eРубрика

Віртуальна речниця МЗС Вікторія Ші: необхідність воєнного часу чи спосіб відвернути увагу?

Першого травня Міністерство закордонних справ опублікувало вітальне слово нової консульської представниці. Нею виявилась цифрова особа Вікторія Ші. Рішення міністерства знов викликало активні дискусії в мережі. Тож “Рубрика” поговорила з експертом та пояснює, чому і навіщо з’явилась нова співробітниця МЗС України.

У чому проблема?

Головний експерт з медійного права та модерації контенту в соціальних мережах Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай вважає, що передумовою для появи Вікторії Ші є брак кадрів на роботу в державних органах.

На ринку праці з'являється все більше вакансій, але люди не поспішають відгукуватись на них. Через все вищу відповідальність та нижчу заробітну плату, яка не може конкурувати на ринку.

Як наслідок, у держорганах просто не вистачає людей. Тож чиновники змушені вдаватись до різних рішень, щоб компенсувати це. Така ситуація спостерігається зокрема і в міністерствах.

"Проблема персоналу в міністерствах насправді дуже серйозна. Я знаю, що по деяких міністерствах показники браку кадрів доходять до критичних. І ми, на жаль, про це не думаємо", — говорить Ігор Розкладай.

Головний експерт з медійного права та модерації контенту в соціальних мережах ЦЕДЕМ Ігор Розкладай. Фото: ЦЕДЕМ

Яке рішення пропонує МЗС?

Завдяки штучному інтелекту міністерство закордонних справ України створило цифрову особу Вікторію Ші. Вона стала офіційною представницею МЗС з консульських питань. Про це стало відомо із вітального слова нової працівниці міністерства 1 травня. 

"Мене звати Вікторія Ші. Я створена Міністерством закордонних справ України з використанням технологій штучного інтелекту для того, щоб оперативно та якісно інформувати вас щодо консульських питань", — сказала цифрова особа Вікторія Ші у своєму вітальному слові. 

Вітальне слово Вікторії Ші. Фото: МЗС України

Вікторія Ші повідомлятиме новини про роботу консулів щодо захисту громадян України за кордоном. Цифрова особа також розповідатиме про те, як реагує МЗС на надзвичайні ситуації за кордоном.

Вікторія Ші створена на основі реальної людини. Прототипом стала українська співачка,  інфлюенсерка та учасниця шоу "Холостяк" Розалі Номбре. Команда проєкту відзняла та оцифрувала її. Співачка погодилась взяти участь у проєкті безкоштовно.

У МЗС зазначають, що консульська представниця та її реальний прототип — дві різні особи. З офіційними коментарями від імені консульської служби МЗС виступає лише цифрова особа Вікторія Ші. Також своєю посадою вона не замінює речника МЗС України.

"Використання згенерованої штучним інтелектом цифрової особи для консульського коментування — це насамперед економія часу та ресурсів МЗС. Реальні дипломати зможуть бути більш ефективними та фокусуватися на інших завданнях з надання допомоги громадянам", — прокоментував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Міністр також зазначив, що активне використання технологій штучного інтелекту в роботі МЗС — це не примха, а вимога воєнного часу. На його думку, щоб досягати необхідних для країни результатів, потрібно пришвидшувати всі процеси та бути на крок попереду.

Як це працює?

Ігор Розкладай коментує, що така технологія не є новою, ми вже неодноразово бачили віртуальних ведучих. Зокрема Центр демократії та верховенства права почав використовувати таких аватарів ще минулого року. Наприклад, цифрову копію самого Ігоря Розкладая використовують, коли знімають короткі пояснювальні відео.

"Це абсолютно нормальний інструмент, якщо ти хочеш зекономити свої ресурси, коли хочеш озвучити певну інформацію назовні. І це не так дорого, як здається. Для прикладу підписка на D-ID studio коштує в межах від 5 до 20 доларів на місяць", — розповідає він.

Тож ймовірно за невеликі кошти консульська представниця дозволить розвантажити дипломатів МЗС. Вона не замінить одну справжню людину чи декількох, але допоможе частково компенсувати брак кадрів, який є у міністерствах. 

Але Ігор Розкладай пропонує почекати та побачити ефективність цифрової особи у МЗС вже на практиці. На його думку, лише згодом можна буде точно визначити, чи це була коштовна забавка, чи інструмент, що дозволяє економити час і ресурси.

Процес створення Вікторії Ші. Фото: Forbes Ukraine

Окрім занепокоєння щодо ефективності такого рішення, в мережі також обговорюють  низку інших суперечливих питань. Одне з них — чи не стане це простором для маніпуляцій, фейків та шахрайства. 

У відомстві заявляють, що розробили декілька рівнів захисту Вікторії Ші від цифрових підробок. Один з основних, що на кожному оригінальному відео консульської представниці розміщений QR-код, який веде на текстову версію того ж коментаря на офіційній сторінці МЗС.

В Ігоря Розкладая такий спосіб захисту викликає певні сумніви. Він не виключає, що з часом шахраї підроблять відео, де буде фейковий QR-код. Теоретично він зможе вести на сайти-наліпки, які один в один схожі на справжні. Там шахраї  зможуть розміщувати дезінформацію чи завдяки йому викрадати персональні дані або гроші. 

Але фахівець зазначає, що це не буде чимось абсолютно новим — такий вид шахрайства поширений вже. Не консульська представниця стане причиною такого явища. Просто зловмисники зможуть адаптувати свої дії і під неї. 

"Чи можуть шахраї підробити такий QR-код? Можуть. Чи поведеться частина людей на це? Так, поведеться. Але щоб протидіяти, необхідні навички медіаграмотності. Також варто слідкувати за тим, куди вас ведуть та дивитись на домен сайту", — коментує Ігор Розкладай.

Також він наголосив, що сама платформа, де створюють відео з цим аватаром, має бути добре захищена. Інакше хтось зможе зламати акаунт та генерувати відео з Вікторією Ші, поширюючи неправдиву інформацію.

Ще одне питання щодо появи цифрової особи в МЗС — чи не є це спробою уникнути відповідальності? Частина людей вважає, що таким чином відвернули увагу від рішення МЗС щодо обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку.

"Чи зробили це, щоб відвернути увагу? Не знаю, може і зробили. Хоча розробка аватара потребує певного часу. Коли ми розробляли, то колеги ще дуже довго тестували його. Треба, щоб воно все ж таки виглядало більш-менш схожим, щоб був ліпсінк. Можливо воно просто збіглося в часі", — коментує таку тезу Ігор Розкладай.

Інші думають, що таке рішення дозволить перекладати важкі теми на віртуальну Вікторію Ші. Тобто, коли треба проговорити незручну для МЗС тему, це може зробити цифрова особа, щоб не плямувати ім'я конкретної людини. 

Але фахівець відкидає тезу про уникнення відповідальності. Він пояснює: коли ми читаємо повідомлення МЗС на їхній фейсбук сторінці чи навіть на сайті, ми теж не знаємо, хто його опублікував. А інформація від Вікторії Ші залишається лише озвученим текстом, який пише та сама людина, що й інші повідомлення МЗС.

Розпалює вогонь конспірологічних здогадок те, що вона з'явилась за декілька днів після обмеження консульських послуг для українських чоловіків за кордоном і в посаді окреслюється комунікація саме консульської інформації. Проте наразі немає доказів, які підкріплювали б здогадки користувачів мережі. Тому, скоріше за все, таке рішення МЗС ніщо інше як спроба компенсувати брак кадрів.

Ігор Розкладай говорить, що нова консульська представниця не є чимось новим і не змінює правил гри. Вона — лише ще один інструмент комунікацій МЗС, а отже переймає на себе всі недоліки системи, які були й до цього.

Проте Вікторія Ші все ще може бути інструментом, який економить ресурс міністерства, а наскільки вдало вона це робитиме, залежить від тих, хто її використовує.

"Це просто інструмент.  Так само як, наприклад, ніж. Ви можете цим ножем почати щось різати, а воно не ріже, бо він негострий. Значить треба щось змінити — нагострити його, але це вже треба вміти", — додає експерт з медіаправа.

Свіжі дописи

  • Здоров’я

Гепатит: як захиститися та чому особливо важливо говорити про це під час війни

19 травня, до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, “Рубрика” розповідає, що таке гепатит, як… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Кейси

Наче політ на мітлі з “Гаррі Поттера”: як працює школа з підготовки до війська “Зесики 9 ¾”?

“Зесики 9 ¾”, як говорить засновниця проєкту Олеся Корженевська, це школа лагідної мобілізації. Її мета… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Кейси

Ракета за парканом: історія родини з Ірпеня, що отримала від держави компенсацію за пошкоджене житло

“Рубрика” розповідає історію родини з Ірпеня, яка отримала від держави компенсацію за пошкоджений під час… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Здоров’я

У мене гіпертонія: як розпізнати хворобу та що робити, якщо у вас підвищений тиск

У Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією розповідаємо, як правильно вимірювати тиск, а також про… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Кейси

Між Кавказом і Києвом: як картвели на передовій та в серці діаспори підтримують Україну

“Рубрика” поговорила з волонтерами й активістами з Сакартвело про допомогу Україні та найбільші виклики, які… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Кейси

П’ять утрачених домівок: як сімʼя переселенців отримала нове житло від держави

“Рубрика” записала історію родини, яка однією з перших отримала компенсацію за зруйноване житло в рамках… Читати більше

Thursday May 16th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.