Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги дітям може кожен охочий. Як — розповідаємо далі.

У чому проблема?

Фото з архіву фонду

У спеціалізованому навчально-реабілітаційному закладі 21, що в Пущі Водиці на Київщині, навчається близько 200 дітей з психоневрологічними розладами чи вадами розвитку. З них 30 дітей повністю позбавлені батьківського піклування — це діти ВПО з Бахмутського району та Запорізької області. До великої війни одним із терапевтичних і реабілітаційних місць на території закладу була теплиця.

Проте через прильоти біля навчального закладу теплиця повністю вийшла з ладу. Продовжувати роботу з дітьми в приміщенні, яке набуло статусу аварійного, нині неможливо.

Яке рішення?

Благодійний фонд "Рішучі" вирішив допомогти закладу і запустив збір на відбудову теплиці для дітей навчально-реабілітаційного закладу. На початку літа "Рішучі" планують почати будівництво, а зараз активістам потрібна допомога українців, щоб здійснити мрію дітей.

Як це працює?

Для чого дітям теплиця?

Команда БФ "Рішучі". Фото з архіву фонду

Ідея побудувати дітям нову теплицю, виникла ще в лютому 2023 року, коли волонтери фонду вперше потрапили в гості до дитячого будинку.

"Директорка школи, пані Лідія Мороз, показувала нам територію школи та все, що потрібно зробити. Тоді нас попросили зробити дітям сенсорну кімнату для реабілітації. Ми швидко закрили збір на цей запит, і за місяць у дітей вже була обладнана нова сенсорна кімната", — розповів "Рубриці" Єгор Погребняк, співзасновник БФ "Рішучі".

Коли працівники фонду отримали від керівництва навчально-реабілітаційного закладу новий запит — на відновлення аварійної теплиці, без вагань підтримали цю ініціативу і відкрили новий збір, спрямований на її відбудову.

"Заняття в теплиці, праця з землею і з рослинами допомагають дітям заспокоюватися, врівноважувати їхній стан. А коли діти бачать результати своєї роботи, це слугує чудовим бустом в емоційному та інтелектуальному розвитку. Тому цілорічні заняття такого типу необхідні цим дітям", — каже Єгор Погребняк.

До слова, "Рішучі" також створили ролик на YouTube про інтернат — його можна подивитися тут

Справа всього життя

Так зараз виглядає шкільна теплиця. Через прильоти в приміщенні постраждали комунікації та вікна. Фото з архіву фонду

Працівники навчально-реабілітаційного закладу довгий час намагалися самотужки хоч якось привести до ладу стару теплицю. Після прильотів основні конструкції в ній збереглися, проте повилітали вікна і були перебиті комунікації — і тепер до теплиці не доходить тепла вода, що унеможливлює роботу в ній в холодну пору року. Також сам каркас і ємності в приміщенні поржавіли та почали руйнуватися. Поки було можливо, працівники школи укріплювали внутрішні металеві конструкції, використовуючи старі металеві ліжка як "донорний" матеріал, але зараз теплиця остаточно перетворилася на аварійну, і будь-які роботи там працівників чи дітей є просто небезпечними. 

Співзасновник фонду розповідає, що колись діти працювали в теплиці цілий рік. Це були позакласні заняття, щоб заспокоїти їхній емоційний стан після уроків, так як цим дітям навчання часто дається нелегко. Діти вирощували у теплиці все — від кімнатних і тропічних рослин до розсади квітів і овочів, яку вони сіяли на початку лютого, а навесні з теплом, висаджували на грядках поруч з теплицею.

Аварійна теплиця всередині. Фото з архіву фонду

Зараз вони повністю позбавлені такої можливості. А втім, навіть за таких умов пані Тетяна, яка займається теплицею, завжди старається придумати якийсь вихід: виростити розсаду самостійно в старих іржавих ємностях, принести якийсь посадковий матеріал з ринку, тільки щоб дати дітям можливість робити їх улюблене заняття.

"До слова, пані Тетяна — це унікальна жінка, яка під час повномасштабного вторгнення і окупації Київської області, в той час як діти були евакуйовані, продовжувала ходити на роботу з Академмістечка в Пущу Водицю пішки, щоб вберегти майно дитячого будинку від мародерів. А потім за деякий час, коли її діти і онуки все ж таки вмовили її виїхати до них в США, вона все одно після повернення дітей в дитячий будинок обрала повернутися на роботу і до своєї теплиці", — додає Єгор Погребняк.

Про те, наскільки важлива теплиця для дітей, свідчить історія, якою поділився пан Єгор. 

Кілька років тому діти з закладу відправилися по обміну на літо в США. В день повернення додому, дітей зустрічали в аеропорту. Багато дітей поверталися з новими кросівками, рюкзаками та гаджетами, а один з учнів виходив з аеропорту з новенькою  лопатою і граблями — він з Америки привіз собі садові інструменти, мовляв, тут таких немає. Любов до рослин, яку хлопець здобув працюючи в шкільній теплиці, допомогла йому отримати професію та роботу. Після закінчення школи хлопець пішов працювати в садівництві.

"Коли ми сказали дітям, що хочемо будувати їм нову теплицю, радості не було меж"

Толока в навчально-реабілітаційного закладу в Пущі Водиці. Скриншот з відео фонду

"Одна з основних наших задач — зробити так, щоб діти соціалізувались і розуміли, що вони потрібні і теж можуть бути корисними. Теплиця для дітей з спеціальними потребами має на меті важливу місію — стимулює інтеграцію молоді з інвалідністю в різні галузі життя", — відзначають організатори ініціативи.

Минулого року БФ "Рішучі" разом з друзями волонтерами приїхали в дитячий будинок, щоб розчистити і прибрати територію навколо старої теплиці.

Толока біля теплиці. Фото з архіву фонду

Працівники фонду згадують, як розказали дітям, що роблять це, аби відновити теплицю. "Радості не було меж", — говорить пан Єгор. Діти разом з волонтерами взялися за інвентар і з великим ентузіазмом допомогли. Старші вирубували зарослі й кущі, а менші — тягали гілки та смикали бурʼяни.

"Всі працювали злагоджено і з запалом — діти, вчителі, волонтери. Тобто ніхто там не чекає, щоб готове саме прийшло до них, діти готові долучатися і робити те, що можуть, щоб прийти до цілі. Всю територію прибрали рекордно, за дві години. Тоді ми ще раз переконалися, що ми в тому місці, де потрібні", — говорить Єгор Погребняк.

А це точно спрацює?

"Чим більше людей і мікробанок, тим швидше ми назбираємо потрібну суму", — акцентують організатори ініціативи.

Нова теплиця буде зведена на місці старої будівлі. За словами співзасновника фонду, будівля буде з сучасних матеріалів, які мають довго прослужити. Планування і наповнення буде зручне для роботи дітям різного віку, планується простір для відпочинку та чаювання дітей, а також для зберігання інвентарю. Також поруч створять вбиральню і гігієнічну зону, щоб нікому не приходилося в холодну пору йти за 300 метрів у вбиральню в школі.

"За рік відколи ми відкрили збір, ми зібрали більше 900 тисяч гривень. Нас підтримало безліч компаній, волонтерів, ресторанів та організацій, за що ми їм дуже вдячні, і обовʼязково ще раз подякуємо всім публічно, коли проєкт буде реалізовано. Цілий рік ми дуже обережно говорили про наш збір, щоб не конкурувати з військовими зборами. Та зараз маємо пришвидшити закриття збору, тому що сума проєкту значно більша, ніж у нас є, а теплий сезон вже скоро — потрібно починати будівництво та закінчити його до настання холодів", — пояснює Єгор Погребняк.

Тому благодійний фонд вирішив звернутися до українців і закликати їх відкривати дружні збори, й маленькими банками рухатися до цілі.

  • Якщо ви хочете створити власну мікробанку, щоби підтримати ініціативу — потрібно написати організаторам.
  • Також підтримати збір на відбудову теплиці для дітей можна за посиланням.
  • Крім того, "Рішучі" запрошують до співпраці бізнеси та компанії, у яких є можливість направити свою соціальну відповідальність на боротьбу з наслідками війни.

Ще більше корисних рішень!

Разом із теплицею "Рішучі" хочуть переобладнати спортивний майданчик для дітей. Фото з архіву фонду.

Втім, на відбудові тільки однієї теплиці "Рішучі" зупинятися не збираються. Поряд з дитячим будинком є велика територія, яка слугувала спортивним майданчиком, але тренажери застаріли та втратили свою актуальність, а сама територія заросла кущами.

Благодійний фонд планує встановити нові тренажери та обладнати дитячий майданчик. Щоб діти могли більше часу проводити на свіжому повітрі із сучасною зоною для рухової та сенсорної активності.

Також активісти мають на меті довести до ладу парк, облаштувати доріжки для прогулянок, обладнати навісами із зонами для відпочинку, встановити скульптури. Все це для того, аби парк для відпочинку став комфортним і безпечним місцем для дітей.

Ми створили цей матеріал як учасник мережі "Вікно Відновлення". Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Свіжі дописи

  • Корисності

У кого є ревінь, той має обід, або що приготувати з румбамбару: сім рецептів на всі смаки 

Пироги, джем, салат, соус до мʼяса і навіть борщ — усе це можна приготувати з… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Здоров’я

“Відчувається, ніби ти перед телевізором із десятком сюжетів, і при цьому потрібно щось робити”: що таке РДУГ і чому це не про виховання?

“Рубрика” поспілкувалась з експерткою Центру когнітивно-поведінкової терапії Олександрою Омельченко про прояви РДУГ — розладу дефіциту… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Корисності

Журналістика рішень працює: 10 найкращих статей “Рубрики” у квітні

Рішення інклюзії, підтримки, захисту довкілля та взаємодопомоги: “Рубрика” зібрала десять кейсів, які українці втілювали цього… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Корисності

Рецепти пасок з різних регіонів: смачні святкові рішення

“Рубрика” зробила добірку давніх рецептів пасок, якими поділилися жительки різних регіонів України. Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.