fbpx
Сьогодні
Репортаж 15:33 20 Кві 2020

"Часто в звітах все є, а насправді немає". Як волонтери допомагають рятувати Чорнобиль від вогню

Журналісти "Рубрики" з'їздили до зони відчуження разом з групою волонтерів для передачі допомоги пожежним

4 квітня в Чорнобильській зоні відчуження почалася масштабна пожежа. Через важкодоступність, суху погоду і виникнення нових вогнищ пожежникам не вдавалося побороти вогонь до 13 квітня. Але ті ділянки тління, що залишилися, вже через кілька днів роздуло вітром, і полум'я відновилося.

З перших же днів, в Зону перекинули безліч пожежних, яким не вистачає необхідної екіпіровки і спорядження. У цих умовах небайдужі організували збір коштів і передають рятувальникам все необхідне.

Маски, респіратори та смачні цукерки

Володимир Череміс — засновник бренду HARDRIDE, компанії, яка виготовляє сумки, рюкзаки та тактичне спорядження. З майстерні HARDRIDE ми розпочинаємо поїздку в Зону — тут волонтери зібрали частину припасів і звідси відправляються за іншим. "Я займаюся волонтерською діяльністю іноді, з друзями і знайомими, які допомагають всім, кому можуть зарадити. Ми почали з того, що допомагали 11 батальйону територіальної оборони "Київська Русь" в часи війни. Зараз ось підключилися до допомоги пожежним, які гасять ліс навколо Чорнобильської атомної станції", — говорить Володимир.

чорнобиль волонтери

Разом з Володимиром організацією допомоги пожежним займаються його друзі, Олексій Чарей та Ірина Костенко. Ірина — інструктор з першої допомоги і тактичної медицини, каже, що приєдналася до ініціативи після поста у Фейсбуці: "Вова написав про це раніше, ніж ЗМІ підняли це питання. Я побачила у Вови його пост в соціальних мережах і подумала про те, що потрібно дійсно з'їздити. Але не просто везти шкарпетки-труси, цукерки, печиво і все інше, а дізнатися, що потрібно. Ми виявили потреби і вже зараз їдемо з чимось вузьконаправленим. Тим більше, коли ми їхали туди в минулий раз в понеділок там не було якихось великих заправок по шляху, або великих супермаркетів. У тих дрібних магазинах, які там є, не все можна купити".

Першу поїздку в Чорнобиль вони зробили ще 13 квітня, до того, як дощ допоміг загасити осередки загоряння в перший раз. Ірина почала збір коштів через сторінку в Фейсбуці, а з транспортом допоміг Олексій. "Іра запропонувала допомогти, і я залюбки погодився. Якщо чесно, ми в перший день хотіли їхати зі своїми грошима у нас було всього 1000 гривень на двох. Ми прикинули, що можна купити, і потім Іра каже: "Може, завтра?". Кажу: "Давай краще завтра — вже пізно, вночі туди приїдемо, привеземо 3 пляшки води. Давай краще почекаємо". Несподівано на цей пост виникла така реакція, нам вдалося привезти не дуже велику, але вже відчутну кількість допомоги. У нас склалася така ситуація, що я не міг виїхати з міста на своєму автомобілі. Я попросив подругу, щоб вона змінилася зі мною автомобілем, тому ми везли волонтерську допомогу на червоному спортивному автомобілі – були самими стильними на КПП",  — сміється Олексій.

чорнобиль волонтери

Після першого, "розвідувального" візиту в Зону, волонтери уточнили першочергові потреби серед пожежників, щоб наступного разу привезти найнеобхідніше. "Ми веземо сьогодні респіратори, фільтри для респіраторів, краплі для очей, захисні окуляри, по дрібниці ще деякі продукти – батарейки і так далі," — пояснює Володимир. "Ми намагаємося не купувати аби що, і вибрали максимально якісні маски, фільтри, окуляри і найсмачніші цукерки та печиво. Не «Рачки", а все-таки шоколадні купимо", — додає Ірина.

"Ми не робимо нічого надзвичайного"

Всю допомогу вони передають своєму заповнивши контактну форму — голові громадської ради при Державному агентстві з управління зоною відчуження. "Я прекрасно розумію ситуацію, коли необдумані передачі осідають десь зовсім не там, куди вони призначалися. Ми досить акуратно ставимося до осіб, яким ми передаємо щось. І ми знаємо, що наш знайомий дійсно адресно все це принесе і не дуже хочемо з іншими організаціями зв'язуватися. Ця людина займається координацією волонтерів", — говорить Олексій.

Частину спорядження вдалося отримати безкоштовно — компанія "Фармак" передала зволожуючі краплі для очей, а "Моршинська" направила пожежним окрему вантажівку з 500 літрами мінеральної води. Інші волонтери передали респіратори, які лежали в запасах з часів епідемії свинячого грипу. Протягом кількох годин, ми катаємося по місту, збираючи все припаси.

моршинська

"На мою думку, у нас всі державні структури потребують якихось додаткових дотацій. Якщо брати медиків, якщо брати пожежних — у них часто в звітах все є, а насправді немає. Нам наш знайомий казав, що були навіть якісь санкції застосовані до пожежних через те, що вони повідомили про те, що вони в чомусь мають потребу. Нібито начальство злякалося скандалів в соціальних мережах і дуже швидко зробило звіт про те, що вони всім забезпечені. Я розумію, що не потрібно створювати зайвої паніки і "зради", перебільшувати і говорити про радіоактивний пил в центрі Києва. Але допомогти людям, які 10 днів в полі знаходяться і гасять пожежу — а гасити пожежі складно, це не сидячи на дивані робити репости якоїсь картинки про пожежу, — допомогти їм водою-їжею і чимось необхідним для нас нескладно. Ми нічого не робимо надзвичайного", — говорить Ірина.

чорнобиль пожежі

За її словами, основна складність полягає в тому, що через велику площу загоряння і важкодоступність лісів, пожежні часто не мають доступу до тих ресурсів, які у них є: "У всіх є вода і там є польова кухня. Але люди гасять пожежі не десь біля дороги, вони гасять пожежі в лісі. Якщо пожежа трави в полі — не будь-яка машина може туди доїхати, щоб привезти воду. Доставка води на місце відбувається якимось спеціальним транспортом, а його може бути недостатньо. Вони гасять пожежі локально на цьому полі, і поки машинка везе воду до одних пожежних — інші не мають води. Якщо за паперами є якийсь один транспорт, який повинен доставити обіди, а люди в різних 5 точках — їм потрібно допомогти, щоб вони не чекали. Щоб вони були ситі, і могли гасити, а не думати про щось стороннє. Тому волонтери та небайдужі допомагають прискорити ці процеси. Люди, які зараз у самій Зоні, у яких є пропуск, на своїх машинах розвозять. А наше завдання — привезти це все до КПП".

Ірина вважає, що піднімати зайвий "хайп" і надто драматизувати стан пожежних не варто. "З приводу фотографії з пожежними, які сплять на землі — я думаю, що вони працюють якусь нормовану кількість годин. Можливо, вони чекають зміну свою, або закінчили зміну і їхатимуть туди, де вони розміщені. Так, це така жаліслива, звичайно, фотографія — але не така, як фотографія з кіньми Пржевальського на вигорілих полях. Коні, які десь там, де у них вже немає "будиночка", в якому вони жили, чіпляють набагато більше".

чорнобиль волонтери

Зібравши все, що вдалося знайти, ми зупиняємося в супермаркеті, щоб докупити все необхідне. Пізніше, на своїй сторінці у Фейсбуці, Ірина напише, що за день вдалося зібрати 65 000 гривень. "Дуже багато небайдужих людей, які хочуть допомогти якимось чином. Я дивлюся за прізвищами тих хто, пересилає гроші — це часто якісь наші спільні друзі. Також були люди, які перебувають за кордоном України, але переживають за батьківщину. Дуже мило було отримувати перекази в розмірі 28 гривень. Це теж для мене важливо, тому що люди не пройшли стороною. Хто скільки може — хоч якось взяв участь. 28 гривень, скинуті на картку, теж можуть допомогти, якщо зробити це багато разів".

чорнобиль волонтери

На парковці до нас приєднується ще один автомобіль — це інша волонтерська група, яка везе пожежним каремати і спальні мішки. Нарешті, ми висуваємося в бік Чорнобиля. Ми доїдемо до КПП "Дитятки", де передамо допомогу, заповнивши контактну форму, але в саму Зону нам не потрапити. "Дуже багато бажаючих мені писало, тому що люди думають, що можна буде проїхати в Зону і погуляти біля станції. Я не рвуся, тому що проїзд в зону і в звичайних умовах складний, за перепустками. В умовах пожеж мені не хочеться вриватися туди, щоб створювати зайві проблеми людям, які там зараз працюють. Туди можна поїхати з екскурсією, але не тоді, коли люди працюють. Нехай краще буде передавати одна людина, ніж ми, купа людей, які будуть заважати,"— каже Ірина.

Зона відчуження

На під'їзді до Зони відчуження не видно ні диму, ні згарищ. Біля КПП коштує досить багато машин, в основному — це журналісти. Ми прямуємо до людини у формі, чий телефон розривається від дзвінків. Це — Олександр Сирота, голова громадської ради при Державному агентстві з управління зоною відчуження, контактна особа і координатор волонтерів. Ми передаємо всі припаси в кімнату інфо-центру поруч з КПП. Там ми бачимо безліч припасів, які дають зрозуміти: ми не перші, хто привіз допомогу сьогодні. Володимир пояснює, як правильно користуватися привезеними респіраторами і міняти фільтри. Олександр дякує волонтерам, в якості подяки передає їм нашивки з написом "Чорнобильська зона відчуження", які робить його дружина. Нам вдається поговорити з Олександром протягом декількох хвилин.

"Давайте уточнимо відразу — я не офіційна особа, я в даному випадку волонтер, володію тільки тією картиною, яку бачив своїми очима. Знаю, що горіла Іловниця, згорів дитячий табір "Смарагдовий", частково знаю і про інші місця, але не всі бачив на власні очі. Коли я виїжджав, була інформація про те, що всі вогнища ліквідовані. Горіння не було — було тління (станом на 15 квітня). Ці осередки зараз ліквідують, але це не швидкі процеси в будь-якому випадку після великої лісової пожежі. Гасінням зайняті не тільки пожежні – діють і лісники, і підприємства, які так чи інакше задіяні в цьому. Моя точка зору як волонтера — це підпал. Я бачив, як після того, як ліквідували осередок займання, з'явилося два нових. Нехай причину пожежі встановлюють правоохоронні органи, але ми обов'язково допоможемо їм розібратися в цьому питанні і донести висновки до тих, хто повинен їх зробити".

чорнобиль пожежі

Основна робота Олександра зараз — це координація волонтерської допомоги. Він контактує з пожежними, з'ясовує їхні актуальні потреби і передає інформацію волонтерам. Коли допомога доїжджає до КПП, Олександр організовує її доставку на місця. "Станом на сьогодні, з провізією ми питання закрили силами адміністрації Зони відчуження і допомогою волонтерів. Якщо раптом трапиться так, що допомога буде вже не актуальна — я молюся, щоб так було, — речі, які можуть зберегтися, будуть збережені і використані наступного разу. Це не остання пожежа в Зоні. Я не кажу, що ми єдині, хто допомагає — але зі мною дійсно можна зв'язатися, і ми знайдемо, що з цим зробити".

чорнобиль пожежі

У складній ситуації волонтери допомагають всім, чим можуть, виходячи з внутрішніх переконань, турботи про людей і Чорнобильську зону. "Всі ці села — це така пам'ять, яку дуже шкода було би втратити через те, що ми не можемо зупинити пожежу. Можливо, люди, які жили в цих будинках, повернуться туди, щоб згадати молодість свою або молодість своїх батьків. Потрібно максимально намагатися зберегти це, тому що такого немає більше ніде в світі. Це важливо, і Україна не повинна це все втратити", — говорить Ірина.

"Насправді ми розуміємо, що те, що ми веземо — це крапля в морі. Ми не забезпечили, звичайно, всіх пожежних в Зоні. У нас була розмова на цю тему, але я вважаю, що ми не повинні замахуватись на мегаломанію. Якщо ми не можемо чогось зробити — то зробимо те, що ми можемо. Волонтерство — це ж не те, що ти думаєш: "Хмм, яку б кар'єру собі вибрати?". Ми стикаємося з такою ситуацією, повз яку ми просто не можемо пройти. Я не бачу в цьому якихось піднесених матерій. Ми можемо зробити світ кращим, по-справжньому — не такими вже колосальними, великими зусиллями. Чому б і не зробити це?", — каже Олексій.

Дивіться також наш відеосюжет:

Кожен може допомогти зробити світ кращим — перш за все, не варто сіяти паніку про радіаційний вітрі з Чорнобильської зони.

Щоб допомогти пожежникам, можна зайти на сторінку Ірини Костенко у Facebook, дізнатися актуальну інформацію про збір коштів і перерахувати гроші.

Якщо ж ви можете передати велику партію припасів і хочете уточнити актуальні потреби пожежних — можна зв'язатися з Олександром Сиротою через його сторінку у Facebook.

Фото з Facebook-сторінки Iryna Kostenko

5565

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: