fbpx
Сьогодні
Актуально 15:09 02 Лип 2020

Хто замість Смолія та чого чекати українцям: що стоїть за відставкою глави НБУ

Одні прямо говорять про загрозу дефолту і економічну нестабільність, інші ж навпаки натхнені зміною керівництва Національного банку.

Глава Національного Банку Яків Смолій 1 липня з скандалом подав у відставку. Він заявив, що йде після тривалого політичного тиску і працювати на своїй посаді більше не може.

На цьому тлі в українській політиці ажіотаж. Як саме вплине відставка Смолія на життя українців і чи є загрози майбутньому країни — у матеріалі "Рубрики".

Чому пішов Смолій?

Розмови про відставку Якова Смолія почалися відразу ж після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах. Нинішній глава НБУ був призначений на посаду у березні 2018, ще минулим скликанням парламенту за подачі 5-го президента Петра Порошенка.

ЯКІВ СМОЛІЙ

Після зміни влади у країні, обрання нового парламенту і Кабінету міністрів, заговорили про зміну керівництва НБУ, яке, втім, йти нікуди не збиралося. І причин тому було декілька.

По-перше, досить непогані показники роботи. Курс долара варіювався протягом року в районі 25-27 грн, що у нинішніх умовах досить непоганий показник. Керівництву НБУ вдалося зберегти адекватну облікову ставку на рівні 6%. З урахуванням економічних проблем через пандемію коронавірусу регулятору вдалося утримати золотовалютні запаси країни вище 25 млрд доларів. Банківська система в цілому стабільна і ніяких масштабних потрясінь за останні пару років так і не відбулося.

По-друге, це підтримка з боку західних партнерів і МВФ. Незважаючи на політичні проблеми, Фонд стабільно йшов на контакт з українським урядом і регулятором. А 10 червня і зовсім була затверджена програма для України Stand-By в розмірі 5 млрд доларів на 18 місяців. Крім особистої участі Зеленського і Кабінету міністрів, заслуга керівництво НБУ в цьому питанні більш, ніж вагома.

Проте 1 липня Смолій виступив з офіційною заявою про звільнення. Причину вказав саме в політичному тиску з боку влади.

"Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як головою покладених на мене обов'язків керівництва діяльністю Національного банку і взаємодії з іншими державними органами. Своєю відставкою я хочу застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні", — заявив Яків Смолій

Рішення про відхід уже підтримав Володимир Зеленський. Офіс президента же обтічно спростував будь-який тиск на регулятора. "Дискусії щодо діяльності НБУ повинні базуватися виключно на принципах професіоналізму та повинні бути позбавлені політичного забарвлення, яка може мати негативний вплив на інституційну спроможність та незалежність Національного банку України", — відзначили в ОП.

Критиків у Смолія вистачало. Наприклад, нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубинський, близький до бізнесмена Ігоря Коломойського, вже після заяви глави НБУ про відставку в ефірі одного з телеканалів звинуватив банкіра у злочинних махінаціях. До слова, сам нардеп був одним із яскравих критиків правління Нацбанку протягом усього року.

"Є констатація факту з питань фінансово-банківської діяльності. Я особисто розробляв проект рішення комітету, яким ми давали оцінку роботі пана Смолія на посаді глави НБУ, де було написано: "у зв'язку з численними фінансовими махінаціями, втратою контролю над зростанням економіки, створенням умов для валютних спекуляцій з облігаціями держпозики, облігації держпозики втратили ділову репутацію", — розповідає Дубинський.

Як розповіли на умовах анонімності окремі нардепи з монобільшості, Смолій вирішив піти на випередження і заздалегідь піти у відставку. Адже з урахуванням тиску з боку окремих бізнесменів і великих гравців, його звільнення могли проштовхнути через парламент вже цієї осені.

Відповідно до закону про НБУ, фінальне рішення про відставку Смолія прийме Верховна Рада. Як заявив заступник голови фракції "Голос" Ярослав Железняк, профільний комітет парламенту розгляне питання по голові НБУ вже 2 липня.

Що буде далі

В історії з відставкою Смолія є як політичні, так і економічні наслідки. Як підкреслив Железняк, ситуація з відставкою може мати серйозні наслідки для економіки України.

"Зараз є заява пана Смолія про те, що на нього систематично здійснюється політичний тиск. Це говорить про те, що шановні наші громадяни, влада хоче прискорити інфляцію, послабити курс гривні і зробити так, щоб ви, маючи зарплату, могли на неї купити менше", — заявив нардеп.

Валюта

Фінансист Василь Невмержицький же впевнений, що відставка Смолія кардинально не вплине на економічну ситуацію в країні. Питання з главою НБУ зараз лежить більше в політичній площині.

"Світ дуже глобалізований і банківська система теж. Дуже багато є різних актів, рішень і правил гри, які зацементовані в системі. Тому я не думаю, що зміна глави НБУ все це в один момент може зруйнувати. Тим більше на місцях залишаться начальники департаментів, тимчасово його заступники та інші люди, які знають і будуть підтримувати фінансову систему", — пояснив Невмержицький "Рубриці". Саме тому говорити про різкий стрибок курсу долара до 40 грн за одиницю або інші глобальні проблеми у банківському секторі через цей крок не варто.

На думку нардепа від "Слуги народу" Олександра Качури, у монобільшості поки немає єдиної думки про майбутнє Смолія. "Питання по ньому винесемо в зал в п'ятницю, 3 липня. Зараз воно обговорюється у фракції. Важливо ж не тільки проголосувати за відставку, але і оцінити його роботу за останні роки. Ця людина по суті керувала всім банківським напрямком, до нього є питання", — підкреслив "Рубриці" Качура.

За словами джерела "Рубрики" у банківському секторі, зараз є відразу кілька кандидатур на заміну Смолію. Це глава ради НБУ Богдан Данилишин, банкір Роман Жуковський, голова правління "Укргазбанку" Кирило Шевченко і член ради НБУ Олена Щербакова. Рішення по голові НБУ ймовірно буде прийнято до кінця роботи нинішньої сесії Верховної Ради, тобто до 17 липня.

Читайте також — інтерв'ю з главою соцкомітету Галиною Третьяковою про дітей "низької якості": "Йшлося про тих, хто робить дитину засобом отримання грошей".

3990

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: