fbpx
Сьогодні
Карантин 14:50 13 Кві 2020

Великдень вдома: як святити паски під час пандемії коронавірусу

Карантинні заходи, впроваджені в Україні до 24 квітня, припали на проведення одного з найвеличніших релігійних свят Великдень, яке припадає на 12 квітня (католики та протестанти) та 19 квітня (православні та УГКЦ). 

Церкви під час пандемії коронавірусу стали справжнім випробуванням для людей: процент скупчення людей там великий, та й заборонити ходити людям до каплиць важче, ніж у парк. Чого варте відео з Чернівецької області, де спочатку оголошення карантину було найбільше інфікованих на коронавірус, а люді продовжували ходити до церкви та цілували ікони у масці. 

Питання святкування релігійних свят стоїть гостро, адже часто віра стоїть вище за наукові переконання. Коронавірус передається через слизові оболонки людини, а цілувати ікони найлегший для цього шлях. 

"Рубрика" розбиралась, як на державному рівні вирішується питання святкування Великодня та які заходи планують у регіонах, щоб не допустити розповсюдження коронавірусної інфекції.

Церква в Україні під час оголошення карантину

Від самого початку оголошення карантину питання розповсюдження коронавірусу через відвідування церкви стало гостро, адже у Чернівцях жінка, що заразила село, повернувшись з Італії, першим ділом пішла до церкви, а вже потім дізналась, що хвора на Covid-19. 

Під час карантину у багатьох містах України почався хресний хід проти вірусу: священики з машин поливали дороги святою водою, а у Запоріжжі навіть робили це з вертольоту. Відео цього дійсно вражають та ставлять під сумнів прерогативу наукових знань у цьому питанні над релігійними канонами.

В Італії вже богослужіння перейшли на популярний зараз формат онлайн-трансляції, світ облетіло відео, де католицький священик увімкнув маски, популярні зараз в Інстаграмі та креативно провів богослужіння. 

Питання вирішується на державному рівні: готується масштабний проект "Великдень вдома". 

"Керівники церков розуміють, що богослужіння можна проводити онлайн, у вигляді відеоконференції. Якщо якийсь обряд вимагає присутності людей, то треба обмежувати кількість парафіян. Усі очільники церков погоджуються з цим", зазначив президент Володимир Зеленський.

9 квітня МВС погодило з церковниками правила на Великдень: трансляція онлайн, у храмі може бути не більше 10 людей, серед яких священник, прислужник, дяк і особи, які технічно обслуговують Богослужіння та забезпечують онлайн-трансляцію. 

"Обов'язковою умовою є носіння захисних масок чи респіраторів усіма присутніми, крім священнослужителя", йдеться у повідомленні МВС.

9 квітня президент Володимир Зеленський наголосив, що "70% громадян України підтримують заходи карантину й лише 3% збираються відвідати церкву".

Великдень на карантині

Фото ВВС

ПЦУ: дотримуватись карантину та не дозволяти скупчення людей

ПЦУ вирішила не проводити спільні освячення верби і великодніх страв у храмах і на прихрамовій території, щоб не допускати скупчення людей. Проте індивідуальні відвідування мирянам не заборонять. Також у ПЦУ наголосили, що священиків можуть запросити для освячення пасок заздалегідь (у пекарні, наприклад), щоб паски встигли доїхати до воїнів ООС. 

"У малих населених пунктах (селах, селищах міського типу, у місцевостях з переважаючою індивідуальною забудовою) інформувати мирян щодо проведення освячення великодніх страв біля місць проживання на вулиці поруч з будинком чи на подвір'ї, з дотриманням «соціальної дистанції", — йдеться у заяві ПЦУ. 

  У Православній Церкві України наголошують на пріоритеті онлайн-трансляцій з храмів. Щодо відвідування храмів, то після посилення карантинних заходів прес-служба ПЦУ дала роз'яснення, що у постанові Кабінету міністрів України немає заборони на проведення богослужіння за участю не більше як 10 осіб у церквах із дотриманням усіх санітарних та протиепідеміологічних норм. Тим не менше, людям старшим за 60 років взагалі заборонено виходити з дому. 

"Божественні літургії проводити за присутності визначеної обмеженням  кількості осіб (не більше ніж 10 осіб), просячи мирян залишатися вдома, долучаючись до спільної молитви через засоби відеотрансляції", йдеться на сайті ПЦУ. 

Також у церкві наголошують, що під час пандемії не обов'язково цілувати ікони, можна обійтись і без цього та в інший спосіб це зробити.

Відео трансляцій є на каналі церкви. 

Римо-католицька церква: прихожани сиділи дома

Католицьке телебачення "EWTN" та телеканали "UA:Перший" і "5 канал" у співпраці з Католицьким Медіа-Центром транслювали наживо великодні богослужіння під проводом Святішого Отця Папи Франциска, а також богослужіння з Києва. 

Прихожани до церков не пішли та приєднались до всесвітнього челенджу #onlinemass та #easterathome. Папи Франциск у Ватикані почав Великодню Святу Месу, та Великоднє послання і благословення «Urbi et Orbi» у закритій та порожній базиліці Св. Петра. 

В Україні також богослужіння пройшло у прямому ефірі та закритому  Соборі Св. Олександра у Києві  під проводом єпископа Віталія Кривицького.

Читайте також: Як Великдень на карантині відсвяткували католики

Цікаво, що після оголошення правил Великодня та заклику провести онлайн богослужіння в українському інформаційному просторі постало питання, як святитимуть у селах, де не завжди є змога дивитись онлайн. Тоді в УКГЦ запропонували варіант, коли селяни виносять на подвір'я великодні кошики, а священики їх святять з авто. Так зробили, до речі, у Польщі, що є гарним прикладом для нас, щоб убезпечити населення під час пандемії.

Mobilna święconka w Grabonogu

Święconka w Grabonogu. Mieszkańcy błogosławieni i zadowoleni

Posted by Życie Gostynia on Saturday, April 11, 2020

Українська Греко-Католицька церква: паски святитимуть онлайн  

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав закликав вірян святити паски вдома. Священики повинні максимально наголосити вірянам на необхідності провести ці релігійні свята дома. 

Наголошує, щоб у храмах священнослужителі звершували Богослужіння без присутності вірних. Де можливо, то молитися надворі, зберігаючи соціальну дистанцію та відповідні інші приписи санітарних норм нашої держави.

"У зв'язку з цими надзвичайними обставинами Церква знімає цей обов'язок і кличе вас залишатися вдома та дивитися онлайн-трансляцію", йдеться у повідомленні прес-служби.

Синод єпископів Української греко-католицької церкви дав роз'яснення, як святкувати Великдень та освячувати паски, а також закликав обмежити доступ прихожан до церков та наголосив на трьох правилах:

  • освячення та благословення відбуватиметься через онлайн-трансляцію відправ з церков. Свяченою водою, яка вже є у домівках, можна покропити предмети. Промовляти молитву треба разом з сім'єю
  • вечірня у Велику П'ятницю з виставленням Плащаниці та Воскресна Утреня повинні служитися у церкві без процесії
  • питання сповіді вирішується особисто зі своїм священиком, проте з дотриманням усіх умов карантинних заходів (відстань тощо)

На Youtube-каналі церкви Божественна літургія в онлайн-трансляції набирає більше 61 тисячі переглядів.  

Московський патріархат: що радять в Українській православній церкві

Синод УПЦ МП радить утриматись від масового скупчення людей, проте наголошують, що храми не закриватимуть. 

"Станом на сьогодні храми Української Православної Церкви відкриті, богослужіння в храмах звершується в закритому режимі за участі мінімальної кількості осіб, необхідних для звершення уставного богослужіння. У позабогослужбовий час люди можуть відвідувати храм, тому потрібно не допускати скупчення людей та слідкувати за дотриманням відповідних санітарних та протиепідемічних заходів. Будь-яке скупчення людей в храмі або на церковному подвір'ї буде розцінюватись правоохоронцями як порушення правил карантину", йдеться у повідомлення УПЦ МП.

Незважаючи на загальні настанови, предстоятель Києво-Печерської Лаври Павло розкритикував дії української влади, наголосивши, що політика поширює страх. Він закликав частіше ходити до церкви. 

"Моліться, постіть, ходіть до храму, причащайтесь і причащайте маленьких дітей… Всі поспішайте в храм, читайте Псалтир, Євангеліє, обіймайте один одного", сказав Павло.

Проте вчора у ЗМІ з'явилася інформація про те, що у Павла є підозра на коронавірус, а 4 квітня братія Києво-Печерської лаври пройшла тестування задля попередження поширення коронавірусу. Кажуть, що скарг немає у священиків, інформацію ЗМІ про підозру Павлу не підтверджують. 

6 квітня стало відомо, що в Києво-Печерській лаврі 4 хворих на коронавірус, 8 квітня стало відомо про ще 26 випадків захворювання у Лаврі.

А 13 квітня мер столиці Віталій Кличко заявив про закриття Лаври на карантин через вже понад 90 підтверджених випадків захворювання на коронавірус.

Про що говорять заяви усіх церков в Україні: 

📌 храми не закриваються, проте перебування у них може бути лише з дотриманням протиепідеміологічних та санітарних норм;

📌 не ігнорувати загрозу епідемії;

📌 не допускати скупчення людей, адже це розцінюватиметься правоохоронцями як порушення карантинних заходів; 

📌 у храмі повинно бути не більше 10 людей; 

📌 дотримуватись санітарних норм, дезінфікувати ікони; 

📌 прихожанам варто зберігати спокій та за наявності симптомів коронавірусної інфекційної хвороби залишатись вдома та дотримуватись рекомендацій МОЗ;

📌 в умовах епідемії краще молитись онлайн. 

Як зустріти Великдень вдома | Рубрика

Великдень — у серці, а не у церкві 🤲Дивіться, як душевно можна зустріти цю неділю вдома! Поширте це відео ❤️

Posted by Рубрика on Tuesday, April 14, 2020

Лайфхаки по-українськи: на що йдуть заводи та церкви, аби не допустити скупчення людей у церквах

Централізоване освячення пасок поки що запропонували у Дніпрі та Житомирі. Так мер Дніпра Борис Філатов запропонував пекарням напекти паски, щоб їх централізовано посвятили і людям не треба було б ходити до церкві.

"Ми викупимо частину продуктових наборів, організуємо логістику і постараємося силами мерії розвести все, що треба за списками парафій, які складають настоятелі та церковні старости", написав міський голова.

У Житомирі 2 квітня запровадили заходи на Великдень: паски святимуть прямо на хлібних заводах, а кладовища закривають. 

"Погодили з Радою християнських церков Житомира і Житомирської області організувати прямі трансляції великодніх богослужінь на телеканалах. Домовилися з хлібзаводами про освячення пасок на виробництві (в торговельних мережах можна буде купити вже освячені). Закриваємо для відвідування кладовища, що знаходяться на території Житомирської міської ОТГ",   сказав міський мер Сергій Сухомлин. 

Священник із Шушківців Олексій Філюк винайшов спосіб для проведення сповіді: прихожани телефонуватимуть йому або писатимуть у соціальній мережі, а він призначатиме час для сповіді. При цьому дотримуватимусть двометрової відстані між священиком та прихожанином. Священик каже, що про свої гріхи можна говорити вголос, адже більше людей в церкві не буде.

Укрпошта доставлятиме паски та великодній кошик безкоштовно. Про таку ініціативу на своїй сторінці у Facebook розповів генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський. 

"Вартість пасок 30 і 50 гривень (300 і 450 грамів), а доставка Укрпоштою буде безкоштовною", — написав він.

великдень

21616

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: