Що відбувається

Візит Нетаньягу до Києва: як, навіщо і що після

Розібралися, що значить і які результати візиту першого закордонного лідера до України після обрання нового президента

У понеділок, 19 липня з дводенним візитом в Україну вперше за 20 років прибув прем'єр-міністр держави Ізраїль Беньямін Нетаньягу. Ініціатива проведення переговорів у Києві належить українській стороні. Хоча момент зустрічі почесних гостей в аеропорту «Борисполя» був затьмарений незрозумілим вчинком дружини Нетаньягу – Сари (вона викинула шматочок хліба з сіллю на землю), офіційна частина відбулася без ексцесів. Покладання квітів ізраїльським прем'єром до Меморіалу Вічної Слави на могилі Невідомого солдата, а також жертвам Голодомору, зустріч із президентом України Володимиром Зеленським у Маріїнському палаці, майже 40-хвилинна розмова, підписання документів про поглиблення співпраці, спільний брифінг та відвідування Бабиного Яру пройшли згідно з протоколом.

Фото Reuters

ПРО ЩО ГОВОРИЛИ?

Беньямін Нетаньягу став першим закордонним лідером, який прибув до України після обрання нового президента. Перелік питань для обговорення лідерів двох держав широкий: поглиблення зони вільної торгівлі, включення до неї сфери послуг (нагадаємо, нині Ізраїль залишається найбільшим торговельним партнером України на Близькому Сході з річним обігом у понад $1 млрд); співпраця у сфері технологій (говорили, зокрема, про можливість відкриття ІТ-центрів у Києві та Єрусалимі) та безпеки; перспективи визнання Голодомору геноцидом; міграційну політику, зокрема, вирішення проблеми відмови українським громадянам у в'їзд до Ізраїлю. У ході зустрічі сторони підписали меморандуми та угоди з питань аграрної політики  та продовольства, вивчення івриту та української у навчальних закладах країн, співпраці в області освіти, культури, молоді та спорту, економічний розвиток. 

МЕТА ВІЗИТУ

Попри те, що домінантою зустрічей вважають поглиблення економічних і торговельних зв'язків між країнами, серед справжніх причин візиту фахівці називають інші.

Мова йде, зокрема, про електоральні загравання Нетаньягу, спрямовані на російсько – та україномовних виборців у самому Ізраїлі напередодні парламентських виборів, що відбудуться восени. Мовляв, це позитивний іміджевий крок, адже Зеленський має єврейське походження, і громади вихідців із колишнього Радянського Союзу йому симпатизують.

Крім того, Нетаньягу заїхав до української столиці фактично по дорозі до Москви, де в нього запланована 15-та за роки його каденції зустріч із російським очільником. Сам прем'єр визнав, що розглядав можливість виступати посередником у переговорному процесі між Києвом та Кремлем, але точних коментарів із даного приводу поки що надано не було. Із іншого боку, факт установлення особистих зв'язків Зеленського й Нетаньягу можуть означати, що останній не проти виступити своєрідним медіатором для зустрічі українського лідера з американським президентом Дональдом Трампом. У будь-якому випадку, дипломатичний ефект від візиту досить значний.

Ще одним аспектом зустрічі могло стати наведення мостів для ізраїльського бізнесу, зацікавленого у можливості оренди/купівлі землі на території України, якщо відповідний мораторій буде скасовано найближчим часом. Однак нині важко чітко визначити, наскільки близькими до істини є всі зазначені причини візиту ізраїльського прем'єр-міністра.

Фото Reuters

ВІДНОСИНИ УКРАЇНИ ТА ІЗРАЇЛЮ

Незалежність України була визнана Ізраїлем у грудні 1991 року. Відтоді відносини між двома державами розвивалися у помірному темпі шляхом двосторонніх зустрічей президентів і прем'єр-міністрів, контактів зовнішньополітичних відомств. Спостерігалася тісна співпраця у питанні культури та відновлення родин. Єврейська діаспора України – четверта за величиною у Європі. Українців єврейського походження та зі змішаних родин в Ізраїлі проживає 35 тисяч.

Відносини між країнами завжди носили характер мирного співіснування. Навіть попри той факт, що УРСР визнала Палестинську державу в 1988 році (але Україна не брала участі в голосуванні, коли останній у Генеральній Асамблеї ООН надали статус спостерігача в 2012 році). Під час голосування на всіх подальших засіданнях із цього питання вітчизняна делегація традиційно утримувалася від вираження чіткої позиції. Те ж саме робив і Ізраїль в ООН, коли необхідно було голосувати за будь-які рішення, пов'язані з анексованим Кримом. Офіційний Тель-Авів з 2014 року підтримував територіальну цілісність нашої держави, але відповідна делегація була відсутня в залі засідань, коли про це ухвалювалася резолюція. А от документ про порушення прав людини у Криму, де РФ уперше було визнано окупантом, отримала голос «за». Проте інших кроків, крім дипломатичних, Ізраїль у контексті українського питання, не здійснював.

Ситуація загострилася в 2016, коли ізраїльські поселення на території Палестини в ООН були визнані такими, що суперечать міжнародному праву. Досить неочікувано українська сторона проголосувала «за» її ухвалення, тим самим викликавши бурхливу реакцію зі сторони Беньяміна Нетаньягу. Останній відмовився зустрічатися з тодішнім прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом та пригрозив, що з Києва будуть відкликані посли, а дипломатичні представництва зачинять. Хоча цього не сталося, ситуація ризикувала перерости у справжній дипломатичний конфлікт.

Сам же Нетаньягу, хоч і відкрито не позиціонує себе як друг Кремля, проте із симпатією ставиться до очільника РФ (у першу чергу, через можливість впливати на ситуацію в Сирії та Ірані). Між Росією та Ізраїлем існують досить тісні економічні зв'язки, зберегти які цілком в інтересах діючого прем'єра.

TO BE CONTINUED?

Наостанок, варто згадати, що київський візит Нетаньяху буде закріплений відвідинами Зеленським Ізраїлю найближчим часом. Прем'єр запросив українського лідера в Єрусалим, новопроголошену (але не визнану більшістю країн) столицю країни. Гарне питання: наскільки правильно приїздити в місто, навколо якого не перший рік розгортаються серйозні дипломатичні баталії? Такий крок може спровокувати невдоволення у багатьох держав, офіційні позиції яких суперечать визнанню Єрусалиму за столицю. Офіційного ж повідомлення про те, що візит відбудеться, доки немає. Але слід залишатися уважним та спостережливим щодо того, як ізраїльсько-українські відносини розвиватимуться найближчим часом.

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.