде логіном для входу до кабінету);
  • пароль для входу до кабінету;
  • номер, пін-код та рік отримання сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання;
  • серію та номер документа про повну загальну середню освіту;
  • середній бал додатка до вказаного документа.

✏️ Як саме розраховується середній бал, визначено в Порядку подання та розгляду заяв в електронній формі. Він обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала і розраховується як середнє арифметичне усіх зазначених в додатку до атестата оцінок (інваріантна частина, варіативна частина, державна підсумкова атестація). Водночас предмети, за якими зроблено запис «звільнений(а)», а також факультативи в загальну кількість не враховуються.

Важливо! У разі наявності кількох сертифікатів ЗНО, зазначається один із них на вибір вступника.

Під час подання заяви в паперовій формі вступник пред'являє особисто оригінали:

  • документа, що посвідчує особу;
  • військово-облікового документа для військовозобов'язаних (крім випадків, передбачених законодавством);
  • документа державного зразка про раніше здобутий освітній ступінь (освітньо-кваліфікаційний рівень), на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього;
  • документів, які підтверджують право вступника на зарахування за співбесідою, на участь у конкурсі за результатами вступних іспитів та/або квотою-1, квотою-2, квотою-3 або квотою-4 на основі повної загальної середньої освіти.

📑 До заяви, поданої в паперовій формі, вступник додає такі документи:

  • копію документа (одного з документів), що посвідчує особу, передбаченого Законом «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»;
  • копію військово-облікового документа – для військовозобов'язаних (крім випадків, передбачених законодавством)
  • копію документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і копію додатка до нього;
  • копію сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання;
  • чотири кольорові фотокартки розміром 3 х 4 см.

Перелік документів, необхідних для вступу, зокрема, додаткових, якщо це викликано особливостями вступу на певну спеціальність чи конкурсну пропозицію, встановлюють ЗВО у своїх Правилах прийому.

🎼 Вступники, які проходять творчі конкурси, допускаються до участі в них за наявності оригіналу документа, що посвідчує особу, та екзаменаційного листка з фотокарткою.

Інші копії документів подаються вступником, якщо це викликано особливими умовами вступу на відповідні конкурсні пропозиції, установлені законодавством, у строки, визначені для прийому документів.

ЯК ПРАЦЮВАТИ З СИСТЕМОЮ ПОДАННЯ ЗАЯВ В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ РЕЄСТРАЦІЯ ЕЛЕКТРОННОГО КАБІНЕТУ

Процедура подання заяв про вступ в електронній формі регулюється «Порядком подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів України в 2019 році».

Для подання електронної заяви вступник повинен зареєструватись на інтернет-сайті за електронною адресою: https://ez.osvitavsim.org.ua/

Перед початком роботи обов'язково перегляньте інформацію у розділах:

  • Про проект;
  • Новини;
  • Інструкція;
  • Запитання-відповіді;
  • Умови прийому;
  • Контакти.

Після ознайомлення з вищевказаними матеріалами необхідно зареєструватись у системі: натисніть «РЕЄСТРАЦІЯ» (у вікні «Заповнити анкету вступника»).

Важливо! Системою подання заяв в електронній формі зможуть скористатися у повній мірі тільки вступники, які мають свідоцтво про здобуття повної загальної освіти або атестат про повну загальну середню освіту, виготовлений з використанням фотополімерних технологій, та сертифікати ЗНО 2017, 2018 і 2019 років (крім сертифікату ЗНО 2017 з англійської, французької, німецької та іспанської мов) і бажають вступити на денну або заочну форми навчання за освітніми ступенями бакалавр, молодший бакалавр, (магістр медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань), а також на денну форму навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодший спеціаліст.

Тільки введення правильних та достовірних даних надають Вам можливість прийняти участь у конкурсному відборі та, при успішному його проходженні, бути рекомендованими до зарахування в обраний заклад вищої освіти.

Інструкцію реєстрації електронного кабінету дивіться тут ⬇️

ЯКЩО Я АБІТУРІЄНТ З ОКУПОВАНОГО КРИМУ АБО НА НЕПІДКОНТРОЛЬНОЇ ТЕРИТОРІЇ ДОНБАСУ

Вступники, що проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї після 1 січня 2019 року, можуть вступати до уповноважених ЗВО (наказ МОН від 24 травня 2016 року № 560) за результатами вступних іспитів (з урахуванням особливостей проходження державної підсумкової атестації в освітніх центрах «Крим-Україна» або без такого врахування для осіб, які отримали документ про повну загальну середню освіту) та/або зовнішнього незалежного оцінювання (у будь-яких комбінаціях за їх вибором).

Вступники, місцем проживання яких є територія проведення ООС, територія населених пунктів на лінії зіткнення або які переселилися з неї після 1 січня 2019 року, можуть вступати до ЗВО на території Луганської і Донецької областей та переміщених закладів вищої освіти (наказ МОН від 21 червня 2016 року № 697) за результатами вступних іспитів та/або зовнішнього незалежного оцінювання (у будь-яких комбінаціях за їх вибором).

ПІЛЬГОВІ КАТЕГОРІЇ ВСТУПНИКІВ

Інвалід війни

Такі вступники можуть вступати до закладів вищої освіти за результатами співбесіди. Документи в такому випадку подаються у паперовому вигляді.

Маю інвалідність і неспроможний відвідувати навчальний заклад

Такі вступники можуть вступати до закладів вищої освіти за результатами співбесіди. Документи в такому випадку подаються у паперовому вигляді.

Отримав відмову в реєстрації для участі в ЗНО через неможливість створення особливих умов

Такі вступники можуть вступати до закладів вищої освіти за результатами іспитів 2019 року та/або результатами ЗНО 2017, 2018 років (у будь-яких комбінаціях за їх вибором). Документи в такому випадку подаються у паперовому вигляді.

Не зміг скласти ЗНО через наявність захворювання або патологічного стану

Такі вступники можуть вступати до закладів вищої освіти за результатами вступних іспитів 2019 року та/або результатами ЗНО 2017, 2018 років (у будь-яких комбінаціях за їх вибором), якщо не складали зовнішнє незалежне оцінювання з відповідних предметів у 2019 році Документи в такому випадку подаються у паперовому вигляді.

Дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування

Такі вступники можуть вступати до закладів вищої освіти за результатами вступних іспитів 2019 року та/або зовнішнього незалежного оцінювання 2018-2019 років з англійської, французької, німецької, іспанської мов та 2017 – 2019 років з інших предметів (у будь-яких комбінаціях за їх вибором). Документи в такому випадку подаються у паперовому вигляді.

Учасник бойових дій

Такі вступники можуть вступати до закладів вищої освіти за результатами вступних іспитів 2019 року та/або зовнішнього незалежного оцінювання 2018-2019 років з англійської, французької, німецької, іспанської мов та 2017 – 2019 років з інших предметів (у будь-яких комбінаціях за їх вибором). Документи в такому випадку подаються у паперовому вигляді.

Звільнений з військової служби

Вступники, що є звільненими з військової служби (зокрема, є демобілізованими) починаючи з 01 грудня 2018 року включно, можуть вступати до ЗВО за результатами вступних іспитів та/або зовнішнього незалежного оцінювання (результати вступних іспитів зараховуються з предметів, з яких вступник не складав зовнішнє незалежне оцінювання). Документи в такому випадку подаються у паперовому вигляді.

«Чорнобилець»

Пільга (право на вступ за результатами співбесіди) залежить від категорії осіб, до якої Вас віднесено.

Здобув повну загальну середню освіту за кордоном

Такі вступники можуть вступати до закладів вищої освіти за результатами вступних іспитів та/або зовнішнього незалежного оцінювання (результати вступних іспитів зараховуються з предметів, з яких вступник не складав зовнішнє незалежне оцінювання).

Увага! Якщо такі вступники хочуть брати участь у конкурсі на зайняття бюджетних місць, то зможуть це зробити лише в разі вступу за результатами зовнішнього незалежного оцінювання.

Детальну інформацію щодо пільг 2019 року дивіться на сайті МОН.

ВІДПОВІДІ НА ПОШИРЕННІ ЗАПИТАННЯ

Як дізнатися, ЗНО з яких предметів потрібні для обраної мною спеціальності?

Перелік конкурсних предметів, творчих заліків та творчих конкурсів для вступу до конкретного закладу вищої освіти (ЗВО), а також перелік конкурсних пропозицій можна знайти у Правилах прийому цього ЗВО. Для вступників на базі повної загальної середньої освіти, на місця державного та регіонального замовлення, загальний перелік конкурсних предметів, зокрема, творчих заліків та творчих конкурсів є в додатку 4 до Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2019 році.

Сертифікати ЗНО яких років можна подавати у 2019 році для вступу до ЗВО?

2019 року приймають сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 років, крім оцінок з англійської, французької, німецької та іспанської мов. Оцінки з англійської, французької, німецької та іспанської мов приймаються лише із сертифікатів 2018 та 2019 року.

Чи потрібна для вступу медична довідка?

В Умовах прийому 2019 року не передбачено подання для вступу на базі повної загальної середньої освіти медичної довідки. Однак ЗВО у своїх Правилах прийому встановлюють перелік документів (у тому числі додаткових), необхідних для вступу, якщо це викликано особливостями вступу на певну спеціальність чи конкурсну пропозицію. Тому необхідність подання довідки варто уточнити у приймальній комісії обраного вишу.

Як дізнатися, скільки бюджетних місць виділено на обрану мною спеціальність?

Кількість місць, виділених державою на ту чи іншу спеціальність, визначається щороку відповідною постановою КМУ – її здебільшого ухвалюють напередодні вступної кампанії.

Максимальний обсяг бюджетних місць на спеціальність у межах вишу (з можливим розбиттям на конкурсні пропозиції) публікується на офіційних сайтах ЗВО. Загальна кількість місць на закриті конкурсні пропозиції також публікується на сайтах ЗВО.

Для спеціальностей, що входять до Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка (додаток 2 до Умов прийому) виші можуть встановлювати кваліфікаційний мінімум державного замовлення – мінімальну кількість вступників, які здобули право навчатись на місцях державного замовлення, при якій буде відкрито набір на відповідну конкурсну пропозицію.

Скільки можна подати заяв на бюджетну і контрактну форми навчання на основі повної загальної середньої освіти?

Вступники можуть подати до 7 заяв на місця державного та регіонального замовлення в закритих (фіксованих) та відкритих конкурсних пропозиціях.

Кількість заяв на контрактну форму навчання не обмежується.

На скільки спеціальностей і в скільки вишів можна подати заяви на бюджетну і контрактну форми навчання?

Вступники можуть подати заяви не більш ніж з 4 спеціальностей на місця державного та регіонального замовлення. Кількість заяв на спеціальності на контрактну форму навчання, а також кількість вишів, куди можна подати ці заяви, не обмежується.

Що робити, якщо приймальна комісія відмовляє мені у вступі за пільгами?

Звернутися письмово до приймальної комісії вишу, а у разі виникнення проблеми – до органу управління або засновника ЗВО.

Заклад освіти затримує видачу документу про середню (вищу) освіту. Що робити?

Потрібно звернутися з відповідною письмовою заявою до закладу освіти, а в разі виникнення проблем – до органу управління або засновника закладу освіти.

Чи можливо одночасно вступити на навчання за двома різними спеціальностями, у два різні ЗВО?

Так, ви можете навчатися за кількома спеціальностями (напрямами підготовки, спеціалізаціями, освітніми програмами) та формами навчання в одному або різних закладах вищої освіти, за умови, що тільки одна з них за державним (регіональним) замовленням або за рахунок цільових пільгових державних кредитів.

Хто має право подавати паперові заяви на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань)?

У паперовій формі подають вступники:

  • для реалізації права на вступ за співбесідою, за результатами вступних іспитів з конкурсних предметів у ЗВО та/або квотою-1, квотою-2, квотою для іноземців;
  • для реалізації права на повторне безоплатне здобуття освіти за бюджетні кошти;
  • для реалізації права на першочергове зарахування;
  • за наявності розбіжностей у даних вступника в Єдиній базі (прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, стать, громадянство тощо) і в документі про повну загальну середню освіту та у сертифікаті ЗНО;
  • у разі подання іноземного документа про освіту;
  • у разі подання заяви іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні;
  • у разі подання документа про повну загальну середню освіту, виданого до запровадження фотополімерних технологій їх виготовлення;
  • у разі подання заяви після завершення строків роботи електронних кабінетів, якщо вступник не зареєстрував електронний кабінет раніше;
  • для реалізації права на нарахування додаткових балів призерам та переможцям чемпіонатів Європи та чемпіонатів Світу, всесвітньої Гімназіади, переможцям чемпіонатів України (з олімпійських видів спорту) під час вступу на навчання за спеціальностями "Середня освіта (Фізична культура)" та "Фізична культура і спорт";
  • у разі неможливості зареєструвати електронний кабінет або подати заяву в електронній формі з інших причин, що підтверджено довідкою приймальної комісії ЗВО.

Де можна переглянути своє місце у конкурсі на певну спеціальність?

У рейтинговому списку після його оприлюднення Приймальною комісією або на сайті інформаційної системи

Якщо я подавав документи лише на бюджет, але не пройшов, чи запропонують мені контрактне місце? 

Якщо під час подання заяви ви зазначили варіант «претендую на участь у конкурсі на місце державного або регіонального замовлення і на участь у конкурсі на місця за кошти фізичних та/або юридичних осіб у випадку неотримання рекомендації за цією конкурсною пропозицією за державним або регіональним замовленням», то відповідно до конкурсної ситуації та з урахуванням вашого конкурсного бала, вам може бути запропоноване контрактне місце.

Більше відповідей на поширенні питання щодо вступної кампанії 2019 року шукайте на сайті МОН.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ З ПИТАНЬ ВСТУПУ

З 24 червня до 9 серпня працюватиме гаряча лінія Міністерства освіти та науки і приймальня громадян щодо вступної кампанії 2019 року.

Зокрема, окремо працюватимуть консультаційна лінія Міністерства освіти, консультаційна лінія Єдиної державної бази з питань освіти, телефони директоратів професійної та шкільної освіти, а також лінія Фонду «Відкрита політика», що забезпечуватиме підтримку вступників з Криму та Донбасу.

Крім того, фахівці міністерства проведуть серію семінарів для приймальних комісій. Сьогодні почали роботу консультативні телефонні лінії МОН та приймальня громадян, куди вступники зможуть звернутися впродовж усієї вступної кампанії.

Консультативні телефонні лінії (понеділок-четвер з 9:00 до 18:00; п'ятниця – з 9:00 до 17:00):

МОН

+38 (044) 287-89-29

+38 (068) 951-25-13

+38 (050) 550-54-11

0 (800) 504-425 – БЕЗКОШТОВНО!

377169

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: