fbpx
Сьогодні
Світ 21:22 26 Січ 2019

Революція у Венесуелі: останні дні режиму Мадуро або поспішні висновки демократичного світу?

Одна з найбагатших на нафту держав світу, у якій вмирають від голоду люди. Розібралися, що відбувається у соціалістичній Венесуелі зараз

Фото Reuters

Антиурядові протести у Венесуелі нещодавно стали темою для обговорення у світових ЗМІ, у тому числі українських.  Насправді ж протести є довготривалими: з 2013 року нараховується близько 50 000 зареєстрованих акцій протесту діям президента Ніколаса Мадуро. На відміну від свого попередника, Уго Чавеса, Мадуро так і не зміг створити сильного прошарку своєї підтримки чи відволікти населення «зовнішньою загрозою», тож небагато хто був готовий миритися із продовженням недолугої економічної політики (яка спричинила масові міграції, прориви колумбійського кордону жінками у пошуках продуктів, вимушену торгівлю волоссям, жіночим молоком, сексуальними послугами та інші яскраві результати роботи «будівників соціалізму»). Мітинги, страйки, акції непокори відбувалися із першої «перемоги» Мадуро на виборах та особливо активізувалися у ході виборчої кампанії 2017 року, коли «El Presidente» був переобраний на другий термін. Опозиція звинуватила владу у численних порушеннях під час голосування, а у США взагалі назвали вибори 2017 року нелегітимними. Саме в цей рік вперше активізувалися масові антиурядові протести, загинуло понад 100 осіб. Кривавість режиму у придушенні повстань та провальна економічна політика співпали із різким спадом цін на нафту у світі, яка давала найбільше доходжень до бюджету Венесуели. Врешті-решт, у «соціалістичній Венесуелі» склалася класична революційна ситуація, саме така, як її описували марксисти-леніністи: верхи не можуть управляти по-старому, низи не можуть жити по старому, відбувається підвищення активності мас. Словами Маркса та Енгельса, венесуельцям залишилося «нічого втрачати, крім своїх кайданів».

Мадуро вже звинуватив буржуазну контр-революцію, організовану США…

…І багато хто з американських та європейських лівих готовий його підтримати, з лозунгами «ми не світова поліція», «це чергова зміна режиму руками ЦРУ» тощо. Однак суперник Ніколаса Мадуро, Хуан Ґуайдо, також є представником лівоцентристської партії «Voluntad Popular» («Народна Воля»), яка з 2014 року є членом Соціалістичного інтернаціоналу. Не дивлячись на це варто відмітити, що венесуельська опозиція дійсно отримує певну підтримку зі сторони США. У жовтні 2018 року компанія Google розробила додаток Intra, який дає можливість користувачам обходити будь-які блокування, які встановлені місцевими інтернет-провайдерами, і обмежує можливості уряду щодо заборони доступу до певних сайтів. За словами Джареда Коена,  його команда створила цей додаток після тривалої розмови з венесуельськими журналістами, які розповіли йому про складнощі, з якими вони стикаються під владою режиму Мадуро, через що саме у Венесуелі розпочався «тестовий прогін» програми. Сам Мадуро визначив конкретно посольство США у Венесуелі «центром контрреволюційного заколоту» та оголосив вимогу закрити посольство, що США відмовляються зробити, не вважаючи Мадуро законним керівником країни. Нагадуємо, що США де-юре не визнали вибори 2017 року, тож ця інформація технічно не є новою.

Хуан Ґуайдо VS Ніколас Мадуро

Хуан Ґуайдо VS Ніколас Мадуро

Чи можемо ми вже говорити про кінець режиму Мадуро?

Така оцінка поки що є поспішною. Поспішною є і рішення спочатку Віце-президента Сполучених Штатів Майка Пенса та, трохи пізніше, Президента Сполучених Штатів Дональда Трампа визнати Хуана Ґуайдо виконуючим обов'язки президента. Х. Ґуайдо оголосив про підтримку з боку Національної асамблеї (парламенту Венесуели) перед тисячами демонстрантів. У порівнянні з його чисельною народною підтримкою у різних містах країни Мадуро зміг мобілізувати лише купку партійців та персональну кубінську охорону у вигляді «мітингу лоялістів». Однак поки що рано казати про перемогу революції.

Конкретно, у опозиції проблеми з підтримкою армії. У окремих регіонах країни солдати переходили на сторону протестувальників, втікали з лав армії, щоб не виконувати накази, та навіть зверталися до опозиції з проханнями створити нове керівництво збройними силами. Хоча Мадуро поки що не готовий відправити війська та національну гвардію проти демонстрантів у столиці (адже він не впевнений, що вони взагалі підуть виконувати такі накази), але у ряді регіонів у «Ель Президенте» все ж виходить розстрілювати протестувальників. Так, жителі Макарао розповідають журналістам, що «їхніх дітей вбивають як собак» за участь у мітингах. Міністр оборони країни та вищий офіцерський склад оголосив про підтримку Ніколаса Мадуро: саме завдяки ньому вони отримали важливі посади у ніби не єдиному прибутковому бізнесі країні: нафтовому. Можливо саме через це на відміну від США, Канади та України, які офіційно підтримали Ґуайдо, країни ЄС оголосили, що підтримують нового в.о. президента, тільки якщо Ніколас Мадуро у восьмиденний термін не оголосить про позачергові вибори президента у зв'язку із політичною кризою. Звичайно, за восьмиденний термін багато що може змінитися, у тому числі і взагалі військове приборкання революції режимом Мадуро.

Які зовнішні сили підтримують Мадуро?

Серед членів НАТО режим Мадуро отримав підтримку Президента Туреччини Реджепа Ердогана – підтримка, звичайно, «на словах», однак представляє собою черговий меседж Ердогана решті НАТО (у тому числі США) щодо своєї окремішності та незалежної політики (що особливо актуально після погроз Дональда Трампа про економічні санкції проти Туреччини у випадку атаки проти Сирійського Курдистану).

венесуела

Мапа Strategic Sentinel щодо підтримки Мадуро та Ґуайдо серед країн світу від 24 січня

З іншого боку ми маємо Мексику, яка також конфліктує із нинішнім урядом США та взагалі є традиційною суперницею «північноамериканських втручань у справи Латинської Америки». Звичайно, головним союзником Мадуро виявилася Москва, для якої соціалістична Венесуела була та залишається недешевим, не дуже ефективним, але все ж таки заморським сателітом ($6 млрд тільки за 2018 рік). Окрім традиційних погроз у бік США, Москва ще з грудня 2018 року збільшила свою військову присутність у Венесуелі, а у зв'язку із революційними подіями перекинула у Каракас нову групу військових у вигляді «найманців» сумнозвісного «ЧВК Вагнер» для посилення охорони президента країни Ніколаса Мадуро на тлі протестів (у форматі цього «ЧВК» де-факто працюють діючі бійці спецпідрозділів, щоб у випадку захоплення у полон чи вбивства на неросійській території списувати їхні втрати як «найманців», за принципом «зелених чоловічків»). Інформацію про «Вагнер» повідомили Reuters, посилаючись на джерела у рядах збройного угрупування, що говорить про наступне: низьку готовність московських вояк до операції та відсутність бажання боротися за збереження режиму Мадуро (інакше б «витоку інформації» у руки Reuters взагалі б не сталося); відтоку з країн кубинських військових, які до цього моменту захищали Мадуро (із проханням залишити збройні сили Венесуели до кубинців звертався Ґуайдо, а США погрожує Кубі поверненням на «список терору» за підтримку Мадуро); сам Мадуро не має впевненості у лояльності військових та нацгвардії, інакше б йому не знадобилися московські вояки.

Які уроки для України?

По-перше, важливий урок для українських ЗМІ, та й взагалі ЗМІ демократичного світу: революція – це не жарти і не гра. Не варто зарано глузувати над недолугим режимом та милуватися знищенням монументів Уго Чавеса у той же час як режим продовжує вбивати та арештовувати громадян. Підтримка Україною демократичного руху у країні продиктована як мораллю, так і об'єктивними зовнішньополітичними інтересами (в решті-решт, Венесуела Чавеса-Мадуро ніколи не була союзником нашої країни на міжнародній арені). Однак є шанс, що із допомогою Кремля та генералів Мадуро все ж зможе кривавим шляхом здолати протест – у такому випадку варто запам'ятати наші теперішні слова та дії та не поступитися принципами, як це зробили деякі українські журналісти після перемоги Дональда Трампа на президентських виборах у США.

По-друге, урок для всіх, хто очікує перемоги над Москвою шляхом народного бунту через економічну кризу. Венесуельська економіка протягом 6 років змогла втриматися у стані, в якому уряду не загрожували б масові протести, і тільки зараз існує реальний шанс падіння режиму. Економіка Кремля, хоча і має подібні вади через залежність від енергоресурсів, значно міцніша за венесуельську, із сильнішою підтримкою збройних структур.

Тим часом, ризики для Ніколаса Мадуро втратити свої мільярди, заховані у європейських банках, можуть наблизити шанси його падіння значно ефективніше, ніж декларації підтримки опозиції та термінові сесії РБ ООН. Хоча це не перші народні протести в історії правління Мадуро, але дотепер він не зустрічав подібного тиску міжнародного співтовариства, особливо банків країн Заходу. У такій ситуації «Ель Президенте» може вирішити обміняти владу на безбідну старість за кордоном, залишивши посаду через персональний економічний тиск.

2795

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: