fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 11:43 23 Чер 2020

Вся правда про Веган Челендж

Фото unsplash.com

Веганство зараз набирає шаленої популярності: молодь, спортсмени, активні та прогресивні люди все більше дбають про наповнення своїх тарілок. Спробувати перейти на рослинну дієту, особливо в період свіжих овочів, ягід та фруктів, неважко.

Якщо ж все-таки у вас виникають сумніви, чи варто спробувати Веган Челендж, то розповіді з перших вуст допоможуть їх розвіяти. Модель-учасниця, дієтолог-веган та менторка-влогерка діляться своїм досвідом.

МАША ГРЕБЕНЮК

супермодель, переможниця у телешоу "Супермодель по-українськи" (3 сезон)

Маша Гребенюк

На участь у Веган Челенджі Машу спонукало відчуття огиди до м'яса. "Коли їм його, відчуваю не дуже приємні відчуття і думаю про те, що все-таки цей шматочок м'яса був живою істотою" – пригадує дівчина. Проте, проходячи Челендж не дотримувалася 100% рослинного харчування. – "Я намагалася не їсти м'ясо, ковбасу, хамон. "Намагалася", тому що голова казала одне, а звички  — інше. Все-таки, більшість людей їдять м'ясо з самого народження і їсти м'ясо вважається чимось в порядку речей. Я не відмовлялася від сиру, це правда, але намагалася робити акцент на всілякі рослинні штуки". На момент Челенджу Маша жила в Ірландії, а там купувати веганські й вегетаріанські продукти взагалі не складно. Вона відкрила для себе багато смачного. Наприклад, сочевичні котлети та кокосове молоко.

Веган Челендж допоміг дівчині поміняти харчові звички. Вона вважає, що поступово, завдяки знанням з Челенджу, зможе повністю відмовитися від м'яса. 

Модель зазначає, що творці Челенджу дуже серйозно підійшли до нього. Дуже багато інформації, корисних і незвичайних рецептів отримують учасники. "Не просто "сир тофу і шматочок огірка", а реально повноцінні страви, які ні стілечки не поступаються звичайним, м'ясним.  Я отримала новий досвід і знання, це 100% виправдані очікування! Челендж змінює погляд на звичні речі", – розповідає Маша.

МАРКО ШПАРА

кваліфікований Vegan Friendly Дієтолог, член Асоціації Дієтологів України та Британської Асоціації Дієтологів

Марко Шпара

Марко здобув спеціалізовану вищу медичну освіту в Англії за напрямком Дієтологія (First Class Honours Degree in Dietetics), має більше 2-х років досвіду клінічної дієтології в чотирьох лікарнях Лондона, а також декілька років роботи з різними проєктами у сфері харчування та викладання. Крім цього, приватно консультує пацієнтів із зайвою вагою, проблемами втрати ваги, діабетом, хворобами серця, нирок, печінки та іншими захворюваннями, допомагаючи їм подолати ці проблеми рослинним харчуванням. Також консультує веганів-спортсменів, дітей, підлітків та їх сім'ї та бере участь у Веган Челенджі та Challenge 22 (англомовна версія челенджу) у якості дієтолога.

Перед тим, як стати дієтологом, шість років тому, хлопець подивився декілька документальних фільмів: "Земляни", "Виделки замість ножів", а згодом ще й "Велика Рогата Змова". "У ті часи я намагався перейти цілком на рослинне харчування. Але через нестачу інформації, знань, навичок, підтримки, або, можливо через моє небажання щось змінювати, нічого не виходило. Саме з тих часів я почав харчуватися здебільшого рослинною їжею, та перейшов цілком на веганське харчування лише рік тому, шкодуючи, що не зробив цього раніше." – ділиться дієтолог –  "На щастя, зараз існують такі проєкти, як Веган Челендж, де кожен охочий може знайти величезний запас необхідних знань, рецептів, підтримку менторів та однодумців-веганів. Казка, чи не так?" 

На питання про те, чи можливо самостійно, без дієтолога перейти на веганську дієту, Марко відповідає, що звісно можна, бо в протилежному випадку нам знадобилось би дуже багато дієтологів :). "Веган Челендж — це дуже гарний старт для вегана-початківця. Багато корисної, а головне надійної інформації, ментори з досвідом, які підкажуть та підтримають. Не слід забувати й про надійні інтернет-джерела, наприклад veganhealth.in.ua, джерела або матеріали, написані людьми з медичною освітою, а краще дієтологами або досвідченими веганами. Важливо, щоб ця інформація була підтверджена надійними клінічними дослідженнями, систематичним оглядом та метааналізами.Тому, навіть якщо інформація написана доктором або дієтологом, я б все одно радив перевіряти на які джерела та наукові дослідження вони посилаються".

Веганам-початківцям Марко радить не забувати, що наша мета не просто виключити продукти тваринного походження, а замінити їх поживними рослинними продуктами. Якщо цього не зробити, то є ризик поповнити ряди "колишніх веганів", які знімають відео на Youtube "Як я спробував веганство та ледве не помер".

АЛЕВТИНА КОЗАЧОК

координаторка кампанії Веган Челендж, авторка Youtube-блогу "Mediocre vegan" про науково обґрунтоване веганське харчування 

Алевтина Козачок

Як і багато людей, Алевтина прийшла до веганства через здоров'я. В підлітковому віці мала серйозні розлади харчової поведінки, через які сильно зіпсувала свій метаболізм і стан організму в цілому. Дівчині хотілося позбутися цих залишкових проблем і нарешті знову навчитися нормально їсти. Вона швидко наштовхнулася на рослинне харчування та вирішила спробувати. Врешті-решт, дізналася багато про етичну сторону веганства, про вплив тваринництва на екологію та почала цікавитися нутриціологією з наукової точки зору. Зараз харчування координаторки Веган Челенджу сильно відрізняється від того, з чого вона починала, та й веганить вона наразі зовсім не через здоров'я. Вважає, що це єдине раціонально правильне рішення, особливо в сучасних умовах.

Найважливіше в роботі координаторки, на її думку, — це робота з людьми, адже всі надзвичайно різні та потребують індивідуального підходу — як учасники, так і ті, хто допомагають проєкту. Але це й найцікавіше в роботі! Кожного дня доводиться знайомитися з новими чудовими особистостями, дізнаватися купу нового та й самій удосконалюватися. Також буває складно розділити роботу та відпочинок, адже Веган Челендж працює без вихідних і завжди є куди рухатися. Та вміння розділяти роботу та відпочинок  — це здібність, яку слід вдосконалювати всім, хто працює з дому. 

Тим, хто хоче пройти Веган Челендж, Алевтина рекомендує не вагатись. "Веган Челендж  — це чудовий спосіб спробувати рослинне харчування, адже ви отримаєте всю необхідну для цього інформацію та підтримку з боку нашої команди. Хоча ми сфокусовані на харчуванні, ви дізнаєтеся і про інші сфери веганства, а також зможете спілкуватися з персональним ментором. Нарешті, ви можете просто ознайомитися з інформацією, але йти у власному темпі. Наша мета – показати, що веганство є раціональним рішенням, котрого дуже легко дотримуватися, навіть в умовах України. Тож обов'язково реєструйтеся та переконайтеся!"

Наступний раунд Веган Челенджу стартує вже 1-го липня, долучайтесь!  

веган челендж

Фото unsplash.com

Авторка статті: Андріана Федевич, представниця кампанії Веган Челендж

7475

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: