fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 09:00 08 Лис 2021

"Вільно за три місяці", або як не "здутися", вивчаючи іноземну мову

"Рубрика" разом із видавництвом "Фабула" ділиться порадами автора книжки "Вільно за 3 місяці. Як заговорити будь-якою мовою незалежно від віку та місцезнаходження" Бенні Льюїса. Обережно! Цей матеріал може мотивувати вас взятися за вивчення мови прямо зараз!

English version here

У чому проблема?

Вивчати мови складно. Причин цьому багато, але одна з них — особливості мотивації.  "Якщо я  вивчу цю мову, то отримаю таку й таку вигоду" — думали колись так? Це як правило "вигоди, такі як кар'єрне зростання, можливість вразити оточення, престиж, складання іспиту, здійснення бажання зі списку чи подібні, є прикладами тангенціальних (тобто дотичних) мотивацій, які не мають нічого спільного з  власне використанням мови. 

Для багатьох із  тих, хто вивчає мову, мотивація частіше за все є поверхневою, а  не справжньою. То як відкрити в собі глибинну мотивацію до вивчення мови і зробити процес для себе легшим, цікавішим та привабливішим, не загрузнувши у побічних "вигодах"? Автор книжки "Вільно за 3 місяці. Як заговорити будь-якою мовою незалежно від віку та місцезнаходження" — відомий поліглот, блогер та мандрівник — Бенні Льюїс вважає, що саме мости до людей, які будує вивчення мови, а не вигоди, які ви можете дістати, є ключовим елементом для оволодіння мовою швидше, веселіше та ефективніше.  

Яке рішення?

Вільно за три місяці

Тому ми обрали для вас книжку "Вільно за 3 місяці", завдяки порадам у якій ви зможете віднайти сили та мотивацію до вивчення мов у ці похмурі осінні дні. Головна ж порада Бенні Льюїса така: пам'ятайте, мова — це засіб комунікації, і, швидше, треба нею жити, аніж вивчати її.

"Успіх у  вивченні мов не залежить від обставин та не потребує якоїсь досконалої системи. Успіх багато в  чому ґрунтується на вмінні протистояти труднощам з  правильним настроєм, мотивацією та пристрастю, а  також на здатності не припиняти навчання до моменту, коли стіну на вашому шляху буде пробито".

Як не закинути цю справу. Багато людей схильні кидати справи на пів шляху. Чому? Частіше за все через брак чи то мотивації, чи то впевненості в собі. Автор книги каже, що все потрібно починати з першого кроку, а саме з обіцянки: 

"Перший крок у вивченні мови  — пообіцяти собі робити все, щоб привести свій проект до успіху. Якщо ви матимете завзяття робити все необхідне, незалежно від того, що буде вимагатись, то досить швидко зможете розмовляти бажаною мовою". 

Як не загрузнути в труднощах. На шляху до вивчення мови нас може спіткати безліч труднощів, від браку часу до суб'єктивних суджень про себе. Але письменник заявляє, що все це у нашій голові

"Річ у тому, що ці перешкоди можуть здаватися суцільною стіною, яка не дозволяє йти обраним шляхом до опанування мови, але насправді багато з  них  — лише міфи, які не живуть ніде, крім наших голів".

А я точно не застарий? У вивченні мов багатьох спиняє такий стереотип: із віком вчитися складніше, а отже і ефективність вивчення буде нижчою. То нащо починати, якщо все одно навчання перетвориться на страждання? Тут Бенні Льюїс теж не погодиться:

"Вільне володіння іноземною мовою однозначно можливе у  будь-якому віці. Виправдання «я занадто старий»  — ніби пророцтво, яке ми самі на себе накликаємо Стверджуючи, що ви занадто старі, ви вирішуєте не працювати на повну, а  тому вивчити мову не можете. Коло замкнулося".

Мені не дано. Одна з най розповсюджених суджень – це те, що деяким людям просто не дано вивчати іноземну мову. У них просто немає такого необхідного "мовного гену" та автор запевняє, що це зовсім не так: 

"Не існує жодної причини вірити у "мовний ген" як у  здатність вивчати іноземну мову, яка від початку закодована у ваш геном. Правда в тому, що, коли такий багатомовний ген й існує, усі ми мусили  б з  ним народитись. Більшість населення нашої планети розмовляє більше ніж однією мовою".

У мене немає часу. Вивчення мови — справа не на один день. Мови вчать роками і вдосконалюють володіння все життя. Але дозволити цьому себе залякати – це помилка. Адже з чого складаються роки? З місяців, тижнів, днів і… хвилин. Якщо ви можете приділити вивченню мови бодай кілька хвилин на день — ви вже переможете у цій грі. Саме так – займаючись потрохи кожного дня, ви поступово набиратиметеся знань та досвіду у спілкуванні іноземною.  

"Отже, річ не в кількості місяців чи років, а  у  кількості хвилин, які ви щодня присвячуєте своєму завданню. Ці хвилини — те, що справді має значення".

І пам'ятайте: навіть якщо ви мали негативний досвід із вивченням іноземної мови, це зовсім не означає, що "все пропало". Підведіться на ноги, обтрусіть пил та спробуйте знову. Мови — і цілі нові світи, які вони відкривають — того варті. А наполегливість та віддача завжди винагороджуються.

Даруємо читачам "Рубрики" 5 книжок "Вільно за три місяці" — для цього треба взяти участь у розіграші на сторінці "Рубрики" в Facebook, допис тут

Партнерська публікація

1755

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: