fbpx
Сьогодні
Кейси 09:20 06 Бер 2021

У Житомирі дівчина з глухотою створює вітражі на тортах: секрети майстерності

Глухота і вади слуху — діагноз для близько 40 тисяч українців. Однак він не повинен заважати самореалізації. Розповідаємо про незвичайний проєкт, який об'єднує мистецтво і кондитерську справу, втілений житомирянкою з глухотою

English version here

В Україні, за статистикою, серед дорослого працездатного населення з інвалідністю працевлаштовано лише трохи більше 25%. Знайти роботу для людини з інвалідністю — справжній квест; далеко не кожен роботодавець готовий брати на себе соціальну відповідальність, роблячи свій бізнес інклюзивним. Тому випадок, про який розповімо ми сьогодні — швидше винятковий, ніж пересічний. 

24-річна Дар'я Твардовська з Житомира з дитинства має глухоту, але це не заважає їй опанувати кілька професій і створювати твори мистецтва, які хочеться поставити не в холодильник, а на музейну полицю. 

торты из желе

Коли діагноз — не перешкода творчості

Коли Дар'ї було 8 місяців, її мама, Наталія Твардовська, помітила, що щось не так — звернулася до лікарів, які поставили діагноз: туговухість та глухота. Довелося оформити інвалідність, і для Наталії, як для матері, це був шок. Але згодом довелося змиритися. Батьки дали дівчинці все для того, щоб вона не відчувала себе білою вороною, тому для Дар'ї були відкриті всі шляхи, який би вона не вибрала. Схильність до творчої діяльності дівчина відчувала ще з дитинства. Про це розповів її шкільний учитель Сергій Загоруйко, в кабінеті якого досі висять картини, написані Дар'єю. Після закінчення навчання в Житомирській спецшколі №3: дівчина опанувала професією кухаря-кондитера, а потім — склодува:

«Спочатку, коли вона вивчилася на кухаря-кондитера, вона малювала на шоколаді, — розповідає мати дівчинки. — Але потім вона захотіла ще вивчитися на художника. Закінчила Львівське художнє училище за спеціальністю вітражиста. Вивчилася. Отримала диплом. Був такий момент, коли вона сказала, що вітражистом працювати не буде, тому що боїться скла. Щоб не порізатися, тому що вона дуже тендітна».

Але вибирати між двома професіями не довелося: житомирянці спало на думку об'єднати обидві спеціальності в одну: «Професію вітражиста вона перенесла в желе. В скло, але м'яке скло, з яким можна цікаво працювати», — каже Наталя. Ідею дівчина підгледіла в інтернеті, і захопилася нею.

торты из желе

Вітражі на желе

На підготовку желейного полотна Дарина витрачає понад дві години. Потім пробує на смак і чекає, поки воно застигне. А після цього за допомогою спеціального приладдя та шприців, робить квіти з теплого молока, підфарбованого харчовим барвником. Виходить, що десерт повністю складається з натуральних інгредієнтів і дуже приємний на смак.

Зараз дівчина працює шоколатьє на виробництві Wander Chocolate, а ще проводить майстер-класи в житомирському нетворкінг-кафе «Lampochka» для охочих створювати з желе таку ж красу:

«За бажанням цього можна навчитися за 2-3 сеанси. Потрібна людина, яка повторила це кілька десятків разів, набила шишки та знає про всі підводні камені. Така людина — Даша», — говорить батько дівчини Сергій Твардовський. 

Дарья Твардовская из Житомира

Як приготувати витвір мистецтва?

Як виявилося, приготувати такий десерт може кожен охочий. Для цього не потрібні спеціальні інструменти, і все, що вам знадобиться — це інгредієнти, скляна посудина і медичний шприц з голкою.

  1. Желейне полотно складається з води, желатину, цукру з додаванням невеликої кількості лимонного соку. На 100 мілілітрів води потрібно взяти 10 грамів желатину — щоб форма була досить щільною і могла зберегти форму квітки. Заливати її потрібно в прозору ємність, найкраще — округлої форми. 
  2. Для "пелюсток" можна використовувати харчові порошкові барвники, але можна витратити трохи більше часу і зробити їх самостійно, вичавивши сік з буряка, моркви та шпинату. А ось апельсиновий сік не підійде: через високу кислотність, молоко, яке додається в фарбу, згорнеться. Змішувати сік з молоком не обов'язково, але якщо цього не зробити, пелюстки будуть занадто прозорими. 
  3. 250 мілілітрів молока потрібно нагріти до 80 градусів, і змішати його з 15 грамами набряклого желатину, а після — з'єднати з соком. На 100 мілілітрів соку — 5 ложок молока. 
  4. Для «заправки» знадобиться 20-кубовий шприц з голкою. Для кожної фарби краще взяти окремий, щоб вони не змішувалися між собою. Важливо, щоб в шприці не було бульбашок повітря — вони потраплять в желе і зіпсують естетичний вигляд. 
  5. Останній крок — це створення самих кольорів. Тонкі пелюстки виходять, якщо робити «ін'єкції» в желе, а широкі — якщо водночас рухати голку з боку в бік. Для створення круглої форми можна використовувати чайну ложечку, а для гострої трикутної — ніж. Після того, як ви закінчите композицію, форму потрібно відправити в холодильник хвилин на 10, а після — опустити в окріп на кілька секунд, щоб желе легко відокремилося.

Зараз Дарина продовжує займатися творчістю і подалася для участі в проєкті для людей з вадами слуху в Києві: своє вміння малювати вона вирішила пристосувати в digital-сфері — батьки вже купили Даші новий планшет, щоб та могла готувати ескізи.

торты из желе

Реалізуватися може кожен

Талант, безумовно, є у кожного з нас. Все, що залишається за власником — це правильно реалізувати свій творчий хист. На щастя, в Україні існують проєкти, спрямовані на розкриття здібностей людей з інвалідністю, які допомагають освоювати нові професії та правильно застосовувати свої навички.

Один з таких проєктів — Вільна школа. Творці школи просувають ідеї соціального підприємництва, підтримують і допомагають з працевлаштуванням малозабезпеченим верствам населення, людям, які опинилися в складній життєвій ситуації, людям з інвалідністю, молоді та поколінню українців,  що підростає. Кожен може стати й вчителем в цій школі. Ініціаторкою проєкту стала Олена Полозюк, власниця бізнесу DEBORA і голова центру громадських ініціатив «Ми  разом».У команді Олени працюють люди з вадами слуху, тому всі співробітники за замовчуванням використовують для спілкування мову жестів. 

Крім цього, багато компаній зараз готові брати нових співробітників з інвалідністю та з нуля навчати нової професії. Пройшовши конкурс, є можливість безплатно опанувати нові навички. Наприклад, IT-компанія Lobods, яка прийняла рішення взяти та навчити двох людей з вадами слуху. 

У 2021 році за підтримки Українського Культурного Фонду організацією КІДС МУВІ ФЕСТ буде створено онлайн-курс для навчання кіномайстерності, адаптований для людей з вадами слуху. Інклюзивний проєкт «Планета тиші» реалізується вже втретє і присвячений підліткам з порушеннями слуху. Підлітки зможуть знайти себе у творчих професіях: таких як актор, оператор, гример. Цікаво й те, що в кінотаборі будуть як слабочуючі діти, так і ті, які не мають вад слуху — ментори використовуватимуть новітні методи та прийоми інтеграції глухих підлітків у суспільство чуючих, а загальний процес кіновиробництва не залишить ніяких шансів не знайти спільну мову. 

3328

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: