fbpx
Сьогодні
Що відбувається 10:45 07 Тра 2021

Понти Порошенка, інтрига з Єрмаком і тиха Нуланд. Як пройшов візит Блінкена і що буде далі

English version here

Фото ОПУ

У ніч на 6-е травня довгий кортеж з автомобілів з дипломатичними номерами промчав з аеропорту «Бориспіль» до Києва. В одній з цих машин сидів новий держсекретар США Ентоні Блінкен і його заступниця, добре знайома Україні Вікторія Нуланд. 

У Києві на обох американських чиновників чекала вкрай насичена програма зустрічей: від президента Володимира Зеленського до настоятеля ПЦУ Єпіфанія, до якого Блінкен приїхав в Михайлівський собор. 

Як пройшов візит і що він означає для України та наших політиків — читайте в новому матеріалі «Рубрики». 

Україну підбадьорливо поплескали по плечу. Але є нюанси

«Ми підтримуємо суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України», — заявив Блінкен на пресконференції з Володимиром Зеленським днем 6-го травня. 

Взагалі здається, що одним із головних завдань держсекретаря в цій поїздці було заспокоїти вищих українських політиків і продемонструвати всьому світу, що широкі плечі США все ще прикривають Київ в протистоянні з Росією.

блінкен зеленський

Фото ОПУ

До речі, час для візиту було підібрано вкрай ретельно. Загроза нової великої війни, яка витала на українсько-російському кордоні з січня цього року, все ще не зникла, але ослабла після наказу про відвід частини військових РФ. Водночас бойові дії продовжують вестися: ВСУ зазнають втрат пораненими та убитими практично щодня — наприклад, 6-го травня один з бійців на Донбасі загинув від вогнепального поранення. 

Приїзд Блінкена — логічне продовження курсу на посилення підтримки України, розпочатого США при Джо Байдені. Однак в україно-американських відносинах досі вистачає складнощів — в американців є питання до Києва і вони хочуть отримати на них відповіді.

«Я думаю, що на зустрічі Зеленського і Блінкена напевно порушувалися кадрові питання. Не думаю, що там звучали конкретні прізвища, але принцип ухвалення рішення Банкової в Білому домі хочуть розуміти. Наприклад, звільнення Андрія Коболєва з "Нафтогазу" — це що? Обґрунтоване рішення або бажання сісти на потоки та поставити туди свою людину — від того, які відповіді давав Зеленський, буде залежати подальший розвиток наших відносин з США», — зазначив у розмові з «Рубрикою» експерт з міжнародної політики Денис Швець.

Блінкен Кулеба

Фото @DmytroKuleba

Крім того, за  кілька тижнів може відбутися зустріч Байдена з Володимиром Путіним. Візит Блінкена і Нуланд перед цим — важливий сигнал Росії, що США хоча б спробують синхронізуватися з Україною щодо ключових стратегічних питань. Києву було обіцяно збільшення військової фінансової допомоги та фактично дано згоду на участь того ж Блінкена в міжнародному саміті «Кримська платформа», який команда Зеленського збирається провести на 30-ту річницю Незалежності України. 

«Це фіксація пріоритетів у зовнішній політиці США, особливо на тлі ризиків і погроз з боку Росії, в умовах, коли є концентрація російських військ на наших кордонах. Це сигнал підтримки, причому, він спрямований і в Україну, і на адресу Москви — що США підтримуватимуть Україну в цьому протистоянні та будуть стримувати російський тиск», — вважає український політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Однак водночас і зроблено цілком зрозуміле попередження — відсутність боротьби з корупцією і спроби обмежити незалежність структур типу НАБУ — будуть сприйняті за океаном вкрай негативно. 

Фото Порошенко і питання з Єрмаком

У середовищі українських політиків приїзд Блінкена викликав серйозний переполох. Здається, що всім хотілося пробратися ближче «до тіла», а потім якнайшвидше продемонструвати це в соцмережах. 

Першим в графіку у Блінкена стояла зустріч з представниками Верховної Ради — керівниками парламенту і лідерами фракцій. Все це назвали красивим словом «робочий сніданок», хоча виділено на цей протокольний захід було лише 20 хвилин. 

Блінкен Порошенко

Фото @SecBlinken

На зустрічі був присутній і експрезидент Петро Порошенко, який виклав після цього у своїх соціальних мережах фото з Блінкеном, але… шестирічної давності — в той час він був заступником держсекретаря США. Тепер Блінкен пішов на підвищення, а ось статус Порошенко вже не дозволяє проводити індивідуальні зустрічі такого рівня, але, мабуть, дуже вже хочеться. Втім, фокус відразу ж розкусили.

порошенко блінкен

Порошенко похвалився нібито двосторонньою зустріччю з Блінкеном, показавши фото 2015 року

«Петро Олексійович так хотів показати себе головним і важливим, що замість групового фото зустрічі Блінкена з усіма головами фракцій виставив своє фото з Блінкеном шестирічної давності, коли той був ще заступником державного секретаря.

А коли він вийшов до журналістів, то всіляко намагався показати, що це начебто була з ним індивідуальна зустріч, яка для нього тривала понад годину, хоча насправді було заплановано не більше 20 хв для спілкування з усіма головами фракцій. Чудова ілюстрація виразу "понти дорожче грошей"», — зазначив політичний експерт Ігор Петренко.

Ще одним цікавим питанням була присутність голови Офісу президента Андрія Єрмака на переговорах Блінкена і Зеленського. Нібито в Білому домі вимагають усунути одного з найближчих соратників президента через нещодавнє оприлюднення стенограми його розмови з адвокатом Трампа Руді Джуліані. 

Втім, виявилося, що це були лише чутки: Єрмак був присутній, а це говорить про те, що в Білому домі не збираються відволікатися на персоналії, продовжуючи працювати з інститутами. А мишачі розборки всередині України Байдена і його людей хвилюють не дуже сильно.

єрмак нуланд

Фото ОПУ

Тепер наступна мета Зе — це зустріч з Байденом

Кажуть, що поки Блінкен виконував роль «фронтмена» і проводив зустрічі під спалахами фотокамер, Вікторія Нуланд встигла зустрітися з низкою старих знайомих серед українських політиків і в керівництві правоохоронних органів. Не виключено, що за цим піде ряд кадрових змін. 

блінкен нуланд

Фото ОПУ

Крім того, багато експертів прогнозують, що голови можуть полетіти й серед членів Кабінету міністрів — про загрозу відставки міністра охорони здоров'я Максима Степанова «Рубрика» писала зовсім недавно. Також під питанням майбутнє міністра фінансів Сергія Марченка — якщо питання з новим траншем від МВФ не рушить з місця, то, найімовірніше, йому знайдуть заміну. 

зеленський байден

А ось наступною метою Зеленського стане особиста зустріч з президентом Джо Байденом. У зв'язку з цим, їх зустріч з Блінкеном бачиться швидше проміжною ланкою. Питання в тому, коли вона відбудеться: шансів на приїзд Байдена на саміт «Кримської платформи» практично немає, хоча в Офісі президента до останнього сподівалися. Найімовірніше, що зустріч Зеленського і Байдена відбудеться в США, а терміни цієї зустрічі залежать від того, наскільки добре пройшла розмова президента з Блінкеном.

36933

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: