fbpx
Сьогодні
Рішення 19:58 09 Кві 2020

Ідеї для волонтерства під час карантину. Вінничанки з дітьми шиють безкоштовні маски

Не сидіти, склавши руки, а допомагати тим, хто цього потребує – так вирішили подруги-вінничанки та взялися шити захисні маски. Просто так. Тому, що могли та хотіли робити добрі справи.

Фото: Вікторія Лисюк

Майстриня хенд-мейду Вікторія Лисюк переживала про здоров'я своїх родичів, які перебували за кордоном до початку карантину. Щоб не впадати в паніку, вирішила зробити декілька масок для близьких. Тим паче, що тканину, із якої можна пошити засоби захисту, реально знайти і вдома. Найкраще підійдуть бавовняні речі, а в аптеці слід купити марлю.

Невдовзі з'явилася ініціатива шити маски й для інших. До Вікторії приєдналися подруги. Розпочався кропіткий процес, який дещо полегшила поява двох швейних машинок (одну з яких дістали силами журналістів). Як розповіла сама Вікторія, за весь час своєї роботи команда нікому не відмовила в допомозі, а найбільша кількість масок, яку вдалося пошити за день, становила аж 420 штук! «Якщо слід було наступного дня відправити партію – працювали до ночі», – розповідає майстриня.

Із проханням пошити маски спочатку зверталися знайомі чи просто люди, які дізналися про ініціативу. Волонтерки не брали за це кошти, однак радо приймали на обмін тканину чи марлю. Як розповідає Вікторія, для багатьох людей справжнім шоком було, що у нас щось буває безкоштовним. Реакції відрізнялися: від когось – уклін за старання, а хтось скептично шукав приховану вигоду.

Після індивідуальних невдовзі з'явилися й «гуртові замовлення» від лікарень Вінниці, а потім і інших міст. Команда надіслала багато масок на Тернопільщину, Львівщину, а також у Хмельницький і Житомир. Крім того, засоби захисту шили ще й для воїнів у зоні ООС. По допомогу звертався і тюремний капелан.  

Добрий вечір. Вчора затримались допізна тому немала змоги написати вам. За два дні ми осилили десь масок до…

Posted by Вікторія Лисюк on Tuesday, March 24, 2020

На початку в роботі брала участь і малеча: донька Вікторії та її однокласниця. Дівчата дуже раділи новому заняттю і з великим ентузіазмом допомагали у процесі. Тому батькам на замітку: декілька годин, а то і днів спокою гарантовано, якщо дати дітлахам нове для них і досить відповідальне завдання. Так можна не лише приборкати норовливих під час карантину, а й показати, що ви поважаєте дітей і довіряєте їм. В умовах, коли всі педагогічні хитрощі вже майже вичерпані, ця може стати в нагоді.

волонтерки маски

Нині майстрині припинили роботу. Причина проста: з-закордону повернулися чоловіки декількох із них, а відтак, підписали документ про добровільну ізоляцію. Члени родини її також суворо дотримуються, а тому і фізично передати маски зараз немає можливості.

Скільки було пошито масок за цей час – не беруть і порахувати. А скільки, без перебільшення, врятовано життів!

Відчути себе героєм і принести користь суспільству можна і власноруч. Для того, щоб пошити багаторазову маску для обличчя, не потрібна навіть швейна машинка.

Варіантів існує чимало, однак усіх їх об'єднує доступність засобів і методів.

Для цього потрібно буде трохи натуральної тканини (бажано бавовни), марля, мотузка, голка, нитки та праска.

Ще про декілька способів зробити маску власноруч раніше ми писали тут і для зручності додаємо викрійки:

пошити маскупошити маску

Не з чуток знаємо, що в аптеку без маски не можна, але і купити її там ніяк. Тому час проявляти фантазію та здібності до рукоділля. І, звичайно, залишатися вдома.

Читайте також:

Підтримка у коронавірусний час: як в Україні гуртуються і допомагають один одному

Як допомогти медикам під час епідемії коронавірусу

5901

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: