fbpx
Сьогодні
Політика 17:23 06 Кві 2021

Перемога Вірастюка – сигнал для Зеленського. Що показали довибори в Раду?

English version here

Фото УНІАН

Зазвичай довибори до Верховної Ради проходять без особливого шуму: на дільниці приходить тільки найактивніший і свідомий електорат, а загальна явка не перевищує 30%. Переможці тихо радіють і відправляються отримувати свою частку благ в стінах парламенту, а ті, хто програв рахують збитки та думають, як їх скоріше відшкодувати.

З одного боку, довибори, які пройшли в Україні 28-го березня, повністю відповідають цьому стереотипу. З іншого, вибиваються з колії та показують нам цікаві тенденції української політики. Результат на 50-му окрузі в Донецькій області виявився абсолютно передбачуваним: перемогу здобув мер Добропілля Андрій Аксьонов, якого підтримував олігарх Рінат Ахметов.

А ось на Заході України ми спостерігали за цією епопеєю і напруженою боротьбою: перемогу здобув кандидат від «Слуги народу» Василь Вірастюк, але він не оголошений переможцем досі — аж надто заплутана там ситуація.

Що кажуть про досить несподівану перемогу стронгмена на 87-му окрузі в Івано-Франківській області, чому результат на Донбасі може сформувати нову стратегію Офісу президента і що це означає для великої української політики — читайте в матеріалі «Рубрики».

довибори 2021

«Шевченко отримав  "бумеранг" за осінь»

За кілька тижнів до голосування «Рубрика» готувала великий матеріал про передвиборчі розклади на Івано-Франківщині. Тоді місцеві експерти називали поміж фаворитів претендентку від «Європейської солідарності» Марусю Звіробій, одного з лідерів «Свободи» Руслана Кошулинського і власника «Буковеля» Олександра Шевченка. Шанси кандидата від «Слуги народу» Василя Вірастюка оцінювалися нижче. Так, на його користь говорило те, що він жив в цих місцях все життя, має відмінну впізнаваність та авторитет. Але нульовий досвід у політиці й серйозні конкуренти, здавалося, роблять його шанси не такими вже високими.

Тим більше, що умовно праві сили зробили все можливе для того, щоб максимально мобілізувати свій електорат: Звіробій знялася з виборів і в «Європейській солідарності» почали агітувати за Кошулинського. Ну, а на користь Шевченка говорив величезний фінансовий ресурс, зв'язки та репутація «будівельника доріг», яку він сам активно підтримував.

Виявилося, що цього недостатньо — зокрема і завдяки адмінресурсу, який міг зіграти свою роль — мером міста Надвірна трудиться Зіновій Андрійович зі «Слуги народу». Саме за його мандат і розгорнулася боротьба після виборів минулої осені.

«Шевченко "прасував" цей округ дуже багато років: багато опорних людей, чимало кого завів в місцеву владу. Зокрема й тими методами, як це відбувалося зараз: невизнання результатів виборів на деяких дільницях, маніпуляція з протоколами — все це ми бачили восени на користь Шевченка. А крадіжка голосів на користь Вірастюка, що відбувається зараз, вважається серед людей по-своєму справедливою — Шевченко отримав свій «бумеранг», — розповів «Рубриці» місцевий політтехнолог Ігор Ткач.

За його словами, порушення на користь Вірастюка явно були. «Ми бачили дивні речі — грубо кажучи, Служба безпеки стояла на шухері, поки мінялися дані. Ну Баканов же друг дитинства, тому все нормально. Але мушу зазначити, що юридична служба "Слуги народу" відпрацювала на відмінно. Мова не йде про крадіжку голосів, а про те, що більшість порушень на виборах — це не злий намір. У 80% випадках це безграмотність членів комісій і бажання зробити по-старому. А той же Шевченко заощадив на день виборів — хоча у нього були дуже класні фахівці, які могли б все зробити правильно, але вони не були повноцінно залучені — ось і отримали результат», — пояснив політтехнолог.

зеленський

Фото ОПУ

«Зеленський не стане "бандерівцем". Немає сенсу»

Зрозуміло, довибори до Верховної Ради не мають глобального впливу на українську політику. Однак, як пояснив «Рубриці» один з політтехнологів, вхожих в коридори Банкової, Офіс президента міг використовувати їх для відпрацювання нових ідей — до наступних виборів, навіть якщо вони відбудуться вчасно, залишилося не так вже й багато.

Помітно, що з початку року Зеленський почав зсуватися «правіше», підминаючи під себе електорат Петра Порошенка. Здавалося, що зробити йому це буде досить складно, однак перемога Вірастюка на Заході України говорить про те, що завоювати голоси виборців президент все ж може. Просто для цього потрібно підібрати правильний «ключик» у вигляді зрозумілого на місцях кандидата — здається, урок минулої осені був засвоєний добре.

Водночас всидіти на двох стільцях, залучаючи електорат і на Заході, і на Сході, вже не виходить. Весна-літо 2019 го року більше не повторяться, а це значить, що Зеленському потрібно шукати нову модель, яка допоможе не тільки перемогти на виборах президента, але ще і сформувати порівняно стійку більшість у Верховній Раді після цього.

«Ахметов вибудовує хороші відносини з будь-якою владою — в цьому його "суперсила". Зеленський винятком не став — йому потрібні ТВ-канали Ахметова, а заразом і допомога на сході України. Водночас Рінат Леонідович потребує допомоги Зеленського: «Опоблок» фактично помер, а історія з містечковою партією «Порядок», від якої йшов Аксьонов, цілком може скоро стати національною. Проблеми ОПЗЖ відкривають дуже цікаві перспективи: думаю, що хтось точно зірве «банк» на наступних виборах. Так чому б не Ахметов?», — розповів для «Рубрики» політтехнолог Сергій Дідковський.

Втім, експерт Ігор Ткач не згоден з цією думкою. «Я думаю, що цього не буде, оскільки ми вже бачимо його загравання з електоратом Півдня і Сходу. На Заході Зеленський використовуватиме ті ж прийоми, що і його попередники: спиратися на нардепів, стару владу, тему мови. А на Сході — загравати з виборцями. "Бандерівцем" Зеленський не стане, тому що математично немає сенсу — на Заході менше виборців», — вважає політтехнолог.

«Ці вибори показали, що електоральне поле Зеленського трохи змістилося вправо. Якщо порівнювати з 2019-м роком, то на 87-му окрузі результати "слуг" практично не погіршилися, а на окрузі, де виграв Аксьонов — стали істотно гірше. Минулого разу кандидат від "Слуги народу" набрав там більше 20%, а тепер – тільки 3%. Але при цьому я не думаю, що це якась цілеспрямована політика Зеленського, тому що він навряд чи стане зміщуватися в бік якогось регіону, якщо не хоче повторити долю Порошенко, який фактично поставив хрест на своїй великій політичній кар'єрі», — пояснив в розмові з «Рубрикою» політолог Мар'ян Ощановський.

«Водночас в "Слузі народу" частково втратили електорат на сході України та навряд чи повернуть. З цієї точки зору Зеленському вигідно співпрацювати з ресурсними людьми в регіонах. Швидше за все, він в південних і східних регіонах реалізовуватиме модель, коли буде віддавати ділянки людям Ахметова та іншим великим бізнесменам. Йому буде вигідно віддавати Ахметову в східних регіонах, щоб він проводив там своїх людей — зокрема і тому, що вони зможуть самі себе профінансувати. Другий момент — мажоритарки не буде, тому до наступних парламентських виборів він може створить такий собі "Наш край" — формально незалежну від влади партію, яка сама себе профінансує і, зайшовши у владу, буде лояльною до Банкової», — спрогнозував експерт.

порошенко

Фото DW

Здається, Порошенко вже не злетить

Вкрай цікаво подивитися на те, яким буде політичне майбутнє нового «слуги народу» Вірастюка у Верховній Раді. Його не раз запрошували в різні політичні проєкти, але вдалося це лише «Слузі народу». Не виключено, що силачу було зроблено дуже конкретні обіцянки — за новими виборами справа не стане, а партії влади потрібні популярні люди на місцях.

«Вірастюка люблять на Заході України. Він сильний, патріот, в скандали не потрапляв — Василь може стати для "Слуги народу" справжньою знахідкою. Тим більше, що боротьба за електорат в Івано-Франківській і Львівській областях обіцяє бути просто шаленою: Петро Олексійович "свого" виборця просто так не віддасть — в цьому випадку на ньому вже точно можна ставити хрест», — зазначив у розмові з виданням Дідковський.

Втім, справи у Порошенка і так йдуть не дуже добре. На агітацію за Звіробій були кинуті вельми серйозні ресурси — це точно не було грою на публіку. На округ приїжджав сам експрезидент з дружиною Мариною, влаштувавши піар-кампанію в лікарні міста Надвірна — не допомогло.

І це тривожний знак для ексголови держави, про тяжкість антирейтингу якого починають говорити навіть всередині його власної політичної сили — чи далекий той час, коли прихильники Порошенка вирішать, що без нього їм буде набагато легше? Дуже схоже, що це може статися набагато раніше, ніж багато хто вважав.

Для політика, який ще недавно бравував тим, що виграв усі вибори у своєму житті, це серйозний удар. Зняття Марусі Звіробій було схоже на той самий хід в стилі «все або нічого», але зміцнілі «слуги народу» зуміли здобути перемогу для свого кандидата — нехай і не найчеснішим чином. Що ж, на наступних виборах ці навички їм точно знадобляться — виїхати на бренді Зеленського вже точно не вийде.

20223

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: