fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 08:45 22 Тра 2020

22 дні веган челенджу. Зізнання 22 жінок про своє веганство

Якщо ви давно хотіли перейти на веганство, але не знали, як це зробити, з чого почати, на що звернути увагу, що готувати, врешті-решт — цей челендж для вас. Якщо ж ви ніколи про веганство і не думали, обережно! — цей матеріал може несподівано надихнути та мотивувати вас спробувати. 22 дні веган челенджу — 22 успішні жінки, які практикують веганство, надихатимуть вас на позитивні зрушення щодня. Поїхали!

Веганство — це не просто тренд, це стиль життя, у центрі якого — піклування про себе та довкілля. Цей рух стає дедалі популярнішим і міфів щодо нього теж залишається все менше. Все більше знаменитостей, спортсменів, блогерів переходять на рослинне харчування, а вчені та лікарі доводять, що веганський раціон може бути повністю збалансованим. Ми поговорили з цікавими, талановитими українками, які змінили свій раціон, гардероб, життєву позицію і вплив на довкілля, ставши веганками. При цьому вони так само успішно, а інколи навіть краще, продовжують займатись улюбленими справами, спортом, працюють, виховують дітей. Інженерки, активістки, менеджерки, перекладачки, блогерки — ці жінки такі різні, але їх об'єднує дещо спільне: усі вони обрали веганство.

1. Катерина Бєлкіна, 27 років, Київ, веганка 8 років

Катерина Бєлкіна

Катя за освітою — системна інженерка (гнучкі комп'ютеризовані системи та робототехніка), за покликанням — зоозахисниця, голова ГО "Відкриті Клітки Україна", та спортсменка — займається тайським боксом та бере участь у змаганнях з кікбоксингу, тайського боксу та ММА (багаторазова призерка міських, всеукраїнських та міжнародних змагань). Також Катя займається фотографією та цікавиться дієтологією.

Її чоловік теж спортсмен і вже понад рік веган.

Катя відмовилась від продуктів тваринного походження з етичних причин.

"Перехід на веганство приніс багато позитивних змін у моє життя", — каже Катерина — "від кола мого спілкування, до улюбленої роботи, якій віддаєшся повністю і з задоволенням". 

2. Алевтина Козачок, 25 років, Київ, веганка 5 років

Алевтина Козачок

Аля координує проєкт з популяризації рослинного харчування Веган Челендж, веде свій канал mediocre vegan — про доказову науку та рослинне харчування на YouTube, цікавиться ефективним розповсюдженням веганства, вчиться правильно готувати, мріє створити дитячу книгу про веганство та винайти смачну альтернативу рибі та сиру. 

Має трирічного сина, котрий на рослинному харчуванні з народження. 

Перехід на веганство здійснила задля психологічного здоров'я, адже страждала розладом харчової поведінки в підлітковому віці та хотіла знайти оптимально харчування, аби позбутися остаточних симптомів. Веганство серйозно вплинуло на  життя Алевтини й вона вірить, що за веганством майбутнє.

3. Даша Воронкова, 32 роки Київ, веганка 11 років

Даша Воронкова

Даша — активістка, лекторка, експертка з веганського харчування, співорганізаторка проєкту "Веган Україна", менторка кампанії "Веган Челендж". На веганство перейшла з раціональних причин — етика та захист навколишнього середовища.

Чоловік Даші — веган близько 8 років.

4. Наталя Шевчук, 30 років, Київ, веганка 6 років

Наталя Шевчук

Продюсерка, робить рекламу і соціальні проєкти в Molodiya Festival, хобі — спортзал та велосипед. 

12 років тому стала вегетаріанкою і поступово почала виключати молочні продукти з раціону з етичних причин: мати стосунок до жорстокої м'ясо-молочної індустрії абсолютно не хотілося. Тоді ж перестала носити шкіру, хутро завжди вважала моветоном, а розваги з тваринами – дном. Питанням тестування на тваринах почала цікавитися дещо пізніше. Наталя не вважає, що перехід на веганство якось вплинув на життя, бо це був логічний наслідок її думок, позицій і переконань, адже на життя впливають саме вони, а не те, що їсти чи не їсти. 

5. Анастасія Балабанова, 27 років, Київ, веганка 3 роки

Анастасія Балабанова

Настя за фахом філологиня, співвласниця веганської кав'ярні-кондитерської "Середа", займається активізмом у сфері популяризації велокультури в ГО U-cycle, серед хобі — велосипедна їзда, каліграфія, шиття.

Чоловік — веган 3 роки.

Першопричиною переходу на веганство була етика, далі прийшло гарне самопочуття та інформація про позитивний вплив 100% рослинної їжі на здоров'я, а за ними — ідея для сімейного бізнесу.

6. Діана Попфалуші, 25 років, Львів, веганка 4 роки 

Діана Попфалуші

Діана проєктна менеджерка в Австрійському бюро кооперації у Львові, адміністраторка Австрійського мовного центру у Львові, комунікаторка та менеджерка ГО "Нуль відходів Львів", еко активістка (zero waste, зміни клімату). 

Перша причина переходу — етична: не хотіла, щоб через власні примхи страждали й помирали тварини; друга причина — здоров'я: далеко не завжди можна знайти продукцію тваринного походження високої якості; третя причина — кліматична: оскільки тваринництво продукує майже чверть викидів метану, є причиною вирубки лісів. "Веганство спростило життя, урізноманітнило раціон, покращило самопочуття та стало поштовхом до подальшого заглиблення у тему захисту довкілля, яка зараз є однією зі сфер активізму та професійної діяльності", — каже Діана. 

7. Юля Козачок, 32 роки, Київ, веганка 6 років

Юля Козачок

Психологиня, психотерапевтка, на волонтерській основі — креативна копірайтерка у фонді допомоги вуличним тваринам "Adopt Don't Stop". У 2014 році очолювала волонтерську групу «Музейні бджілки», яка допомагала нашим захисникам — плели маскувальні сітки, має відзнаку від УПЦ КП «За жертовність та любов до України».

Юля підтримує науковий підхід до веганства та впевнена, що на веганстві, як і на будь-якому іншому стилі харчування, можна погіршити своє здоров'я, якщо раціон незбалансований. Вона регулярно приймає Б-12, здає аналізи та не відчуває, що обмежує себе у чомусь, адже веганські аналоги є для всіх звичних не веганських продуктів. Також Юля зізнається, що їй завжди було шкода тварин, та перейти на веганство наважилась лише після ретельного вивчення медичних досліджень, рекомендації лікарів та життя на веганському раціоні. "Для мене філософія веганства – це зменшення страждання живих істот", — каже Юлія, — "Тож якщо подобаються сосиски – то жуй собі! Просто нехай вони будуть веганські". 

8. Юлія Лінкова, 24 роки, Київ, веганка 7 років

Юлія Лінкова

Юля — колористка-перукарка, колекціонує платівки та автографи музикантів, часто відвідує концерти улюблених виконавців.

Чоловік — 5 років веган.

Причини переходу на веганство — етичні міркування та небажання підтримувати вбивство тварин через гастрономічні вподобання. При такому типі харчування почуває себе здоровішою, зникли проблеми зі шкірою та підшлунковою.

9. Євгенія Свідер, 32 роки, Львів, веганка 2 роки 

Євгенія Свідер

За професією — перекладачка, займається йогою, вивчає кілька іноземних мов, любить походи в гори.

Від продуктів тваринного походження відмовилась після сильного отруєння яйцями в Китаї. Після того, як довелось деякий час обмежувати себе в харчуванні, вирішила більше не повертатись до звичного раціону та харчуватись більш свідомо та правильно. "Просто одного дня починаєш розуміти, що сиру вже не хочеться і не такий він і смачний, а яйця таки мають запах", — каже Женя. — "Це все є любов до себе, тварин і планети".

10. Марія Кабанова, 19 років, Харків — Львів, веганка 2 роки

Марія Кабанова

Марія — студентка "Українського католицького університету" за спеціальністю археологія. Волонтерка проєкту "Хочу собаку", в якому знайшла свого чотирилапого улюбленця — Фоксі, бере участь у Маршах та акціях на захист прав тварин, працювала на сортувальній станції "Зелена коробка" у Львові, організувала фотосесії на сміттєзвалищі, проводила лекції про життя в стилі нуль відходів, з дитинства займається йогою завдяки батькові.                                                                                

Чоловік — флексітаріанець.

11. Аня Маменко, 36 років, Київ-Львів-Ялта, веганка 4 роки

Аня Маменко

Аня — лінгвістка, редакторка локалізації вебслужб і додатків, виступала ініціатором і редактором української озвучки таких фільмів як "Щось нездорове" (What the Health), "Земляни" (Earthlings), "Домінування" (Dominion) у співпраці з ГО "Єдина Планета", активістка кампанії HutrOff та виступає за поширення української мови та дерусифікацію/десовєтізацію.

Чоловік — музикант, флексітаріанець кілька років

Почала переходити до веганства з 2011 року поступово — після перегляду фільму "Земляни", який показав, як виглядає експлуатація тварин очима самих тварин. "Це було жахливо, і я більше не могла це бачити по-іншому", — згадує Аня. — "Щоб переконатися, що відмова від тваринних продуктів – правильне рішення не лише з моральної точки зору, а й із фізичної, почала вивчати книги та документальні стрічки про харчування й не зупиняюся в цій самоосвіті вже 9 років, що призвело до покращення здоров'я — як мого, так і близьких. А ще з хорошого – зникла лінь до фізичних вправ, завдяки чому вже кілька років підтримую стабільний рівень фізичної активності, коли не має доступу до спортзалу, катаюсь на велосипеді". Аня вважає, що здорова веганська їжа досить легка й не тягне до дивану після обіду, а є джерелом енергії без перепадів протягом дня. 

12. Тамара Хьюман, 26 років, Київ, веганка 4 роки

Тамара Хьюман

Активістка за права тварин, YouTube-блогерка, голова ГО "Кожна Тварина", любить знімати й монтувати відео, бігати.

Стала веганкою перед своїм днем народження у грудні 2015 року, коли дізналася правду про експлуатацію тварин різними індустріями — подивилась трейлер фільму "Земляни" і одразу зробила власний ресерч. Вважає, що веганство було одним з найкращих рішень у її житті.

Чоловік — веган теж 4 роки. 

13. Діана Оборська, 23 роки, Київ, веганка 2 роки

Діана Оборська

Діана навчається на аудиторку-бухгалтерку, хобі — кулінарія, хенд-мейд, спорт, активізм.

З осені 2018 року є активісткою Anonymous for the voiceless, а з літа 2019 — української зоозахисної організації "Кожна тварина". У вересні пробігла 10 км на Київському марафоні у підтримку "Adopt don't stop" та  стала амбасадоркою фонду. Про активізм задумалася після конференції "За тварин!", яку організували ГО "Відкриті клітки Україна". 

Близько чотирьох років тому Діана перестала їсти тварин з етичних причин. Поступово дізнавалася все більше про експлуатацію тварин у різних сферах. "Веганство для мене — це передусім справедливість до тварин." — зазначає Діана. — "Вони мають право на вільне і щасливе життя". 

14. Таня Кайстренко, 27 років, Київ, веганка 5 років

Таня Кайстренко

Таня — менеджерка з постачання, членкиня ГО Єдина Планета, активістка ГО «Кожна Тварина», любить подорожувати, відвідувати концерти та готувати.

Шлях до веганства почався з усвідомлення того, що вживання в їжу тварин не є корисним та асоціюється з безліччю хвороб, врешті це привело її до активізму в сфері зоозахисту та повної відмови від продуктів експлуатації, на кшталт шкіри та тестованої на тваринах косметики, до чудових друзів та однодумців, поваги до всіх істот, розуміння того, як діяльність людини веде до зміни клімату та до більш екологічного та свідомого життя в цілому.

15. Наташа Стіл, 27 років, Київ, веганка 1 рік 

Наташа Стіл

За освітою — менеджерка зовнішньоекономічної діяльності та управління персоналом, а сфера діяльності — екологічне виробництво, улюблені заняття — малювання і татуювання. "Активізм став великою частиною життя завдяки роботі з ГО "Відкриті  Клітки Україна", — каже Наталя. — "Організація відкрила мені очі, завдяки їм, я дізналась наскільки жахливо поводяться з тваринами на фермах, навіть якщо їх вирощують не для вживання в їжу, а для виробничої експлуатації". Саме цей фактор став вирішальним у переході з вегетаріанства на веганство.

16. Марта Хом'як, 27 років, Львів, веганка 2 роки 

Марта Хом'як

Співзасновниця Vegans_ua — магазину веганських продуктів з Європи, координаторка регіональної команди "Anonymous for the Voiceless", організовує поїздки та допомогу притулкам для тварин.

Причина переходу на веганство — співчуття до тварин. Марта зізнається, що вона з тих, хто почав веганити після перегляду фільму "Земляни". "Раніше думала, що вегетаріанства достатньо, щоб не шкодити тваринам, дуже бракувало інформації про це у соцмережах та новинах, зараз вона більш доступна і я рада, що я можу принести в це свій вклад", — поділилась Марта.

17. Леся Чорей, 27 років, Київ, веганка 4 роки 

Леся Чорей

Леся — штатна фотографка ГО "Кожна тварина", також пише тексти для прилаштування безхатніх тварин та фотографує їх, займається вокалом та спортом.

Леся розповіла, що спочатку просто вирішила відмовитися від м'яса, без причини. А потім почала цікавитися цією темою та дізналася як ставляться до тварин в м'ясо-молочній індустрії та який шкідливий вплив має ця галузь на Планету. 

18. Ганна Пундак, 26 років, Львів, веганка 1 рік 

Ганна Пундак

Ганна — веганка-кухарка, веде кулінарний блог.

Перейти на веганське харчування вирішила через вплив на здоров'я та екологію. На веганстві почуває себе бадьоро від ранку до вечора і радіє життю.

19. Jerry Heil, 24, Васильків, сироїдка

Jerry Heil

Співачка, випустила вірусний трек "Охрана, отмена", який набрав вже понад 16 млн переглядів, отримала премії: Jager Music Awards – "Сингл года", Журнал Viva – "Відкриття року". 

"Я – сироїд-веган, який не приймає термічно оброблену їжу. Я їм яблучка, замочені крупи, мій сніданок – це, наприклад, смузі з замоченим насінням чіа", — ділиться співачка. Три роки тому Джері відмовилася від молочки через непереносимість лактози, потім все якось швидко стало відбуватися, і дівчина прийшла до відмови від м'яса. "Просто коли дивилася stories однієї дівчинки, де ріжуть живе м'ясо, у мене з'явився якийсь блювотний рефлекс чи що", – ділиться Яна. З того часу вона не могла більше їсти м'ясо. "Пам'ятаю, як завжди, уплітаючи мамині биточки, думала – ну коли-небудь я, мабуть, стану вегетаріанкою, тому що мені шкода тварин, але коли ти звикаєш, що на твоєму дворі щодня вбивають свиней, то ти вже не так емоційно це сприймаєш", — згадує Яна. 

20. Світлана Ерт, 26 років, Львів, веганка 2 роки

Світлана Ерт

Світлана — дизайнерка одягу, художниця по кераміці, блогерка і тату-майстриня.

Після декількох років вегетаріанства, заглибилася в питання вивчення веганства. Все почалося з етичних причин, тому тема здоров'я в цьому питанні опинилася на другому місці. "Коли до мене почало приходити усвідомлення істинної ціни м'яса і тваринних продуктів, мені стало моторошно і я вирішила намагатися не бути тією, хто може завдавати страждань тваринам," — розповіла Свєта. 

21. Валя Коваленко, 23 роки, Житомир, веганка 3 роки

Валя Коваленко

Мама в декреті, редакторка та контент-менеджерка українського он-лайн інфоресурсу Vegans UA, менторка Веган Челенджа, координаторка локальної групи ГО "Відкриті клітки Україна", активістка кліматичних акцій Fridays For Future, організаторка акцій, кінопоказів у своєму місті.

Донька, 3 роки, не веганка, проте обожнює веганські продукти: сейтан, тофу, соєвий текстурат, рослинне молоко. 

Подивившись фільм "Земляни", в той же день Валя вирішила, що стане веганкою, не задумуючись про якийсь поступовий перехід. З того часу її етичні переконання не змінювались. Через веганство Валя прийшла до зоозахисного руху, що зробило її життя наповненим та щасливішим. 

22. Оксана Островська, 25 років, Львів, веганка 3 роки

Оксана Островська

За спеціальністю Оксана — екологиня, тому про шкоду від промислового тваринництва знає як ніхто інший, займається організацією освітніх заходів для платформи Vegans Ua, готує їжу для благодійних фудкортів та має власний магазин з веганською косметикою і парфумами.

"Веганкою стала,  бо не хочу приносити шкоду тваринам. У перший же день переходу на усвідомлене споживання закрила попередній онлайн магазин з неетичною косметикою і почала все заново", — ділиться Оксана. 

Стати веганом може кожен, для цього потрібне лише прийняти рішення та дотримуватись його. А з тим, як перейти на веганство, які саме кроки для цього зробити й при цьому не зашкодити здоров'ю, можуть допомогти фахівці. Для цього і було створено Веган Челендж — безкоштовну 22-денну програму рослинного харчування для всіх. Зареєструватися на червневий Веган Челендж можна тут. Тоді вже з першого червня на вашу електронну адресу надходитимуть листи з корисною інформацією про веганство та найсмачнішими рецептами від досвідчених наставників. Учасники челенджу також отримають доступ до закритої Facebook-групи для спілкування з однодумцями та запитань до свого персонального ментора.

17085

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: