fbpx
Сьогодні
Актуально 17:21 17 Січ 2019

Водохреще: як правильно пірнути в ополонку і не захворіти

7 порад і застереження від розповсюджених помилок

19 січня українці східного обряду святкують Водохреще або Богоявлення. Це третє і завершальне свято різдвяно-новорічного циклу, яке ще називають Йордан.

Невід'ємною частиною його святкування вже давно стало занурення в ополонку. У цей день, крім «моржів»-професіоналів, в крижану воду зважуються пірнути й люди без досвіду. І якщо «любителі» не знатимуть правил зимового занурення, наслідки можуть бути неприємними. Навряд чи хочеться провалятися місяць з пневмонією.

Щоб грамотно провести традиційний ритуал і не захворіти на запалення легенів, «Рубрика» підготувала для своїх читачів 7 корисних порад і застережень від розповсюджених помилок.

Хто може зануритися в ополонку?

📌  Абсолютно здорова людина

Як це не банально, але для того щоб купатись в ополонці, треба бути здоровим. У вас не може бути якихось хронічних захворювань, не можна приймати медикаменти.

📌   Підготовлена заздалегідь

Для незвиклого організму різкий перепад температури буде нечуваним стресом. Зрозуміло, що в ідеалі до Водохреща треба готуватися хоча б за місяць, але якщо ви вирішили пірнути лише зараз, то навіть за кілька днів до дії можна підготувати тіло. Як саме – читайте далі.

Хто НЕ може зануритися в ополонку?

📌  Вагітні

Категорично забороняється купатися вагітним, тому що через перепад температур можуть трапитись передчасні перейми і навіть викидень.

📌  Хворі

Не можна занурюватися в ополонку хронічно хворим людям, або ж якщо ви себе погано почуваєте.

Категорично забороняється занурюватися у крижану воду гіпертонікам і діабетикам.

📌  Діти до 6 років

Забороняється пірнати у крижану воду маленьким дітям. Перепад температури викликає викид гормонів, а це сильно послаблює дитячий імунітет.

📌  Людям у стані алкогольного оп'яніння

Категорично заборонено купатися в ополонці людям, які вживали алкоголь. Він розширяє ваші судини і це дасть уявне відчуття теплоти, яке притупляє реальне сприйняття температури. Але за фактом ви отримаєте сильне переохолодження.

7 правил занурення для новачків

📌  Налаштувати організм заздалегідь

Для того, щоб підготувати організм до стресу від різкого перепаду температури, варто готуватися за 3 дні до Водохреща.

Перший крок – 17 січня – прийняти контрастний душ. Перед загартовування варто зробити зарядку на 5 хвилин, щоб розігріти тіло. Після зарядки стаєте на кілька хвилин під теплий душ, після чого поступово (!) робите воду все холоднішою. Вистачить 1-2 хвилин. Лікарі радять почати обливатися холодною водою частково і знизу – догори: ступні, литки, руки до ліктів, потім решту кінцівок. Після чого одягаєте теплий одяг та йдете пити гарячий напій чи бульйон.

Такі процедури треба провести 4 – 5 разів на день.

Другий крок – 18 січня – продовжуємо процедури з контрастним душем, але збільшуємо час  холодної процедури до 5 хвилин. Вже бажано стояти під душем повністю: від маківки до п'ят. Після процедури – швидко розтертися рушником та одягти теплий одяг.

Третій крок – 19 січня – швидке занурення в ополонку на час не більше 15 секунд.

📌  Уважно обрати місце

Для занурення в ополонку потрібно обирати лише спеціально обладнані місця. По-перше, там будуть рятувальники ДСНС та лікарі, які завжди наддадуть допомогу у разі чого. По-друге, навколо будуть інші люди, які також зможуть допомогти вам або покликати на допомогу.

Важливо! Ополонка повинна бути не менше 2-3 метрів.

📌  Підготувати речі

На відміну від домашніх умов, де рушник, теплий халат та чашка чаю завжди під рукою, біля ополонки ситуація зовсім інша. Тому потрібно заздалегідь підготувати усі необхідні речі, а саме: рушник, гарячий чай, теплий одяг, який можна швидко на себе накинути, теплі шкарпетки.

📌  Роздягатися поступово

Роздягатися варто поступово, шар за шаром одягу. При цьому після кожного шару треба робити активні фізичні вправи: наклони, присідання, стрибки тощо. Взуття знімається останнім.

Перед самим зануренням треба зробити активні вправи на 5 – 7 хвилин, щоб розігріти тіло та зібратися з духом.

📌  Швидкий ривок

Занурення в ополонку має бути максимально швидким, адже це зменшує шанси отримати переохолодження. Це не літня водойма, яку ми любимо пробувати ногою на температуру, перш ніж зайти у воду. Це крижана вода, в яку новачкам можна занурюватися максимом на 10 – 15 секунд, після чого – так само швидко виходити з неї.

📌  Миттєво одягнутися

Як тільки ви вийшли з води, треба одразу пірнути в теплий одяг. Для цього краще спочатку зстрибнути у халат, сьорбнути гарячого чаю – а потім так же швидко переодягнутися у щось більш «серйозне». Обирайте такий одяг, який не матиме багато гудзиків, застібок тощо.

Важливо! НЕ МОЖНА розтирати тіло рушником одразу після виходу. Активне розтирання після крижаної води на морозі може пошкодити дрібні капіляри шкіри. Можна просто промокнути тіло рушником.

📌  Зробити активні фізичні вправи

Коли ви одягнетесь – швиденько пострибайте, побігайте, поприсідайте десь хвилин з 5. Це потрібно, щоб швидко зігріти організм.

Водохреще

7 розповсюджених помилок

📌  Пірнати у «власний ополонок»

Одною з розповсюджених помилок, яка може вартувати життю, є створення власних ополонок десь на водоймі біля дому. Пірнати можна лише у спеціально обладнаних місцях у присутності рятівників та медиків.

📌  Занурюватися «без голови»

Часто люди не занурюються в ополонку з головою, бо думають, що «так тепліше». Не тепліше. Більш того, різкий перепад температур між тілом і головою, може спровокувати спазм судин. Тож якщо наважились – пірнайте з головою.

📌  Вживати алкоголь

Ні до пірнання, ні одразу після не можна пити алкоголь. Алкоголь НЕ гріє, він лише притупляє відчуття температури. Алкоголь дає уявне відчуття тепла лише в перші кілька хвилин, коли під його впливом судини розширюються. Після цього вони різко звужуються і ви швидко замерзнете. Ще й утопитися можете.

📌  Після виходу з ополонки розтирати себе рушником чи плескати по тілу долонями

Якщо не хочете пошкодити дрібні судини шкіри, не варто розтиратися рушником або поплескувати себе на морозі. Не шкодьте собі, і одразу пірнайте у теплі речі.

📌  Сидіти на дієті, «щоб не знудило»

Через перепад температур ваш організм отримає величезну дозу стресу, і йому потрібна енергія для цього. Не варто голодувати чи їсти малокалорійні продукти.

📌  Перевантажувати тіло фізичними вправами 

Елементарна зарядка, щоб розігріти тіло – це 100% корисна дія. Але не перегинайте палицю. Не навантажуйте свій організм нетиповими, занадто інтенсивними для вас фізичними вправами перед зануренням у ополонку. Від цього ваші м'язи можуть отримати мікротравми.

📌  Для новачків плавати у ополонці більше 15 секунд

Деякі новачки-сміливці, через прилив адреналіну, не відчувають холоду, та знаходяться у воді довше, ніж бажаний час. Це велика помилка. Ваш організм не звик до таких температурних навантажень, і наслідки будуть дуже неприємними. Тож навіть якщо ви не відчуваєте холод, виходьте з води максимально швидко.

Бо ж не даремно кажуть у народі – Береженого Бог береже.

Будьте здорові!

3276

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: